HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Mert van öniróniánk...

2008.08.18. 13:49 Nyeznajka


8 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: karikatúra grúzia dél oszétia

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr15620628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.18. 22:25:18

Ez a karikatúra elég szellemes, csak egy baj van vele. Megint 2008. augusztus 8-nál kezdi a történetet...

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.20. 14:32:09

Zulu Alfa Kilo · nyafi.blogspot.com 2008.08.20. 13:48:08

Ez sem elég korán kezdi. Ráadásul elég érdekes képet sugall. Oroszország erős, tehát neki mindent lehet? Nehogy má valaki olyat csináljon, ami nem tetszik neki, mert megbánja? Hmmm...

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2008.08.20. 21:04:40

A végteleneségig lehet folytatni, hogy ki kezdte; á lá tyúk & tojás. Az is érdekes kérdés, hogy ki mit engedhet meg magának. Mondjuk úgy, fogalmazás kérdése. A világpolitika utóbbi éveiben az lett az elfogadott gyakorlat, hogy hatalmas túlerővel bárhol, bármit, bárkivel szemben meg lehet tenni. Oroszország pusztán alkalmazkodott a legfejlettebb ipari országokhoz, mivel nem akar konfliktushelyzetet teremteni velük. Ezért, csupán hogy beálljon a többiek által mutatott sorba, pontosan azokat a viselkedés- és reagálási formákat alkalmazta, amit közel globális támogatással a többi állam korábban bemutatott. Quod licet Jovi, non licet bovi - node ki itt a kisökör....?

Volk 2008.08.21. 12:15:44

Lám, itt folytatódik, ami elkezdődött az előző postban. így hát itt is legye a válasz (bár kérdés nem volt) Bicajnak. A világért sem állítom, hogy az egész igaz, csak hát…

1. A kiscsajról ne is szóljunk, tény, hogy be van idomítva. De rendszerint a gyerekek nem szoktak tévé előtt beszélni természetes hanghordozással. A néni a lényeg. Ezt az „azt tartja fontosnak kihangsúlyozni”-részt nem igazán értem. Mit kellene fontosnak tartaniuk, ha – tegyük fel – valóban a grúzok támadtak, és az egész világ arról ordít, hogy az oroszok? Esetleg azt, milyen kávét is ittak éppen, vagy mi ment a tévében? De hogy ki ütött elébb, arra visszatérek később engedelmeddel.

2. Kap 30 másodpercet. És ott folytatja a néni, ahol abbahagyta? Nem. Kevésbé határozott? Igen. Próbál tompítani kicsit? Igen: „nem vádolhatunk csak egy személyt, nem vádolom a grúz embereket, a grúz kormányt vádolom, le kell mondania; tudom, hogy önök nem ezt akarják hallani”. Nem ám, le is csapják. Nem adtak volna ezek még 30 másodpercet szívük szerint, de totális lekeverést akkor lehet, ha Eminem élő adásban fuckozik, vagy Marilyn Manson előveszi a hímtagját. No, így már nem manipuláció?

3. A körbejáró mailnek semmi hitele nincs. A videónak van; felhívom szíves figyelmed, hogy arról folyik a diskurzus. De ha már itt tartunk, nem volna érdemes felülvizsgálni a körbejáró mailek hitelességét, ha sehol máshol nem hallottunk erről a sztoriról, hm?

4. VEGYÜK MÁR ÉSZRE, hogy Bush (pontosabban a mögötte állók, mert ez a pávián szemmel láthatóan Hruscsovra is ráver, aki pedig valaha a világ legbutább államvezetőjének hírében állt, de az egyszerűség kedvéért azért mondjuk, hogy Bush) országokat tesz a földdel egyenlővé. Sőt utólag még be is ismeri, hogy koncepciós vádak alapján, de ha már így alakult, ott maradunk Afganisztánban és Irakban, oszt rendet és demokráciát teremtünk. És hiába feketeseggű Putyin is sok minden miatt, Putyint az átlagorosz szereti, Busht pedig az átlagamerikai rühelli.

Tehát nézzük egymást felnőtt embereknek. Egyébként pedig egy kis háttér, amely tán másképp világítja meg a dolgokat. Tekintve, hogy a Fox News konzervatív csatorna, amiért rendszeresen körbe is ugatják, McCain pedig – republikánus jelöltként – már minden sárral megdobálta Oroszországot Grúziáért (meg amúgy is), amivel lehetett, mégis csak arra hajlok, hogy a dadogás és a megszakítás nem a reklám miatt volt. Annál is inkább, hogy szerintem még Amerikában sem szakítanak meg háttérműsorokat reklám miatt három percenként. A szöveg betanult, nem vitás. Mivel nem mindenki képzett szónok, és általában nem tud séróból egy összefüggő szöveget végigtolni. Így aztán bevágják előre, oszt pont; látszik is a végén, amikor a mami már próbálja finomítani kicsit, és el kell térni a sablontól. Tény, hogy propaganda, de a propaganda mögött általában áll valami, nemde? És amennyiben egy különvélemény a tömegmédiával szemben állít valamit, és még el is söprik, akkor gyakran igazat mond.

És még valami, ha már a kezdeteket firtatod. Nagy Péternél kezdődött, aki gyarmatosította a Kaukázust, a Kaukázus meg nem akarta a boldogságot. Csak a Szovjetunió alatt volt csend. Előtte öltek, és utána azonnal újrakezdték. Amikor Szaakasvilit megválasztották (?), az USA vezényletével NATO-közeli államok elkezdték pumpálni Grúziába a zsét és a fegyvert. 2005-ben már volt egy kis felbolydulás a dél-oszét határnál emiatt. Itt felhívnám a figyelmet, hogy ismét az USA klasszikus diplomáciáját látjuk: „demokratikus, boldog független állam leszel, akár tetszik, akár nem”. Pont annyi közük van Grúziához, mint Afganisztánhoz vagy Irakhoz (vagy Iránhoz vagy Észak-Koreához). Vajon az avatkozik bele jobban (mondom JOBBAN, mert ugye így sem szép, de kimagyarázhatóbb) egy másik állam belügyeibe: aki az egykori, de most is ezer szállal hozzá kötődő gazdasági „partnerállamát” védi, vagy az, aki világ túlsó végéről beleugat mindenbe, amihez nincs is köze, még közvetetten se? És persze ne felejtsük el, hogy – papíron – mi miatt durrant a puskaporos hordó: Dél-Oszétia és Abházia miatt. És miért? Mert egyik sem akar Grúziához tartozni. Nem biztos, hogy Oroszországhoz akar, de ez a jövő zenéje; egyelőre az ellenségem ellensége a barátom. Ezt Grúzia is tudhatta volna, csak elszámították magukat; ez a barom NATO valamiért nem akart egy harmadik világháborodást kirobbantani, inkább küldetnek majd utána humanitárius segélyt.

És nem akarlak én tetéged semmiről meggyőzni. A blogban az a jó, hogy nem muszáj olvasni, mint ahogy a tévét meg a rádiót is ki lehet kapcsolni, ha nem tetszik a műsor. Az Internetben meg az, hogy körül lehet nézni, hogy az ember átlássa az összefüggéseket, és máris jobban meg lehet mondani a tutit.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.25. 14:08:55

1. Nem hiszem, h a világban sokan állítanák, h az oroszok támadtak. (Legalábbis Chinvali környékén -- a konfliktus kiterjesztése más kérdés. Az korábbi lövöldözést meg fogjuk rá bűnöző csoportokra, akik miatt nem kellene átfogó támadást indítani. Rendben. De egy polgári szemtanú nehogy már ezt el akarja dönteni! Egy polgári szemtanú nyilatkozhat gyilkosságokról, rablásoról, megerőszakolásokról, csak éppen azt ne akarja eldönteni, h ki kezdte!

2. Nem, nem manipuláció. A néni elmondhatja, amit akar. Nem tudhatjuk persze, h miért keverték le, de azért ne vicceljünk: ha a Fox nem akarja ezt leadni, akkor nem hívja be őket. Hogy a néni mitől lett bizonytalan, azt nem tudom. Elmondja, h szerinte a grúz kormány a felelős, és h szerinte le kéne mondania. Mi az, amit nem mondhatott el? Ő maga hallgat el, s azt sem mondhatnánk, h erre lecsapnak és lekeverik.

3. Szerintem a videóról azért nem hallunk, mert érdektelen. Nylatkoznak szemtanúk, de semmi újat nem mondanak. Amit mondanak, abban nem kompetensek. Nehogy már Marja néninek kelljen megállapítania Szaakasvili felelősségét... Arra meg mi a bizonyíték, h a youtube manipulál? Vagy ha olyan nagy a cenzúra, a Fox miért hozta le?

4. Túl sok a kérdés egyszerre. Irakról és Afganisztánról nem nyitok vitát, kétségtelenül vannak sötét dolgok (habár a kettő tök más). Az azonban, h Bush miért népszerűtlen és Putyin miért népszerű, tök más kérdés. Oroszországban egyébként Sztálin is népszerű volt, és ma is az. Putyin persze nem Sztálin, de kb. ugyanazért népszerű. Putyin kurva nagy mázlija, hogy nagyon rossz állapotban vette át Oroszországot, de az olajárak éppen szárnyalni kezdtek, és látszólag ő húzta ki a csődből az országot. Ezek után miért ne lenne népszerű? Persze nem mindenki tudná ilyen ügyesen kihasználni a lehetőséget, de nem Putyin az, akinek Oroszo. felemelkedése köszönhető. Ja, és ettől függetlenül bebörtönzi vagy száműzi -- ha nem meggyilkotatja -- politikai ellenfeleit. És ezt Bushról továbbra sem mondhatod el.

Milyen alapon kérdőjelezed meg Szaakasvili demokratikus megválasztását? Miért gondold, h Grúzia, a grúzok nem független, demokratikus államot akarnak? Mi az, h Abházia nem akar Grúziához tartozni? Abházia lakosságának felét elkergették Abháziából! DO helyzete egy kicsit más. De ne felejtsük, hogy sem Abházia, sem DO vezetői nem reális helyzetben politizálnak, ugyanis Oroszország vezetői látják el őket pénzzel és fegyverrel. Sőt, most már független államként is el fogják ismerni őket. De ezek nem leszenk független államok, mert senki más nem fogja őket annak elismerni. Ha a polgárok utazni akarnak, orosz útlevéllel tehetik meg. Magyarul: Oroszország formálisan elismer két államot, ami tőle függ, és amelyek külkapcsolatai csok Oroszországon keresztül élnek -- azaz lényegében bekebelezi Grúzia egy részét, csak nem nyíltan.

Ja, a világ másik feléről. Kubai rakétaválság. Hogy most az oroszok nem tesznek ilyet, csak azon múlik, hogy nem tudnak. Majd pár év múlva. Addig persze a saját környékükön szeretnének diktálni. De van-e joga Oroszországnak diktálni a Kaukázusban csak azért, mert közel esik hozzá? Ha igen, akkor egész Európában is van? Vagy csak a volt szovjet blokkban? A volt Szovjetunió területén? Jó vicc. Persze lehet, h megteheti. Lehet, h meg is fogja tenni. de hagy legyen ez már egy másik kérdés...

Persze mindenki azt hisz, amit akar. De időnként nem árt a tényeket is figyelembe venni.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2008.08.25. 15:49:35

Hosszabban kellene erre válaszolni, de sajnos nincs rá időm.

"kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.25. 14:08:55
1. Nem hiszem, h a világban sokan állítanák, h az oroszok támadtak."

"kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.10. 16:30:49
5. Ezek után hiszi a piszi, h a grúzok kezdték. Kb. annyira kezdték ezt a grúzok, amennyire Lengyelország kezdte Németországgal szemben 39-ben."

1. kicsit nagyobb koherenciát várunk tőled.. vagy ha már ilyen élesen váltogatod nézeteidet, legalább jelezd, hogy "bocs tévedtem".

2. és pontosan az ilyen és ehhez hasonló kirohanások adnak okot arra, hogy beszéljünk arról, hogy kik kezdték. Nehogy a farok csóválja már...

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.26. 22:38:36

Olvasni tudni kell. Az először idézett véleményem a világsajtóra vonatkozott, a másodszor idézett véleményem pedig egy pillanatnyi helyzetre vonatkozó magánértékelésem. Egyébként meg a kezdésben nem lehet okosnak lenni. Mi a kezdés? Az első lövés? Pisztolyból vagy lövegből? Vagy kezdés már egy gyanús harckocsioszlop-mozgás? Akármelyik is, a tény az, hogy az oroszok évtizedeken át bábkormányokat tartanak fenn egy idegen állam területén, és kísérletet sem tesznek arra, hogy ezeket visszatanácsolják az általuk is elismert grúz határ mögés, sőt...

Több szót erre nem is érdemes pazarolni.
süti beállítások módosítása