HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

A győzelem napjai

2009.05.11. 07:49 Nyeznajka

Nem megerősített források alapján, létezik egy szomorú statisztika, mely szerint az orosz férfiak aránytalanul nagy hányada adja ki a lelkét hétfői napokon, a vad hétvégi dorbézolások után. Hát ezen a hétvégén nem kellett túlerőltetniük magukat az oroszoknak (és a velük szimpatizálóknak) ha ünneplésre akartak alkalmat találni. Szombatra esett május kilencedike, vagyis a győzelem napja, melynek fontosságáról a múlt évben már ejtettünk pár szót. Idén a 64. évfordulóra még a tavalyinál is grandiózusabb parádét szerveztek, felvonultatva az orosz haditechnika színét és javát. (Egyedül a kadétok maradtak otthon, állítólag a szülők kérésére, hogy csemetéik fel tudjanak készülni az új érettségire.) Egyébként félelmetes belegondolni, hogy mit fognak jövőre csinálni, a relatíve kerek 65. évfordulón. Az idei felvonulást mindenesetre a 2010-es főpróbájának nevezték.

Még ki se hűlt a Vörös tér a tankok lánctalpai alatt. Mondhatni még épp csak, hogy elkezdtek tisztulni a fejek a szombati mulatság után, újra volt miért vigadni. Oroszország ugyanis először történelme során MEGVÉDTE VILÁGBAJNOKI CÍMÉT. Ráadásul a győzelem meghozta a kerek számot is, amit az idei „Gyeny pobedi” nem adott meg. Az orosz válogatott (jogelődjével a szovjetekkel együtt) a huszonötödik világbajnoki címét szerezte meg, megelőzve ezzel Kanadát, aki beragadt huszonnégynél. (Nem is beszélve arról, hogy ők ebből a huszonnégyből tizenötöt ’920 és ’54 között szereztek, amikor a szovjetek a szocializmus építésével voltak elfoglalva és nem delegálták a csapatukat a vébékre. (Igaz cserébe Kanada az 50-es és 70-es években bojkottált pár világbajnokságot, könnyítve ezzel a szovjetek dolgán.))

A meccsek és a csapat szakmai méltatásával sokat nem vesződnék. Egyrészt azért mert nem értek a hokihoz – bevallom néha a mai napig negyedet mondok harmad helyett, másrészt pedig megteszik ezt helyettem mások. Röviden mégis: azok után, hogy tavaly megmutattuk a támadásban is jobbak vagyunk, idén kivédekeztük Kanada szemét. Így nem kellett kétszer is kétgólos hátrányból felállnunk, bár az a huszonöt perc sem volt éppen kellemesnek mondható – szurkolói szemszögből – amikor minden ujját keresztbe téve imádkozott az ember egy gól ellen.

Az orosz csapat legjobbjai a csatár Kovalcsuk és a kapus Brizgalov voltak. Ahogy ebben a minden bizonnyal örömkönnyektől homályos tekintettel írt eufórikus cikkben mondják, ők „minden oroszok Iljái”. Előbbi a tornán nyújtott kimagasló teljesítményéért megkapta a legértékesebb játékos díjat, utóbbi nevét pedig csak a döntőn bemutatott hatalmas bravúrjaiért is imáikba foglalják az orosz hokisok szurkolói. De azt hiszem bocsánatos túlzás azt állítani, hogy ennek a keretnek az összes tagja csillag, egytől egyig.

Lapzárta után érkezett: Moszkvában (és más városokban is, gondolom) a nép az utcán ünnepel. Medvegyev személyesen (telefonon) köszöntötte a válogatott edzőjét. Putyin is gratulált a szbornaja teljesítményéhez, és hozzáfűzte, megérdemelt győzelmet aratott a csapat.
 


1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: hoki győzelem napja

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr561114213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása