HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Kapitalizmus mindenkinek?!

2008.11.20. 07:49 Nyeznajka

Új pártot alapítottak vasárnap Moszkvában. A Jobboldali Ügy, „Pravoe Gyelo” önmeghatározása szerint jobboldali-liberális párt. Kérdés, hogy vajon a Kreml konstrukciójáról van szó, vagy képes lesz tervei szerint, valódi ellenzéki pártként, a magáénak vallott értékeket hitelesen képviselve  bejutni a parlamentbe.

A párt fő eszményei az állampolgárok szabadságának és jogainak biztosítása, a demokrácia, a piacgazdaság és a szociális intézmények fenntartása. A párt jelszava a „kapitalizmus mindenkinek”, mert meglátásuk szerint az „orosz társadalom nagy része nem érzi magát a kapitalizmus részesének”. Sőt mi több, a" kapitalizmust csak egy vékony kiválasztott réteg számára előnyös rendszernek tekintik." Ugyanakkor ez a meglátás kissé már idejétmúlt. Hisz mára az orosz emberek többsége elfogadta a szabad piaci versenyt, sőt többé-kevésbé ennek részese is lett.

Van egy másik probléma a kapitalizmus népszerűsítésével. Vajon szerencsés egy gazdasági világválság kellős közepén bejelenteni, hogy mi a szabad verseny feltétlen hívei vagyunk? Hiszen a válságok mindig is a szélsőségeknek kedveztek. Emlékezzünk csak a Nagy Gazdasági Világválság alatt/után mi történt Németországban.

A program egy aktuális pontja, hogy követelik az 1993-as Alkotmány megőrzését. Ez szép és jó, sokan gondolkodnak hasonlóan. Ugyanakkor alig pár napja jelentette be Medvegyev apró kiigazítási szándékát. Azóta a törvénytervezet már a Duma előtt van. Mondhatni napok kérdése, hogy az eredeti Alkotmányban megtörténik változtatás. Ez ellen tenni már nem sokat lehet. Legfeljebb morogni miatta.

A Jobboldali Ügy, a középréteg pártja kíván lenni. Azé a középrétegé, melynek hiányáról annyit lehet hallani Oroszországgal kapcsolatban. Mert nagyon gazdagokból nincs hiány, sajnos rengeteg a szegény, de a középréteget csak 15-20%-ra teszik, ami európai viszonylatban nagyon kevés. Mint tudjuk, az orosz társadalom szörnyen polarizált. Persze azért a párt vár értelmiségi, és munkás szimpatizánsokat is. A világért se szeretnének senkit se kizárni a buliból.

Kétségtelen tény, hogy bőven vannak kitölthető rések az orosz politika ideológiai palettáján. Még maga Putyin is elismerte, hogy valóban mintha kissé aszimmetrikus lenne az orosz pártrendszer. Ahhoz azonban, hogy szavazókat nyerjen magának, a pártnak ügyesen kell lavíroznia a politika viharos tengerén. Az említett középréteg nem fog egy radikális ellenzéki pártra szavazni, ugyanakkor akkor sem számíthatnak túl nagy népszerűségre, ha mindig együtt szavaznak az Egységes Oroszországgal. Az új párt könnyen elődjei sorsára juthat.

Még az ősz elején számoltak be a jól értesült lapok arról, hogy három politikai erő(cske), a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ), az Orosz Demokrata Párt és az Állampolgári Erő fúziójából új párt fog alakulni. Az SZPSZ azután, hogy a 2007-es választásokon nem sikerült a parlamentbe jutnia, szombaton feloszlatta magát. Megszűnésével sokan összekapcsolják azt a tényt, hogy vezetője Anatolij Csubajsz ma a Rosznano (nem kis költségvetéssel rendelkező állami nanotechnológiai vállalat) elnökének mondhatja magát. A Demokrata Párt legnagyobb dobása az volt, hogy az elnökválasztásokon indította torzonborz vezérét, Bogdanovot. A Jobboldali Ügy vezére a volt SZPSZ-es ideológus Leonyid Gozman lett. Az elnöki tanács tagjai lesznek többek között Csubajsz és „Üzleti Oroszország” vezetője Borisz Tyitov is.

A párt természetesen még alakulófélben van. Szerdai első elnöki ülésükön főleg a szervezeti kérdésekkel foglalkoztak. Hogy sikerül-e elérniük célkitűzésüket vagyis, hogy a 2011-es választásokon a Parlamentbe kerüljenek, Oleg Morozov az Duma elnökének helyettese szerint nem kétséges. Annál izgalmasabb kérdés viszont, hogy ezt a - szintén Medvegyev évértékelőjében beígért - „adunk egy-két helyet az 5%-t elérő pártoknak" kedvezménynek köszönhetően érik el, vagy képesek lesznek átlépni a bűvös 7%-os küszöböt.

Nos tudjuk, hogy lenne igény egy új jobboldali pártra. Tudjuk, hogy nagyjából mit kellene csinálni ehhez. Az viszont, hogy ebből mi fog megvalósulni, már a jövő zenéje.


1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: putyin medvegyev pártalapítás csubajsz jobboldali ügy

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr54778820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 2008.11.23. 20:29:48

Talán ide tartozik: a minap hallottam nyilatkozni Medvegyevet. Ugyan nem hallottam mindent, de amit igen, arról az a benyomásom maradt meg róla, hogy "szimpatikus".
süti beállítások módosítása