HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Óda a saurmához

2008.11.10. 07:49 Nyeznajka

Bár már volt róla szó a blogoszférában, nem tudok említés nélkül elmenni Moszkva egyik fenséges jellegzetessége mellett, melyet errefelé saurmának hívnak. Elindulásom előtt (jelenleg éppen Moszkvában tartózkodom), többen felhívták a figyelmemet arra, hogy feltétlenül saurmázzak amennyit csak tudok. Mert az jó. Bevallom enyhe szkeptizicmussal viszonyultam a dologhoz. Elvégre a saurma sem más, mit a gyros egy mutációja, és gyros terén meg mi újat lehetne mutatni? Nos bevallom tévedtem. A saurma jobb, mint a legjobb gyros amit eddig valaha ettem.

Nehéz meló a gyros és a saurma megkülönböztetése. Bár tagadhatatlanul hasonló dologról van szó, azért igyekszem bemutatni a különbségeket is.

A saurma gasztro-történetileg sokszor a gyrosszal egy lapon emlegetik. A különbség abban rejlik, hogy még a gyros-t görög eredetűnek mondják, és hazánkban inkább ez jellemző, a saurma-t egyesek arab-zsidó eredetűnek, mások azerbajdzsáninak tartják.Természetesen mindegyik nép meg mer róla esküdni, hogy az egész kaját ők találták fel, a többiek meg róluk koppintottak.

A saurma elkészítése nagyban hasonlít a gyroséra. Adott a függőleges pálcán körbesütött hús, melynek a felszínén megsült rétegeket egy dzsungelvágó késsel lenyiszálják. Különbség, hogy a saurma eredetileg csirkehúsból készül, a gyros pedig sertésből (a birka mint kiderült a kebabé). Errefelé ezt a levágott húst még egy kicsit tovább drimbolják, szóval az ember amolyan hús-pürét kap. Ahány ház annyi szokás, tehát innentől minden helyen egy kicsit máshogy készül saurmánk. A csomagolás általában lavas, de pitával is lehet találkozni. A szószok és töltelékek is változóak, érdekesség, hogy némi felárért sok helyen lehet kérni gombát és sajtot is bele. Fontos momentuma a saurma elkészítésének az összesütés, amikor a már megtöltött, összecsomagolt pakkot beteszik egy erre a célre létrehozott melegszendvics-sütőre hasonlító szerkezetbe. Így a tészta megpirul, ropogóssá válik. Saurma készítéssel lehet próbálkozni otthon is. A neten rengeteg recept található, rögtön van például pár itt.

A saurmának a társadalom életében elfoglalt helyzete, nagyjából megegyezik a magyar gyros-éval. A kioszk-tenger egy rendre előbukkanó bástyája, ahol relatíve olcsón (átlagosan hetven-nyolcvan rubelért) ehet az ember egy jót. A saumázók megtalálhatóak a plázákban is, bár itt egy fokkal már drágább szokott lenni, valamint elvétve komoly éttermekben is kaphatunk saurmát, csillagászati áron természetesen. A legjellemzőbb mégis az utcai árus, ahol a megfáradt fiatal (vagy kevésbé fiatal) a buliból (iskolából, munkából, moziból, színházból) hazafele tartva megáll egy pár percre, hódolva a kulináris élvezeteknek eme gyöngyszemének.


16 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: moszkva gasztronómia saurma

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr73759669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a-huli 2008.11.10. 08:17:48

Az étek neve is nagy változatosságot mutat péterváriul például saverma. Bárhol elkészítik hús nélkül, a falafel az bizony nem annyira elterjedt.

Mirko 2008.11.10. 08:53:27

Kitöröltem egy könnycseppet a szememből. :]

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2008.11.10. 11:30:59

Jé. :) Dettó ugyanezt szoktam venni itt az Astoriánál a török kajáldában marhahúsból, gyros néven. :) Anyway, finom és ez a lényeg. :)

Szergej 2008.11.10. 12:19:18

Ja ez aztán tényleg ősi orosz cuccnak tűnik.
en.wikipedia.org/wiki/Shawarma

Sleepy Gonsales 2008.11.10. 12:21:47

Hol vagytok ti régi столовaя-k? Hol vannak a régi 1.80-as félig ehető ebédek? (akkor még bármit képesek voltunk megenni). Röpke 20 év és már a kajára sem lehet panaszkodni? Micsoda világ ez kérem...
(Brühühü, könycsepp morzsol...)

ibn_battuta 2008.11.10. 12:26:35

Soarma (stb.) az arab megfelelője a gyrosnak, ill. a kebabnak. Mondjuk én már azon kiakadok, amikor egy körúti török kajáldában gyrost árulnak, és nem kebabot.

xszolix 2008.11.10. 12:34:51

Hát én bepróbálkoztam több moszkvai saormával is, de mindegyik a még ehető szinten volt maximum.

Valószínüleg az a gond hogy én Szíriában ettem először saormát és azt az izt keresem.

W Joe 2008.11.10. 12:44:20

Szerintem a Vígszínházzal szemben is ilyet árulnak a Szerájban.

Sonkatekercs 2008.11.10. 12:57:33

inkább a kroska kartoska hamár moszkva

deejayy · http://deejayy.hu/ 2008.11.10. 13:06:12

A "kebab" véletlenül nem kebap? Btw, itt Győrben kebap címen is árulnak ilyet, mivel választható a húsbetét: csirke vagy borjú.

Mirko 2008.11.10. 13:09:50

Kroska kartoska finom, fogalmazzunk úgy, hogy egzotikumnak megteszi, de "az én időmben" úgy 100 rubelnél kezdődött egy adag (volt ez két éve) - ami (nekem) nem (volt) elég jóllakásra. :]

Atrox 2008.11.10. 13:18:33

Hát ez annyira orosz étel, mint amennyire magyar :)

Ha valaki élt a közel-keleten, netalán Izraelb-en, az tudja. Ami a képen látható, azt eredetileg Lafa-nak hívják, a párja (mikor pitába teszik), az a shawarma. Eléggé hasonlít a gyroshoz, de rendekkel jobb annál.

Még egy dolog: kint (Izraelben) alapból csak a hút a sült krumplit, és a hunuszt etszik bele (ez egy massza szerűség), de ezekkel jól megtömik. Aztán 3 féle öntetből lehet válogatni, a zöldségek meg külön ki vannak téve, és abból mindenki annyit szed, amennyit akar egy külön tányérra. Ezért lehet egy adagtól jóllakni :)

Yoss 2008.11.10. 13:20:27

Én meg attól akadok ki, hogy kebabot készítenek pulykából. Broáf..Nem bírom felfogni, hogy aki nem szereti a juhot és/vagy a borjút/marhát az minek akar kebabot enni?
Ilyet sajnos még Isztambulban is láttam, na akkor lökte le igazán az agyam a szíjat.

G-had 2008.11.10. 13:33:33

Hmmm...találjuk fel közösen a spanyol viaszt...:-)
Ugyanaz a kaja különböző névvel...és most az is kiderült hogy hogy hivják ezt a mutációt az oroszoknál.:-)

mig8 2008.11.11. 21:53:00

A Mammutban is lehet kapni. Ott soarma néven fut és többfajta változatban lehet enni.

a-huli 2008.11.12. 08:48:59

A lényeg az, hogy nemcsak a neve más és más, hanem, az az igazi gasztroizgalom, hogy ez az immáron már globál cucc igen is alkalmazkodik a helyi sajátosságokhoz, pl. gomba kerül bele (ld. moszkva), más-más hús, vagy nálunk ugye van a csalamádés változat :). Számomra az etalon Párizsban van, és nem is bánom, hogy itthon nincs ilyen, a recept: durumlap megmelegítve, bele: kecskesajt (labné), vmi szósz meg koriander. egyszerű, de nagyszerű. Otthon avokádóval meg uborkával (plusz koriander, hagyma) nyomom, hát az sem utolsó.
süti beállítások módosítása