HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

November 28: a magyarországi ruszisták ünnepe

2008.12.05. 11:51 cheburashka

Immár második alkalommal rendezte meg a Magyar Ruszisztikai Központ és az Orosz Nyelvért és Kultúráért Alapítvány ünnepélyes évadzáróját, amelyen a 2007-ben, az Orosz Nyelv Évében alapított ruszisztikai díjak átadására került sor. Az idei alkalom különösen jelentős volt, hiszen a kuratórium döntése szerint ezentúl minden évben épp november 28-án, Dmitrij Lihacsov akadémikus, a kiváló orosz művelődéstörténész születésének jubileumán, Lihacsov-emlékest keretében kerül sor a díj átadására. Már e jubileum jegyében hirdette meg a Központ és az Alapítvány új, társadalomtudományi szakfordítói pályázatát is; a benyújtandó pályamű a nagy tudós Régi és új mítoszok Oroszországról c. műve.

Az idei ruszisztikai est ünnepélyes és különleges hangulatát a Szent Efrém Bizánci Férfikar nyitókoncertje teremtette meg: Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese Bubnó Tamás vezetésével magyarországi és a közép-kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseiből szólaltatott meg autentikus módon néhány motívumot, köztük, a közelgő ünnep alkalmából, karácsonyi dalokat. –  Az, hogy ez az ünnep nemcsak a Ruszisztikai Központ és az Alapítvány számára nagy esemény, jelezte a zsúfolásig megtelt terem: eljött sok hallgató és oktató, kutató és az orosz kultúra igaz barátja az ország számos helyéről.
Méltán nevezhette ezt az intenzív és belső elkötelezettségből, érdeklődésből fakadó érdeklődést a szakmai szolidaritás legerősebb bizonyítékának Szvák Gyula professzor, aki megnyitóbeszédében hangsúlyozta: „nem a változó politikai rendszerekhez, hanem a korszakokon átívelő orosz kultúrához van kötődésünk”. Ezt a kötődést jelzi az a számtalan, nemzetközi ruszisztikai körökben is számon tartott eredmény, amely magyar ruszisztikai műhelyekből került ki, s amelyet magasra értékel mind a magyar kormány, mind a Russzkij Mir orosz állami alapítvány; támogatásuknak köszönhetően hamarosan megnyilhat az ELTE falai között az első magyarországi Ruszisztikai Módszertani ás Kutatóközpont. Az Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében külön kiemelte azt az örvendetes tényt, hogy már itt van a magyar ruszisták új nemzedéke: egyetemi szinten ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés mind az orosz nyelv tanulása, mind a ruszisztikai stúdiumok folytatása iránt. Ezért a Ruszisztikai Központ kidolgozta a bolognai rendszerben tanuló új hallgatói generáció számára a történelem mesterszakon az Orosz és Kelet-Európai szakirányt, megalapított egy teljesen új mesterszakot, a ruszisztikát és kidolgozta a Történész Doktori Iskolán belül a ruszisztikai doktori programot: „A szakmai vertikum tehát teljes, a hagyományos orosz filológiai képzéssel együtt szakmánk felkészült az új, megnövekedett igények támasztotta kihívásokra” –  hangzott el a megnyitóbeszédben.
A fődíjat, a Pro Cultura Hungaro-Russica Díjat, amelyet tavaly Vass Lajos, az Operaház főigazgatója kapott, idén a Duna TV Filmszerkesztőségének nyújtotta át Szvák Gyula, a Kuratórium elnöke „az orosz filmkultúra kiemelkedő alkotásainak és klasszikus értékeinek autentikus közvetítéséért”.

Ruszista Életműdíjat kapott Péter Mihály, az ELTE professor emeritusa. Az Év Ruszistája címet Soproni András műfordító érdemelte ki orosz kulturális szótáráért. Az Év Orosztanára Dudics Pálné, a debreceni egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tanára lett. Az egyéni díjazottak a kitüntető oklevélen kívül egyhetes moszkvai tanulmányutat kaptak az Alapítvány és a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ jóvoltából az ottani Collegium Hungaricumba.
  Az év legjobb oroszdolgozatát a hallgatói kategóriában Czanek Andrea (Miskolci Egyetem) és Kecskeméti Gábor (ELTE), a doktorandusz kategóriában Palágyi Angela érdemelte ki.
A díjazottakat laudációban köszöntötte Szilágyi Ákos költő, esztéta, Nyomorkay István akadémikus, Kiss Ilona irodalomtörténész, Bakonyi István az Orosztanárok Egyesületének elnöke, valamint Havas Ferenc tanszékvezető egyetemi tanár.
Az ünnepi estet ifjú Sárközi Lajos virtuóz hegedűjátéka zárta.

szerző: Kiss Ilona (oroszorszag.blog.hu tiszteletbeli tagja)
 


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr34805670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása