HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Putyin utolsó elnöki beszéde

2008.02.11. 03:26 misa_80

Az egész világ az amerikai elnökválasztás lázában ég, miközben Oroszországban jóval előbb lesznek a választások, nem egészen egy hónap múlva, március 2-án. Moszkvában még egy pirinyó hőemelkedés sem tapasztalható, minden megy az előzetes terveknek megfelelően, Medvegyev lesz az új elnök és kész. A félig nyitott kérdés továbbra is az, hogy mi lesz Putyin jövője. Mert hiába nyilatkozott az elnök arról, hogy szívesen lesz kormányfő, ha megválasztják, azt még mindig nem tudjuk, hogy ez mit is jelent pontosan. Oroszországban ultraerős elnök - gyenge kormány felállás alakult ki, és nehezen képzelhető el, hogy Medvegyev csicskáztassa Putyint.

ВидеозаписьPutyin beszéde videón

Ahogy Amerikában a választási matematika, úgy Oroszországban a politikusok beszédeinek értelmezése a legfőbb politológusi sportág. Putyin február 8-ai beszédét ennek megfelelően nagyítóval vizslatták, hátha egy hangsúlyból, a témák sorrendjéből valami kiderül. Mert a tartalmát egy Putyin-beszédgenerátor is összedobta volna az utolsó elnöki értékelésnek: egy nagy beintés a 90-es éveknek, a jelcini örökségnek, korrupció ostorozása, stabilitás felmutatása, eredmények hangsúlyozása sok számmal, adósságok visszafizetése és világpolitikai poziciók visszaszerzése kapcsán önfényezés, gazdasági modernizáció szükségességének hangoztatása, ragyogó tervek felvázolása a következő tíz évre. És itt álljunk meg egy pillanatra. 

Az igazán furcsa az alapszituáció: egy leköszönő elnök miért beszél 2020-ról? Minek neki program? Nem úgy volt, hogy ezt majd Medvegyev fogja levezényelni; akkor miért nem ő beszél erről? Két hangsúlyos részt emelnek ki a beszédből a szakértők, amelyek némileg megválaszolják ezt az alapkérdést. Az egyik a demokratizációs elképzelés, amely nagyobb szerepet szán a pártoknak, a választóknak komolyabb beleszólási lehetőséget stb. Ezt könnyen lehet úgy érteni, hogy az elnöki hatalommal szemben valódi, felelős, erős pártokkal megtámogatott kormányzásra van szükség - ennek vezetőjét pedig nyilván nagyobb hatalom illeti meg ebben az új felállásában. A másik meglepő részben Putyin az állami szektort mint a gazdasági modernizáció, a innováció legfőbb kerékkötőjét emlegette, amivel csak az a probléma, hogy épp az elmúlt években erősítette meg az állam gazdasági szerepét, annyira, hogy sokan, nem is alaptalanul visszaállamosításról beszéltek. Ha Putyin jövőjét akarjuk kiolvasni ezekből a mondatokból, akkor talán egy nagy állami cég privatizációjának levezénylése ködlik fel előttünk.

Ja igen, a szöveg keretes szerkezetét a biztonsági szempont ilyen volt (katasztrofális, lásd csecsen konfliktus), ilyen lett (csodálatos, de még jobb lesz, ha korszerűsítjük a hadierőt) beállítás adja. Lehet, hogy egy Puskin-idézet frappánsabb lett volna, de ennél nem lehetne világosabb az üzenet.


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: gazdaság putyin privatizáció elnökválasztás orosz demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr16334436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása