HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

...ésszel érteni Oroszországot. II. rész

2007.12.13. 22:09 Volk

Lássuk, mi következik a múltkoriban kifejtettekből.
A legkézenfekvőbb volna a mai Oroszországra jellemző „uralkodó-kultuszt” a körülményeknek betudni. A IX. században a hírhedten harcos varégok kezdenek uralkodni a legendásan békés, földből élő szlávokon (HU) (verzió – mindennek az oka a szláv bárány-néplélek, ami külön témát érdemelne; egyesek ennél jobb magyarázatot nem is keresnek). A Ruszt elpusztító tatárjárás (vissza)forduló pont; századokkal vetette vissza a társadalmi fejlődést. Mire az Aranyhorda eltűnt (1480), csak romok és acsarkodó fejedelemségek maradtak, míg Európában már tombolt a reneszánsz és a reformáció.
A Moszkvai fejedelemség központosítási törekvései Rettegett Iván véres, polgárháború-ízű opricsnyinájában csúcsosodtak ki. Az „egység” véres volt és rövid; Iván halála után több évtizednyi káosz következett, gyakorlatilag cár nélkül. A megoldást az első Romanov jelentette, aki békét hozott. Az 1600-as évek elején hosszú idő után stabil monarchia alakult ki egy egységes államban. Természetes, hogy az ezt (apja, a pátriárka segítségével) megteremtő uralkodót tisztelet és szeretet övezte annál is inkább, hogy Iván alatt az emberekbe beleivódott a félsszel vegyes meghunyászkodás a cár-bátyuska előtt. Halála után – könnyen kitalálhatjuk – ismét jött a káosz, a hatalmi harcok. Mígnem…
 
…kis államcsínnyel és – Rettegett Ivánhoz képest – szelíden, a tényleges hatalmat megszerezve színpadra lépett I. avagy Nagy Péter. Péter, aki mindenestül megfogta Oroszországot, izomból Nyugat felé fordította, és úgy megtaszajtotta, hogy az meg sem állt, míg utol nem érte Európát. Péter, aki Nyugatra küldte tanulni az ifjú nemeseket. Péter, aki inkognitóban Európába utazott, és szakemberek százait hozta magával Oroszországba. Péter, aki nem átallott hajóácsnak állni a Kelet-Indiai Társaság műhelyében, hogy MAGA is kitanulja a hajóépítést, majd létrehozza az orosz flottát. Péter, akinek 46 ágyús hajón Konstantinápolyba érkező követe (vagy a hajó) meggyőzte a törököket, és gyakorlatilag vége vetett a krimi háborúnak. Péter, aki felpofozva a svédeket utat tört a Balti tengerhez, és mocsárba levert cölöpökön felhúzatta Szentpétervárt, ezzel „ablakot vágott Európába”; ettől a pillanattól létezik az európai Orosz Birodalom. Péter, aki a nép közt járt, akiről legendákat szőttek. Péter, aki a tudás, a tehetség és nem a származás alapján választott.
Péter levágatta (sőt levágta) a bojárok hosszú szakállát és ruháját, és plasztikai sebészeket megszégyenítően szabta át nyugati mintára Oroszország arcát (igaz, érzéstelenítés nélkül). És végül, de nem utolsó sorban: Péter, aki az angol parlamentben tett látogatásakor elbűvölt (RU)az alattvalók igazmondása, és ezt később a nemeseitől is megkövetelte. Az élet minden területén végbemenő reformok egy középkori társadalmat nem hogy föl, de ki is emeltek. Lehet helyeselni, lehet merengeni, hogy mi lett volna, ha, de tény: Péter uralkodása alatt az orosz állam nagyobbat ugrott előre, mint amilyen mélyre a tatár-mongol hordák taposták.
Kétségtelen, hogy nem mindenki fogadta lelkesen a reformokat, amik talán olykor túlzók vagy drasztikusak voltak. De egy ember ott és akkor megteremtette egy birodalom alapját, amely még 200 évig fennállt, és a bolsevikok abban a pillanatban söpörték el, amikor elképzelhetetlen magasságokba szállhatott volna. Ám erről később. Egy embernek hála megszületett tehát az Orosz Birodalom, amely immár méltó volt az európai államokhoz. Költői kérdés: vajh’ lehetett-e megbabonázó karizmája Nagy Péternek? És vajh’ mennyiben járult ez hozzá az uralkodót övező pátoszhoz…?
Folyt. Köv.

2 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: kultúra történelem társadalom nagy péter orosz birodalom felemelkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr54263237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sp 2007.12.16. 20:51:04

nagyon érdekes, várom a folytatást

misa_80 2007.12.19. 03:19:33

Hogy szerepeljen az agyonkoptatott hivatkozási pont:

Oroszországot, ész, nem érted;
méter, sing sose méri fel:
külön úton jár ott az élet –
Oroszországban hinni kell!

Fjodor Tyutcsev - Szabó Lőrinc fordítása
süti beállítások módosítása