HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Mi kell az orosz vízumhoz?

2008.10.28. 07:49 Nyeznajka

Ha minden igaz, hamarosan vízum nélkül utazhatunk az USA-ba. Ennek nagyon örülünk, mert egyrészt jelzi, hogy milyen jóban vagyunk a jenkikkel, másrészt meg a kisembereknek kevesebb macerájuk lesz, ha véletlenül a távol-nyugatra akarnak utazni. De mi vár az emberre, ha Oroszország felé húzza a szíve?

Szomorú, bár valószínűleg mindenki előtt ismeretes tény, hogy ha nincs véletlenül diplomata, vagy szolgálati útlevele, sajnos végig kell haladnia a vízum-igénylés rögös útján. Ehhez szüksége lesz érvényes útlevélre, meghívólevélre, igazolványképre (szigorúan sötétített szemüveg, és fejfedő nélkül), utasbiztosításra, kitöltött vízumigénylő lapra és jó sok türelemre.

Ha az utazás mellett döntünk, először a meghívóról kell gondoskodnunk. Ahogy a mondás is tartja, nincsen vízum meghívó nélkül. Ha turistaként utazunk, a meghívót az utazási iroda szolgáltatja – pontosabban ad egy igazolást, hogy kész fogadni az embert. Ha kint élő ismerősünkhöz, rokonunkhoz megyünk, akkor az ő dolga meghívót intézni. A meghívást sajnos nem tudja egy e-mailben elküldött „нетерпеливо жду”-val (gy.k. türelmetlenül várlak) elintézni, az illetékes belügyi hatóságnál kell ezen szándékáról tanulságot tennie.

Ha tudjuk, hogy rendben van a meghívó elkezdhetünk barátkozni a vízumigénylő-lappal. Ha van rá mód érdemes otthon kitölteni, de ha nincs is ajánlatos összeszedni rá a válaszokat. Hosszas nosztalgiázásba torkollhat a „Hányszor volt az Oroszországban?” kérdés. Nem tudom, hogy egy középkorú, Oroszországba gyakran, ám rendszertelenül ellátogató embernek mi a válasza erre. Mondjuk „Huszonöt-harmincszor”, esetleg „Sokszor”? Aztán rögtön a következő: „Az Oroszországba legutóbbi utazásának dátuma? Mettő (sic!), meddig (nap,hónap,év)”, ami mondjuk egy 15 évvel ezelőtti utolsó látogatás esetén lehet izgalmas. A kérdőív a számomra teljesen semmitmondó és feleslegesnek tűnő kérdések mellett több magyartalan kifejezést, helyesírási hibát tartalmaz. Ráadásul a rendelkezésre álló karakterek száma módszeresen kevés, ami persze nem csoda, hogyha a munkahelynél kíváncsiak a címre, telefon és fax-számra, beosztásra, e-mail címre. Orosz rokonokkal rendelkezőknek fel kell sorolni őket, teljes névvel, rokonsági viszonnyal, születési idővel, és lakcímmel együtt. Én kénytelen voltam "letagadni" nagyapámat.

Ha minden papírunk megvan, mehetünk a konzulátusra. Maga a kérelem beadása nem igényel túl sok időt, ugyanakkor a túlterheltség miatt hatalmas sorok tudnak kialakulni. Az „mezei emberek” életét nehezíti, hogy az utazási irodák képviselői hajlamosak soron kívül bemenni, tovább feszítve az ember idegeit. Egyébként az utóbbi évek legzseniálisabb megoldásával találkoztam a pesti követségen, már ami a túlzsúfolt hivatalt elkerülését illeti. Ugyanis az épületbe – nyilván biztonsági okokból – csak egy távműködésű ajtón lehet bejutni. A kis helyiség megtelésével nem engednek be több embert, így sokan a tágas, ám zajos és ülőhely nélküli utcán várakoznak. De legalább biztos, hogy van ez embernek társasága. A vízum elkészítésének ideje tíz nap, ami a kiállítási költség emelkedésével csökkenthető öt, illetve három napra.

Pozitívumként a végén megemlíteném, hogy az ügyintézők korrektek (sőt a debreceni Főkonzulátuson állítólag egyenesen kedvesek). Nekem nem kötöttek bele, hogy nem tudtam az egyetemem címét, és megengedték, hogy a biztosításom fénymásolatát a vízum átvétekor pótoljam.

Remélem senkit nem rettentettem el egy orosz úttól. Összességében a vízum-igénylés megoldható feladat, bár egyes részeire jobb (lelkileg is) felkészülni. Egy jól sikerült oroszországi kirándulás pedig akármennyi maceráért kárpótol, ezt bárkinek tudom garantálni.


27 komment · 3 trackback  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: turizmus vízum utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr92735335

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: youclerks.com 2019.03.26. 07:36:54

Amway és a Network 21 - VIII / I. Bevezetés - Brain Storming

Trackback: low cost seo services 2018.12.15. 01:11:10

Fs15 дары кавказа 1 5 3 скачать торрент - stepasuneb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haladó linuxos 2008.10.28. 08:41:46

Ha elmész az utazásra, és visszajössz, majd mondhatnál egy árat hogy mennyit szakít le az embertől egy ilyen kiruccanás, gondolom nem lehet olcsó :)

üzbég 2008.10.28. 13:13:18


Csak egy rövid megjegyzés a vizumkényszer ebben az esetben kölcsönösségi alapon lett bevezetve.
Pontosabban mi siettünk vizumot kérni az oroszoktól ukránoktól és minden egyébb megbízhatatlan" maffiozótól ",ők csak kedvesen viszonozták ezt.

CastorTheBrave 2008.10.28. 14:08:14

Előfordulhat gyorsabb ügyintézés külön kiállítási költség nélkül is, az én vízumaim rendszeresen 5 nap alatt készülnek el, minden hátszél vagy protekció nélkül.

Mármér? 2008.10.28. 14:26:55

Persze, lehet bonyolultan is igényelni a vízumot. Valamivel egyszerűbb egy erre specializálódott utazási irodát (pl. az Andrásy úton) megkérni rá, akik minimális többletköltségért intézik a meghívólevéllel együtt az egész cuccot.

A vízumigénylő lap tényleg barom, sok esetben semmi hely a megfelelő válasz beírásához.

Ami csúnyább, az a hosszabb vízum. Ahhoz kell AIDS tesztet is csináltatni. (Nem egészen értem. Sima vízummal egy nap alatt nem tudom végigkefélni fél Moszkvát, ha fertőzött is vagyok?)

Ami a kölcsönösségi alapot illeti, ők tényleg jogosan jártak el. A mi politikusaink voltak birkák, hogy nem volt itt vízumkényszer pl. az USA állampolgáraival szemben. Aztán amikor jön Bush, ugyanúgy adhatta volna az ujjlenyomatokat, mint ahogy Viktor magánútján kérték volna.

Gábor 2008.10.28. 14:42:47

Én is voltam a nyáron augusztusban Moszkvában, Oroszországban.
A vízumigényléses dologgal nincs semmi gáz, nem tudom, hogy miért kell ilyenet írni. Szerintem nem próbáltál még USA vízumot szerezni (bár már nem fog kelleni kivéve ha dolgozni vagy tanulni szeretnél ott).

Nekem még csak meghívólevelem sem volt és 8-an mentünk ki. Minden ami kell az a szállodától a helyfoglalás igazolása ("Voucher"), fénykép, biztosítás!!, kitöltött vízumigénylő lap és mindenből kell fénymásolat (kivéve fénykép).
A vízum ára 9100 Ft, és 5 nap alatt megvan vagy 3 (hétfőn leadod, szerdán mehetsz érte) nap alatt 18200 Ft-ért.

Moszkvában viszont nagyon kemény volt a szálloda. 180 € volt egy szoba egy estére, ami Németországban egy 5*-nak felel meg ez viszont még egy kollégiumi szobánál is szarabb volt! Nevetséges!
Repjegy 60.000-85.000 Ft között van Malévval de lehet menni az orosz társasággal is.

Gábor 2008.10.28. 14:54:51

Ja, és nem kell előre bejelentkezni mint az amerikai vízumhoz. Hétfőn, szerdán és pénteken lehet bemenni, ha jól emlékszem reggel 9-től du 2-ig. Viszont ha szerencséd van, akkor nincs sor és egyből bemehetsz. Ha csak a vízumot mész átvenni vagy a befizetett csekket viszed vissza akkor nem kell a sorba beállni ismét, egyből bemehetsz.

Beadod a papírt, kérdezni nem kérdeznek semmit (mint USA-ba menet volt). Majd megkérdezik, hogy mikorra lesz jó ha bejössz a vízumért, bár azt a konzulens úgyis látja, hogy mikor akarsz kimenni mivel az űrlapra rá kell írni, amire ő oroszul kitölti a dolgokat.

Mármér? 2008.10.28. 14:57:13

Gábor: Jaja, a moszkvai szálláslehetőségek nagyon durvák. Nekem is volt "szerencsém" kipróbálni egy lepukkant munkásszállónál is gázabb helyet, még így is horribilis összegért, épp melegvíz nélkül (ez utólag derült ki).

Leginkább a Voszhod hotelt szoktam preferálni, ott 100-120 USD egy normális szoba, és egy metróállomással szemben van. A moszkvai távolságok mellett ez nem utolsó dolog.

Monnyonle 2008.10.28. 15:03:53

Igaza van Gábornak: Az orosz vízumhoz nem kell órákig sorban állni, nem kell olyan kérdésekre válaszolni, hogy voltál-e terrorista, nem kerül annyiba, és tipikusan nem utasítják el 10% feletti arányban, indoklás nélkül. A Seremetyjevón sem ül immigration officer, aki az érvényes vízumod ellenére felültet egy hazafelé tartó gépre, mert nem tetszik neki az arcod.

Kiraly 2008.10.28. 15:04:15

Minek kell Oroszorszagba menni?

aazami 2008.10.28. 15:06:05

Mármér,

Az éves vízumhoz már nem kell AIDS vizsgálat!

Knológus · http://knol.webdiak.hu 2008.10.28. 15:06:40

Ja nye govorju po-russzki.

koboldsdynasty · http://www.koboldsdynasty.hu 2008.10.28. 15:09:34

Én tavaly voltam kint, a szállásom 2 éjszakára volt 3400 rubel, és egy korrekt apartman járt érte, tipikus orosz bútorzattal+giccstapéta a falon + üres vodkásüvegek az erkélyen. Hotel Vladikino a neve, a metrómegálló alig 3-400 m. Repjegy volt 45000 akcióban (az aeroflot irodában szóltak hogy másnap vegyem meg, mert így 60 helyett csak 45). vízum tavaly 100 dodó volt + a szopás a konzulástusnál (azaz ha nem vagy ott hajnalban akkor aznap nem is jutsz be, és hetente csak 2 nap volt ügyfélfogadás....khm.... nem épp európai szinvonal a szolgáltatás, úgy hogy 1000 út utazási irodában 30 libáért megvolt 2 hét alatta vízum stressz nélkül. kinti árak mint idehaza kb, a piac olcsó, a belvárosi boltok horror árakon dolgoznak. pl táska itthon mondjuk 35000, ott legalább egy kiló de inkább több.
Minden orosz aranyos, kedves, angolul egy kukkot nem beszélnek, max a kisiskolások, úgyhogy nem árt előtte egy alapos tréning hogy nem érezd magad teljesen elveszett embernek.

a szállodák tényleg durva árakon mérik kétes szinvonalukat, de én egy kb 35 négyzetméteres egyszobás lakást kaptam két éjszakára egy főre 1700 rubel/éj áron.

Mármér? 2008.10.28. 15:11:44

aazami: www.hungary.mid.ru/cons_vis_hu.html
"Ha a magyar állampolgár 3 hónapnál hosszabb időre történő beutazáshoz kér vízumot (pl. 1 évre szóló vízum esetében), akkor mellékelnie kell a HIV fertőzöttség hiányát igazoló tanúsítványt."

Népiesen a "HIV fertőzöttség hiányát igazoló tanúsítvány" az az AIDS teszt. Ha neked kiállítanak olyat vizsgálat nélkül, akkor mázlista vagy.

ignac 2008.10.28. 15:13:12

Idén voltam Szentpéterváron. Gyönyörű város. csak ne nézz be a színfalak mögé. Az oroszok ugye elég jók a maszkirovkában. Putyinnak köszönhetően ömlött a pénz Szentpétervárra, de ez leginkább a házak homlokzatára volt csak elég (legalább is ahogy én láttam). Kívűl szép, de az udvar....
Érdekes módon mi mondjuk kis hazánkról, hogy mennyire szétszakadt a társadalom, eltűnik a középréteg. Na aki ezt gondolja, akkor nézzen szét Oroszországban. Ott konkrétan két pólus létezik. Szentpéterváron járnak sztem a világ legöregebb, legrondább villamosai, de a kaller digitális leolvasóval nézi a kártyádat. A piros lámpánál vagy luxus terepjáró vagy sufnituning Lada áll melléd. Nem láttuk az itthon tömegével futó 3-6 éves, jó állapotú autókat. Kedvencem volt a helyi étkeket forgalmazó gyorsétterem, ahol kapsz borscslevest és blinkit akár sörrel is :)
Érdekes, de látnivalókban, igazi kincsekben gazdag ország. Ha lehetőségetek adódik, akkor ne hagyjátok ki!

Mármér? 2008.10.28. 15:16:37

koboldsdynasty: A Vladikinot is nagyon szeretem, tényleg jó. A Voszhod mellett van. Persze angolul értőt ott sem nagyon lehet találni. (Ez annak gond, akinek.)

A piacok olcsóságával azért vitába szállnék, a gyümölcsök csillagászatiak.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2008.10.28. 15:18:23

@Mármér? 2008.10.28. 14:26:55
Gondolom abból indulnak ki, hogy az erkölcsös orosz lányok nem hagyják magukat egy hét alatt. De ha már kint vagy egy éve, a szerelemnek semmi nem tud gátat szabni.

@aazami 2008.10.28. 15:06:05
én úgy tudom, hogy kell.

@Gábor 2008.10.28. 14:42:47
Valóban nem volt szerencsém még az USA-ba vízumot igényelni. Annak meg, hogy csak az én ingerküszöböm alacsony és amúgy mindenkinek említésre se méltó a vízum-igénylés különösen örülök.

@Kiraly 2008.10.28. 15:04:15
Nem kell. Érdemes

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.10.28. 15:36:27

1. A hányszor? kérdésre olyan válaszokat szoktam adni, h >10.

2. üzbég 2008.10.28. 13:13:18

Rosszul emlékszel. Amikor Mo. belépett a NATO-ba, akkor az oroszok vezették be a vízumkényszert. Igaz, azt lehetett tudni, h Mo. megy az EU-ba, onnan egyenes út vezet Schengenhez, és legkésőbb akkor úgyis kell a vízum. De az oroszok nem vártak addig, amíg lehetett.

3. Az ügyintézők néha nagyon kedvesek, néha kevésbé, de ritkán olyan parasztok, mint az utóbbi időben Moszkvában a magyarok. (Pontosabban az ott dolgozó oroszok, de hát a magyarok vesznek fel ilyeneket...)

4. Meglepetések mindig adódhatnak. Egyszer visszadobták az útlevelemet, h nincs benne üres lap, ahova a vízumot rakhatnák. Tele volt üres lapokkal, csak éppen egymással szemben nem volt két üres. Emiatt kellett új útlevelet csináltatnom.

5. Szerintem egyszerűen utazási irodán keresztül kell vízumot csináltatni, annyit bőven megér, amennyit kérnek érte. Habár aki nem szeret sorban állni, ne menjen Oroszországba.

ehh rosszija rosszija matuska 2008.10.28. 15:46:17

Ne davno bil v moszkve. Vodka, vkusznoe eda, krasivije devuski. Sto esso nado? :)
Amériká békáphátjá :DDD

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2008.10.28. 17:02:31

Szerintem is érdemes utazási irodára bízni a vízumintézést. Nekem anno (2 éve talán) +50 dollárba került a vízumdíjon felül, és mindent elintéztek, ráadásul 3 nap alatt kellett megkapnom. Ez ugyan soknak tűnhet egy kis papírmunkáért, de ha nincs rokonod, és nem szervezetten mész, akkor a szálláshelytől is többnyire csak pénzért (20-30 dollárért) kaphatsz meghívót. Hosteltől pedig sehogy.
A legeslegjobb megoldás viszont az, ha Tallinban adod be a vízumkérelmet. Én ugyan nem így csináltam, de ott több turista srác is mondta, hogy működik, és szinte minden ottani utazási irodában hirdetik, hogy orosz vízumot intéznek. Másnapra megvan, és minimális pénzbe kerül (nem tudom már mennyi, de az 50 dollárhoz képest aprópénz volt, az biztos). Tallinba pedig lehet menni fapadossal Berlinből és talán már Pestről is. A Pétervár-Moszkva pedig szintén olcsón megúszható egy éjszakai harmadosztályú vonattal (4 osztály van, a harmadosztály kb. a magyar másodosztálynak fele meg).

A szállással nekem is problémám volt, de egy kis utánajárással lehet találni hosteleket normál áron. A városban nem nagyon hirdetik magukat, mert asszem nem teljesen legális, de neten lehet találni előre. Péterváron például 12 EUR volt egy dormitory, ami a nyugat-európai, de a budapesti árnál is olcsóbb.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.10.29. 12:41:13

psychenova · akciospotencial.blog.hu 2008.10.28. 17:02:31


TalliNN!

Mirko 2008.10.29. 19:05:48

Valaha nekem mondták, most én mondom: как я хочу в Москву...
(Vízum? Ösztöndíjjal kell menni, és akkor nincs se költség, se szívás. ;] )

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2008.10.29. 21:37:09

@Mirko · standard.blog.hu 2008.10.29. 19:05:48
(az ötlet zseniális, bár némiképp árnyalja a képet, hogy a fenti poszt, az általad is ismert, ösztöndíj szervezése ihlette.) :)
Amúgy, ha van valami tuti tipped, akkor azt (akár személyes emailben is) szívesen venném.

Mirko 2008.10.30. 12:52:07

Ó, tele vagyok tuti tippekkel. ;]
Tehát ugyanaz az ösztöndíj? Akkor gondolom négy hétre mész (mint nem oroszos hallgató), jó későn, jól megszívatva. Mikorra mész / mentek? (Úgy hallottam, most már a részképzésnél se az állam veszi a repjegyet, hanem adnak rá kesst, azt' juss el ahogy akarsz.)
Dobj rám egy e-mailt, aztán ha kicsit rápihentem, összegyűjtöm az okosságokat. :]
Addig is itt egy térkép, még tavasszal állítottam össze egy kispajtásnak, aki akkor ment ki.
jui.cc/zn
Persze viszonylag szerényen van kommentelve, bár "olvasmányélményeidből" egy s más visszaköszönhet. :] A többit meg majd mailban kifejtem.

mig8 2008.11.01. 15:10:04

Na, akkor itt az ideje az összefogásnak!

Volt kishazánknak Moszkvában egy külképviselete , ahol a kiutazó magyarok szállhattak meg egész olcsón. A hely tkp majdnem a központban volt. Annyit kellett tenni csak, hogy előre itthonról bejelentkeztél oda (aztán vagy volt szoba arra a napra, amikor utazni akartál, vagy nem, de ez mindjárt kiderült az időpont egyeztetésekor). Sajnos ezt eladta az állam.

Ideje lenne összefogni azért, hogy ismét legyen ilyen!

Kit érdemes megkeresni, hogy nagyobb legyen a ráhatás? A MOL vezéreit, az OTP vezéreit, az EGIS és a Richter vezéreit. Illetve minden nagyobb céget, akinek van érdekeltsége arrafelé.

Russo turisto 2011.05.19. 11:27:55

Ha fejfájás nélkül akar valaki orosz vízumot, akkor a www.rusturizm.hu weboldalra felmegy és elolvassa az útmutatásokat. Végső soron az utazási iroda mindössze 100 méterre található a konzulátustól, az Andrássy 126 alatt, ott elmagyarázzák a dolgokat és azért pénzt sem kérnek.
süti beállítások módosítása