HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

90 év mítosz és valóság - A Haza Védelmezőjének Napja

2008.02.23. 11:34 Volk

     Minden metamorfózis ellenére a lényeg változatlan: a katonákról emlékeznek meg a mai napon. A nem hivatalosan Férfiak Napjaként is ismert ünnepen az állami vezetők és a népek koszorúznak, többek között az Ismeretlen Katona sírjánál a Kreml falánál. Este pedig a nagyvárosokban harmincszor dördülnek el a fegyverek, harmincszor lőnek fel tűzijátékot a harcban elesettek tiszteletére és az élők dicsőségére.

 

 
     Ím, így szól a kánon.
     Az 1917-es „forradalom” (fegyveres felkelés és puccs) után a bolsevikok harcolhattak tovább. És nem csak a fényes kommunista jövőre nem vágyó belső ellenséggel, mert már három éve lobogott – ekkorra a Szovjetunió területén is - az I. Világháború. A császári Németország elleni harchoz hozta létre a régi sereg szélnek eresztése után Vlagyimir Iljics Lenin, a Népbiztosok Tanácsának (HU) elnöke 1918 februárjában a Munkás-paraszt Vörös Hadsereget (HU) és a Vörös Flottát. Mindkettőbe „önkénteseket” vártak. A német, osztrák és török haderő ekkortájt tört be a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnába, Beloruszba, Baltikumba. Minszk elfoglalásakor aztán a kormány nyugalmat kevéssé sugározva így fordult a néphez: „Veszélyben a szocialista haza!” Február 21-án Petrográdban (Szentpétervár) megrendezték a Vörös Hadsereg Napját, amikor is több tízezer „önkéntest” gyűjtöttek össze a császáriak elleni harchoz. A dicső sereg aztán 23-án péppé verte az ellent, és 1922 óta minden évben e napon ünnepelték a Vörös Hadsereg Napját, ’45 óta pedig a Szovjet Hadsereg és a Haditengerészet Napját katonai felvonulásokkal, ünnepi pártülésekkel, miegymással. 1993 óta az Orosz Föderáció emeli a magosba az immár csak harmadrészt vöröslő lobogót a Haza Védelmezőjének Napján, 1995 óta pedig Oroszország Katonai Dicsőségének Napját is ünnepelheti a nép ezen a napon. Nyilván ebből a szemszögből szemlélik a piros betűs ünnepet az országban élő afgánok (HU), csecsenek (HU), akárcsak a tolószékes, nyomorék huszon-harmincéves veteránok is.
 
     A nem hivatalos kép viszont más árnyalatokban pompázik.
     Valószínűsíthető, hogy a szovjet mítoszteremtésnek vagyunk tanúi. Először is furcsa módon három évre el is feledkeztek a napról, amikor megszületett a hősi Vörös Hadsereg, és elsöpörte a piszok elnyomókat. A szovjet történelemkönyveknél megbízhatóbb források, pl. a korabeli sajtó sem emlékszik meg nagy győzelmekről 1918-ban, sőt. Maga Lenin elvtárs „Nehéz, de szükséges lecke” című írása a Pravdában az adott év február 25-én „…az ezredek kínzóan szégyenletes értesítéseiről, hogy a parancsot megtagadva nem tartják állásaikat, sőt még a narvi vonalat sem, hogy nem pusztítanak el mindent visszavonuláskor; nem is beszélve a menekülésről, a káoszról, az ügyetlenségről, a tehetetlenségről, a trehányságról.” (teljes cikk oroszul) Pontosan február 23-án foglalták el ugyanis a németek az észtországi Narva (HU) és Pszkov (EN, RU) városokat, a Vörös Hadsereg pedig harc nélkül hagyta ott állásait. Egy nappal rá pedig a Munkás-, Katonai és Paraszttanácsok Központi Végrehajtó Bizottsága elfogadta a megalázó német békeszerződést. Hab a tortán a hazánk életében is magasztos szerepet játszó Kliment Vorosilov (HU), az első szovjet marsall nyilatkozata a Pravdában 1933-ban: „… a Vörös Hadsereg ünneplésére a február 23-ai dátum megjelölése meglehetősen véletlenszerű, nehezen megmagyarázható, és nem egyezik a történelmi dátumokkal.

Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: történelem ünnep hadsereg mítosz i. világháború vörös hadsereg a haza védelmezőjének napja

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr16351201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása