HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Gitler kaput!

2008.10.20. 14:58 misa_80

Az lehet, hogy nem jól ejtjük a nevüket, de mi győztük le őket. - szokták mondani orosz rokonaim és ismerőseim a H betűs nácikról. Mindez arról jutott eszembe, hogy néhány producer és forgatókönyvíró - valószínűleg tudatmódosító szerektől egyáltalán nem mentes állapotban - a szovjet idők nagy tévésorozatát, a Tavasz tizenhét pillanatát addig-addig nézegette, amíg ki nem ötlötték, hogy ebből lehetne egy zenés-táncos-humoros (értik? hu-mo-ros! hahaha) filmet készíteni mai sztárokkal. És megszületett a Gitler kaput!

Közben a producerek a forgatókönyvírókat kirúgták a projektből, mert rájöttek, hogy nélkülük is lehet népszerű filmet csinálni, és legalább senki nem nyafog a fülükbe, hogy "ööö, a történet", "de hát nincs is összefüggés a két jelenet között", meg ilyenek. Így maradt a lényeg: a nyáladzó nácik, sok-sok horogkereszttel és a mieink, akik szexisek, viccesek és a végén győznek. Mondjuk, komoly színész nem adta a nevét ehhez az alkotáshoz - sebaj, közpes erősségű celebek is megteszik fényvisszaverőnek. A tévénézők kedvenc Mihail Galusztjánja, a KVN egykori győztes-főszereplője játssza például Rabinovicsot, a partizánt. De jó nekünk. Ebbe a filmbe még nem vásárolták be magukat milliárdosok, de gondolom a folytatásban (mert biztos lesz, mondjuk Sztálinról, hehe) már találkozhatunk velük is. Ha valaki még emlékszik az alámondásos videók legtöbbet másolt filmjére, a Val Kilmeres Top Secretre, akkor lehet fogalma a Gitler kaput!-ról is.

A kritika nyilván fanyalgott, bár Szemjon Kvasa csavaros írása arra fut ki, hogy a paródia és a propaganda összecsúszása mennyire passzol a mai orosz viszonyokhoz. És mintha ezt az állítást akarná bizonyítani, a moszkvai reklámtanács leszedette a film plakátjait az utcákról. Az igazán izgalmas kérdés persze az, hogy lehet-e a második világháborúval kapcsolatban humorizálni, be tud-e fogadni egy ilyen filmet az orosz közönség. A filmes fórumok megteltek moralizáló vitákkal, a mártírok meggyalázásától a gonosztevők bagatelizálásáig hosszú a vádak listája. Kár, hogy ezt egy ilyen béna mozi kapcsán tört ki az emlékezetpolitikai szempontból egyébként valóban fontos vita. Szerencsére jön az újabb próbálkozás a történelem újragondolására: az Admirális már a mozikban. A polgárháború zavaros éveit a fehérek szemszögéből áttekintő film középpontjában Kolcsak áll, akit az ügyeletes sztárszínész, Habenszkij alakít.

 


4 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr40723134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.10.23. 22:58:52

Hát ha olyan, mint a Top Secret, akkor remélem, h játsszák majd nálunk is. Bár a kritika többi része alapján az a gyanúm, h itt tévedés lesz...

misa_80 2008.10.23. 23:28:46

Gyerekként imádtam a Top Secretet, de nem ajánlom, hogy újranézd. Ugyanez orosz verzióban vaszeg gyerekként sem tetszett volna. Vagy ki tudja, a limót is szerettem, pedig milyen savanyú műanyag volt.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.10.26. 09:11:30

Nyilván nem azért vagyunk itt, h a Top Secretet vitassuk meg, de szerintem zseniális. A Picasso kalandjai méltó párja, csak nem művészfilmként adja el magát. Ennek ellenére nagyon hasonló gegek vannak benne, pl. a vonat indulásának térbeli átfogalmazása (de pl. a terepasztalos geg is mehetne egyenesen a Picassoba), nyelvi paródikák (svéd antikvárium || finn dizőz) stb. Néha gondolkoznom kell, melyik jelenet melyikből van.

misa_80 2008.10.26. 12:42:50

oké, akkor maradjunk a strukturális hasonlóságnál, abból talán nem lesz ízléscsata: ahogy a top secret a nyugat háborús filmek klisséit szedi szét, úgy próbálja a gitler kaput is az oroszokéval. hogy visszatérjünk a poszthoz: a gitler kaputnak ez nem sikerült.
süti beállítások módosítása