HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Pavlovi reflexek

2008.09.30. 03:38 misa_80

Ha Oroszország, akkor birodalom. Szeptember 25. valami miatt a magyar online sajtó oroszozós napja lett. Az origo visszafogott elemzésként tálalta, az index Bede Márton nyögve nyegle stílusára bízta a hihetetlenül újszerű és meglepő tétel kimondását: Oroszország = Birodalom. Nem unalmas ezt mélyenszántónak beállítani?

Lehetne a két cikket mondatonként elemezni, ehelyett arra teszek kisérletet, hogy felhívom a figyelmet arra: lehetne másként is megközelíteni Moszkvát. Volt már olyan, hogy Oroszországban beindult a kapitalizmus, elemezték sokan, hogy csak a legfontosabbat vegyük elő: Alexander Gerschenkron. Az ő elemzése arról szól, hogy ha nincs egy adott országban szervesen kifejlődött tőkés réteg, akkor vagy a bankok, vagy az állam rövidebb-hosszabb távon, az ipar fejlesztésének főszerepét magukra vállalják. A 19. század második felében járunk, és Gerschenkron egyik fő példája Oroszország. Be is mutatja, hogy milyen eltérésekhez vezet az államvezérelte kapitalizmus a szerves fejlődéshez képest: gyorsabb, a korszerű technikára koncentráló (innen az elhíresült tétel a későnjövők előnyéról) egy iparág - egy nagy monopólium szerkezet, nekilódulások és válságok sűrű sorozata. Nem azt állítom, hogy Gerschenkron elemzését egy az egybe át lehet ültetni egy századdal régebbről, de arra mindenképpen felhívja a figyelmet egy ilyen párhuzam, hogy nem csak Putyin személyiségrajzából, ciki/menő skála bulvárszinezetű használatából lehet megérteni az orosz változásokat.

Igen, az orosz állam sokáig bele fog nyúlkálni a gazdaságba. Igen, az orosz állam a kilencvenes évek szétesettsége után megerősödött, és ez azzal is jár, hogy katonai erőként is újrateremtette magát. És ennek nem az az oka, hogy az oroszoknak a vérükben van a gonoszkodás, hanem az, hogy egy ilyen nagy országot csak akkora erő/központ/hatalom tud működtetni, amelyik éppen erejénél fogva többet képzel magáról, mint holmi működtetés. Világmegváltás most éppen nincs terítéken, de egy jó kis ellenségkép bármikor megteszi vezérlő eszmének; az Egyesült Államok ha nem vigyázik, könnyen visszamászik a néhány évvel ezelőtti szerepébe.

Egyébként, hogy valami aktuális hír is kanyarodjon ide, a nagy ország szokásos problémája az, hogy a központtól messzebb lévő területek más szabályok szerint játszanak. Medvegyevnek ezt Kamcsatkában kellett megtapasztalnia, kihelyzett kormányülésen Putyint meghazudtoló eréllyel dorongolta le a helyi vezetést: kaptak egy hetet arra, hogy megoldják az éppen aktuális problémát, a fűtést. Úgy tűnik, hogy a Putyin-Medvegyev munkafelosztásban Gyima kapta a gány munkát; a haderőreformot is ő jelentette be, lesz abból még szép konfliktus a katonai vezetéssel.    

 


6 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: putyin medvegyev birodalom gerschenkron kamcsatka

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr52682209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 2008.10.03. 13:56:40

Ez is baj az oroszokkal.

Most épp senki nem tekinti őket ellenségnek Európában és úgy általában (a Kaukázust hagyjuk). Erre mit csinálank? A hadsereget fejlesztik, és mindenáron haditetteket akarnak. Ha nem vigyáznak, még a végén tényleg lesz nekik ellenségük - csak hogy Misa kijelentését kicsit elferdítsem.

Azért mondom mindezt, mert Oroszban a gazdaság romokban hever, a népesség drámaian fogy, az emberek szokásai katasztrofálisak (pia, szekták). Volna mivel foglalkozni otthon is. Nem érdekel különösebben, hogy ezt hogyan érik el, de inkább ezzel foglalkozzanak, mint külpolitikai akciókkal.

(Nekem az USA egész rokonszenves volt a két vh között épp emiatt.)

smersh 2008.10.04. 00:04:05

Moderációt!!!!! A kolléga oroszozik!!!!
(LOL - Nyugi, csak vicceltem.)

Komolyra fordítva a szót, fegyverkezni nem csak azért szokás, hogy kitapossuk mások belét, hanem azért is lehet - sőt, kell - hogy elvegyük mások kedvét attól, hogy a miénket tapossák ki. A fegyverkezés nem szükségképpen jelenti azt, hogy a fegyverkező háborúzni akar. A svájciak és a svédek is eléggé militánsnak mondhatók, mégsem retteg senki, hogy holnap megindulnak... :) Pedig elméletileg nem zárható ki, ugye. Elméletileg. :)

Arról már nem is beszélve, hogy azért Oroszország környékén akad pár ország (Nem Grúziára gondolok, az egyszerűen komolytalan.), amelyeket nem igazán tudnék még csak semlegesnek sem nevezni. Úgyhogy szerintem fegyverkezniük muszáj (józan kereteken belül), hacsak nem akarják ismét letolt gatyával találni magukat, miközben az ellen már rájuk rúgta a kaput...

Az viszont jogos, hogy van más - szintén megoldásra váró - problémájuk is, amelyeket hajlamosak elhanyagolni.

mig8 2008.10.04. 22:11:49

Smersh, nem a józan mértékű fegyverkezés ellen vagyok. Az kell, mondhatni önvédelemből.

De az oroszok, mint majd' mindenben ebben is csak a nagyságot, a monumentalitást nézik. Egyszerűen nem tudnak megmaradni a racionális keretek között, mindent túlzásba visznek.

Épp arról beszélek, ellenségük, mint korábban, legalábbis a Kaukázust kivéve nem igazán akarnak beléjük kötni. Akkor meg meg lehetne próbálni egy kicsit másra koncentrálni.

Egyébként jellemző Putyin hozzáállása. Tisztára militáns. Ezt a kérdést - legyen fűtés - is csak felsőbb utasításra tudják megoldani. Pedig csak kicsit gondolkodni kéne...

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2008.10.05. 15:13:05

mig8: ".... csak felsőbb utasításra tudják megoldani. ..." Itt van a kutya eltemetve!

Az orosz mentalitás mindig is ilyen volt, már a cári időkben is. Hiszen az államfő (cár) egyúttal nemcsak az egyház feje volt, hanem egyenesen Istentől származott. A központi hatalom és irányítás az emberek számára természetessé vált. Ezért tudott ott kialakulni a "kommunizmus", amit Marx és Engels - a fejlődés logikáját követve - Angliára tippelt. Oroszország mindig is "katonaállam" volt.

Gondolkozz csak el. Oroszországban bilincsbe verve, büntetésből (száműzetésbe) vitték az embereket Szibériába az aranybányákba. Ugyanakkor Alszakába önként és dalolva (a meggazdagodás reményében) mentek és ölték egymást a zord időjárás közepette az emberek. Senki sem panaszkodott az állami önkényre, a brutalitásra.
Talán így érthető(bb) a két rendszer (és mentalitás) közti különbség.

mig8 2008.10.06. 07:20:11

Pocakos, azért szerintem tudnának ők maguktól is cselekedni.

Még Lenin idejében elvették a földeket mindenkitől mondván, hogy majd a kommunista termelés mindenkiről gondoskodni fog. Csakhogy nem működött a kitalált elképzelés, lázongás közeli helyzet alakult ki. Erre Lenin hozott egy olyan intézkedést, hogy mégiscsak lehet az embereknek földje. A lázongásokat mintha elvágták volna... (Más kérdés, hogy Sztálin épp azokat büntette, akik ekkor földhöz jutottak.)

Arany. Mentek volna az emberek Szibériába is. CVsak épp az állam ráült az információkra. Eleinte azt se tudták, hogy létezik aranybánya. Másfelől a jenkiknél amit te kitermeltél az a tied volt. Az oroszoknál még magaddal se rendelkezhettél sokszor szabadon. Szerintem inkább ettől működött a kommunista rendszer: szabadság az nrem volt.

smersh 2008.10.10. 15:28:18

"Smersh, nem a józan mértékű fegyverkezés ellen vagyok. Az kell, mondhatni önvédelemből."

Ebben az esetben viszont teljesen egyetértünk, mig8. :) Mármint én is azzal, amit a továbbiakban írtál.
süti beállítások módosítása