HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Sírásók kenyere

2008.04.16. 07:30 Volk

     Rég tudjuk: Moszkva ingatlanárai a csúcsra törnek (HU) a világvárosok között. A Tverszkáján (EN, RU) (mondjuk, hogy Moszkva Nagykörútja) egy felújítandó, háromszobás, 70 nm-es emeleti lakás egy „sztálini házban” (RU) forintos mértékkel röpke 223 milla. Gyors fejszámolással láthatjuk: ez négyzetméterenként bő 3 millió forint. Az ingatlanpiacban kevésbé járatos kollegák kedvéért: a Teréz körúton egy hasonló lakás felsőhangon 18 millió; 200 milla felett meg csak az új építésű rózsadombi luxuslakások kóstálnak. Hogy miért is ragoztam mindezt? Hogy érződjék, mily groteszk a tény: egy sírhely Moszkva központi temetőiben 100-150 ezer euró (~25-35 millió forint).
 
 
     Hab a tortán.
 
     Papírforma szerint a városvezetés adja ki a temetési engedélyeket, ezt kézben tartandó még „halotti igazolványt” is bevezettek. Ez azért sánta, mert a 69 fővárosi temető (a műemlék-sírokkal tarkított Vaganykovszkoje (RU), az orosz Pére-Lachaise (HU) a Trojekurovszkoje, a Donszkoje, Novogyevicsje (HU), hogy mást ne mondjunk) már zárva van. Ennek ellenére a New Times hetilap (RU) munkatársai kedélyes beszélgetések keretében sikeresen belőtték az árfolyamokat: 65-150 ezer dollárért már áshatjuk is a sírt. Mondom: áshatjuk, mert bónusz bizony nem jár ehhez; a síremlék további 50-250 ezer (nem rubel, dollár, természetesen). A bónusz az, hogy igény esetén neves művészekkel csináltatják meg. Okos pajtások egyébként utánaszámolva megállapították: olcsóbb felküldeni a hamvakat a Holdra (EN); ez potom 10 ezer dollárért már meg is oldható.
 
 
     Hülye kérdés: MIÉRT?!
 
     A válasz pedig prózaian egyszerű: KAPITALIZMUS (HU). A temetkezési vállalkozók nem tökölve annyit mondanak: van rá kereslet. Hogy is ne volna: Moszkva bővelkedik kuncsaftokban (EN); hivatalosan több mint száz milliárdos és több ezer milliomos van. Elsuttogták ezen kívül azt is, hogy a vállalkozók (értsd: maffia) is elás pár fillért; ilyenkor általában a testvériség dobja össze a kellő fityingeket. Az ő jövedelmeiket – itt és most – nem részletezném, ámde gondolhatjuk: a szabványos négy négyzetméteren túl telik a garzonlakásnyi kis mauzóleumokra is (cirka félmillió dollárért).
 
 
     …vadkapitalizmus.
 
     Magánszemélyektől ugyanis a „piaci” ár töredékéért lehet kapni sírhelyet. A Yandex (RU) orosz keresőportálon több hirdetés kínál csábító sírokat (RU), pl. pár méterre Viszockijétól a Vaganykovszkoje temetőben. Ha későbbi beköltözésről van szó, még akciós árakkal is számolhatunk. És nem ám csak úgy, pult alól kapjuk az árut. Hivatalosan, adás-vételi szerződéssel, általában a bérleti jogra. És ím, a kontraszt: a temetkezési vállalkozók állítása szerint ilyen nincs, a sírhely nem adható-vehető. Pont. Így aztán NEM temetnek egy sírba, szendvics-pózban több embert, NEM exhumálnak párezer dollárért, NEM viszik a maradványokat az azonosítatlan hullákra szakosodott Perepecsinszkoje (RU)temetőbe…
 
 
     Intermezzo.
 
     2006-ban felmerült egy hazafias törvénytervezet (talán be is iktatták), amely szerint hivatalos helyeken tilos volna kiejteni az orosz nemzeti pénzegységek, a dollár és az euró nevét, helyette az „egyezményes egység”-et kell használni. Ennek kapcsán az egész országnak eszébe jutott az ősi vicc. Vóvocska hazajön, megvakarja lent, és azt mondja: „Hú, de viszket a f*szom!” Anyu rácsap a szájára: „Meg ne halljam még egyszer!” „De az iskolában mindenki ezt mondja…” Még egyszer odacsap: „Felejtsd el, nincs ilyen szó!!!” Vóvocska bemegy a szobájába sírva, megvakarja még egyszer, és azt mondja magában: „Nem értem… A f*sz itt van, szó meg nincs…”
 
 
     A helyzet fokozódik.
 
    Moszkva egyike a világ azon kevés fővárosának, ahol a városrendezési tervben nem szerepel új temetők létesítése. Méghozzá azért, mert – vigyázat, abszurd paradoxon! – lakóházakat építenek a szabad telkeken. Így harap a kígyó a saját farkába. De ki lehet tépni belőle! Moszkva megye (RU)Ogyincovszkij területén épp építenek egy 250 ezer fős tárhelyű cintermet, új vadászmezőket nyitva meg a temetkezési vállalkozások fuvarozási üzletága előtt.

Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: elit temetés temető ingatlanár telekár megfizethetetlen

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr85427046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása