HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Főnök, most merre tovább?

2008.04.15. 07:00 Nyeznajka

 

A választások óta az orosz belpolitika legnagyobb kérdése az, hogy mi lesz a Putyin-Medvegyev tandem sorsa. Vagyis, kicsit más szemszögből nézve, hogyan képzeli el Vlagyimir Vlagyimirovics saját maga és országa elkövetkezendő éveit. Erről már írtunk mi is, meghallgathattuk Sz. Bíró Zoltán spekulációit.

Úgy néz ki, hogy a napokban közelebb kerülünk a rejtély megoldásához, hiszen zajlanak az események Moszkvában. Tegnap a legnagyobb orosz párt, az Egységes Oroszország kongresszusán, a megjelent 573 küldött egyhangúan megszavazta a párt szabályzatának a módosítását, amelynek nem titkolt célja az, hogy lehetővé tegyék Putyin számára a pártelnöki poszt betöltését. A módosításban különválasztották a pártelnök, és a párt vezetőségének feladatait, levéve az előbbi válláról a megterhelő és unalmas adminisztratív munkát, meghagyva számára tisztán a stratégiaalkotást.

A dolog pikantériája, hogy bár az Egységes Oroszország egyértelműen Putyin pártja - a pártból kerülnek ki például a kormány tagjai, a decemberi parlamenti választásokon, a pártlista élén is ő állt - Putyin maga nem tagja a pártnak. Sőt, még azt sem tudjuk, hogy Putyin akar-e egyáltalán az Egységes Oroszország elnöke lenni. A hivatalos felkérést ma kapja meg Borisz Grizlov jelenlegi pártelnöktől.

Visszatérve a tandem sorsára, a New York Times szerint, a mai döntéssel Putyinnak két út közül kell választania. Amennyiben elfogadja a felkínált megtisztelő állást, valószínű, hogy élni fog az alkotmány adta lehetőségeivel, és egy parlamenti államformát fog előirányozni. Amennyiben visszautasítja, úgy nyilvánvaló, hogy miniszterelnökségére csak mint átmeneti pozíció tekint, és alig várja az alkalmat, hogy visszaülhessen az államfői bársonyszékbe. Szerintem, legalább megjegyezni illene még, hogy papíron van esély arra, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics szép lassan lelép. Úgy látszik ezzel a nyugati sajtó nem nagyon kalkulál.

Minden esetre eddig nagy volt a titkolózás, a Kremlből egy árva szót sem hallani, vajon mi lesz Putyin döntése. Amennyiben a mai napon történnek érdemi fejlemények, arról igyekszünk a lehető leggyorsabban hírt adni, kommentálni.


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: putyin pártelnök medvegyev tandem államforma

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr30425997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása