HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Hodorkovszkij – a jogállam leghiteltelenebb ügyvédje

2010.11.03. 07:49 Nyeznajka

Kedden tartották Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev második perének záró ülését. Az oligarchát és jobb kezét 218 millió tonna olaj elsikkasztásával vádolják, az ügyészség újabb tizennégy év börtönbüntetést kért a vádlottak ellen. Hodorkovszkij az utolsó szó jogán tett beszédében újabb lépéseket tett a mártírsághoz vezető úton. Az ítéletet december 14-én hirdetik ki.

 

Szögezzük le, Mihail Hodorkovszkij bűnös. Napjaink Oroszországában nem válhatott senki dollármilliárdossá anélkül, hogy ne kövessen el rengeteg disznóságot. Hodorkovszkij fénykorában a leggazdagabb üzletember volt. Erkölcsi és jogi értelemben is áthágta a létező összes törvény jelentős részét. De Hodorkovszkij nem azért ül börtönben, mert ő volt a legnagyobb disznó. Nem is azért, mert ujjat húzott a hatalommal. Ezt előtte többen is megtették, és most aligha mostoha körülmények között töltik nyugdíjas éveiket Nagy-Britanniában vagy épp Spanyolországban. Hodorkovszkij azért ül börtönben, mert lebecsülte a hatalmat.

Hisz’ Mihail Boriszovicsnak is megvoltak az információs csatornái és a józan esze ahhoz, hogy jó előre lássa, itt bizony készülődik valami ellene. Mégsem hagyta el az országot amíg megtehette volna. Vajon ezt hazaszeretetből tette, ahogy ő állítja? Kétlem. Tegnapi beszédében a saját szavai voltak, „2003-ban nehezen hittem el, hogy nyolc évre leültethetnek”. De a putyini igazságszolgáltatás nem viccel, a vasmarkába került áldozatot nem engedi, amíg annak van ereje mozdulni. Persze kérdés, hogy vajon elengedi-e egyáltalán. Vajmi kevés esélyünk van megtudni, vajon kapott-e Hodorkovszkij olyan ajánlatot, hogy ha meghúzza magát külföldön, elengedik a nyolc év után. Valószerűtlennek tűnik.

Így jött el az a pont, amikor Hodorkovszkij rálépett a mártírrá válás útjára. Hogy nem volt más választása, vagy a börtönben töprengéssel eltöltött hosszú órák tényleg törvénytisztelő állampolgárrá változtatták, most már nem is érdekes. Megmaradt vagyona elég ahhoz, hogy kiváló ügyvédeket, tanácsadókat tudjon maga mellett. Hírneve és a sztorija még hét év után is elég ahhoz, hogy rendszeresen felkerüljön a média napirendjére.

A mai Oroszország egyik legnagyobb tragédiája, hogy a demokrácia értékeit teljesen hiteltelen emberek képviselik. Legyen szó az elnöki szék valaha volt várományosáról, begőzölt sakkzseniről vagy bukott miniszterelnökről (gy.k.: Nyemcov, Kaszparov, Kaszjanov) a politikusok többet lubickolnak a nyugati sajtó fényében, válogatás nélkül ostorozva, átkozva, nácizva a putyini Oroszországot, mint amennyit a hazai ügyekkel törődnek. Hodorkovszkij a legrosszabb mindközül. Az embernek feláll a szőr a hátán, amikor a megtört(?) oligarcha méla pátosszal a „törvényt és Istent”, vagy a „lelkiismeretet” emlegeti. Amikor olyan önsajnáló kijelentéseket tesz, mint hogy „nekem is, ahogy bárkinek, nehéz a börtönben élnem és nem szeretnék itt meghalni.”

Mindemellett elszomorító ami a Hodorkovszkij-per kereteiben folyik, és nem tehetünk mást, mint igazat adunk az oligarchának, a jogállamiság valaha volt leghiteltelenebb védőjének abban amit a mai Oroszország helyzetéről mond. „A következtetés amit egy gondolkodó ember (a perből) levon dermesztő a maga egyszerűségében: a szilovikok bürokráciája bármit megtehet. Nem érvényesül a magántulajdonhoz való jog. Annak az embernek, aki összeütközik a „rendszerrel” egyáltalán nincsenek jogai.” 

Kezdem szánni Mihail Hodorkovszkijt. Nem azért mert azt mondja, „ha kell – kész meghalni az elveiért a börtönben”. Hanem azért mert a jelek szerint valóban ez a sors vár rá.


27 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: per oligarcha hodorkovszkij

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr732416867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sakk Matt 2010.11.03. 13:13:18

Én nem tudom szánni. Nagy tétben játszott és vesztett. Megérdemli. Vae victis.

tábormegsemmisítő 2010.11.03. 18:17:50

Egy ilyen alakot minden magára valamit is adó állam bekasztlizna. Különbség legfeljebb az eljárás formai kereteiben van. Talán megoldhatták volna elegánsabban is, de minek?

svdkert 2010.11.03. 18:52:32

most Oroszországról beszélünk vagy Magyarisztánról.
Van különbség. Öt csillag vagy hat?

svdkert 2010.11.03. 18:53:49

@Sakk Matt: A lényeg, hogy széllel szemben nem lehet pisálni csak köcsögbe

svdkert 2010.11.03. 18:55:44

@tábormegsemmisítő: Engedték, mint a hatalom letéteményesét, támogatóját (xxxxx rubellel), megunták mehet a lecsóba ennyi.

Megfigyelo 2010.11.03. 19:10:19

Amennyire az orosz honlapok informacioit megertettem, Hodorkovszkij ugyes volt, de semmifele torvenyt nem sertett meg. (Nyilvan kihasznalt joghezagokat, Ezert nem muszaj szeretni, de egy jogallamban nem lehetne bebortonozni.) Addig nem is volt vele semmi baja a kormanyzatnak, amig nem kezdte el finanszirozni az amugy papiron legalis ellenzeket. Nem a meggazdagodasa miatt kotnek bele, csak azt urugyul hasznalva. A vad szerint pl. volt olyan ev, amikor ellopta az oroszorszagi olajtermeles 20%-at! Es ez akkor senkinek sem tunt fel?! Nevetseges...

arnoldx999 2010.11.03. 19:12:27

Mindig rohognom kell amikor emberek az "Oroszorszag" es a "demokracia" szavakat emlegetik egy mondatban...
Hodorkovszkij az erosebb kutyaba kotott bele, aztan ahelyett hogy lepett volna nagy artatlan szemekkel nezte vegig hogy mi tortenik vele. Orulhet hogy egyaltalan eletben van.
Mindenkinek ajanlom a nehai Paul Klebnyikov Keresztapa a Kremlben cimu remek konyvet a temaban.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2010.11.03. 19:20:53

@tábormegsemmisítő: hogy-hogy minek? a független és méltányos igazságszolgáltatás egy ország demokratikusságának fokmérője.

@Megfigyelo: szerintem tévedsz. nem az a helyzet, hogy semmilyen törvényt nem sértett meg, hanem az, hogy az akkori törvények mellett nem lehetett nem megsérteni a törvényeket, mert sokszor ellentmondtak egymásnak, vagy épp a társaság @svdkert: bevételének több mint 100%t kellett volna leadóznia. ettől még Hodorkovszkij sok olyan törvényt is megszegett, amit nem lett volna muszáj.

@arnoldx999: remélem jól mulatsz akkor. az, hogy nem nevezhető nyugati demokráciának az orosz rendszer, nem jelenti azt, hogy ez rendben van így. Klebnyikov könyve meg inkább bulvár, mint bármi más.

@svdkert a csillagoknál elvesztettem a fonalat.

figyelmeztetés 2010.11.03. 19:23:09

Hodorkovszkij intelligens és a maga módján tisztességes is. Pl. az orosz pénzügyi válság után az összeomlott bankjának az összes betétesét kártalanította.

Hefe 2010.11.03. 19:49:07

"A mai Oroszország egyik legnagyobb tragédiája, hogy a demokrácia értékeit teljesen hiteltelen emberek képviselik."
Hat igen. Ezt igy szo szerint kis hazankrol is le lehet irni.

valeron550 2010.11.04. 09:48:17

Szerintem a cikkiro szannivalo, ahogy Putyin diktaturajat vedi, mintha nem lenne egyertelmu hogy gyakorlatilag visszaallitotta az allami iranyitast az orszagban, 10 evi harmatgyenge demokraciakiserlet utan az oroszok ismet a komunizmust valasztottak, na jo amolyan mostani kinai kivitelben

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2010.11.04. 09:52:25

@valeron550: olvastad is a posztot, vagy csak megtippelted mi lehet benne? amíg nem értesz meg egy álláspontot ne vesztegesd az energiáidat szánalomra. rám meg főleg ne.

Sakk Matt 2010.11.04. 13:41:36

1991-ben 3 ember a hatályos törvények megkerülésével felszámolta a Szovjetuniót.
1993-ban a parlamentet szétlőve az elnök diktatúrát vezetett be.
1998-ban az állam csődöt jelentett a folyó fizetési kötelezettségeire, a lakosság megtakarításait 10 éven belül másodszor ellopták.

Az ilyen alapokon álló jogrend teljesen használhatatlan. Oroszországban nincs jogállam, és teljesen reménytelen az is, hogy legyen, mert a jogállam alapjaiul szolgáló normatívák és intézmények legitimitása enyhén szólva hiányos. Ugyanez igaz a magántulajdon biztonságára is. Szar helyzet, de ez van.

Ettől függetlenül az erősebb kutya baszik, és aki tévedett abbéli helyzetértékelésében, hogy ki az erősebb kutya, az mindent megérdemel, amit kap.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2010.11.05. 00:30:33

@Sakk Matt: számomra kicsit fatalista ez a hozzáállás, elvégre nem volt mindig is jogállam ott ahol ma az van. Legitimitást lehet szerezni 15-20 évvel ezelőtti eseményektől függetlenül, csak abba kéne már hagyni a jogok lábbal tiprását. (ami nem egyszerűen, meg egyik napról a másikra megy - nyilván).

az aforizmád egyébként nagyszerű, bár nem értem miért következik belőle, hogy az erősebb kutyának a gyengébbet kell b*szni - pláne hogy 20 éven keresztül.

ja és mellékes, de szerintem jelcinnek sohasem volt elég hatalma ahhoz, hogy elnöki diktatúrának nevezhessük a rendszerét.

Super 64 2010.11.05. 12:50:29

@Megfigyelo: "Amennyire az orosz honlapok informacioit megertettem, Hodorkovszkij ugyes volt, de semmifele torvenyt nem sertett meg."

Nem tudom, honnan szedted ezt a hülyeséget, de egy biztos: azok nem orosz honlapok voltak. :D (Hiába ír egy kínai orosz nyelvű honlapot, attól ő még nem lesz orosz, ahogy a honlapja sem.)

Sidewinder 2010.11.06. 21:49:52

Putyin ugyebár az FSZB igazgatója is volt elnöksége előtt,így tudhatott ezt azt a gazdagokról.Én azt hallottam,hogy volt egy nagy beszélgetés(sőt Hodorkovszkijjal többször is találkozott),amiben kb azt fejtette ki oligarcháéknak,hogy:"tudom,hogy mindent úgy loptatok össze,nem adóztatok,sok milliárdos veszteséget csináltatok a hazátoknak.Sokkal tartoztok,annak egy részét legalább adjátok vissza a hazátoknak,fejlesszétek van pénzetek rá". És talán valami papírt is aláíratott velük.És Hodorkovszkij nem akart beállni a sorba. A szintén kétes úton vagyonához jutott Abramovics,csukotai kormányzó lett és a vagyonából sokat költtött,fejlesztette azt a vidéket,focistadiont építetett Moszkvában,stb. Most éldegél Londonban egy focicsapatot birtokolva,megvan a vagyona,de hasonlóan tettek mások is,Vekszelbergtől kezdve.Ők vagy otthon,vagy hazajárva,de nyugodtan,vagyonosan élnek,nem viszi őket kocsikázni az ALFA terrorelhárító egység... A hazáját állítólag szerető Hodorkovszkij meg nem állt be a sorba,nem költött lopásokból,be nem fizetett adókból szerzett magánvagyonából hazája fejlesztésére,továbbá tett egy nemzetbiztonságilag kockázatos dolgot. A cégét egy amerikai olajvállalatnak akarta lepasszolni.Viszont volt szerencsém olyan képet látni újságban ahol a Szu-25-ös csapásmérő repülőgépen egy kicsi Jukosz embléma volt felfestve.Tehát valószínű,hogy a légierőnek beszállított.És nehogy már akkor szálljon fel az orosz harci repülő,ha az amerikai hajlandó bele nyálat adni...
Szóval lett volna lehetősége megegyezni.De nem élt vele.Ráb*szott. Most varrhatja a focilabdákat a börtönben.

tábormegsemmisítő 2010.11.08. 10:11:23

@Sidewinder:
Hodorkovszkij nagyobb nemzetbiztonsági kockázat volt Oroszországra nézve, mint Bin Laden Amerikára. Lehet a részleteken nyammogni, de nem több ez mint halványlila lelkű szépelgés

figyelmeztetés 2010.11.09. 09:40:48

@Sidewinder: "Én azt hallottam" - rosszul hallottad. Az a megbeszélés arról szólt, hogy aki kimarad a politikából, azt békén hagyják. H. ennek ellenére tovább finanszírozta Putyin ellenfeleit.

Egyébként ő volt az első, aki a társadalmi felelősségvállalást hangoztatta, 2000 körül ő működtette a legnagyobb jótékonysági alapokat. (A Jukosz 100.000+ tanárnak és diáknak biztosított számítógépet, internetet, H. a magánvagyonából árvaházat és kollégiumot tartott fent, stb.)

@tábormegsemmisítő: Sajnos az olaj a tundrán nem sokat ér. Akkor válik értékké, amikor a végfelhasználó betölti az autójába. Amikor azt írják, hogy H. el akarta adni a Jukoszt az amerikaiaknak, az valójában azt takarja, hogy integrálni akarta a céget valamelyik nagy olajcéggel, hogy hozzáférjen az amerikai piachoz.

Ez a gyakorlatban kereszttulajdonlást jelent: a Chevron Jukosz részvényeket vesz, cserébe a Jukosz Chevron részvényeket kap, a két céget összekapcsolják egy termelési-feldolgozási-értékesítési vertikumba.

A Chevron és hasonló óriáscégek másképp nem állnak szóba senkivel, mert nem mondhatják a vevőknek (pl. a Pentagonnak), hogy bocs, de ma elfogyott az üzemanyag, állnak a finomítók, mert nem érkeztek meg a héten a Mutyi Bt. tankerei a kikötőkbe.

Nemzetbiztonsági kockázat beengedni egy amerikai óriáscéget a Jukoszba? Igen, de ez kölcsönös, az oroszokat is be kell engedni az amerikai energia-rendszerbe. A kockázatért cserébe jelentős a haszon. Ezt hívják üzletnek.

H. nem mutyizni akart, hanem ott ülni Bill Gates és társai mellett a legnagyobb vállalatvezetők asztalánál.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2010.11.09. 11:25:51

@figyelmeztetés: nagyjából egyetértek, bár Hodorkovszkijt nem azért csukták le, mert támogatta az ellenzéki pártokat, vagy személyes összetűzésbe került Putyinnal. Ő maga is úgy tartja, gazdasági okai voltak. A Jukosz-Chevron egyesülésen túl még a Szibnyefttyel való fúziónak tervét kell említeni, ami a világ 4. legnagyobb olajcégét eredményezte volna, meg az Angarszk-Daqing kőolajvezeték építésének tervét, ami megtörte volna a Transznyefty monopóliumát e téren. Ráadásul egy növekvő új piac, Kína felé.
Ha egy ekkora olajcég, teljesen függetleníteni tudja magát a (főleg informális) állami befolyástól, az orosz gazdaság számára kétség kívül stratégiai iparágban, az nemzetbiztonsági kockázatot jelent - Putyin felfogása szerint legalábbis biztosan.

tábormegsemmisítő 2010.11.09. 20:40:55

@figyelmeztetés: "ez kölcsönös, az oroszokat is be kell engedni az amerikai energia-rendszerbe"

Ennél jobb viccet még nem hallottam a héten, gratula érte!

Amerikában még a "baráti" országokat se engedik be számos területre az energiaszektorban, közlekedésben, hírközlésben, általában a stratégiainak minősített ágazatokban. Az ősellenséggal, a rivális Oroszországgal kivételt tettek volna?

Sajna túlságosan jó ismerjük ezeket a privatizációt előkészítő PR akciókat (Hodorkovszkij árvaháza, meg a jótékonykodó Uncle Sam bácsi), 20 évvel ezelőtt még lehetett hiszékenyek lenni, ma már legfeljebb hülyének. Ennyire hülyék az oroszok se voltak

figyelmeztetés 2010.11.09. 23:31:16

@tábormegsemmisítő: In 2003, Chevron and Russia's Yukos completed an agreement that would have resulted in Chevron being heavily influenced by two Russian oligarchs: Mikhail Khodorkovsky and Roman Abramovich. According to a senior Russian official, the plan was for the two Russian energy giants they controlled, Yukos and Sibneft, to first merge. Then that company would have joined with Chevron. The resulting behemoth would have been American, but the two oligarchs would have owned 20 percent of Chevron's shares. (Chevron declined to comment.)

The courtship between Chevron and Yukos has been public knowledge for some time, but not how transformational the plan was, nor that it was basically a done deal, one actually approved by Russian President Vladimir Putin.

www.tnr.com/article/the-end-big-oil?page=0,1

tábormegsemmisítő 2010.11.10. 10:12:48

@figyelmeztetés:
Kösz, én is erről beszélek, és amennyire tudom ezek voltak a vádiratban is. Klasszikus példája az egyik lehetséges akvizíciós technikának, amit a legkorruptabb "fejlődő" országokban szoktak alkalmazni

cardenio 2010.11.12. 18:58:21

Egy demokrácia fejlődése, az egy folyamat.
Úgy tesztek itt páran, mintha Hodorkovszkij előtt, bármikor is, létezett volna egy érintetlen, színtiszta, jól működő demokrácia, amely ideális állapot biztos talapzatáról könnyen megítélhető lenne egy ilyen ügyeskedő privatizátor. Melyik is volt az az időszak Oroszország történetében, amelyik igazságosabb volt, mint mondjuk a mai? Figyelem, nem védem sem a Putyin, sem a Hodorkovszkij nevű magánvállalkozót, de jó tudni, hogy a 'tőkefelhalmozás' elengedhetetlen és igazságtalan!
Ha kettejük ideái közül kellene választani, (mondom: ha kellene!!!), akkor én Hodorkovszkij világát választanám. Persze nem hívőként, hanem továbbra is az ő ellenzékeként.
Vö Magyarország, demokrácia, "kommunisták", Nagy Imre, ésatöbbi megítélése...

Sakk Matt 2010.11.22. 12:34:24

@cardenio: ne legyél már ennyire magyar. Nem kell ám mindig a vesztes oldallal szimpatizálni!

Sakk Matt 2010.11.22. 12:40:14

@Nyeznajka: Nem lehet abbahagyni a jogok lábbal tiprását ott, ahol a jogok betarthatatlanok, igazságtalanok, illegitimek. Szarból nem lehet várat építeni. Totálkáros jogrenddel nem lehet jogállamot csinálni.

Ez pont olyan, mint hogy Magyarországon nem lehet abbahagyni a tömeges adócsalást. A magyar adórendszer olyan, hogyha mindenki minden jövedelmét bevallaná és befizetné az utána járó adót, akkor másnap már kenyeret sem lehetne kapni a boltban, úgy leállna a gazdaság.

Az oroszországi jogrend kezdve az alkotmánnyal teljesen alkalmatlan arra, hogy egy jogállam alapjául szolgáljon.

cardenio 2010.11.27. 22:59:04

@Sakk Matt: már hogy miért vagyok én nagyon magyar? És miért szimpatizálok a vesztesekkel?
Valamit nagyon elronthattam a kommentem megfogalmazása közben, ha...vagy...másra nem is gondolnék most...

cardenio 2010.11.27. 23:00:08

@Sakk Matt: Egyébként, ahogy nézem a hozzászólásodat, nemigen tér el a véleményünk... akkor meg...ez a lemagyarozás, ez fájt...
süti beállítások módosítása