HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Miről szól a győzelem napja?

2008.05.09. 07:49 Nyeznajka

Május 9. az egyik - ha nem a - legnagyobb állami ünnep Oroszországban. De miről is szól a День победы (Den’ pobedi), mit is ünnepelnek az oroszok ezen a napon, és hogyan tették ezt az elmúlt években?  

Ha a Nagy Honvédő Háborúról nem is, a Második Világháborúról bizonyára mindenki hallott már. Nos, a Nagy Honvédő sem más, csak egy kicsit más szemszögből nézve. Az elnevezés tulajdonképpen a szovjet propaganda találmánya, hiszen kellett valami ami mobilizálja az embereket, tekintettel arra, hogy Sztálin nem éppen versenyképes rajtot vett. (mint tudjuk „lefejezte a hadsereget”, a támadás hírére meg napokig bezárkózott a szobájába, mire érdemi lépéseket tett, a németek elfoglalták fél Szovjetuniót.) Szóval 1941 júniusában elkezdődött a Nagy Honvédő Háború és 1945 áprilisára Berlin falai alá értek a szovjet haderők. Közben még történt ugyan egy s más, de az egy külön poszt.

A Vörös Hadsereg hivatalosan április 16-án indította meg a támadást, mely minden idők 4. legtöbb áldozatot követelő csatájává fajult. Ráadásul mindezt 3 hét alatt érték el, az "első helyezett" Sztálingrádi csata több, mint fél évig tartott. 1,5 millió szovjet állt szemben, 750 ezer némettel ám a túlerő nem tudott kibontakozni a szétbombázott város házról-házra történő elfoglalása közben. Sztálin parancsba adta, hogy május egyig tűzzék ki a szovjet zászlót a Reichstagra. A parancsot ugyan csak másodikára sikerült teljesíteni, de még aznap a németek többsége megadta magát. A május 8-ig elhúzódó harcok során a két oldalról összesen több mint 540 ezer katona esett el.

Május 7-én a német hadsereg vezetői Reimsben lerakták a szövetségesek előtt a fegyvert. Szovjet részről csak egy nevenincs tábornok, bizonyos Susloparov volt itt jelen, aki úgy képviselte a Szovjetuniót, hogy erre nem volt parancsa, ám mégis jobbnak látta ezt tenni, mintha a német fegyverletétel teljesen orosz képviselet nélkül történik. Sztálin a történek hallatán nem volt boldog, és kiadta parancsba, hogy a németek legyen szívesek a legfelsőbb orosz katonai vezetés előtt, Berlinben megadni magukat. Erre május 8-án késő este került sor, Moszkvai idő szerint 9-én hajnalban. Ezzel véget ért a Második Világháború Európában, mely szovjet részről több mint 23 millió, német részről több mint 7 millió halálos áldozattal járt.

Az első május 9-ei felvonulást, 1945. június 24-én tartották. Elit alakulatok masíroztak át a Vörös Téren, Zsukov marsall, a hadsereg feje, és a német kapituláció hivatalos elfogadója fehér lovon ügetett keresztül, Lenin Mauzóleumának tetejéről pedig maga Sztálin integetett nekik. Felvonultatták a zsákmányolt náci jelképeket, voltak tankok, tankisták, matrózok, egyszóval megadták a módját az ünneplésnek. Érdekesség, hogy ez volt az első hivatalos esemény a Szovjetunióban, melyet színesben örökítettek meg.

Az évek során a ceremónia átkerült eredeti helyére május 9-re, a parádé átterjedt Szovjetunió legnagyobb városaira. Bár a szereplők változtak, Sztálin helyén először Hruscsov, majd Brezsnyev végül Gorbacsov integetett. A parádék az egész rendszer alatt megmaradtak haditechnikai erőfitogtatásnak, a dicső múlt (és jelen) jelképének.

Aztán jött a rendszerváltozás, és 1990 óta elmaradtak a parádék. Arról pedig, hogy idén újrakezdik ezt a régi szép szokást, már volt szó itt a blogon.


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: történelem parádé vörös hadsereg vörös tér győzelem napja

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr15460791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása