HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Gáz van, babám

2009.01.13. 01:09 misa_80

Szép, k-európai történet; jót röhögnénk rajta, ha filmen látnánk, de sajna, ez velünk itt és most. Két hét alatt rendesen a fejünkbe verték, hogy mi/ki fűti az európai gazdaságot.

De legalább játszhattuk-játszhatjuk kedvenc játékunkat, a Ki a hibás?-t. Az oroszok, ki más, mindig ők kavarják a szart, különben is maffiózók irányítják azt az országot, az oroszok, mert buták, hiszen így más nem fogják őket megbízható partnernek tekinteni. Vagy inkább a kormány, hát persze, még a segítő kezet is elütik. Futottak még: ukránok (lehet, hogy tényleg loptak?), németek (lepaktáltak az oroszokkal), az európaiak úgy általában (hogy lehetnek ilyen bénák, ilyen kiszolgáltatottak).

Én inkább egy másik kérdést tennék fel: mi a tanulság? Mit tegyenek a magyarok ebben a helyzetben? Három dolgot gondolok értelmesnek: egyrészt vegyünk részt minden olyan európai együttműködésben, amelyik összekapcsolja a gáztározókat, hogy lehessen közösen tárgyalni a gázexportálókkal, különben csak a szavak szintjén lesz közös álláspont, de a struktúrából adódóan minden ország egyesével fog egyezségre jutni az oroszokkal; másrészt alakítsunk ki kölcsönösen előnyös kapcsolatot az oroszokkal, ne idegesítsük fel feleslegesen szimbolikus ügyekkel (lásd háborús emlékművek rongálása), de a távolságot is tartsuk; harmadrészt legyünk sokkal-sokkal zöldebbek, a szó alternatív energiahasználatot preferáló értelmében is.

Ja, és kedden reggel újra megnyílnak a csapok, ahogyan azt pár perce hivatalosan bejelentették. Fagyhalál elhalasztva, a gyárak is újra pöröghetnek.

 


4 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: ukrajna gáz

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7874064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netszamuráj 2009.01.13. 09:46:08

Szép gondolatok. Csak éppenséggel a háborús emlékművek rongálását Tomcat és szabadcsapata végzi, az ő értelmi szintjük pedig a zöld szemes ostoros és a papucsállatka között található meg. Azaz az ilyen oroszellenes kirohanásokat nem lehet kontrollálni.

vizipipa 2009.01.13. 10:33:44

1. A gázhálózatok (ésszerű kapacitással) összekötése jogos gondolat.
2. A kölcsönösen előnyös kapcsolatot az oroszokkal, azt konkretizálhatnád. Ez csak egy gumifrázis. Az elefánt és az egér együttműködéséről.
3. Annak az emlékműnek nem ott van a helye.

misa_80 2009.01.13. 11:58:05

A háborús emlékmű helye egy dolog, az akkor dőlt el, amikor oda tették. Ha most el akarnánk onnan vinni, át akarnánk festeni, akkor az orosz érzékenységet csesztetnénk. És igen, szélsőséges szubkultúra csinálja a balhét, de a lényeges kérdés az, hogyan kezeli a helyzetet a kormány - ezt figyelik az oroszok. És ez nem túlzás, nagyon ritkán szerepel Magyarország az orosz híradóban, na az emlékmű ügyben tele volt velünk elég sok adás. Az orosz identitás - a hivatalos és a népi is, hogy így mondjam - egyik legfontosabb pillére a háborús szerep, bárki kérdőjelezi meg ezt, átsorol a rosszakhoz.
Igen, sajnos csak ilyen gumikategóriát tudok megfogalmazni, nem tudok minden Németh Zsolt nyilatkozathoz mellékelni egy tiltólistát. :)

mig8 (törölt) 2009.01.13. 20:09:25

Most történetesen a szerzővel értek egyet: a gáz történetéből inkább a tanulságokat vonjuk le mintsem bűnbakot keressünk.

A három javaslathoz:

1. A gázhálózat összekötéséről lehetne szó, mivel a tározók helye adott. :-) De azt tényleg kellene, legalább Németországig.

2. Saját tapasztalat, hogy az oroszokkal LEHET beszélni, ha nem épp erőből próbálkozunk, vagy nem követelődzünk. A kölcsönösen előnyos kapcsolatra példa a gyógyszeripar (az orosz piac korlátlan mennyiséget fel tud venni), az agrárium (el lehet adni oda mindent jó áron, csak legyen elég - iszonyatos méretek vannak), Ikarus (bár tönkrement, de az oroszok most is vevők lennének rá), Rába (mai hír, hogy jó üzletet kötöttek az oroszokkal, azaz betörtek az ottani piacra). soroljam még?

3. Az alternatív energiára két jó példám van: a) építsünk új reaktort minimum kettőt (sok gázt lehet kiváltani vele); b) geotermia (sajnos a költségek miatt ez csak bizonyos fogyasztószám fölött éri meg a saját geotermális kút: Debrecennek biztos, de pl Mátrafürednek nem).

Hajrá Misa_80!
süti beállítások módosítása