HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Boldog Régi Új Évet!

2009.01.14. 00:01 Nyeznajka

A cím nem a szerzői átmeneti (?) elmezavarának következménye. A „Régi Új Év” mint olyan egy létező fogalom, sőt mi több ünnep. Oroszországban (és még egy pár pravoszláv országban) ezzel a frappáns elnevezéssel illették a kései naptárreform okozta ünnepduplikációt.

Történt ugyanis, hogy az oroszok egészen 1918-ig jól elvoltak a maguk kis Julianus-naptárukkal, és semmi szükségességét nem érezték a változtatásoknak. Ekkor azonban csatlakoztak az európai trendhez, és az addigi pontatlanságok kiküszöbölése végett két hetet ugrottak előre az időben. A módosítás talán legismertebb következménye, hogy így a híres októberi szocialista forradalom ünneplése átcsúszott november elejére, komoly képzavart okozva ezzel a történelemmel éppen csak barátkozó kisiskolásoknak (nekem biztosan).

A provoszláv egyházban azonban nem mennek ilyen pitty-putty a dolgok, ők azt az elvet vallják magukénak, hogy a bevált dolgokon jobb nem változtatni. Ezért az egyházi ünnepeket továbbra is két héttel a keresztény katolikus (és protestáns) alkalmak után tartják. Így a karácsony január hetedike, illetve nyolcadika (amiről szörnyen elítélendő módon nem emlékeztünk meg idejében, utólag is mindenkit „С рождеством Христа!”).

A karácsonynak egyébként történelmi okokból nincs akkora hagyománya, mint nálunk. Mint tudjuk a kommunizmus évei alatt az egyházi ünnepek alapvetően tabunak számítottak, a karácsony méltó megünneplésére éveken keresztül nem volt mód. Ennek hatására viszont felértékelődött az Új Év, mint ünnep.

Visszatérve az aktualitásra pedig, ha már egyszer elvettek tőlük egy karácsonyt, miért ne kárpótolják magukat valamivel gondolhatták az oroszok, és részben ezért, részben pedig a nosztalgia és az átállás könnyítése végett már ’18-ban bevezették a Régi Új Évet. A rendes újévvel ellentétben ez a nap nem munkaszüneti nap, de ez az orosz családok többségét nem riasztja el attól, hogy méltó módon, ünnepi étkezés, ünnepi iszogatás, ünnepi nosztalgiázás között köszöntse a régi újévet.

Ha ehhez még hozzáadjuk azt a tendenciát, hogy a rendszerváltás óta egyre inkább erősödik a Karácsony szerepe, vagyis mára az oroszoknak így január elején három héten át heti rendszerességgel kell ünnepelniük, és ha ehhez hozzávesszük a távolabbi rokonokkal, illetve barátokkal történő pótkarácsonyozást, illetve pótszilveszterezést, beláthatjuk, hogy cseppet sem irigylésre méltó helyzetben vannak orosz ismerőseink.
De tovább nem is szaporítom a szót, az eddigi jókívánságoknál alább nem adva kíván mindenkinek Boldog Régi Új Évet, az oroszorszag.blog csapata.
 


4 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: karácsony köszöntő újév hagyományok

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr18876285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

potyesz 2009.01.14. 12:27:30

Tegnap jartak is a nepek az utcat, illetve csongettek be a lakasokba RBUEK-et kivanni, persze nemi ellenszolgaltatast varva jokivansagaikert... :)

DRtorgyi 2009.01.14. 20:01:24

Boldog régi - új évet a blog szerkesztőinek és olvasóinak!

kivilágítatlan fekete kerékpár 2009.01.22. 16:34:51

"Ezért az egyházi ünnepeket továbbra is két héttel a keresztény alkalmak után tartják."

Hmmm... ezek szerint a pravoszlávok nem keresztények???
süti beállítások módosítása