HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

"Szocsi maraton" - Ki lesz a befutó?

2009.03.25. 07:49 Nyeznajka

Hasonlóan kis hazánkhoz, Oroszországban is mindenki jelöltállítási lázban ég. Csak éppen ott nem a miniszterelnökről, hanem Szocsi polgármesteréről van szó. Viszont a potenciális városatyák (és városanyák) között sokkal izgalmasabb nevek is feltűnnek, mint nálunk. Van médiamogul, nyugdíjas, veterán, gyilkos (na jó gyanúsított), sőt balerina is. Bár ez utóbbi kettő mégse indul. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az önkormányzati választások azért fontosak az ország életében, mert két választás között ez az egyik – ha nem az egyetlen – lehetséges mód a vezetőség iránti szimpátia (vagy éppen „unszimpátia”) kifejezésére. A városok többségében győzött a papírforma, de nagy visszhangot vert Murmanszk esete, ahol nem az Egységes Oroszország, hanem az egyik független jelölt győzött. (akit egyébként a Kreml-barát (két napja leváltott) kormányzó támogatott)

Szocsi ráadásul különleges jelentőséggel bír, és nem azért mert szép a strandja, az ország leghosszabb városa, és legnagyobb üdülőhelye, hanem mert itt rendezik a 2014-es Téli Olimpiai Játékokat. Márpedig az a város amely meg akarja mutatni a világnak, hogy mi módon tudnak az oroszok egy ilyen rendezvényt lebonyolítani, sok pénzre számíthat a következő öt évben. Nagyon sokra.

A legesélyesebbnek tartott „pályázó” a jelenleg is hivatalban lévő Anatolij Pahomov. Pahomovnak számos előnye van társaival szemben. Például mivel az Egységes Oroszország jelöltje neki nem kell mérlegelnie, hogy inkább megpróbálkozik összeszedni 5527 „kopogtatócédulát”, vagy befizet 282 ezer rubelt (kb 1,9 millió forint) zálogként. Ráadásul már több mint két hónapja folytatja kampányát, amiben előnyére válik, hogy a legtöbb helyi média-orgánum őt támogatja. Ám Pahomovnak nem biztos, hogy egyszerű dolga lesz, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szükségét érezték Putyint is hadrendbe állítani, aki felszólította a szocsi lakosokat, hogy „reméli egy felelősségteljes, cselekvőképes rendes embert választanak, (…) egy profit aki hatékonyan lesz képes a munkáját végezni.” (szerintem Pahomovra gondolt)

Pahomov egyik komoly ellenfele lehet Borisz Nyemcov, Jelcin egykori elnökhelyettese, manapság pedig egy a kevés, Putyint nyíltan is kritizálni merészelő ellenzékiek közül. Nyemcov bár moszkvai lakos, Szocsiban született, és szocsinak is tarja magát. Ő is megkezdte már kampányát, meglepetésszerűen megjelenik a különböző boltokban és piacokon és elkezdi magyarázni terveit az embereknek. Mint mondja azért tesz így, mert nincs lehetősége a helyi sajtóban megjelenni. Sokkal jobbak az esélyei a háztartásokba való eljutásra Alekszandr Lebegyev milliárdos üzletembernek, hiszen többek között olyan lapokat tudhat magának, mint a Novaja Gazeta Oroszországban, vagy a Evening Standard Angliában. Sőt az említett 282 ezer rubel befizetése sem vágja földhöz. Saját bevallása szerint az elmúlt öt évben Moszkvában ezekre a választásokra készült, és nem csak átlátja a város problémáit, de átfogó megoldási tervezetei is vannak rájuk.

Hogy a beígért figurákkal ne legyek adós, a Zsirinovszkij-féle LDPR jelöltje egy ideig az a exFSZB-s Lugovoj volt, aki ellen a mai napig elfogatóparancs van érvényben Nagy-Britanniában, mint a Litvinyenko-gyilkosság elsőszámú gyanúsítottja ellen, ám kiadatását Oroszország megtagadta. Azonban a napokban a LDPR sajtószóvivője közölte, hogy bár Lugovoj Úr nagyszerű jelölt lenne, a közvélemény-kutatások alapján arra jutottak, hogy Szocsi polgárai szívesebben látnának egy helyi embert a polgármesteri székben.

Mókás ember lehet Volgográd egykori polgármestere, aki gondolt egyet és elkedte terjeszteni, hogy indul a választásokon Anasztaszija Volocskova neves balerina is. Mint kiderült ezt elfelejtette megbeszélni előtte a művésznővel, akinek - sajtósa szerint - nincsenek is ilyen tervei. De a városban voltak mendemondák Jevgenyij Pljusenko olimpiai bajnok műkorcsolyázó lehetséges jelöltségéről is.

Sokak szerint a legtöbb aspiráns csak a viszonylag olcsó reklámlehetőség miatt méretteti meg magát, hiszen a választásokig hátralévő egy hónapra biztosítva van a szereplés a médiában. Valódi esélye a győzelemre Pahomov mellett talán Nyemcovnak és Lebegyevnek van. Ugyanakkor bár mindkét utóbbi úriember ellenzéki inkább gyengítik egymást, mint erősítik. A szakértők szerint ugyanis nehéz lesz Pahomovtól elvonniuk a szavazatokat, és így azoknak az embereknek a szavazatai, akik szívesen látnának egy kevésbé Putyin-barát politikust, megoszlanak majd e két jelölt között.

Egyébként felmerül a kérdés, hogy jót tenne-e egyáltalán Szocsinak, ha pont most kapna ellenzéki polgármestert, hiszen az Olimpiára való felkészülés hatalmas beruházásai teljes körű egyetértést kívánnak a város és az ország vezetése között. Ez azonban Nyemcov és Lebegyev esetében is esélytelen.

Egyelőre korai attól tartani, mi lenne az Olimpia sorsa, ha netalántán mégis megtörténik a csoda, ugyanis a jelenlegi tizenhat „jelölt-jelölt” indulása a választásokon még nem is biztos. A jelentkezések leadásának határideje csütörtök, ekkor kezdi el a helyi választási iroda elbírálni azokat. A hivatalos polgármester-jelöltté válás pedig csak a parlamenti pártok által támogatott személyek esetében biztosított, Nyemcov állítólag maga is kételkedik, hogy odaengedik-e nevét a szavazólapra.

Mindenesetre az április 26-ai választásokig még sok hullám fog kicsapni Szocsi partjaira, egyelőre semmi sem biztos, és bármi lehetséges, de mindenképpen érdemes lesz odafigyelni az eseményekre.
 


4 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: választások önkormányzat olimpia putyin polgármester szocsi

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr721023906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazságot! · http://nemlehetmas.blog.hu 2009.03.25. 13:13:19

Az oroszok legalább rendet tettek ebben az országban.

mig8 (törölt) 2009.03.26. 20:10:40

Azért érdekes az eset diszkrét bája...

Ha egyszer úgyis Pahomov a legesélyesebb, akkor minek folyamodnak olyan eszközökhöz, mint az ellenfelek letiltása, fenyegetése, stb? Legfeljebb lesz egy 2. forduló is, ahol Pahomov nyerni fog.

Engem mindig az zavart az oroszok mentalitásában, hogy ha vkinek hatalma volt, akkor igyekezett kimutatni a foga fehérjét és a másikat izomból lenyomni. Hogy miért jó ez, én nem tudom.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.04.02. 14:52:56

@mig8: szerintem az az eset diszkrét bája, hogy teljesen tiszta rendszerben egyáltalán nem lenne biztos Pahomov újraválasztása. Ergo erősen kell használja a hazai pálya, és a biztonságot adó "medve" előnyeit.
süti beállítások módosítása