HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Luzskov elment, de a szobra marad

2010.10.08. 07:49 Nyeznajka

Rég nem látott jelenségnek lehettünk az elmúlt hetekben tanúi. A fényesen tündöklő Putyin-Medvegyev kettőscsillagot napokra elhomályosította egy másik égitest, még ha – folytatva a silány metaforát – Luzskov napjának fel is kellett robbannia ahhoz, hogy túlragyogja a tandemet. Az utóbbi időben a csapból is Jurij Luzskov folyik. Olvashattunk ifjú koráról, legendás bőrsapkájáról, az ő segítségével milliárdossá váló feleségről, sőt arról is, hogy az összes létező orosz bíróság kimondta, hogy az utóbbi állítás aljas rágalom. (Jómagam mondjuk kissé sértőnek találom, hogy a Szisztyemát senki meg se említette. Pedig a tavaly 1,6milliárd dolláros profitot termelő üzleti csoportnak ugyanúgy nincs semmi köze Luzskovhoz, mint Luzskovné Intecojának – a főrészvényes Luzskov régi bajtársa, Vlagyimir Jevtusenko, mellesleg Baturina nővérének a férje.)

Luzskov keze nyomát még sokáig magán fogja viselni az orosz főváros. Köszönhetünk neki szép dolgokat, például a Megváltó Krisztus Székesegyházat, amit még (a Luzskov által sokat méltatott) Sztálin romboltatott le, ám emellett lelkiismeret-furdalás nélkül bontatott le műemlékeket, ha arról volt szó.  Az expolgármester ténykedésének legborzalmasabb mementója, amely a gyengébb idegzetű moszkvaiak álmában a mai napig kísért, a harmincemeletnyi Nagy Péter-szobor.

A gigantikus alkotás, a Zurab Cereteli műve, aki alapvetően jó üzleti érzékről árulkodva, az Amerika felfedezésének ötszázadik évfordulójában rejlő lehetőségeket igyekezett kiaknázni, az eredetileg Kolumbusz Kristófnak indult szoborral. Ám az amerikaiak ezúttal rácáfoltak a sztereotípiákra és jó ízlésről tanúbizonyságot téve nem kértek az otromba emlékműből. Ceretelibe azonban némi kreativitás is szorult, lefejezte hát Kolumbuszt, és az egyetlen fejet illesztette rá, amelynek az orosz történelemben a vitorlás hajókhoz bármi köze is volt, Nagy Péterét.

Szentpétervár alapítójának nyílt célja volt Moszkva felülmúlása, így történelmi jelentőség ide, vagy oda, a lokálpatrióta moszkvaiak körében nem a legnépszerűbb figura. Furcsa döntés volt épp Moszkvába helyezni az immáron Péter-szobrot, amit Cereteli és Luzskov hosszú barátságán kívül nehéz mással magyarázni. 1997-ben, az orosz hadiflotta megalakításának 300. évfordulóján felavatták a szobrot a Moszkva folyó partján.

Az időközben fényes karriert befutó, a világ tíz legrondább épülete közé beválasztott emlékmű közutálatát jól jellemzi, hogy még ki se hűlt Luzskov széke, már felröppent a hír, hogy eltávolítanák a szobrot. Az ezer tonnás monstrum mozgatása azonban nem gyerekjáték, szakértők 32millió dollárra becsülik a költségeket. Radikálisabb műértők ugyan a szobor felrobbantása mellett agitálnak, ám álmuk aligha valósul meg.

A legbölcsebb kommentárt Dmitrij Trenyin, a moszkvai Carnegie Center igazgatója fűzte a vitához. Mint mondta, bár maga sem nagy rajongója a szobornak, az az elmúlt tizennyolc év Moszkvájának emlékműve. „Olyan mint a Lenin Mauzóleum. Része a közös történelmünknek.” A szobor tehát a jelek szerint még sokáig a jelenlegi helyén fog állni. Monumentális ám nehezen szerethető emléket állítva, – no nem Péternek, hanem – a nagy hatású, ám nehezen szerethető polgármesternek, Jurij Luzskovnak.


2 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: emlékmű nagy péter cereteli luzskov

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr762355429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moszkvics · http://moszkvablog.blog.hu/ 2010.10.10. 17:30:58

Tényleg gáz az a szobor. Sz@rul néz ki, nem illik oda, gicces, semmi értelme az egésznek.

marlechka 2010.10.17. 03:37:42

Mondjuk elvitetni sem lesz olcsóbb, mint amennyibe a felállítása került. Ceretelli, azt nyilatkozta egy vitaműsorban, hogy ő annyira szereti Moszkvát, hogy még azt is elfogadja lakóitól, ha elkívánják máshova a szobrát.Ez az egész, mesterségesen felkorbácsolt téma csak arra jó, hogy más, fontosabb kérdések lekerüljenek a napirendről.
süti beállítások módosítása