HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Katonadolog

2008.12.08. 17:34 misa_80

Az ország büszkesége, az orosz identitás egyik tartóoszlopa a hadsereg. Viszont mindenki tudja, főleg mert minden orosz családnak saját tapasztalata van róla, hogy korszerűsítésre szorul. Mind a technika, mind a struktúra, mind a vezetés elavult. A haderő reform évek óta napirenden van, de valahogyan mindig sikerül kibulizni a régi gárdának, hogy elhalasszák. Most éppen Anatolij Szergyukov hadügyminiszter kezd bele a lehetetlenbe, meghirdette a haditechnika korszerűsítését, a katonai vezetőség frissítését, a vezetőképzés átalakítását, a tisztek és közlegények arányának javítását a jelenlegi 2:1-ről a nyugaton szokásos 6:1-re, valamint a létszám radikális csökkentését; mindez túl sok erős embernek az érdekét sérti ahhoz, hogy csak úgy könnyedén meg is valósuljon.

De valami elkezdődött! December 3-án felmenteték/engedték lelépni (ki honnan nézi) Vlagyimir Iszakov hadügyminiszter-helyettest, a hadsereg főparancsnokát. És vele együtt a fél hadvezetés le akar lépni, mivel nem értenek egyet a hadsereg reform egyes lépéseivel, és teljesen meg vannak rökönyödve attól, hogy a miniszter inkább menedzserként, mint katonaként vezényli a változásokat. Szergyukovnak tényleg nem sok köze volt eddig a hadsereghez, előzőleg a Szövetségi Adóhivatalt vezette. De vajon mi tette őt alkalmassá erre a kulcsfontosságú feladatnak a levezetésére? Hogy volt sorkatona? Az adósokkal szembeni hadjárat sikeres irányítása? Hm. Lehet, hogy  a Jukosszal szembeni küzdelem is szerepet játszott, de Moszkvában mindenki biztos a fő okban: pétervári.

 Abban a legtöbb elemzés egyetért, hogy mire van szükség: a feleslegesen bürokratikus, többszörös átfedéseket eredményező szervezet átalakítására, a korrupció melegágyát csak így lehet felszámolni, és a modernizációra, hiszen csak így lehet kivédeni a fegyverkezési verseny kedvezőtlen hatásait. Csakhogy a jelenlegi rendszer védelmezői vannak olyan erősek, mint a kilencvenes években az oligarchák. Az ő meg/legyőzésükhöz illetve a kormányzati szándékoknak megfelelő irányba terelésükhez is szükség volt egy évtizedre, a mostani ellenfél ráadásul kapun belül van. A pénzügyi és gazdasági válság is határozottan rontotta a szergyukovi reform esélyét, a sikeresen megvívott grúz háború is a régi gárdát erősíti. Ennek megfelelően szakmaiként felmutatott és bizonyára néhány helyen jogos kritikát fogalmaztak meg Szergyukovval szemben.

Magyarország biztonsága szempontjából a reform sikere két jó és egy rossz következménnyel járhat: egyrészt a haderő csökkentése alkalmatlanná teszi Oroszországot globális háborúk megvívására (helyi konfliktusa pedig van elég, ebből a szempontból nem(sem) vagyunk a térképen), másrészt az átláthatóbb szervezetből nehezebb ellopni fegyvereket, amelyek mostanában a feketepiacon, aztán a szervezett bűnözésben landolnak, harmadrészt viszont a modernizáció sikere esetén az orosz fegyverexport is jelentősen megnövekedhet, méghozzá már nem a kalasnyikovok hanem a korszerű haditechnika szintjén - és az orosz fegyverek vásárlóit ismerve ez nem túl  jó hír.

 


2 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: reform szentpétervár hadsereg szergyukov

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr43811561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smersh 2008.12.09. 07:49:34

Függetlenül a grúzokkal való matekozás végeredményétől, a dolognak azért voltak gyenge pontjai orosz részről. (Grúz részről csak katasztrofálisan gyenge pontjai voltak, de ez most nem erről szól. :D) Ezek nyilván nem erősítik a tábornokokat, bár a közvélemény szemében nem is gyengítik őket - a részletekkel senki nem foglalkozik. :)
Egy globális háború megvívásának képessége nem pusztán (tulajdonképpen egyáltalán nem) a létszámon múlik, hovatovább pont ezen képesség javítása a reform egyik célja.
Az orosz tábornoki karra pedig igazán ráfér egy vérfrissítés. :)
Viszont ami igazán érdekes, az az, hogy a GRU vezetőjének lemondásáról is röppentek fel hírek...

irrelevant 2008.12.23. 23:04:55

Asszem tavaly(!) olvastam a hírt, hogy kötelezővé tették az orosz hadseregben a csizmát a kapca helyett...
süti beállítások módosítása