HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Oscartól Oscarig - az orosz animációs filmek legjobbjai

2009.04.01. 07:50 Volk

     Az "orosz" jelzőt hallván a zimankós tél, a kolosszális irodalmi remekek, a nyers vodka és a tajgát róvó medvefalkák mellett megannyiunk lelki szeme előtt felsejlenek azok a békebeli, gyermekkorunk foszlányait idéző rajzfilmek. Az évtizedek alatt legendává avanzsált klasszikusokat Nyeznajka kollega méltóképpen végigzongorázta, és talán még nem is ért végig ezen a hol melankólikus mollba, hol ragyogó dúrba átcsapó skálán. Most azonban pár sor erejéig átkontárkodom a térfelére, és egyúttal a múlt, azaz a XX. századba.

     Az Annecy Animációs Fesztivál, azaz a "rajzfilm-Oscar" nagydíja (kétszer is), az Anima Mundi első díja, César-jelölés, Oscar-jelölés és még megannyi díj és elismerés - ezeket tudhatja magáénak a 44 éves Konsztantyin Bronzit. Nem véletlenül.

     A világ szélén. Magam, mint azon nemzedék tagja, amelyik az animáció hőskorának rajzfilmjein nőtt fel, azt kell mondjam: ezt az 1998-as alkotást tartom messze a legjobbnak a rövid animációk történeténeben. Nem hiába a fent említett César-jelölés (soha meg nem értem, hogy-hogy nem kapta meg) és a több mint hetven további elismerés. Irónia, báj, humor, az egyszerűségbe rejtett összetettség és az a megfoghatatlant idéző hangulat, amelyik talán egy sosemvolt világba kap bele...

     És hogy miért nem látunk ilyet a tévében, a moziban? Mert Hollywood van. Márpedig "Hollywood pénzt csinál, míg mi - mozit" - mondta egy interjúban Bronzit. A szerzői rajzfilmek, akármilyen díjakat is nyernek, a háttérben maradnak. Külföldre el se jutnak, mert ugyan miért is akarna akármelyik forgalmazó egy tízperces orosz rajzfilmmel vacakolni, amikor tudja jól, mi kell a népnek: Egyiptom hercege, Shrek, Volt, Madagaszkár, Jégkorszak... És a helyzet nem sokkal jobb hazai fronton sem. Az állami rajzfilmstúdiók megszűntek. A posztszovjet animációs filmek jogai már producerek kezében vannak, ergo tessék fizetni. Nem egyszerűbb-e ingyér' 5137-edszer lejátszani a No, megállj csak!-ot, vagy éppen egy ezeréves Disney-sorozatot, amiért valamikor már kifizették a filléreket? De, egyszerűbb. így aztán a kortárs orosz "szerzői" animációval - természetesen az áldott Internet mellett - legfeljebb nagyszabású produkciók bónuszaként találkozhatunk. így például a zajos sikert aratott Aljosa Popovics és a gonosz Tugárin (amelynek rendezője, forgatókönyvírója és vágója is Bronzit, és amely szintúgy megérdemelne egy misét) DVD-jén az Istenséggel, amely bizonyítja, hogy Konsztantyin Eduardovics nem csak a klasszikus technikák ura:

     A tehetség kivételesen viszonylag hamar utat tört magának. Bronzit soha nem tért le az animáció útjáról. Mint mondja, amióta kisiskolásként megmutatták neki a minden rajzfilm ősének számító gyorsan átlapozott jegyzőtömböt, "a szakma kiválasztotta őt". Tanulmányaiban - festészet, szobrászat, építészet, design, animációs rendezés - kiemelkedően teljesített, majd hozzáfogott a munkához. Megszületett a filozofikus mellékízű Körhinta, a kellőképpen groteszk Rágd meg!, a békés együttélésre nevelő Kopp-kopp, a bájos Cumi és sok egyéb más. 30 éves korára pedig be is ért mindennek a gyümölcse: meg nem törve a sort, de annál inkább megtörve a jeget '95-ben megszületett az Annecy-nagydíjra érdemes, mulatságos (bár legalább annyira elvont) Switchcraft.

     Ezt a munkát követte a megfelelő iróniával kezelt Die hard-paródia (Drágán add az életed, Burce Willis öl), amely két évvel rá ismét megkapta az Annecy nagydíját. A sikereknek köszönhetően jött aztán a Folimage stúdió pályázata. Ennek révén Európa 50-70 fiatal rendezője közül kettő pénzt kapott a rajzfilmjére, és még a franciaországi munka költségeit is fedezik. Az egyik kiválasztott Bronzit lett. Hát így készíthette el - szakmabeli feleségével karöltve - A világ szélén-t. Ezután pedig jöttek az ajánlatok a világ minden szegletéről. Bronzit végül a szentpétervári Melnyica animációs stúdió főkonzulense és művészeti vezetője lett, ahol mindmáig tevékenykedik. De emellett - figyelem! - a jelek szerint mégsem tér le az eredeti útról. Lehetne tudniillik akár ugyanaz a lelkes, kezdő rendező, aki papírra/szalagra vetette a Switchcraftet, és az, akit idén Oscarra jelölt Illemhelyi szerelmi történetért.

     És hogy mégsem ő, hanem Kunio Kato La Maison de Petits Cubes c. munkája nyert? Oda se neki. Egyrészt megérdemli (nem azért, mert a globális felmelegedés ellen nevel, hanem mert könnyet csalt a szememre ezen a kései órán). Másrészt pedig ismervén Bronzit úr munkásságát neki még nincs késő az Oscarhoz. És nem is lesz.


5 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: video oscar animáció rajzfilm hollywood bronzit konsztantyin bronzit a világ szélén

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr461038167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.04.01. 08:49:37

A Duna tv időnként leadja az Aljosa Popovicsot illetve a Gorinics a sárkányt is, ennek az eredeti címe nem jut eszembe, de szintén nagyon jó. Mindegyikben közös a kievi fejedelem.

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2009.04.01. 11:20:42

Mindkettőt élvezte az 5 meg a 10 éves fiam egyaránt - meg én is, 39 évesen... :)))

CsDobozka 2009.04.01. 11:42:54

Én a Mediawave-en ismertem meg, és szerettem bele az orosz animációs filmekbe. Pontosan az egyszerűségükért, természetes humorukért. "A világ szélént" is ott láttam, és még számos orosz animációs kisfilmet, sok esetben ők nyerték ennek a szekciónak a fődíját a győri fesztiválon. Például a horgászos "Akarsz játszani?", melyben a horgászcsaliként használt kukacok kockázással döntik el, hogy ki lesz a következő csali a horgász horogján, aztán amikor elfogynak a kukacok, az utolsó a víz alján a halakkal kezd kockázni, és mivel azok vesztenek, maguktól a partra kezdenek ugrálni a horgász megrökönyödésére. És még sorolhatnánk. Egy ismerősöm Moszkvában tanult évekig, és ő mesélte, hogy ott főműsor időben sokszor adnak animációs filmeket felnőtteknek, szóval ott megvan ennek a kultúrája.
Köszönet ezért az írásért :)

kanape 2009.04.01. 17:56:55

sziasztok!

szintén Mediawave-n láttam
+ Cannes Arany Pálma '95-ben

www.youtube.com/watch?v=gM7YRlZiV9M
süti beállítások módosítása