HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Repeta

2009.03.04. 15:57 Volk

A Kreml ismét a földön fekvő, büszke oligarchát rugdossa, és a jelek szerint szíves örömest elrugdosná további 1-2 évtizedig. A Mihail Hodorkovszkij elleni újabb eljárás színvonala ismerős (pl. a Gyalog galoppból), értelme nem világos. De találgatni lehet.


     A tényálladék.

     Szóval újra itt ez a Hodorkovszkij gyerek; tegnap újra elővették, nekifeszültek a második körnek. Az egykoron szebb napokat is megélt, 2005-ben adócsalásért nyolc évre elítélt Mihail Boriszovicsot – kollegájával, Platon Lebegyevvel egyetemben – meg akarják kínálni további jutalomesztendőkkel. Az ügyön még 2005-ben, az első eljárás után szinte azonnal elkezdtek dolgozni. Az új vád: a Jukosz olajkitermelő leányvállalataitól a két topmenedzser olajat sikkasztott 892 milliárd rubel értékben (mostani árfolyamon cirka hatezer milliárd forint). Meg át is mosták. Viszonyításképp: kis hazánk éves költségvetési kiadása idén bő 8000 milliárd.
      A vizsgálat az ügyvédek szerint több mint fél évig is húzható, a gyanúsítottak üzleti érzékét pedig akár további 22 szűk esztendővel is díjazhatják, az első körből tartalékolt éveken túl. A bűnszervezetben elkövetett pénzmosás árfolyama 10-15, a sikkasztásé 5-10 év. Elméletben. Ám de sanszos, hogy a gyakorlatban is. Utal erre a tény, hogy jó magaviseletért tulajdonképpen az első félidő után már elballaghatott volna Mihail Boriszovics, de keménykedés és pofátlanság indokán, amelyről a börtönparancsnok számolt be, enyhítés nuku. Az elítélt nem tette pl. a háta mögé a kezét a börtönben, amikor illett volna, tudniillik; csoda is, hogy nem lőtték tarkón.


     …a válasz akkor is…


 

     A védelem pofátlan. Követelőzik.  Kérvényezték, hogy a védencek az ügyvédekkel egy asztalnál ülhessenek (nonszensz!). 2005-ben, az első körben ugyanis ketrecben, most meg golyóálló üveg mögött a helyük. Állítólag, hogy le ne lőjék őket. Szintúgy biztonsági elgondolásból a kísérő rendőrök és kommandósok nem engedik oda a szünetben az ügyvédeket a védencekhez, nyilván ugyanúgy azok biztonsága érdekében. Hivatkoztak ugyan a védők mindenféle emberi jogokra, meg hogy biztosítani kell a bizalmas kommunikációt. Több időre is vágynak az anyagok áttanulmányozásához, lévén csak pár napja kapták meg a tizenegynéhány kötetet. Meg az se volna utolsó dolog állítólag, hogy egy másik, illetékes bírósághoz kerüljön az ügy a moszkvai helyett.
     Végül, de nem utolsó sorban a védelem elfogultsági kifogást emelt az ügyészek ellen. Kiváltképp fájhat nekik a Vasököl, amelyik már megint alig várja, hogy csaphasson, ahova köll: Dmitrij Sohin. Hogy a tehetség kiaknázása, avagy jutalomjáték-e, ki-ki döntse el maga, ám tény, hogy a vád vezetője ugyanaz, aki levezényelte az első pert. Ja, és Sohin, ahogy vége lett a pernek, kapott is érte ötös-leülhetsz gyanánt kitüntetést, amolyan Becsületrendet, de személyesen Putyintól ám!
     Vissza a jelenbe. A bíró az elvárható megértéssel viszonyult a kérvényekhez:   N E M .
     Mindezek után ma, a második napon a védelem előhúzta a tarsolyából a következő adut: a vád egy levél kíséretében nyújtotta át a vádiratot a bíróságnak, amelyben is konkrétan leírták, kit is látnának szívesen a bírói székben; furcsa mód meg is kapták az embert. És eddig nem kellett csalódniuk: az első nap pl. szót adott a vádnak, pedig a félbeszakított védelem még sorolta volna, mit is kérvényez. Benyújtották hát az ügyvédek az elfogultsági kifogást Viktor Danyilkin bíró ellen. A várható választ megtippelhetjük: a) igen b) nem c) talán.


     Há na de most mér?

     Az alapvető logikai lánc vili. Csalt adót, de rajta kívül még hányan, de hányan! A gebasz nem ez volt. Túl hangosan károgott. A békés együttélés helyett belemászott a politikába, ellenzékieskedett nagypályán. Ennek is megvan a módja: lehet menni el, el, mint ahogy tették is egyes morgolódók, hogy aztán annál messzebbre szálljon a vonyításuk. Azért  nehogy már a farok csóválja. Ha azt mondod, hogy a diri bácsi köcsög –> pofon, leül.
     De ott a fent említett vasszigor a sitten, meg a mostani eljárás körülményei. Ha csak a rendreutasítás és a példastatuálás a cél, négy év egy orosz börtönben az orosz-mongol határnál csak-csak meggyőzi a delikvenst és a fajtáját az ellenfél igazáról. Nem volna-e most már egyszerűbb szélnek ereszteni? Mit csinálna vajh’, amit nem tehet meg most a Világháló, egészen pontosan www.khodorkovsy.ru révén? Nem volna-e egyszerűbb elengedni/elküldeni a vérbe? Nagyobb úgyse lehet a pofája, mint a nagy ellenfélnek, a Putyin felé a távoli Albion ködéből öklömnyi ganajcafatokat hajigáló Berezovszkij úrnak. Meg aztán az imázs is kakás lesz így; épp elég nagy pöcébe esett az első körben is az orosz hatalom, leginkább a külföldi megítélése és a tekintélye.
Há de akkor most mér?

     1. verzió – harmatgyenge, nem logikus, csak az ellenzék szereti hangoztatni: nagy-gyon para van ettől a Mihail gyerektől. És ha már vasálarcot nem kalapálhatnak rá, és nem zárhatják a Bastille-ba, rangjánál fogva meg csak úgy lelőni sem célszerű, akkor legalábbis Szibériába menjen, havat lapátolni. Az elmélet azon bukik, hogy ha valóban akkora a para, akkor vasálarc ide vagy oda, a nyilvánosságtól elvágnák a fiút. Ehhez képest a Google a „khodorkovsky”-ra 1 220 000, a „ходорковский”-ra meg 2 360 000 találatot ad (az előbbi esetben a második helyen a www.khodorkovskycenter.com, az utóbbinál az elsőn www.khodorkovsky.ru)
     2. verzió – beteges, de sanszos. A példastatuáláson túl nagyon ellenszenves lehet V. V. Putyinnak. Alátámasztja ezt a sok baráti és értelmetlen szívatás. Az sem elhanyagolható tény, hogy – de jure – Medvegyev elnök úr üt most, amitől a keze viszont egészen piszkos lesz. Más szemszögből: Az Ő KEZE lesz piszkos. Valaki meg mosolyog a páholyban.
     3. verzió – politikailag korrekt és szanszos. Panem et circenses. Mégsem olyan jó tudniillik most Oroszországban élni. És ezt egyre inkább látja az utca embere is. Nézzen inkább tévét, és politizáljon a konyhaasztalnál!

 


     A per előtt Hodorkovszkij úr így nyilatkozott: „Az eljárást illetően a magam részéről garantálom az őszinteséget, egyértelmű leszek, és nem próbálkozom ravaszkodással. Garantálom az érdekfeszítő látványosságot.” Várjuk.
 


19 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: per bíróság putyin jukosz oligarcha oligarchák eljárás hodorkovszkij lebegyev berezovzskij sohin

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr78981197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czelder Orbán 2009.03.04. 17:42:24

Szerintem 1/3-ad részt 2-es verzió, 2/3-ad részt 3-as verzió a tényállás. Szükség van egy gumicsontra, amit látványosan csócsálva hirdethetik: "Lám,lám, mi küzdünk a szemét oligarchák ellen, rajta vagyunk a megoldáson... bla-bla-bla..."
Oroszországnak (pontosítok: a Putyin-Medvegyev duónak) most szüksége van egy kis figyelemelterelésre a gazdasági témáról. És ha már ez a szitu (?), miért ne szemétkednének egy kicsit Misával? Egyik sem az a nagylelkű, gavallér típus...

tlac 2009.03.04. 18:57:14

Te Volk, és bűnős-é ez a Hodorkovszkij, vagy ártatlanul ül?

Volk 2009.03.04. 19:18:17

@tlac: Nem voltam ott, amikor adót csalt és sikkasztott. Mindazonáltal élek a gyanúperrel, hogy igen, mert aki a komszomolban 23 évesen Gorbacsov alatt tisztséget töltött be, meg saját vállalkozást tudott indítani, az aligha verejtékes munkával szerezte a zsét. De ez igaz lehet ugyanígy egy sor pajtására. Csak van, aki tudja, mikor hova illik lépni. Abramovics pl. (nem a mi Boriszunk, hanem Roman) háromszor akart dobbantani a csukotkai kormányzói székből, de miután találkozott Putyinnal, felsóhajtva visszaült (és ha nincs kellőképp jóban a hatalommal, talán oda se kerül). Meg a Szibnyefty részvényeit sem hiszem, hogy ő ajánlotta fel a Gazpromnak, inkább elkérhették; vagy odaadja magától zséért, vagy - ld. a mellékelt ábrát Hodorkovszkijjal. Itt fel is hívnám a figyelmet, hogy történt ez 2003-ban, amikor Hodorkovszkijékra ráhúzták a vizes lepedőt. De vissza a kérdéshez: bűnös, de a sitt oka nem a vagyonszerzés módja, hanem hogy átlépte a határt, és leköpte az uralkodó elitet. Szerintem.

mig8 (törölt) 2009.03.04. 19:57:29

Nekem ez az a fajta birodalmi / szovjet hozzáállás az, ami kiveri a biztosítékot. Ez az, ami miatt megértem, hogy az oroszok utálnak ott lakni (már aki).

Hodorkovszkij egyébként biztos bűnös és biztos megérdemli a sorsát - ezt nem is vitatom. De minek kell keménykedni? Ráadásul fölöslegesen! Ez tipikus despota viselkedés, ami csak rövid távon lehet sikeres. Pedig szerintem a jó politikus azért minimum középtávon gondolkodik...

(Jut eszembe: H emlékeztet engem egy kicsit Zuschlagra. De csak külsőleg, az esze biztos több volt - bár nem sokkal.)

rada09 2009.03.04. 21:10:29

Hodorkovszkijt magyarul úgy írják:Csányi Sándor

osborne 2009.03.04. 21:57:02

@Volk: Putyin hatalmi harcának egyik lépcsőfoka volt ez. A Putyinnak nem behódoló oligarchákat (Hodorovszkijék) félreállították, a Putyin barát oligarchákat (pl Oleg Deripaska) helyzetbe hozták és megerősödtek. (bár a recesszió odavágott nekik is rendesen de ez más történet)

Szóval Hodorovszkij ezt a helyzetet nem akarta úgy elfogadni, hogy monduk Izraelbe vagy UK-be menenül mint mondjuk Berezovszkijék. Putyin ezért keményen odavágott neki, cégét a Jukos 'átjátszották' - ő pedig adócsalásért el lett itélve. (Mintha a Putyin barát oligarchák nem csaltak volna ugyanúgy adót...)

Szóval ha Hodorovszkij-t kiengednék akkor az a gyengeség jele lenne Putyinéktől és egy üzenet a régi oligarcháknak, hogy puhul a szisztem.

Ezért megmarad példastatuálásra és pofozóbábnak amíg Putyinék maradnak.

Volk 2009.03.04. 22:12:44

@osborne: Igazad lehet. Ha már ilyen mélyre ásunk, itt van egy kis orosz nyelvű kronológia a múltból: www.compromat.ru/main/putin/alpinist.htm Említi, hogy 2001-ben - tehát elnökként szinte első dolgaként - Putyin informálisan összehívta a nagy embereket, és innentől tudni lehetett a felállást. Az alapvető kérdés így aztán az, hogy hol számította el magát Hodorkovszkij, illetve miben reménykedett, amikor egy laza beintéssel letudottnak gondolta a csatát. Csak a forrás hitelességéért nem tenném tűzbe a kezem...

osborne 2009.03.04. 23:03:03

@Volk: sztem mint akkor a leggazdagabb oligarcha, Hodorovszkij nem gondolta volna, hogy ekkora vagyon és hatalom mellett ennyire kissemizhetik.

Nem mondom, hogy naiv volt mert egyrészt ahhoz már túl nagy hal volt a Jukos élén, hogy lelépjen mint egyesek és különben is maradni akart és nem feladni mindent. Abban volt a naiva, hogy elhitte harcolhat és nyerhet Putyinék ellen. Tévedett.

Maradt a 'jogi' harc...

Рихард · http://posztinfo.hu/ 2009.03.05. 00:20:54

Bizonyára elkerülte a figyelmemet, de nem derült ki az írásodból, hogy mos tulajdonképpen kinek is az oldalán állsz, csak némi gúnyolódás érződött. Ez nem kritika, vagy beszólás, hanem észrevétel.

A Hodorkovszkij-sztoriról pedig a véleményem saját, valahányszor felmerül Magyarországon a "ki mit lopott" téma, mindig őt hozom fel példaként.

Adva van egy ember, aki jókor volt jó helyen és a rendszerváltás után bucira rabolta magát. Esze is volt, ismerősei is voltak, stb. Rajta kívül még jó páran hasonlóan cselekedtek. Magyarországon is. Az a különbség e téren Oroszország és Magyarország között, hogy előbbi vezetője kötelességeket rótt újgazdagék nyakába: Oké, hogy jókor voltál jó helyen, szerencsés voltál, eszes is és hát valahogy magántulajdonba kellett formálni a közvagyont. De ha már így történt és ekkorát szakítottál, akkor tartozol a hazádnak annyival, hogy ha már loptál, akkor engedelmeskedj országod pillanatnyi érdekeinek. És hogy mi a pillanatnyi érdeke? Mindig az, amit ÉN, a vezető, jónak látok. Valószínűleg Putyin ilyesmit mondhatott Hodorkovszkijnak is. Leültette egy szép aranyozott karosszékbe és elmagyarázta neki, hogy vagy együttműködik, amikor szükséges és akkor szent a béke, vagy szedje a cókmókját, mert mindent visszaállamosít. Mikhail felpattant és közölte, hogy hát ő bizony nem ért egyet még úgy általában sem az efféle dolgokkal, ő "demokrata", meg szerinte a nyugat útja a helyes, szóval fityisz. Ekkor Putyin bólintott, kitessékelte, felhívta egy jó barátját és azóta több tucat könyvnyire való tapasztalattal gazdagodott ez a Hodorkovszkij nevű fazon.

Biztos én vagyok az antidemokrata (sose állítottam és sose állítom, hogy demokrata lennék), meg a Putyinista, meg a Jegyinaja Rosszija pártcsinovnyik, de nekem ez tetszik és helyén való. Ha valakinek az arcába elmondják, hogy oké, hogy loptál a közösségtől, de akkor már a hatalmad felelősséggel is jár a közösség érdekében és ezt a paraszt megtagadja, akkor menjen havat lapátolni Szibériába. A hazaáruló tökéletes mintapéldája, akire nincs szükség a társadalomban. Megölni nem szabad, mert akkor jajgatni kezdenek nyugaton, hát majd rávarrunk még 5000 évet, mire odafagy.

"Nem volna-e most már egyszerűbb szélnek ereszteni?"

Nem. Azonnal elhívná a CNN, a BBC, meg még Jay Leno is a saját showjába, hogy meséljen vicceseket a szibériai táborokról és hogy ugyan milyen dolog is "koncepciós per" szenvedő alanyának lenni. Lenne egy pénzes (Berezovszkij) és lenne egy média-felülettel bíró (Hodorkovszkij) nyugatista orosz, aki már sokkal durvábban reszelhetné meg kívülről Oroszországot. És én személy szerint rettegek attól, hogy egyszer ott is az USA, meg Nagy-Britannia és a többiek mondják meg, hogy mi hogy működjön. A nyugatiaknak fogalma sincs, hogy milyen oroszként élni, milyen hihetetlenül más és őszintébb világ az, minden gondjával együtt. Ha oda is befészkeli magát a nyugati "kultúra", akkor az egyik utolsó olyan társadalom vész el, ahol a "MI" előbbre van az "ÉN"-nél. Tessék megnézni csak, hogy milyen volt itt, Magyarországon az emberek viszonya egymáshoz a 80-as években és milyen ma. A nyugati értelemben vett "szabadság" a legveszélyesebb dolog a széles tömegekre és ezáltal azok hazájára. Úgyhogy mielőbb fagyjon meg Hodorkovszkij, kevesebb ideig szenved. (Biztos jó ember ő, meg szereti a gyerekeket, meg a családját és fúj-fúj a csúnya Putyinék kicsesztek az igazság büszke harcosával... Tudom, tudom. De ha már lop a köztől, akkor agyon is érte valamit cserébe. És ha megkérik erre és nemet mond, akkor elárulta a hazáját, tehát dögöljön meg, vagy legalábbis takarodjon el a ködös Albionba.) Bocs, hogy ilyen hosszú lett.

Рихард · http://posztinfo.hu/ 2009.03.05. 00:24:14

bocsánat, az a szó "adjon" akart lenni

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.05. 00:54:45

@Рихард: Miért minden kérdésben valakinek a pártjára kell állni?

Amúgy meg nem az a baj, ezzel a Hodorovszkijjal, hogy lecsukták. Az a baj vele,
a) csak őt csukták le (kicsi baj)
b) elég nyilvánvaló, hogy miért csukták le (és ez alapvetően nem az adócsalás) (már nagyobb baj)
c) és ha már le akarták csukni, és pont egy olyan emberrel van dolguk, aki nyilvánvalóan nagy(on nagy) pénzeket lopott, akkor miért nem tudnak ennek egy széles e földön elfogadható köntöst adni.
Az a baj, hogy a - már legalábbis Montesquieu által megálmodott - független bírói hatalom olyan szörnyen hiányzik Oroszországból, hogy az embernek sírni támad kedve.

Volk 2009.03.05. 09:12:37

@Рихард: Minden kommentnek örülünk, pláne, ha hosszú!
Ó, nem kerülte az el. Nem állok senki mellé, csak szemlélődöm! Igyekeztem a tényeket követni, szeretném hinni, hogy sikerült. A gúnyt aláírom, de ez a különbség egy MTI-s összefoglaló anyag és a blog, mint olyan között. A "hazád pillanatnyi érdeke" pontban teljesen egyetértünk teveled. Ha jóhiszeműek vagyunk, azt mondjuk: Hodorkovszkij az által, hogy a nagypolitika felé mozdult, épp a hazáját akarta szolgálni. És az valóban nem valószínű, hogy a zsebét tömte volna. Gondolhatnók, hogy csak nyugodt életre vágyott, de azt viszont a vagyona töredékéért meg is vehette volna.
Nem hiszem én, hogy pártcsinovnyik vagy. Demokrata én se vagyok, csak mindig viszolyogtam az erőszaktól. Szerintem csak a Szolzsenyicin-módszer a célravezető: éjszakai kopp-kopp, fekete autó, reptér, és egy szál ruciban át a tengeren túlra. Mihail se kapna nagyobb nyilvánosságot, mint anno a nagy író. Ez a forgatókönyv már nyilván nem alkalmazható a "ha megmondtam, úgy is lesz"-elv okán. Balga kérdés volt az részemről a szélnek eresztésről...
A Nyugat/Kelet kérdésben részint összecsengünk teveled, a "szláv lélek" csodája előtt magam is fejet hajtok. Ez viszont egy hosszabb fejtegetést érdemel (követel?), amibe ily reggeli órán nem túrok bele engedelmeddel. Azt már sose tudjuk meg, hogy Ámerikát hozta volna-e be Hodorkovszkij, ha nem törik le idejekorán, avagy egy "jobbléti" társadalmat, amelyik viszont megkíméli a MI-t.
@Nyeznajka: ha a "pártállásomat" - lévén nincs - nem is, de a hosszan körbenyalt kérdéskört mesterien tükrözi a három pontod! Az pedig ismét egy új vitát indíthat, hogy jó volna-e egy független bírói hatalom egy olyan államban, ahol minden arra épül, hogy nincs? Neked mi a véleményed, hm?:)

Рихард · http://posztinfo.hu/ 2009.03.05. 09:14:45

Hm.

a) mert a többinek van esze és tudja, hogy engedelmeskednie kell
b) ja, de a nyugat miatt még se kiálthatják ki "hazaárulónak" meg "nem engedelmeskedőnek", mert azonnal diktatúrát kiáltanak nyugaton
c) szerintem az elég jó köntös, hogy a vád szerint ilyen iszonyatos vagyont lopott

Engem, mint egyszerű vállalkozót és zenészt rohadtul nem érdekel, mikor Oroszországban vagyok (és épp végleges kiköltözés előtt állok), hogy az "állam" kit csinál ki. A hatalom mindig azt csinálja ki, aki az érdekei ellen cselekszik. Én nem hogy nem akarok az érdekei ellene cselekedni, hanem ha épp egyetértek vele, akkor támogatom tevőlegesen (megyek pl koncertekre, demonstrációkra VALAMI/VALAKI mellett), ha nem értek vele egyet, akkor - lévén nem rajtam múlik - beletörődöm, hiszen mi mást tehetnék. És drukkolok nagyon, hogy Oroszország mielőbb újra világhatalom legyen, közel bármilyen áron. Ebben a népben a hit újra megszületett és a nyugati világszemléletet támogatók ennek gátjai. Ebből a szemszögből ezért likvidálni kell őket.

rada09 2009.03.05. 09:38:27

@Рихард:
Mivel,munkám és barátaim révén kicsit ismerem az orosz viszonyokat,azt kell mondanom igazad van!!!
Jó lenne,ha itthon is félnének a Magyar oligarchák a felelősségre vonástól!De itt nem tartanak semmitől,mert ők a "kibaszott nagy tehetségük"miatt lettek ilyen degeneráltul cezeromániásan gazdagok.Még a végén,fel is kérik őket,legyen valamelyikük államfő,mert olyan ügyesek és okosak!Bárcsak,egy kis időre kikölcsönözhetnénk Putyint!Csányi,Demján,stb.mi lenne velük,mennének a rákba!
Hajrá Oroszország!

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.05. 11:04:25

Te jó ég fél óra gépelés és fogalmazás után, sikerült elveszítenem a kommentet a szájbertér végtelen útvesztőiben. Szóval újra.

@Рихард: Van logika abban amit mondasz, akkor ha egyfajta birodalmi (nem jut eszembe jobb szó) szemszögből nézed a dolgokat. (remélem ezt nem találod sértőnek, te utaltál a "nem demokrataságodra". Ugyanakkor ha a demokráciát tekintjük paradigmának (ez már csak ilyen politológusi vesszőparipa), akkor számos ponton merülnek fel kérdések:
a) miért kéne engedelmeskedni? ahogy a mondás tartja: szabad országban, szabad ember azt csinál amit szabad. De hogy azt csinálja amit parancsolnak?
b) miért kellett volna ezeket kiáltani? hogy csalóknak csalók, azt értem, nyilvánvaló. De hogy az engedelmeskedés hiánya miatt, valaki "hazaáruló" legyen? Miért kéne börtönbe csuknunk azt akire igaz, hogy "nem engedelmeskedő"? A csalókat zárják be, de ne legyenek jó-csalók akikkel barátkozunk, meg gonosz-csalók, akiket meg bántunk.
c) a lopás az nem a köntös, hanem a meztelen igazság. A köntös az az lenne, hogy azt a procedúrát, aminek a végén egyértelműen az elmarasztaló ítélet fog megszületni, úgy folytatom le, hogy abba ne lehessen belekötni, vagy úgy, hogy köpök az általánosan elfogadott jogokra (vö. nem engedem végigmondani a mondókáját, fülyülök a kérvényeikre stb. stb)

Érdekes a viszonyod a hatalomhoz is. (megint nem sértegetni akarlak), de az emberek 95%-a pont úgy van beállítva, hogy ha valami nem tetszik ugat, ha meg tetszik akkor befogja a száját. Ez tűnhet első ránézésre ellenszenves magatartásra, de ez kell ahhoz (elméleti szinten), hogy ha többen vannak azok akiknek rossz, akkor ha eleget (elegen) ugatnak, akkor változásokat tudjanak elérni. Mert ha mindenkinek rossz, és mindneki befogja a száját, akkor aztán mindig rossz marad, és kár reménykedni a változásban.

És értem én, hogy hidegen hagy, kit csinálnak ki odafenn. De ez csak addig van így amíg nem kezdenek el egyszerű vállalkozókat és zenészeket is kicsinálni. Persze erről egyelőre szó sincs, és nagyon messze vagyunk még ettől, de bizonyos szemszögből megvilágítva a dolgokat, ennek az eljárásnak a lefolytatása bennem már-már a régi időkre emlékeztet.

@Volk: Hát a független bírói hatalom bevezetéséről nyilatkozni igazából nem nagyon tudok. Indítványozom, hogy szerezzünk be a blogra egy jogszakértőt (ilyenünk még úgy sincs). :)

@rada09: Szerintem az orosz és magyar "oligarchák" között legalább annyi a különbség, mint a két ország méretei között. De sietek mégegyszer leszögezni, nem azzal van a baj, hogy elítélnek egy olyan embert, aki lopott, hanem azzal, hogy ezt hogyan, milyen körülmények között csinálják.

Hosszú voltam, és néha nem igazán az eredeti tárgyról beszéltem, de remélem legalább érthető.

rada09 2009.03.05. 11:53:38

@Nyeznajka:
Számszakilag,persze óriási a különbség, igazad van ebben.
Az orosz oligarchák,ha hiszed,ha nem,a világ leggazdagabb embereivé váltak rövid időn belül!A földjükben még kb 168 évre elegendő,úgy 5000"csilió,trillió,billió" $-nyi érték van.Ezek nem Billgécek,bróker faszok!ÉS de!!-igen is nagy hasonlóság a két ország kirablása között.Itt sem maradt már semmi.Ez a normális,nektek?Valamit fogjatok már fel: ami az USÁ-ban és Európában ami demokráciaként látható,nem kell mindenkinek,nekem sem.Nem kell az Oroszoknak,Kínának,Indiának,stb.!Saját uruk akarnak maradni és igazuk van!!!Le az oligarchákkal!Éljen a Szabadság,Testvériség,Függetlenség!!!

osborne 2009.03.05. 12:46:19

@Volk: "Az pedig ismét egy új vitát indíthat, hogy jó volna-e egy független bírói hatalom egy olyan államban, ahol minden arra épül, hogy nincs? Neked mi a véleményed, hm?:)"

pont azért nem lehet és nem is lesz független mert az a Putyinék által kiépített hatalmat vágná szét.

Рихард · http://posztinfo.hu/ 2009.03.05. 21:46:55

Ó basszus, ne haragudj Volk, a te hozzászólásod alatt teljesen átsiklottam, mert a két szürke rész egybefolyt! Hodorkovszkij, ha valóban nagypolitizálni szeretett volna, az azért volt, mert akkora királynak érezte már magát, hogy majd ő megmondja a frankót. Putyin meg tuti, hogy először figyelmeztette, tök korrektül és normálisan, aztán mikor nem értett belőle, elintézte egy életre. Ezen a szinten már nincs két-három figyelmeztető lövés. Egy ukrán lánybarátom mesélte, hogy egy alkalommal az ő városukban, még a kilencvenes évek vége felé, beslattyogott a város kiskirálya a bandájával az étterembe/cukrászdába, ahol az ő szülei is eszegettek. De fegyverrel és nagyon hangosan. A nőkkel közölte, hogy bármelyiket megkaphatja, ha ahhoz van kedve, még pénzt is ad érte, de ha ellenkeznek, akkor majd ezzel ni (fegyver) veszi rá őket arra, hogy azt csinálják amit ő mond, mert "annyi pénzem van, amennyit ti el se tudtok képzelni". Ekkor a pultban dolgozó ember benyúlt a pult alá, elővett egy másik munkaeszközt (pisztolyt) és a szemeközélőve leterítette. A kiskirály haverja úgy meglepődtek, hogy ahelyett, hogy a helyszínen mészárlást csináltak volna, elszeleltek. A kiérkező rendőrök nagyon örültek, hogy az állatjától megszabadultak, aztán valami hosszú jogi cécó mentén elintézték, hogy rendkívül könnyedén megússza a pultos szeplőnk az emberölésért járó büntetést. A legenda valóságtartalmát nem tisztem megítélni, de példabeszédnek kíváló: Ha egy igazán hatalmas, hangoskodó nagykutyának a szeme közé lősz, nagy valószínűséggel szétszéled a többi is. Megtehették volna, hogy visszalőjenek és kiirtsák még a családját is a pultosnak, de nem tették. Nyilván azért nem, mert megértették: Elég volt, van egy pont, aminél nem szabad továbbmenni. Ennek felfogásához elég volt pár másodperc. Ne félj, Hodorkovszkij után már egyik se mer igazán pattogni. - De megértettem, hogy a te gondolatvilágodban ez nem járható út, az erőszak miatt. Én mégis inkább ezt a szemközé lövős módszert választanám. Kár, hogy annyira nem érzem magam tökösnek, hogy ezt az adott szituációban én magam is meg tettem volna.

Ja és Nyeznajka: Pontosan tudom, ahogy Oroszországban az emberek is tudják, hogy nagyon pattogni nem érdemes. Tessék megnézni, hogy a Kaszparov-féle szerencsétlenekből alig megy ki két-háromszáz ember egy-egy alkalomkor a közterületre. Lehet azzal érvelni, hogy ez azért van, mert jaj a Perviy Kanal, meg az NTV meg minden tévé és rádió állami vagy állambácsi haverjainak kezében van és nem tudnak ezek szervezéséről, de az internet korában ez nem állhatja meg a helyét. A Vkontakte.ru-n (orosz IWIW) 1-2 nap alatt leszervez a t.A.T.u. magának egy teltházas koncertet, egy többezres helyre. Kiírják hol lesz, hol kell igényelni jegyeket na és mennyiért és 24-48 órával később mind elfogy. A tüntetés meg talán még több embert érdekelne - ha akkora baj lenne. De nincs. Moszkván túli Oroszországban nem sokat voltam, de amit láttam, az meggyőzött arról, hogy az orosz "kisembert" nem igazán érdekli, hogy most Szovjetunióban él-e, vagy Oroszországban, vagy hogy mi merre hány óra, amíg ő ugyanúgy eljár fát vágni a közeli erdőbe, vagy legelteti az állatait, elsakkozgat egy faházban és rosszabb (?) esetben alkoholizál valamerre. Kevés hasonlóan boldog emberrel találkoztam életemben, mint a Perm melletti kis falucskában élőkkel, akik - mikor mi ott voltunk - egész nap kollektíve nyomogatták a garmoskát, táncikáltak, vodkáztak és délután meg gyönyörű vidéki lányokkal kergetőztünk a falu szélén. Olyan volt, mint egy film. Ott a semmi közepén. Ez az igazi emberi élet nekem, ez az a valami, amit még ott nem sikerült elrontani. Nyugdíjaskoromra szeretnék majd az ország másik végén, a Bajkál-tónál felhúzni egy kis házikót, asszonykámmal macikat nézegetni az erdőben és nagyokat horgászni a világ számomra legszebb táján. És ott, "a semmi közepén", teljesen tök mindegy, hogy ki az elnök, meg hogy mi van Moszkvában, pláne, hogy hogy mi van a világ "többi részén". Szerintem az orosz nép java része is így van ezzel, ha épp rosszabbra fordulnak a dolgok. Változtatni nem tudnak rajta, akkor most mit ugráljanak. Nem kell senkinek a fájdalom. Volt ott egy forradalom, valami Lenin nevű fazon csinálta, a fél ország belelkesült a jónak tűnő alapötleten, csak kiderült, hogy sose lehet minden ember egyelő. Hát ez van. Nem ugrálnak ők már sehova. Épp ezért én se.

massziv 2009.03.09. 22:58:28

Richard bocsánat Рихард az előző hozzászólásában nagyon jól összefoglalta,mintha csak a saját véleményemet olvasnám.Aki nem járt arra az nem is érti miért akarok én kiköltözni oda asszonypajtáshoz.
süti beállítások módosítása