HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

"Szocsi maraton" - Féltáv körül

2009.04.16. 11:38 Nyeznajka

Pahamov röhög a markába, Lebegyev szomorú, Nyemcov jós, Volocskova mégis, majd mégsem, Bogdanov nehéz döntést hozott, a Választási Iroda munkatársai pedig nem mondhatók gentleman-nek. Ezek a legfőbb fejleményei a szocsi polgármester-választás kezdete óta eltelt szűk egy hónapnak, melynek elején már szenteltünk egy posztot a „téli sportok őshazájának”.

Mint tudjuk potenciális jelöltekből nem volt hiány, olyan "celebritások" neve is megfordult közöttük, akiknek a legkisebb köze sincs a politikához. Egy ilyennek tűnt Anasztaszija Volocskova is, a neves balerina, aki először kategorikusan elutasította a pletykákat, majd mégis benyújtotta a nevezését. Bár Volocskova soha nem számított komoly esélyesnek, főleg az erősebbik nem képviselői szurkoltak kaján fél mosollyal arcukon a művésznőnek - hátha bejutásával, legalább vizuális élményt fognak nyújtani a választási műsorok. Mindenki sajnálatára azonban csalódniuk kellett, hiszen Volocskova jelentkezését a Szocsi Választási Iroda a közölt adatok hiányossága miatt elutasította. A hivatal szerint ugyanis (igaz, többek között) Volocskova nem jelezte születési dátumát. Volocskova ügyvédje szerint, erre csak akkor lett volna szükség, ha több Anasztaszija Volocskova is indult volna a jelölésért. Nekem meg azt tanították, hogy úriember nem érdeklődik egy nő kora után. (A nem úriember olvasóinknak: Volocskova 33 éves, kb 170 centi, a versenysúlya 50 kiló. Ebből volt is nagy botrány, úgy egyébként).

A Választási Iroda által elfogadott kilenc jelölt száma először akkor csökkent (nyolcra), amikor Andrej Bogdanov bejelentette visszalépését. Bogdanov a tavalyi elnökválasztásokról ismerős lehet – ő az az ismeretlen bozontos fiatalember a sor végén. Szavai szerint, „bár készen állt, egy nyílt és tisztességes kampány levezénylésére, úgy látja az Olimpia minden támogatójának egy oldalon kell állnia. Ezért meghozta élete egyik legnehezebb döntését, és visszalép a jelöltségtől.” Szimpatizánsait az Egységes Oroszország jelöltjének, Pahomovnak a támogatására szólította fel. Nemes ember. Bár fáj ezt leírni, de sokak szerint igaza van. Mármint nem feltétlenül jelentene jót az Szocsinak, ha pont most az olimpia előtt kapna ellenzéki vezetőt.

Nem így gondolja ezt Alekszandr Lebegyev. Ám az ő véleménye egyre kisebb súllyal esik latba. Kizárásának esete felettébb pikáns. A milliárdos üzletember jelölését ugyanis már elfogadta a hivatalos szerv. Azonban egyik vetélytársa Vlagyimir Truhanovszkij feljelentést tett ellene a bíróságon, mivel szerinte nem utalta vissza azt a pénzt, amit számlájára három fiatalkorú támogató küldött. Lebegyev kampányfőnöke, Artyem Artyemov szerint tisztában vannak vele, hogy a törvények értelmében  tilos pénzt elfogadni  fiatalkorúaktól, és amint megtudták, hogy a pénzt utalók még nem töltötték be a tizennyolcat, azonnal visszaküldték a pénzt. A bíróság mégis törvénytelennek nyilvánította a Választási Iroda regisztrációját. Lebegyev fellebbezett a ítélet ellen. Kíváncsian várjuk sikerül-e elérnie valamit. Ebben az esetben még mindig több esélye van, mint legújabb követelésében, mely szerint Pahomovot kell kizárni, mivel visszaél posztjával, és felhasználja hivatalos polgármesteri sajtószerepléseit a kampányához.

Azt szokták mondani, hogy az a jó a pesszimizmusban, hogy az embernek vagy igaza van, vagy kellemesen csalódik. Ez a helyzet most Borisz Nyemcovval, aki már a választási kampány elején megjósolta, hogy a „hatóságok a bürokratikus mulasztásokra hivatkozva próbálják majd kizárni a versenyből Pahomov prominens vetélytársait.” Bár Nyemcov inkább a – valószínűleg jogos – panaszkodással van elfoglalva, hogy nem hagyják rendesen kampányolni, amíg ő maga versenyben van, az ellenzéki jelöltek kizárása még hasznára is válhat.  Ez a - harmatgyenge - orosz ellenzék egyik legnagyobb problémája, hogy bár egy központosult, erős ellenféllel áll szemben, amelyik kétség kívül erősen nehezíti a dolgukat, egyszerűen képtelennek tűnnek egységesen fellépni ellene. Kérdés, hogy ha Lebegyev nem jár sikerrel, vajon odaáll-e Nyemcov mögé, ha nem is tiszta meggyőződésből, de legalább „az ellenfelem ellenfele a barátom” alapon.


2 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: választások olimpia polgármester szocsi lebegyev pahomov nyemcov

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr731068359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2009.04.18. 06:43:30

Az utolsó bekezdéshez. Már miért lennénk pesszimisták? Vannak még csodák Oroszországban is. :-)

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.04.18. 09:49:09

@mig8: Nyemcov a pesszimista. Én hiszek a csodákban. :)
süti beállítások módosítása