HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

A nyolc az sok

2009.06.26. 07:49 Nyeznajka

A Világbank legújabb jelentése szerint 2009-ben várhatóan 7,9%-kal fog csökkenni az orosz GDP. Ebben nem is az az igazán ijesztő, hogy tavasszal ugyanez a szám még 4,5 volt, hanem az, hogy e hét elején egy másik jelentésben 7,5% szerepelt. Nos, reméljük csak kifejeltettek egy sort a számolásnál, és nem romlik ilyen ütemben a helyzet, mert akkor bizony csúnya dolgoknak nézünk elébe.

Pedig a helyzet így sem túl rózsás. A válság következtében a munkanélküliség elérheti a 13%-ot, az ipar 17%-ot esett vissza a tavaly májusi helyzethez képest. A szakemberek mára már a rossz emlékű ’98-as évvel vonnak párhuzamot, hozzátéve, most a helyzet (még) rosszabb, mivel jelenleg nem áll fenn az a kedvező világgazdasági helyzet, ami kiránthatná Oroszországot a bajból.

A Kreml hivatalos álláspontja szerint Oroszország most érte el a mélypontot (hja, egy állami nyilatkozatban az ország vagy nem érintett a válságban, vagy már épp kifelé lábal belőle). A második félévben már lassú javulás várható, ugyanis elkezdődnek érződni a válságellenes intézkedések hatásai.

Már most is az európai átlagnál gyorsabban növekednek a tőzsde-indexek (bár nagyobbat is este), és a rubel is erősödni látszik. Ugyanakkor van még egy-két terület, ahol lenne mit tennie a kormánynak. A Világbank szerint hiba a költségvetés elfogadásának halogatása, mivel ez megnehezíti a piaci szereplők befektetési-döntéseinek meghozatalát. Egy másik passzus pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a belső kereslet növelése csak az alsóbb rétegek célzott támogatásával érhető el. Mindenesetre pozitívum, hogy hacsak nagy baj nem történik (amire egyébként semmi garancia nincs), akkor idén elég nagyot esik a gazdaság ahhoz, hogy jövőre már mindenképpen nőjön egy kicsit.

A The Times elemzője szerint Oroszország biztos helyet foglal el a négy leggyorsabban fejlődő ország között a világban, és ezt a helyét – a helyzet stabilizálódásával - meg is tudja tartani. „Cserébe” ezért az elismerésért, a fejlődő országok közé sorolással nagy elvárás hárul Oroszországra, hiszen a nyugat – Kína és India mellett – részben tőle is várja a fejlődés újraindítását, illetve a nyugat kihúzását a bajból.

А korrektség kedvéért azért jegyezzük meg, hogy egyesek szerint realista, és nem pesszimista hozzáállás újabb nagy (sőt mi több, nagyobb) lejtmenetet várni, ami nyilván nem hagyná érintetlenül Oroszországot sem.
 


2 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: válság gdp világbank prognózis

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr851209008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorhajóhadnagy 2009.06.29. 10:05:53

Úgy látom, kitört a nyár. Sehol senki. Ez a nyolc nem is olyan rossz. Bugyet vojna, bugyet plan.

mig8 (törölt) 2009.07.02. 11:27:09

@sorhajóhadnagy:

Én most jöttem vissza! :-)

Azt árulja el nekem vki, hogy miért nem szeretik az oroszok bevallani az igazságot? Meg hogy miért kell mindenáron a megfelelő irányba "módosítani" a számokat?

Szerintem sokat segítene nekik is, ha kendőzetlenül bevallanák az igazságot gazdasági téren. Akkor senkit nem érhet csalódás, vagy az adatok elmismásolásának vádja.

Jó, persze, értem én, hogy a kormányzatnak fontos az, hogy "optimista" legyen az üzenete, dehát attól még nem kell direktbe hazudni! (Ettől még persze lehet olyan szitu, amikor nem kell elmondani a teljes igazságot.)
süti beállítások módosítása