HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Zsidó

2008.03.14. 04:24 Volk

     A téma sikamlósságára való tekintettel kommentár nélkül ím, egy a Ha’aretz (EN) című izraeli napilapban közölt cikk (RU) fordítása. Még a választások előtt jelent meg; miért csak most került bele a média végtelen körforgásába, ki tudhatja?
 

 
     Az oroszországi zsidó közösséget aggasztja az a kampány, amibe nacionalista pártok fogtak. Arról a szóbeszéd van szó, amely szerint Dmitrij Medvegyev – akit Vlagyimir Putyin személyesen jelölt ki utódjául – nemzetiségét tekintve zsidó.
     Az oroszországi zsidó közösség vezetői nem hajlandóak nyilvánosan kommentálni a szóbeszédet, tartva attól, hogy ezzel a hitelesség benyomását kelthetik. Egy folyosói beszélgetés alkalmával azonban egyikük azt mondta: „Imádkozom, hogy ez ne legyen igaz, mert csak kellemetlenséget hozhat neki is, nekünk is.”
     Medvegyev, aki nemrég egy orosz hetilapnak adott interjúban elmondta, hogy 23 évesen tért meg a pravoszláv hithez, nem kommentálja a szóbeszédet. De az orosz Internetes oldalak tele vannak a feltételes zsidó származásáról szóló bejegyzésekkel.
     A szóbeszéd alapját például az a tény adja, hogy anyai nagyapját Veiaminnak hívták – ami hasonlít az óhéber Benjámin névre, vezetékneve (Sapocsnyikov) pedig előfordul a zsidók között. Akárhogy is, az ellenfél megvádolása a választások idején azzal, hogy a zsidó népből való, olyan taktika, amellyel a nacionalista pártok nemegyszer éltek Oroszországban és más posztkommunista országokban is.
     Nyikoláj Bondarik (RU), a nacionalista Orosz Párt szentpétervári szervezetének feje, szerdán azt mondta egy interjúban a Moscow Times-nak (EN): „Határozottan ellene /Medvegyev ellen/ vagyunk, mert nemzetiségét tekintve zsidó, és nem leplezi rokonszenvét a judaizmus iránt.” Bondarik azt is állította, hogy Medvegyev hatalomra jutása a külföldiek és a zsidók szétlopják Oroszország természeti kincseit; „több tízezer” izraeli jut majd kulcspozícióhoz olyan szervezeteknél, mint „a rendőrség, katonaság és a hírszerzés”, Oroszország pedig megszakítja kapcsolatát az arab világgal.
     Az antiszemitizmusáról hírhedt Orosz Párt nem vesz (vett – a szerk.) részt a március 2-ai választásokon. Putyin támogatásának, illetve néhány ellenzéki jelölt diszkvalifikációjának hála Medvegyev győzelme a választásokon gyakorlatilag előre elrendeltetett.
     Decemberben, a Hanuka ünneplésének idején Medvegyev meglátogatott egy zsidó közösségi központot Moszkvában. Ez csupán három nappal azelőtt történt, hogy Putyin áldását adta rá, mint örökösére. Ily módon a televíziós csatornák az új „trónörökösről” szóló adásában voltak képek, ahogy a zsidó közösség tagjai veszik körül, háttérben a Hanuka-gyertyákkal és a Tórával.
     A zsidó közösségek vezetői úgy mondják: Medvegyev látogatása és a tény, hogy jóindulatot sugárzott, reményt lehelt beléjük, hogy elnöksége jótékonyan hat majd a közösség életére. „Medvegyev csodálatos szerepet játszik majd a zsidóság életében”, teljesen úgy, ahogy előtte Putyin – jelentette ki Lev Levajev (EN) izraeli-orosz üzletember, az Oroszország Zsidó Közösségei Föderációjának vezetője (…és a világ cirka 210. leggazdagabb embere – a szerk.).
     Ám a folyosói beszélgetések során egyes vezetők azt is megjegyezték, hogy ez a jó viszony negatív reakciót válthat ki, amely megerősíti az antiszemita tendenciákat Oroszországban.
     Nem akarták kommentálni a szóbeszédet Medvegyev izraelita vallásáról, csak annyit mondtak: pravoszláv kereszténynek nevezi magát.

     „Az irónia az – mondta egyikük –, hogy minden lehetségest megteszünk, hogy visszahozzuk a vallásukhoz a zsidókat, de adott esetben, amikor a következő elnökről van szó, a zsidó közösségnek jobb lenne, ha nem nevezné magát zsidónak, és nem hozna ezzel kritikát a saját fejére.”


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: izrael zsidó szélsőjobb nacionalista nacionalizmus elnök zsidóság medvegyev haaretz

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr53380227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása