HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Kölcsönös üldözési mánia

2009.01.19. 07:02 misa_80

Hidegháborús időket idézően a történetnek két, egymással ellentétes olvasata van, ami kölcsönösen igen rosszakat feltételez a másik szereplőről. Az igazi baj az, hogy még az is lehet, hogy az üldözési mániás sztorik kölcsönösen igazak. Az ukrán-orosz gázháború két magyarázata következik.

Ahogy Nyugatról magyarázzák:

1. Az oroszok nem akarják, hogy a gazdasági szempontból legfontosabb, stratégiai szomszéd egy másik együttműködésbe álljon át. Ez az olvasat magyarázná, hogy miért lépnek fel ilyen vehemensen az eddig is ismert ukrán stiklik ellen. Ukrajna nem egy komoly ellenfél Oroszország számára, nem is lenne értelme legyőzni őket, hanem módszeresen be akarják láttatni az ukrán választókkal, hogy a mostani vezetés képtelen arra, hogy prosperáló Ukrajnát formáljon az országból, a helyes választás egy oroszbarát elnök + kormány. Timosenko, a jelenlegi ukrán kormányfő hamar megértette, mire megy ki a játék, megpróbálja az utolsó esélyét megragadva úgy beállítani a dolgokat, hogy majd ő lesz az új oroszbarát elnök. Oroszországot mindig is a birodalmi, és/vagy birodalomépítő logika alapján lehetett megérteni, a gázválságot is ebben a keretben kell értelmezni.

Ahogy Keletről gondolják:

2. Oroszország gazdasági-politikai megerősödését nem nézik jól szemmel Amerikában, egy többfrontos harc folyik ez ellen, ennek egyik csatatere Ukrajna kiszervezése az orosz érdekeltségi körből. A gázkonfliktus meggyengíti az oroszok gazdasági kapcsolatait európai partnereivel, az ukránokat az oroszok ellen hergeli. Az energiaárakat tartósan alacsonyan tarva már csak azt kell elérni, hogy az oroszok dominálta fegyverpiacon (India, Kína, Irán) is meggyengüljenek, valamint az egyházi befolyást is csökenteni kell az ortodox egyház egységének megbolygatásával, akkor véget érhet a 2000-es évek orosz sikersztorija. A "narancsos forradalmak" (Ukrajna, Grúzia, Kirgizisztán) után amúgy is megerősödött amerikai befolyás rendesen idegesíti az orosz vezetést, azóta minden komolyabb történést az amerikaiak vélt szándéka szerintinek gondolnak.

Szerintem viszonyt a következő a helyzet: egyszerű gazdasági zsarolás az alapja mindennek. Ukrajna megteheti, így meg is teszi, hogy időről időre alacsonyabb árat csikar ki magának a gázra. Ez általában könnyebben megy, a gazdasági válság miatt viszont most az oroszok keményebben lépnek fel a zsebük védelmére. Ez az alaphelyzet, erre települnek rá az egyébként meglévő világpolitikai játszmák, az amerikai, az orosz, az európai (na jó, az nem, mert olyan nincs)  hatalmi törekvésnek megfelelő lépések.

Ahogy egy hete, most is úgy tűnik, hogy vége a konfliktusnak. A következő hónapokban fog kiderülni, hogy melyik olvasat magyarázza meg jobban, hogy mi fog történni. Az ukrán elnökválasztás ebből a szempontból (is) érdekes lesz.


4 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: ukrajna gáz timosenko

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr90884712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panzer 2009.01.20. 12:41:19

Ize... mibol gondoljuk, hogy vege a konfliktusnak? :( Van egy szerzodes, ami vagy tartos lesz, vagy nem - utobbira szerintem nagyobb az esely.
Es akkor kezdodik minden elolrol.
Annyiban javult talan a helyzet, hogy nincs mar annyira hideg, ergo kevesebb gaz kell.

De egyebkent szvszsz meg nagyon korai inni annak a bizonyos medvenek a borere.


Udv,
Panzer

irrelevant 2009.01.21. 00:41:01

Szerintem egy másik magyarázat lehet helytálló:

fricska.blog.hu/2009/01/16/gyurcsany_lelep

misa_80 2009.01.21. 00:49:59

@otvospeter: ez tényleg mindent megmagyaráz. hálásan köszönöm, hogy felnyitottad a szemem.

Kárpáti 2009.01.28. 10:15:20

Ugy tunik, tulsagosan le van egyszerusitve a problema leirasa. Szamomra valoszinubb az I., de bovitett valtozat, amelynek gyokerei a 2004 evbe nyulnak. Ekkor sertodott meg eloszor Putyin elnok, strategiajanak egyik eleme - olcso gaz es Oroszorszag iranti szimpatiat felmutato ukran kormanyzat - nem jott be. Juscsenko elnok meg ra is tetezett a Gruzianak nyujtott katonai segellyel, ami, ugye azert arculcsapasnak is tunhet. Feltetelezem, hogy mindez alapot nyujthatott erre a januari lepesre Putyinek reszerol, raadasul jol beleillett a kepbe Julia Timosenko is. Emlekezzunk ra, par eve o meg be sem utazhatott Oroszorszagba, letartoztatas vart ott ra nem egeszen (egeszen nem?) tiszta uzleti dolgai miatt. A gazzal kapcsolatos uzleti dolgokhoz - bonyolult elszamolasi, atutalasi eljarasok kidolgozasa es vegrehajtasa - ert, meg mindig hajtja a bosszu az Itera ceg felszamolasa es a milliardos jovedelemkieses miatt, no meg itt a lehetoseg Ukrajna megmentojekent tetszelegni a jovendo elnokvalasztasok elott. Annal is inkabb, mert a parlamenti valasztasok elott tett igeretei vagy nem teljesitodtek (sorkatonaszolgalat!), vagy az inflacio nam kalkulalt novekedesehez vezettek, raadasul ez a nagy baratkozas Putyinnal a valasztoi koreben csalodast keltettek. Lembergben orosz zaszlot es Putyin-kepet egettek, es ugye tudjuk, hogy a nyugati teruletek jelentik szamara a fo tampontot, ahol a legnagyobb az oroszok iranti ellenszenv. Nem veletlen, hogy Ukrajnaban egyre tobb az olyan ember, aki a harom nagy - Juscsenko, Timosenko es Janukovics - kozul egyre sem akarja voksat adni. Az sem lehet veletlen, hogy Timosenko minden aron keresztul akarja vinni a RoszUkrEnergo ceg ukrajnai gaztarolokban levo tulajdonanak elkobzasat, ezt jol mutatja mostani konfliktusa a fo-fo vamos Horoskovszkijjal, akit nehany honapja meg istenitett :) Akkor Horoskovszkij teljesitette Timosenko utasitasait (tulteljesitette a vambol szerzett jovedelmeket, kituntettek), most pedig ki merte mondani, hogy a foldgaztarozokban levo gaz egy resze a RoszUkrEnergo-t illeti. Vesztere, mert allitolag beindult a levaltasa. Ha bebizonyitodik, hogy a gaz valoban az ovek, baj lesz, mert az a gazmennyiseg egyik alapeleme a mostani ukran-orosz megallapodasnak. Mellesleg Firtasek szerint maga a dokumentum is hibas, a ketto helyett egy alairas szerepel rajta reszukrol, ezert ervenytelen. Mindent osszevetve, szamomra ugy tunik, a vita nincs lezarva, elodazodott a megoldas.
süti beállítások módosítása