HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

…ésszel érteni Oroszországot. I. rész

2007.12.05. 16:25 Volk

Szabadkozom a durvaságért. De az utóbbi napok – kis blogunkat is érintő – véleménycseréiről, cikkeiről, nyilatkozatairól az orosz választásokat, demokráciát illetően akkor is Igor Guberman író és költő (EN, RU) klasszikus aforizmájával élnék. Szabadfordításban valami ilyesmi: „Rég ideje már, b*szom az anyját, ésszel érteni Oroszországot!” (Давно пора, еб*на мать, умом Россию понимать!) Ennek tekintetében a teljesség igénye nélkül sétáljunk végig az úton, ami a Jegyinaja Rosszijához és VVP-hez vezetett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
IX. század – óorosz állam. Az elterjedt (de máig vitatott) nézet szerint a békés, földművelésből, méhészkedésből és állattartásból éldegélő szlávok egyik törzse behívta a varégokat (vikingeket) (HU), hogy alapítsanak államot ((HU), (RU)). Igaz, a régészek szerint Kijev (EN) városa – akár csak Novgorod (EN) vagy Sztaraja Ladoga (EN) – ez idő tájt már állt, így leigázás szaga van a történetnek. Akárhogy is, létrejött a dicső Kijevi Rusz, varég uralkodóréteggel a szláv nép élén. A feltehetőleg békés szlávság nem ellenkezett. A ruszok megtámadják Konstantinápolyt, háromszor is megkeresztelkednek, kereskednek, össze-összecsapnak a kazárokkal (HU), a besenyőkkel (HU), hatalmi viszályokban marják egymást, míg nem 1237-ben Batu kán (EN) bő 240 éves pontot tesz a történet végére.
…és jöttek a tatár-mongol hordák, no meg a dúlás. Ennek részleteiről tájékozódhatunk akármelyik középiskolás történelemkönyvből; Rusz földje is azt kapta, amit IV. Béla királysága. Az összesített eredmény: a lakosság fele elpusztult, a központi városok – így Kijev is – romokban, az állam fejlődése századokra vetődött vissza. A XIV-XV. sz. fordulóján mindezt kihasználva a lengyel és litván szomszédok darabokat tépnek ki az egykor virágzó országból, az utóbbiaké lesz a területek nagy része. Észak-Keleten mindeközben még a Aranyhorda (HU) tartja kezében a gyeplőt. A szóban forgó területeken pedig az ekkorra már orosz nemzetiségű nép próbál életben maradni. Európa mindeközben sok egyéb más közt megélte a reneszánszot (HU), a reformációt (HU)...
A kavalkádból végül az 1246 óta létező Moszkvai Fejedelemség emelkedett ki. Az itteni fejedelmek káni kiváltságlevelet kaptak az adó fejében, így a Horda gyengüléséig, széthullásáig (történt ez 1480-ban) békében élhettek. Aztán pedig nekifogtak centralizálni (azaz háborúba küldték alattvalóikat más fejedelemségek alattvalói ellen), de annyira, hogy bő 50 év alatt bekebelezték még a megmaradt kánságokat is. A XVI. század végére IV. „Rettegett” Iván (HU) a svédekkel, litvánokkal, lengyelekkel vagdalkozik a Baltikumért, és az opricsnyina (HU) révén a bojárokkal a korlátlan hatalomért. Bejött neki. Na, akkor volt diktatúra, elnyomás, terror. Iván 1584-ben bekövetkezett halála után pedig maradt az önkény, uralom nélkül. Az állam a trónviszályok és a lengyel intervenció okozta ideiglenes összeomlását a gazdasági és szociális válság tetézte - ezek voltak a „zavaros idők” (talán érdemes megjegyezni: a világ másik végén közben kitárult Amerika kapuja, új európai nagyhatalmak születtek az Atlanti-óceán partvidékére áttevődő kereskedelmi útvonalak mentén).
A megváltást Mihail Fjodorovics Romanov, Rettegett Iván távoli rokonának cárrá választása jelentette 1613-ban; több mint 350 év után helyreállt a béke egy egységes államban. Hogy is ne lett volna boldog az istenadta nép! Ha tudták is volna, hogy valahol messze-messze már zeng az angol polgári forradalom, akkor is inkább éltek volna boldogan örökös jobbágyként, és áldották volna a cár-atyuskát a nyugalomban. Csak hogy a nyugalmon kívül nem sok minden volt. Nem volt pl. modern technológia, nem voltak gyarmatok, sem tengeri kereskedelem, vagy egységes törvénykezés. Mindezek helyett csak a bődületes lemaradás volt a Nyugathoz képest. Az elkövetkezendő évtizedekben az újjászületett állam talpra állt, és az első Romanov-cár unokájának, I. avagy Nagy Péternek hála kivirágzott.
Mondhatni, félidőnél járunk. Folyt. köv. 1 hét múlva ugyanekkor, ugyanitt.
 

Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: kultúra történelem demokrácia államiság óorosz varégok államalpítás aranyhorda rettegett iván opricsnyina fejedelemség romanov nagy péter

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr62253343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása