HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Kampány a kenyértörés

2009.08.13. 07:49 Nyeznajka

Medvegyev sportos szabású zakót és fekete inget öltött magára, nyakkendő nélkül. Ez ruhatárának második leglazább összeállítása. (a leglazábbat Afrikában (!) viselte: fekete póló, fekete széldzseki).* A videó hátteréül ezúttal nem a Kreml egy ünnepélyes termét választotta, hanem egy vélhetően fekete-tengeri naplementét. Gondolom így próbálta enyhíteni közleményének zordságát.

Nem kevesebbet tett ugyanis, mint valóságos vádiratot mondott fel Ukrajna ellen. „Az orosz-ukrán kétoldali kapcsolatok történelmi mélyponton vannak. Ennek okai 1. Ukrajna szállította a fegyvereket Grúziának, melyek azután békés oszét lakosokat, és orosz békefenntartókat öltek. 2. Ukrajna nap mint nap akadályozza az orosz fekete-tengeri flotta működését. 3. Ukrajnában sorra támadásokat indítanak az orosz nyelv használata ellen, úgy a médiában, mint az oktatásban, vagy a kultúrában. 4. Az Ukrajnában üzleti tevékenységet folytatni kívánó oroszok életét nehezítik. 5. A januári orosz-ukrán gázegyezségnek ellentmondva Ukrajna Oroszország bevonása nélkül tárgyal az EU-val, az orosz gáz szállításáról. 6. Ukrajnában a történelem meghamisítását folytatják, amikor az ukrán nép ellen irányuló népirtásnak állítják be a 32-33-as nagy éhséget, vagy amikor heroizálják a náci-kollaboránsokat.”

Mindezek ellenére Dmitrij Medvegyev hisz abban, hogy az orosz és ukrán népek nem csak, hogy barátai, de testvérei (kell, hogy legyenek) egymásnak. Oroszország folytatja a humanitárius segélyek folyósítását, pár nagyobb ukrán városban orosz kulturális központokat nyitnak, és szavatolják az Oroszországban élő ukrán kisebbség kulturális önállóságát. Ez üdvözítő, ha valóban meg is valósul, bár félek, ha közvélemény-kutatást végeznénk a száznyolcvan oroszországi etnikai kisebbség tagjainak körében, hogy hány százalékuk érzi úgy, hogy garantálva van a kulturális és nyelvi szuverenitásuk, igazán félelmetes (elkeserítő) szám jönne ki.

Ne de térjünk a tárgya. A vádak (vélt vagy valós) jogossága miatt, a baráti kapcsolatok ellenére, Oroszország első embere úgy döntött, hogy nem küldi ki a Csernomirgyin helyére frissen kiválasztott Mihail Zurabov ukrajnai orosz nagykövetet, amíg Ukrajnában a jelenlegi orosz-ellenes rezsim van hatalmon, illetve amíg két ország kapcsolataiban jelentős változás nem áll be. Bár Viktor Janukovics neve egyszer sem hangzik el, Medvegyev szavai olyan nyilvánvaló módon a kreml-barát ukrán politikus kampányát hivatottak alátámasztani, hogy csak azt nem értem, hogy a háttérben a naplemente helyett miért nem olyan képsorokat mutatnak, ahol Medvegyev kedélyesen vodkázgat Putyin dácsáján Janukoviccsal, (na jó, ezt pont tudjuk: mert Medvegyev egy robot), vagy éppen Kijev utcáin vonulnak fiatalok „Juscsenko te NATO-bérenc transzparensekkel”.

Ez által Oroszország – mily meglepő – erősen elkötelezte magát Janukovics mellett, hisz’ aligha engedi meg az orosz büszkeség azt, hogy ha mégis Juscsneko nyer, akkor fél év késéssel, változatlan politikai helyzetben küldjék útjára a nagykövetet. Ettől persze egyelőre nem kell komolyan tartani, mert az augusztus elejei közvélemény-kutatások alapján Janukovics magabiztosan vezet a regnáló elnök előtt – a válaszadók 24%-a adta volna rá a voksát, szemben Juscsenko 12,8%-ával. Nos, igen a sokat emlegetett válság alapvetően az aktuális politikai vezetők népszerűségét rontja.

Persze felmerül pár kérdés akkor is, ha minden a terv szerint halad. Vajon tényleg gyökeres változás fog beállni a két ország kapcsolatában egyik napról a másikra? Janukovics feladja az EU-nál megszerzett jó pontokat, vagy megpróbál ügyesen a két part között lavírozni? Vajon a szintén komoly gondokkal küzdő Oroszország képes lesz megmenteni Ukrajnát az elkerülhetetlennek tűnő államcsődtől? Ha képes is, kész lesz komoly áldozatok hozni ezért?

Két tanulság van. Egyfelől a diplomáciai szankciót nem kell túlértékelni. Egy neve elhallgattatását kérő orosz külügyminisztériumi informátorunk úgy nyilatkozott, „nincs értelme túldramatizálni a helyzetet, nem történt szakítás a két ország között, semmilyen olyan következménye nincs az esetnek, amely bármely ország a polgári lakosságát érintené”. Másfelől viszont a legfelsőbb szintű orosz-ukrán kapcsolatokban némi változás történt, és januárban a dolgok (így vagy úgy) komolyra is fordulhatnak. De messze van még az az idő, amikor egy hasonló témát boncolgató posztot úgy fejezhetek be, hogy „és boldogan éltek, amíg….”


*persze nem mondom én, hogy egy ország elnökének rendszeresen mackónadrágban kell megjelennie, de még túl frissen él bennem Putyin performansza


28 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: ukrajna választások nagykövetség medvegyev juscsenko janukovics

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr31306344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2009.08.13. 08:13:25

No igen, ebből az eséményből is látszik az, amiért sokan utálják az oroszokat.

Először is itt van ez a "szájkarate" típusú dolog. Fenyegetőddzünk sokmindennel, aztán a fele se lesz meg.

Másodszor a "szavatolják az Oroszországban élő ukrán kisebbség kulturális önállóságát" ígéret enyhán szólva mulatságos. Az orszok nem épp toleranciabajnokok. Ők az erősebb kutyát támogatják, ha már valakit.

Harmadszor az még érthető, hogy nem tetszik nekik, ha az ukránok a grúzokat támogatják. Az azonban már kevéssé, hogy mintha túszként használnák fel az ukrajnai orosz kisebbséget.

Félek, hogy be fog következni az, amit Dél-Oszétiában is tettek szerintem tök etikátlanul az oroszok: állampolgárságot adnak az Ukrajnai orszoknak, majd rájuk hivatkozva bevonulnak...

Gergice 2009.08.13. 09:36:49

A Dél-Oszét eset Ukrajnában nem fog előfordulni. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a ruszkik mit használtak ott ürügynek, az ukránok azonnal letiltották a kettős állampolgárság intézményét.

Emiatt mondjuk a kárpátaljai magyarok is szívnak.

Mindenesetre az ukrajnai ukrán állampolgárságú oroszok nem vehetik csak fel úgy az orosz állampolgárságot is, így a háborús ok elvileg nem jöhet létre.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.08.13. 09:40:39

@mig8: Bár az orosz kisebbségpolitika kritizálhatóságával egyetértek, azt nem értem miből látszik, hogy "túszként használják fel az ukrajnai kisebbséget".

Én nem félek attól, hogy bevonulnak az oroszok Ukrajnába. Azért Ukrajna szerintem már túlságosan Európa - szemben a Kaukázusban eldugott kis államokkal. Értem ez alatt, hogy a nyugati közvéleményt még a grúz konfliktusnál is jobban borzolná. És igazából a miértjét se látom, hogy minek akarnának bevonulni. Nyugat-Ukrajna, vagy akár a Krím-félsziget függetlenedése is túl földtől elrugaszkodott ötlet.
Ráadásul azért a grúz eset is bonyolultabb volt annál, minthogy állampolgárságot osztottak, aztán meg bevonultak. Kellett a dologhoz erősen egy Szaakasvili is, akinél azért Juscsenkot is többre tartom. Ha meg jön Janukovics egy jó időre tárgytalan lesz az egész.
Aztán reméljük, hogy nem vagyok túl optimista.

Dr.Bio74 2009.08.13. 09:41:25

Azért Ukrajna nagy falat, mely sokat szívott a nagysága ellenére, mind a cári, mind a szovjet éra alatt.
Másrészről, hogy mennyire lehet megosztott arról azért jó lenne információkat kapni, mondjuk egy másik írásban ( a főnökömet csak nem kérdezem meg, hogy is vannak ők otthon, mert itt határozottan nem szeretik egymást)

Shien'Gorr 2009.08.13. 10:25:24

Ukrajna katonailag sokkal keményebb dió lenne az ici pici grúziánál. Persze nyilván le tudnák gázolni, de brutális veszteségek lennének.

OkoskaTo:rp 2009.08.13. 10:40:38

Nem kell kettős állampolgárság az ukrajnaiaknak, és Ukrajna katonai megtámadása sem. Elegendő pénzelni az ottani orosz mozgalmakat. Vagy győz egy oroszbarát erő, vagy beindulhat a kelet-ukrán szeparatizmus, mint aminek a jelei már látszottak a "krími autonóm terület" kapcsán a szevasztopoli kikötő ügyében.

mig8 (törölt) 2009.08.13. 11:11:54

@Nyeznajka:

Kívánom, hogy igazad legyen! De...

A dolog sosem a bevonulással kezdődik. Előtte van a casus belli megteremtése. Erre pedig kiválló indokok vannak. 10 millió elégedetlen és felsőbbrendű-tudatos orosz, akiknek ráadásul kisebbségi komplexusuk van... Hát, én nagyon óvatos lennék az ukrán politikusok helyében. Mellesleg a casus bellinek nem muszály katonai természetűnek lennie. Lehet éppenséggel gazdasági segítségnyújtásnak is álcázni.

Az egyébként biztos, hogy a nyugatiakat jobban zavarná. De Oroszország nem arról híres, hogy ha az érdekei úgy diktálják, akkor ne hányna rá fittyet. Nyugat Ukrajna függetlenedése valóban erős lenne. De miért akarna függetlenedni és nem egyből Oroszországhoz csatolódni? Én úgy vettem észre, hogy bár a Nyugat számára kőbe van vésve a határok változtathatatlansága, azért tőlünk keletebbre és délebbre ez korántsem ennyire komolyan veendő dolog. Juscsenko persze tehetségesebb politikus. De Ukrajna a gazdasági összeomlás határán van. Akkor pedig...

Volkov 2009.08.13. 11:16:14

A háttérben a politika és a diplomácia mögött az oligarhák érdekeinek ütközése húzódik meg.
Az oroszok kézzel-lábbal meg fogják akadályozni, hogy Ukrajna az EU tagság közelébe jusson. De az EUnak a piac és az olcsó "játszótér" (az ukránok által pénzért nyujtott olyan szolgáltatások amit "régi" EU tagállamokban szóba sem jöhetne - pl. katonai, tudományos kutatás, Bajkonur, stb.), az oroszoknak pedig ütköző zónaként kell. De eddig úgy látom, hogy a széthúzó EU nem tud egységesen fellépni - addig nem is vették az ukránokat komolyan amíg nem jött ez a gázkrizis.

A kettős állampolgárságot pedig kategorikusan elutasítják az ukránok - ahogy már néhányan mondták, nem szeretnének olyan berendezkedést mint Fehéroroszországban van.
Ha a Janukovics-Juscsenkó-Tyimosenkó háromszögben komolyabb patthelyzet alakul ki, szerintem ki fogják találni a Keleti és Nyugati kereskedelmi zóna intézményét. A mi szempontunkból (Kárpátalja) talán ez lenne a legjobb megoldás.
Ebből a különleges helyzetéből adódóan jönnek azok a történetek amikor Tyimosenkó beintetett az IMF-nek: "nálunk pedig nem fogtok dirigálni". :)

Volkov 2009.08.13. 11:22:29

Update: Bajkonur Kazahsztánhoz tartozik, de a gyártóbázis és gyakorlatozó hely ukrán.

Dezsőjóska 2009.08.13. 11:31:08

Nem hiszem, hogy bármikor reális lehetőség lenne Ukrajna lerohanása. Nem valószínű, hogy az ukrán haderő harcértékben felvenné a versenyt az orosszal, de ha Grúziát 900.000 katonával rohanták le, akkor oda minimum 3.000.000 kéne.

OkoskaTo:rp 2009.08.13. 11:39:09

@mig8: Már másodszor írod le, hogy Nyugat-Ukrajna válna ki, és csatlakozna Oroszországhoz. Csak én tudom úgy, hogy az orosz kisebbség (Dél)KELET-Ukrajnában él, illetve a térképen Ukrajnával KELETről határos Oroszország?

OkoskaTo:rp 2009.08.13. 11:42:19

@Dezsőjóska: Az oroszok Grúziába mintegy 10 000 katonával vonultak be. en.wikipedia.org/wiki/2008_South_Ossetia_war

mig8 (törölt) 2009.08.13. 11:42:52

@OkoskaTo:rp:

Igen, igazad van. Az orosz kisebbség Kelet-Ukrajnában él. Bocs.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.08.13. 11:53:43

@mig8: Szerintem a casus bellinek nincs túl nagy jelentősége. Mindenki tudja, hogy az USA nem a Lusitania elsüllyesztése miatt lépett be az első világháborúba.
Én arról beszélek, hogy nem látom be, hogy milyen stratégiai haszna lenne abból Oroszországnak, ha bevonulna Ukrajnába.
Azt meg te se gondolhatod komolyan, hogy legkisebb realitása is van ma annak, hogy lényegében elfoglalják Kelet-Ukrajnát, és a Föderációhoz csatolják! Nézd meg ott van Dél-Oszétia, ahol hivatalos adatok szerint a lakosság 110%-a csatlakozna Oroszországhoz, ráadásul az oroszok nagy része is támogatja az ötletet, és mégis kínosan elzárkóznak attól, hogy hivatalos szinten ez szóba kerüljön.
Lehet nem szeretni az oroszokat, meg Putyinékat, de nem szabad elfelejteni, hogy ez már nem a cári Oroszország, és nem is a Szovjetunió és legyen a retorikájuk akármilyen ezt azért ők is tudják.

Btw nem vagyok egy pszichológus, de olyan, hogy "felsőbbrendű tudatos, kisebbségi komplexusos (orosz)" létezik?

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.08.13. 12:01:20

@Gergice: csak a pontosság kedvéért: ukrajna nem most vezette be a kettős állampolgárság tilalmát, hanem soha nem engedélyezte

mig8 (törölt) 2009.08.13. 12:41:57

@Nyeznajka:

A legutolsó megjegyzésedhez: nézd meg az észtországi orosz kisebbséget. Na ők pont ilyenek.

A casus belli a legitimitáshoz, vagy legalább annak látszatához kell. Dél-Oszétia esetében eleve volt egy tartomány, ami Grúziától először csak függetlennek tartotta magát és sokáig ez volt a fő csapás. Persze a mostani háború után, már csatlakoznának, de Oroszország - aki eddig támogatta szeparatizmusukat - itt is ügyel a látszatra. Gondolom ők is akarják az egyesítést, csak még kivárnak.

Stratégiai haszon. 1. Kelet-Ukrajnán is keresztülmegy a csővezeték. 2. Nyersanyag, főleg szén van ottan. 3. Stabilizálnák a Fekte-tengeri kijáratukat. és ez csak három érv. De azt is hozzá kell tenni, hogy jobb az oroszoknak egy barátságos és egész Ukrajna, mint egy barátságos fél és egy ellenséges másik fél. Szóval nem hiszem, hogy katonailag próbálkozna. Most még nem tart ott a dolog.

kexi 2009.08.13. 14:48:11

Barátaim! Kissé messzire mentetek. Nyeznajka arról írt posztot, hogy Medvegyev nyílt levélben (otkrütoje obrassényie)fogalmazta meg a véleményét a jelenlegi orosz-ukrán viszonyról, arra való tekintettel, hogy az új nagykövetet miért nem küldik (egyelőre!) Kijevbe. Ti pedig már arról értekeztek, hogy miként és mikor rohanják le az oroszok Ukrajnát. Tipikusan hidegháborús felfogás. Így még Juscsenko csapata sem fogalmaz, pedig már megszületett a válasz (Vera Uljancsenko, az elnöki adminisztráció titkára tollából?!), és a nacionalista szervezetek meg bocsánat kérést is követelnek. Szerintem itt egészen másról van szó. (Nem részletes történelmi áttekintéssel, csak a mostani helyzetet közvetlenül kiváltó tényezőket érintve):
1. Azóta, hogy Putyin világossá tette az általa vezetett Oroszország viszonyát a "Máltai Megállapodáshoz", - vagyis a hidegháború eredménye döntetlen és a világ ügyeinek intézésében az USA-nak és Oroszországnak egyenlő jogai vannak - az akkor hatalmon lévő konzervatívok héjjái (főként Brzezinski!)az USA-ból elindították azokat az akciókat, amelyek célja volt Oroszország lehetőségeinek korlátozása a posztszovjet területeken. Így alakult ki az a helyzet, hogy Ukrajna a "kaukázusi krétakör" álapotba került. (ismeritek Brecht gyönyörű drámáját!) A kör közepén Ukrajna, és az egyik irányba az USA húzza (az EU csak besegít), a másik irányba pedig Oroszország. Eddig azonban egyikőüknek sem sikerült Ukrajnát kimozdítani a saját dillemáiból.
2. Az amerikai elnökválasztás után a viszonyok változóban vannak. Úgy tűnik az USA "elengedte" az ukránok kezét (vagy nem húzza magafelé a korábbi erővel). Az új NATO főtitkár már világossá tette, hogy ugrott a NATO tagság, az EU tagságról már régen nincs szó stb. Obama nem ment el Ukrajnába, csak az alelnök símogatta meg (vigasztalta meg!)az amerika barát ukránok fejét. Az oroszok pedig tovább markolják a "körben" lévő ukránok kezét, de nem rántják magukhoz őket, megvárják (persze sürgetik is!), amíg maguktól kilépnek a két országot elválasztó körből és csatlakoznak a formálódó új integrációhoz.
3. Mert közben szerveződik a "Vámunió". Tegnap volt Moszkvában az az összejövetel, ahol bejelentették a kazahokat, a beloruszokat és az oroszokat magábafoglaló szervezet megalakulását hívatalosan 2010. január 1-el. (ezt most nem részletezném, de megér egy posztot!) A Vámunió azonban az ukránok nélkül nem az igazi. Megvárni már nem akarják, de a 2010. január 17. elnök választás után ki nem mondottan is érzékelhetően számítanak Ukrajna részvételére.
4. Az utóbbi időszak fejleményeiből (Kirill metropolita ukrajnai turnéja, a "gázháború", a medvegyevi levél stb.) ez a következtetés vonható le.

mig8 (törölt) 2009.08.13. 16:09:35

@kexi:

Gondolod, hogy a történet csak arról szól, hogy kihez tartozzon Ukrajna?

végülis, mi is erről írtunk. Csak azon vitatkoztunk, hogy Oroszország inkább diplomáciai eszközökkel vagy inkább erő felmutatásával szeretné elérni, hogy Ukrajna feléje nyisson.

kexi 2009.08.13. 16:34:19

@mig8: Az "erő felmutatása" nem egyenlő a "katonai beavatkozással". Az ukrán helyzet semmiben nem hasonlít a grúz ügyekhez. Ukrajna nem alkalmaz(hat)katonai erőt olyan szférában, amelyik az oroszokat is érinti. Érdemes áttanulmányozni a Kirill ukrajnai látogatásának mozzanatait, hogy világos legyen: itt (pravo)szlávokról van szó mindkét oldalon.
A történet - szerintem - valóban arról szól (a lényeget illetően!), hogy Ukrajna része legyen a "Vámuniónak". A világban zajló folyamatok, ugyanis affelé visznek, hogy több polus köré szerveződő integrációk hálója alakul ki. Oroszország az egyik polus, és szervezi maga köré az integrációt (egyelőre vámunióként), mert enélkül egyedül maradna, s ez a gyengeség jele lenne. (erre a legjobb példa a VHO-ba történő belépése-felvétele körüli huza-vona). A perspektívát abban látom, hogy 2010-től már nem az EU tárgyal Oroszországgal, hanem a Vámunió (élén egy nemzetek feletti szervezettel: Putyin!); és a G-8, -20 helyére is a nagy integrációk lépnek, mert csak így lehet becsatornázni a kisebb országok érdekeit is.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.08.14. 09:13:02

teljesen kizárt az orosz-ukrán katonai konfliktus

Megfigyelo 2009.08.16. 19:50:27

Ketszer is meghallgattam Medvegyev nyilatkozatat; az egyszeruen az allami szintre emelt pofatlansag; csak mint egy vazallusnak szolo letolas ertekelheto. Persze ez meg mersekelt mas oroszorszagi megnyilvanulasokhoz kepest (l. pl. www.wikio.com/video/1129837 ). Azt hiszem, meg Janukovicsnak sem lenne kedve egy olyan baballamot vezetni, amilyet Medvegyev (pontosabban Putyin) elkepzel.

A helyzet azert bonyolult, mert Ujrajna ket, kulonbozo tortenelemmel rendelkezo reszbol all (+ harmadik a Krim), a lakossag identitastudata is teljesen eltero. Most a nyugatukrajnaiak a hangadok, azokrol a teruletekrol, amelyek az elso vilaghaboruig a Monarchiahoz, a ket haboru kozott Lengyelorszaghoz tartoztak. Ott vannak olyanok, akiknek tenyleg az ukran az anyanyelve es a hetkoznapi beszelt nyelve. Keletukrajnaban az emberek vagy oroszul beszelnek, vagy a "szurzsik" becenevu kevereknyelven. (Szurzsik=buza es rozs kevereke.) Julia Timosenko politikailag a nyugatukrajnai "narancsos" taborhoz csatlakozott, de leven dnyepropetrovszki szuletesu, o is csak hivatalos megnyilvanulasaiban beszel ukranul. Ugyanakkor Keletukrajna a fejlettebb, Nyugatukrajna nelkule gazdasagilag tokeletesen eletkeptelen lenne...

Ma mar, azt hiszem, Keletukrajnaban is ertekelik az emberek - legalabbis az ertelmesebbje -, hogy (Oroszorszaggal ellentetben) Ukrajna egy ugy-ahogy de valamennyire megis mukodo demokracia, ahol lehetseges a valasztasok utjan valo kormanyvaltas, ami Oroszorszagban ma elkepzelhetetlen. Ezert, akarmennyire is duhongenek az "ukrainizacioert", nem akarnanak visszaterni Oroszorszag "kebelere", kulonosen most, amikor a valsag miatt gazdasagilag sem varhatnak tole semmit.

horsz 2009.08.17. 11:44:50

A kelet Ukránok, akik állnak oroszokból és ukránokból, a krími területeket is beleértve, igenis mindig Oroszországhoz fognak húzni és ez így van rendjén. Minden szempontból. A sok butaság tisztelet a kivételne, amit itt olvastam, egy tipikus oroszfób nyugati média által létrehozott képeken alapul. Jaj szegény elnyomott államok, jajj. Még ilyet!
Ahhoz, hogy megértsétek pontosan mi történik ott, ottani kapcsolatokkal kell rendelkezni, és figyelni a napi politikát. A nyugat ukránok meg jelentős részben még ha tagadják is ezt, inkább katolikus lengyelek mint, valódi ukránok. A nagy nyugatukrán hősök is mind egytől egyig görkat nacionalista, akit mindig is a nyugat pénzelt direkt módon azért, hogy ne legyen egy valóban erős ukrán állam.

horsz 2009.08.17. 11:51:51

Ukranja ellen mindkét részről, Kelet,Nyugyat, megosztó politika folyik.
Amerika is csak pénzel de az országnak valódi értéket nem ad. Az ukrán emberek többsége meg azt mondja, hogy nem érdekli mi vagy ki van ott fent, azzal foglalkozik, hogy legyen jövője is.
És sose hasonlítsátok össze Kelet és Nyugat ukrajnát. Teljesen más történelmi és vallási gyökerekkel rendelkeznek.
Ugyanúgy mint Kárpátalja is. Ja és ne feledkezzünk meg az szegény elnyomott ukrán politikusok által elnyomott Kárpátaljai Ruszinokról sem. Akik érdekes módon nem nyugati hanem Keleti irányból várják a segítséget.

sorhajóhadnagy 2009.08.18. 00:14:47

Szerintem többet kellene olvasni ukrán és orosz elemzéseket, cikkeket. Azokban szó sincs Moszkva és Kijev közötti katonai konfliktusról (az amerikai neokonokon kívül senki sem hisz ezekben a röhejes forgatókönyvekben), annál több a gazdasági jellegű érdekütközésekről. Ami elsősorban az ukrajnai és orosz oligarchák között jelentkezik. Se a demokrácia, se a nyugatosság nem számít tényezőnek, csak a pénz. Ahogy ez Julija Timosenko pragmatikus politikáján is remekül tanulmányozható. Ukrajnát egyébként jelenlegi kaotikus belső állapotai miatt lepattintották az EU-közeledésről az európai nagyhatalmak (Németország, Franciaország), a NATO-tagság perspektíváját pedig Obama vonta vissza szívtelenül. Ezek tények, minden más propaganda.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.08.18. 21:56:48

@Megfigyelo:
Oroszorszaggal ellentetben Ukrajna egy ugy-ahogy de valamennyire megis mukodo demokracia

ne haragudj, de ezen sajnos csak mosolyogni lehet, nagyon szomorúan

@sorhajóhadnagy:
minden szód hajszálpontos :)

Sakk Matt 2009.08.21. 15:46:09

Mivan, fiuk-lányok? Horsz es sorhajóhadnagy kivételével mindenki elfelejtett oroszul és a Fox Newsból szerzi az értesüléseit?
Donyeck környékén népszerű vicctéma az orosz-ukrán katonai konfliktus. A vicc úgy szól, hogy "támadjuk meg az oroszokat és gyorsan adjuk meg magunkat, hátha elfoglalnak!"

Bármilyen fegyveres konfliktus a két ország között teljesen abszurd feltételezés, az oroszországi ukrán kisebbség pedig körülbelül úgy viszonyul Ukrajnához, mint a burgenlandi magyar kisebbség Magyarországhoz.

Jelen pillanatban Ukrajna Európa egyik legszegényebb országa, egy tipikus harmadikvilágbeli kleptokrácia, ahol a politikus és a milliomos lényegében szinonímák. Fehéroroszország majdnem kétszer, a Föderáció meg majdnem háromszor gazdagabb egy főre vetítve. Ukrajnából (mindkét feléből) időszaki munkások és véglegesen emigrálók végeláthatatlan folyama áramlik mindkét szomszédos országba. Még a pénzügyi válság sem állította meg a jobb megélhetést keleten és északon kereső tömegeket.

Ukrajnában iszonyú indulatok és gyűlöletek vannak forgalomban (és ennek megfelelően lényegében öt éve permanens választási kampány őrli fel a gazdasági erőforrások nem elhanyagolható részét), de abban többé-kevésbé széles konszenzus van, hogy minden ukrán politikus bűnöző.

Aki meg sokat európázik ukrajnával kapcsolatban, az töltsön egy pár napot mondjuk Lembergben (a legeurópaibb ukrajnai város, ugye), utána meg egy párat mondjuk Szt. Péterváron. Utána számoljon be a látottak európaiságáról, lehetőleg fényképekkel illusztrálva.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.08.21. 22:10:06

@Sakk Matt: Azért legyünk őszinték Oroszország pár ezer városából hasraütésszerűen kiválasztani pont "mondjuk Szentpétervárat" azért nem fair play. Főleg ha az európaiság a kérdés.
Persze a fentiek ettől még lehetnek igazak.

Sakk Matt 2009.08.22. 01:14:45

Szt. Pétervár nem hasraütésszerűen lett kiválasztva, mint ahogy Lemberg sem. Ukrajna nagyrésze pont ugyanolyan posztszovjetunió, mint bármelyik másik, csak az átlagnál szegényebb és ennek megfelelően koszosabb és lepukkantabb. Ha nagyon erőltetjük, a következő ukrajnai városoknak van Európai szintű kulturális jelentősége:
Kiev, Odessza, Lemberg, Ungvár, Munkács. Azt hiszem, itt lezárhatjuk a sort. Az utóbbi három a Habsburg birodalomhoz tartozva vált ilyenné, Kiev Európa egyik legrégibb nagyvárosa gazdag kulturális örökséggel, míg Odesszát II. Katalin alapította kifejezetten Európai kereskedelmi csomópontnak (BTW, ma a világ negnagyobb rabszolgaforgalmát lebonyolító kikötőjének kétes dicsősége Odesszáé).
Összehasonlítási alapnak javaslom a következő oroszországi városokat:
Kievhez Moszkvát, Odesszához Kalinyingrádot, Lemberghez Szt. Pétervárt, Ungvárhoz Viborgot, Munkácshoz Puskint.
És akkor még ott van talonban Novgorod Nagyúr. Mind-mind Európa kulturális és történelmi hagyatékának fontos és organikusan illeszkedő darabja. Akinek nincs kedve/lehetősége személyesen elvégezni az összehasonlítást, az nézegetheti a Wikipédiát és a látottakhoz/olvasottakhoz hozzáadhatja a nagyjából háromszoros jövedelmet és az ezzel járó előnyöket (tisztaság, rendezettség, közlekedés és étkezés kultúráltsága, stb.) a megfelelő oroszországi város javára.
süti beállítások módosítása