HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Szárazság

2009.07.27. 07:49 Volk


"Az lakosság alkoholfogyasztása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent." Ijesztően hangzik, ugye? Hát még az Állami Duma szóvivőjének szájából! Még szerencse, hogy a megoldást is tudjuk már! De sanszos, hogy másegyéb is meghúzódik a népegészségügyi szempontok mögött.

     Szergej Mironov szóvivő - mellékállásban az Igazságos Oroszország párt vezetője - a kőkemény és tekintélyt parancsoló "nemzetbiztonság" szóval félreverte a vészharangot (mintegy utánbólogatva Medvegyev miniszterelnök úr nemrégiben hangoztatott megdöbbenésének és kilátásba helyezett kampányának). Mert isznak és ittak, ezt tudtuk eddig is. A Kremlben már nem egyszer néztek össze ijedten a statisztikákat lapozgatva. És ismerjük el, joggal:

 


"Az egy főre jutó alkohol évente 15 liter, és ehhez még hozzávehetünk minimum 5 liter illegális szeszt."
"...a férfiak fele, a nők hatoda különböző fokú alkoholizmusban szenved. A kórházakban kb. 2millió alkoholistát kezelnek, ennek kb. 5 %-a kiskorú."
"...1988 óta több, mint 5 évet csökkent a férfiak várható élettartama Oroszországban..."


/Misa kolléga: Oroszország, vodka világa?/

 
 

   Az amúgy sem vidám képet a válság még sötétebb színekbe festette. A krízis előtt az átlagpolgár jövedelme 10-11%-át költötte tömény szeszesitalra, évente kb. 14-15 literre. Az utóbbi hónapokban ez 15% körül jár. Hogy miért, erre később visszatérünk. (Vö.: európában ugyanezen felmérés szerint a jövedelem 4-5%-nál többet nem költenek alkoholra.)
   Most azonban föntről, a szóvivő szájából is elhangzott a kulcsszó: be kell vezetni a monopóliumot. Tekinthetjük ezt zöldútnak, lévén az elképzelést egyéb javaslatokkal egyetemben az Orosz Társadalmi Kamara terjesztette elő egy hónapja. Tulajdonképpen logikus: az állami kézben tartott szeszesital-gyártás és forgalmazás átfesthetné a tragikus statisztikákat. Heuréka, itt a megoldás: a monopólium (amelyet a tervek szerint a kiskereskedelemre is kiterjesztenének), és támogatásul jöhet a jövedéki adó-emelés, jöhet a  rövidített nyitvatartás, az árusítási korlátozások. Olybá tűnik azonban, hogy egy kardinális tényezőt az illetékesek kifelejtettek a képletből.
 

 

     Ősforrás

     Térjünk vissza most a félbehagyott miértre. Az egyszeri polgár most nem (csak) azért költ többet, mert iszik bánatában a válság miatt. Az áremelések, fizetéscsökkentések tettek be neki; ugyanazért többet perkál, és ugyanannyiért kevesebbet kap. Az logikusnak tűnő elv: ha nem lesz zseton, akkor józan útra tér. Kár, hogy állat nagy robajjal fog beborulni az állami elképzelés a népjólétről. Ugyanis ha Iván Ivanovics már nem fogja tudni megfizetni a harmad-, negyed-, ötödosztályú hazai vodka félliterenkénti 60-70 rubelje (3-400 forint) helyett a 100 rubelt, akkor is INNIA KELL. Ez tudniillik az alkoholizmus lényege. És akkor majd életre kelnek a piszkos papírokból és fiók alján heverő noteszokból az évekig szunnyadó régi receptek, amiket a tragikusan megbukott gorbacsovi száraztörvény idején cseréltek fű alatt. És ez a dicstelen korszak az, amit látszólag teljesen elfelejtettek a Kremlben. Akkor ugyanis minden szigor ellenére bármelyik családban volt olyan, aki jól tudta, hogyan lehet krumliból, dezodorból vagy hokedliből, esetleg parkettából vagy univerzális ragasztóból tisztaszeszt gyártani. Most egyszerűbb a helyzet; ha az ár-érték arány indokolttá teszi, végy recepteket a neten. És hogy szankcionálják? Oszt? Lesz ez még így se.


     Öngól

     A vészkijárat rég kész, sőt át is járkálnak rajta rendszeresen. A feketepiac jelenlegi, 30-50%-os részesedése tekinthető egy állandó túlnyomásnak. Amit most terveznek az alkoholizmus elleni harc jegyében, az nagy lendülettel letörné a szelepet. Ráadásul szorosan oda is állnak a kukta mellé a kitörés előtt: búcsút inthet ugyanis az államkincstár a jövedéki adónak, a csődbe jutó gyártók (mert lesznek ilyenek, nem is kevesen) befizetett rubeljeinek. Minderre akár elismerően bólinthatnánk is, mondván, az önfeláldozó országvezetés megérdemli a tiszteletet. Csak a baj az, hogy nem az alkoholfogyasztás csökken, hanem a fogyasztott a szesz minősége. Imígyen aztán még fölösleges is az áldozat a népegészség oltárán. Ilyet aligha tennének a döntéseket megelőző hosszú egyeztetések után, gondolhatnók.
 

   Összeesküvés-elmélet

   Talán mégis. Az egész történetben a lényeg a monopólium lehet, az egy kézben tartott gyeplő. Az "átkosban" remekül működött a rendszer: ha nagy gáz volt, esett a vodka ára. Ha jó úton haladt a szojuz, akkor emelkedett, de csak addig, hogy olcsóbb, vagy legalábbis kényelmesebb legyen megvenni, vagy akár végigállni a legendás szovjet sorokat, mint otthon kifőzni. És ez a gyeplő nagyon hiányozhat a kapitalizmusból; már Putyin is rájött a maga idején. Talán épp itt az ideje, hogy meglépjék. Mondjuk a gazdasági kilátások tekintetében.

Bónusz: a Magyar Nemzet tanulságos cikke az orosz alkoholizmusról (amely "a közhiedelemmel ellentétben azonban az oroszoknak nem veleszületett jellemzőjük").

 
 

"Ez a kedvenc boltunk"


 

 


3 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: magyar nemzet alkohol vodka monopólium szesz alkoholista száraztörvény mironov szamogon

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr981270021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2009.07.27. 20:54:28

Nem olvastam a Magyar Nemzet cikkét, hanem - talán - a HVG-ben láttam egy cikket arról, hogy az oroszok állítólag csak az újkorban váltak tömegesen alkoholistává, előtte semmivel sem ittak többet, mint a többi nemzet.

Rögtön beugrott egy ellenvetés, mégpedig az, hogy Ibn Fadlán a volgai bolgárok földjén tett utazásáról szóló beszámolójában megemlíti, hogy a bolgárok környékén élő szlávok mértéktelenül vedelik a sört (vodka akkor még nem volt). Márpedig ő a 10. században élt :)

mig8 (törölt) 2009.07.27. 22:07:20

Szerintem a fő probléma nem az alkoholizmus. Az csak egy tünet, a kilátástalanság tünete.

Az oroszok azt látják, hogy baj van. Leegszerűsítve: az árak mennek föl, a fizetés meg nem; a munkanélküliség nő, a közbiztonság viszont romlik; fejlődés nincs, max vissza. Rosszul érzik magukat, de változtatni rajta nem tudnak. Helyette van felfelé mutogatás, hogy magasabb szinten kellene megoldani a problémáikat. De ott nem csinálnak semmit. Ugyanakkor van csodavárás is (mondjuk ez idehaza is). És mert az sem történik meg, a helyzetet reménytelennek ítélik meg, így boldogtalanok.

És isznak, hogy felejtsenek. Tisztára, mint a Kis Herceg egyik történetében.

Én azt gondolom, hogy ezt beléjük nevelték az évek alatt. Nem kifejezetttem a SZU léte alatt, de akkor bíztos ráerősítettek. No, ez itt a gond!

Kezdenenek csak hozzá, hogy az élet minden területén kezdeményezzenek! Sokkal jobban éreznék magukat, az tuti. Más kérdés, hogy a csinovnyik államhatalom csinovnyik végrehajtói egyből az orrukra koppintanának...

sorhajóhadnagy 2009.07.30. 16:53:52

Ó, azok a hosszú, hideg téli esték Oroszhonban, amikor egyetlen stresszoldó oldat segít a depresszióba süllyedt embereken... Talán mediterrán vidékre kellene telepíteni az ország lakosságának nagy részét, hogy vidámabbak legyenek, és ne igyák el az eszüket.
süti beállítások módosítása