HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Oroszország, vodka világa?

2008.01.15. 15:02 misa_80

Az alkoholfogyasztás a 2000-es években sem csökkent látványosan Oroszországban, sőt. Az egy főre jutó alkohol évente 15 liter, és ehhez még hozzávehetünk minimum 5 liter illegális szeszt.  Az orosz egészségügyi minisztérium elemzése szerint a férfiak fele, a nők hatoda különböző fokú alkoholizmusban szenved. A kórházakban kb. 2millió alkoholistát kezelnek, ennek kb. 5 %-a kiskorú. A tervezett új szabályok szerint az alkoholistákat az egyén vagy a család beleegyezése nélkül kényszergyógyításra is bevihetik – ezt az intézményt 1991-ben Jelcin szüntette meg. (No igen, Jelcin és az alkohol…) A felnőtt férfiak kétharmada részeg volt halálakor, vagyis az alkohol a legfőbb tényező az elképesztően magas halálozási arányban (főleg hétfőnként, az átdorbézolt hétvégék után). Sok vicc született annak idején Gorbacsov alkoholellenes kampányai miatt, de ha megnézzük, hogy 1988 óta több, mint 5 évet csökkent a férfiak várható élettartama Oroszországban, akkor már nem tudunk olyan jóízűen kacagni. Egyébként hosszú idő után először 2006 volt az első olyan év, amikor sikerült valamennyivel 60 fölé tornázni a férfiak átlagéletkorát. Az egészségügyieken túl az alkoholizmusnak más társadalmi hatásai is vannak, a családok szétesésétől a bűnözés növekedésén át a munkaerő gyengüléséig számtalan következménye van a leglényegesebb orosz devianciának. Igazából nehéz devianciának, társadalmi normáktól eltérő viselkedésnek nevezni az alkoholizmust Oroszországban, hiszen (a magyarokhoz hasonlóan) az orosz társadalmi-kulturális elvárások szerves részét képezi az időről időre való lerészegedés. 

Az alkohol árának emelése és a kereskedelem szigorúbb állami felügyelete nem sokat segít a helyzeten, egyrészt az otthoni vodkagyártás évszázados hagyományának, másrészt az illegális alkoholárusítás kiterjedt feketepiacának köszönhetően. Előrejelzések szerint 20-30 %-kal fognak a legolcsóbb vodkák árai is emelkedni, aminek hatására a feketepiac még több vevőt szerezhet magának. Az már csak hab a tortán, hogy a formálódó orosz középosztály változó szokásai miatt az egyeduralkodó és a világpiaci sikereit éppen most megélő vodka veszített részarányából az orosz piacon, a viszki, a rum és a tequila javára.

Az alkoholellenes politika elszánt, de egyelőre tanácstalan. Az egészségügyi, a gazdasági programok önmagukban hatástalanok, valódi változáshoz strukturális átalakulás szükséges.

Addig is, amíg valakinek eszébe nem jut a megoldás: két hét múlva jön a Vodka napja (január 31.), újabb jó ürügy emelni poharainkat.


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: egészség társadalom vodka

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr20298411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása