HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Heti sajtószemle, 1. rész (2009.09.07. - 2009. 09.13.)

2009.09.14. 07:00 mig8 (törölt)

zen a héten a sajtószemlém rendhagyó lesz. Egyrészt, mert háromrészesre tervezem. Másrészt, mert egy picit megpróbálok betekintést nyújtani az orosz gazdasági folyamatokba, valamint megkísérlem megvilágítani azt, hogy mi állhat egy-egy látszólag teljesen logikátlan lépés hátterében.

Akkor lássuk először a tüneteket!

A tavaly elkezdődött recesszió elérte Oroszországot is (ITT). És bizony, a válságot ott is komolyan kell venni. A cikkben említett szám, a 11 %-os visszaesés óriási. A recesszió megoldására gyors és határozott intézkedéseket próbál adni a gazdasági vezetés. Hogy ez mennyire lesz sikeres? Meglátjuk.

A válság egyik legnagyobb vesztese az autógyártás ott is (ITT és ITT). Az első hír 5000-es száma már eldöntött, a második hír 31 ezres száma a további várható elbocsátásokról árulkodik. Felhívnám a figyelmet a második hírre, amelyben nemcsak a kirúgások számáról, hanem a gyár valós méreteiről és a beszállítók hatalmas számáról is árulkodik.

Ez a hír is azt bizonyítja, hogy a válság Oroszországban már nemcsak makrogazdasági szinten jelent problémát, hanem elérte a mélyebb rétegeket is. Hozzátenném, hogy az AvtoVAZ egy stratégiai cég Oroszországban (ezért pl 100%-ban orosz tulajdonban kell tartani). Képzelem, hogy mekkora probléma lehet a magánszférában!

Az orosz hitelpiac is bedőlni látszik (ITT). Ugyan a hír egy picit korábbi, de ide kívánkozik. Valamint az is kederül, hogy a nemzetközi hitelminősítők is leértékelni készülnek Oroszországot. Ez ugyan jelen esetben akár szimbólikus is lehetne, de ki fog derülni, hogy talán mégis van jelentősége.


Ugyan az áttekintés közel sem volt / lehetett teljeskörű, de a fenti hírek is azt tanusítják, hogy az orosz gazdaság -finoman fogalmazva is - ma nehéz napokat él át.

Jó-jó - mondhatnánk -, dehát máshol is válság van! Akkor miért is ekkora gond ez Oroszországban? Nos, a válasz nem egyszerű. Egyfelől ott van az orosz gazdaság olajexport-függősége. Az olaj ára esett, ráadásul a rubel is leértékelődött. Így a bevételi oldal hatalmasat zuhant. Másfelől az, hogy az orosz társadalom eléggé szélsőséges. Az itthon, vagy a nyugaton megszokott középréteg ott talán csak a nagyobb városokban van jelen, a többségnek semmi megtakarítása nincs. Azaz ha valahol leépítés van, akkor az egész városokat tud a nyomorba dönteni. Végül harmadrészt az orosz gazdasági elit sajátos berendezkedése, az oligarchiák léte. Ez kábé olyan mint a középkor vazallus társadalma. Ha annak rossz, aki legfelül van, akkor lejjebb is rossz. Márpedig jelenleg igencsak fő a feje a gazdasági élet irányítóinak.


3 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: gazdaság autó válság sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr91378113

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.09.16. 10:11:27

"Az olaj ára esett, ráadásul a rubel is leértékelődött. Így a bevételi oldal hatalmasat zuhant."

Az állítás kétség kívül igaz, bár azon gondolkodom, hogy a rubel leértékelődése pont csillapította az olajáresés negatív következményeit, nem? Elvégre az olajat dollárért adják el, amiért most több rubelt kapnak, mint másfél évvel ezelőtt.

mig8 (törölt) 2009.09.16. 11:33:20

@Nyeznajka:

A történet kétoldalú.

Kifelé - EU, stb - az elszámolás dolláralapú. Eleinte az olaj ára esett dollárban, ezért dollárban kevesebbet kapnak (ekkor még a rubel nem értékelődött le). De későb pont ez indította el a rubel leértékelődését, de nem annyival. Abban igazad van, hogy egy kissé csillapította a negatív következményeket.

Befelé - kitermelők Oroszhonban és a legtöbb volt szovjet utódállamban - az elszámolás viszont rubelalapú hosszabb távú szerződések alapján. Ha a rubel leértékelődik, akkor a kitermelt olajért szerződétől függően többet kénytelen fizetni a Transznyeft. Ez viszont elviszi a réven a nagyrészét annak, amit a vámon nyert az állam. Ti Oroszországban több kitermelő cég dolgozik mint égen a csillag.

mig8 (törölt) 2009.09.16. 11:37:57

@Nyeznajka:

Azt el is felejtettem, hogy nálam azért nem ellentétes összefüggésű a két dolog, mert arról nem szabad elfeledkezni, hogy Oroszország importja jelentős - ami szintén dolláralapú.

Nem véletlen, hogy a KGST- országokkal nagyot nyert a SZU, mert ott az elszámolás alapja a rubel volt, aminek az értékét a SZU határozta meg. Ebből pedig talán érthető, hogy hazánk miért bukott annyit a KGST-vel és miért fázik a jelenlegi jobboldal az oroszokkal való kereskedelemtől. Ugyan ennek ma már nincs alapja, de a reflexeken nehéz változtatni.

Ide tartozik az is, hogy a válság előtt, amikor a dollár már masszívan esett, akkor az oroszokkal dollárban kereskedő cégeknek is komoly veszteségük volt. Na ekkor az oroszok nem erőltették a rubelre való átállást.
süti beállítások módosítása