HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Találkozott-e Orbán Putyinnal?

2009.11.24. 08:43 misa_80

Nyilván találkoztak, hiszen Orbán (sőt: Szijjártó Péter!) azt mondta, és Orbán (sőt: Szijjártó Péter!) sosem hazudik. És mint a jobb közösségi portálokon, ha valaki megjelöl, hogy ismer, csak akkor lesztek közös ismerősök, ha ő is visszajelöl, az orosz fél is megerősítette: nemcsak Orbán találkozott Putyinnal, Putyin is találkozott Orbánnal. Az más kérdés, hogy a magyar fél "megbeszélésket folytatott", az orosz "spontán találkozót" említ, de ne legyünk ilyen pitik.

Ennek megfelelően mi nem is a találkozó tényét vizsgáltuk, hanem az orosz sajtóban megjelent reagálásokat. Öööö.

Az Egységes Oroszország Pártjának szentpétervári üléséről rendkívül sokat írtak, hiszen a megjelent és beszédet tartó Medvegyev és Putyin közt lassan kirajzolódó különbséget napról napra, centiről centire követi az orosz média. Így aztán külön kiemelik, hogy miközben az elnök leszidta az ülésező hatalmi pártot, hogy miért viselkedik ennyire csinyovnyikcsapatként, miért nem látszik semmi a valódi pártszerűségből, addig a miniszterelnök kedvenc témájáról, a gazdasági fordulatról, a nyersanyagtól a modern technika felé forduló orosz megújulásról beszélt. Kedvenc Grizlovunk, a párt főguruja is szerepel a hírekben: na, neki aztán lenne mit tanulnia Orbántól, mert még olyanokat mond a pártjáról, hogy az a nyitott konzervativizmust képviseli, nyitottan a politikai ellenfelek kritikájára. Aztán megkérdezték még a párt prominens képviselőjét, Vjacseszlav Fetyiszovot is, aki szívesen adott videóinterjút (nosztalgikus hokiszurkolóknak ajánlott).  

A pártülésről szóló kevésbé fontos hírek közt megemlítik, hogy Igor Butman, foglalkozására nézve szaxofonos is bekerült a párt újonnan megválasztott elnökségébe, aminek a zenész ugyan nagyon örül, de fogalma sincs, hogy ez mit is jelent pontosan. Továbbá, az a bizonyára sokak érdeklődésére számot tartó információ is helyet kapott a kongresszusi hírek között, hogy ketten is lebukdácsoltak a pártülés emelvényéről.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin "megbeszéléséről" egy nyulfarknyi hír sincs az orosz sajtóban (ha valaki mégis talál, kommentelje be). Így sajnos nem tudjuk meg, hogy mit válaszolt Putyin arra az orbáni felvetésre, miszerint új alapokra kell helyezni az orosz-magyar viszonyokat.

Mindezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy ez az egész találkozó és a róla szóló hír csak arra volt jó, hogy Orbánt komoly, külpolitikailag is jelentős figurának mutassa a magyar nyilvánosság előtt. Az energiaminimalizálás elvének megfelelően ehhez tényleg nem kellett komoly, érdemi találkozót előkészíteni.

 


45 komment · 4 trackback  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: orbán putyin medvegyev grizlov

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr381547991

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sasszé kelet felé 2009.11.24. 10:48:49

Ahogy közeledik a választás, és ahogy egyre közelebb kerül az a nap, amikor Orbán nagy valószínűséggel újra miniszterelnök lesz, egyre többször fogunk olyan híreket hallani, mint pl. ez: Orbán Viktor szombaton részt vesz az Egységes Oroszország párt s...

Trackback: Sasszé kelet felé 2009.11.24. 10:48:28

Ahogy közeledik a választás, és ahogy egyre közelebb kerül az a nap, amikor Orbán nagy valószínűséggel újra miniszterelnök lesz, egyre többször fogunk olyan híreket hallani, mint pl. ez: Orbán Viktor szombaton részt vesz az Egységes Oroszország párt...

Trackback: Sasszé kelet felé 2009.11.24. 10:48:21

Ahogy közeledik a választás, és ahogy egyre közelebb kerül az a nap, amikor Orbán nagy valószínűséggel újra miniszterelnök lesz, egyre többször fogunk olyan híreket hallani, mint pl. ez: Orbán Viktor szombaton részt vesz az Egységes Oroszország párt...

Trackback: „Egy új, nagy turáni szövetség formálódik” - A Jobbik külpolitikai elképzeléseiről I. 2009.11.24. 09:16:26

Milyenek is az „Új erő” külpolitikai elképzelései és törekvései? Egyáltalán: vannak-e ilyenek? A kérdésnek különös aktualitást ad, hogy október 24-én a Jobbik nemzetközi együttműködési megállapodást kötött négy nyugat-európai radikális és/v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panzer 2009.11.24. 09:47:07

MIsa, azt azert tegyuk hozza, hogy Orban meghivasa feltehetoen nem volt veletlen... gondolom, nem azert hivtak, mert nem tudtak feltolteni a szeksorokat szaxofonosokkal :)

Amennyire tudom, a leendo Orban-kormany kapcsan Moszkvat pillanatnyilag leginkabb az izgatja, hogy Orban nem akarja-e veletlenul felrugni a Deli Aramlat-megallapodast, akar a Nabucco kedveert (bar a ketto nem annyira zarja ki egymast, mint azt gondoljak...), akar csak ugy, "elvbol".
Ezt eleg gyorsan meg lehet tole kerdezni - az orosz sajto meg mondjuk azert nem ir errol, mert nem akarnak arrol a bizonytalansagi faktorrol beszelni, hogy esetleg borulhat a projekt magyarorszagi resze... hm?
Mit gondolsz?

yafet 2009.11.24. 10:20:03

Orbán lehet elgondolkodott, hogy ha most ők szidják a szocikat a a világpiaci gázár miatt, akkor jövő télen minden bizonnyal őket fogja mindenki szidni a gázár miatt.
Próbál hát smúzolni egy kicsit, ha már annyi hülyeséget összehordott a ruszkikról

ótska szarházy 2009.11.24. 10:33:21

@Panzer:

Orbán nem kapott meghívót, meghívást az EuNéppárt részére küldtek, a delegáció összetételébe nem szóltak bele, erről a külügyi bizottság helyettes vezetője nyilatkozott:
nol.hu/kulfold/orban_viktor_reszt_vesz_az_egyseges_oroszorszag_part_kongresszusan

Tehát nagy valószínűség szerint Orbán akart leginkább kimenni. Ami pedig a másik felvetésedet illeti, hogy aggódnának Orbán Déli Áramlathoz való viszonya miatt: Nem hinném, pláne, hogy Orbán már múlt hét hétfőn, benyalt nekik egy erőset:

"Jó hír, hogy a Nabucco tett előre néhány lépést, és – bár erről megoszlanak a vélemények, de – szerintem jó hír, hogy a Nabucco által megtett lépéseket az oroszok a Déli és az Északi Áramlat ügyében követik. Tehát nemcsak a Nabucco, hanem az Észak és a Déli Áramlat ügye is mozdul előre."

orbanviktor.hu/beszedek_list.php?item=105

Gondolom pont ez volt az oka, hogy "spontán" létrejöhetett a találkozó.

misa_80 2009.11.24. 10:43:45

@Panzer: nemhivatalosan Putyin nem nyitotta ki a száját ezen a találkozón. Ezért van az, hogy nem tudnak rá hivatkozni. Fénykép sem készült. Nagyjából úgy lehet elképzelni az egészet, hogy elkapták a folyosón, kezet fogtak, talán leültek egy kanapéra, Orbán mondott valamit (+ tolmács?), Putyin meghallgatta, felálltak.

soproni1 2009.11.24. 10:57:31

Szar érzés lehet, amikor teával kínálják és vissza kell utasítania, mert már előkóstoltatni sem lehet a polonium 3 hetes lappangási ideje miatt.

Neménvótam 2009.11.24. 11:04:04

Egy újságírónak volt annyi esze és megkérdezte Dmitrij Peszkovot (a miniszterelnök sajtótitkárát), aki megerősítette, hogy volt négyszemközti megbeszélés, azonban részleteket nem közölt. Sajnos link nincs, nem emlékszem hol olvastam.

Leonard Zelig 2009.11.24. 11:10:29

Orbán viktor akkor is jelentős politikus, kitűnő stratéga, jól lát a pályán és ügyesen veszi le a labdát.

Alvarez 2009.11.24. 11:19:44

Eljött az idő, amikor Ovinak is csontig be kell nyalni az oroszoknak. Szaros ügy.
Az viszont szép terv, hogy 20 év alatt függetlenedjen az ország a külföldi energiától. Ezt hogyan tartja megvalósíthatónak a jogász úr? Bár tudom, nála mindig csak célok vannak, a hozzá vezető út pedig homályban marad.

Panzer 2009.11.24. 11:30:23

Otska szarhazy: koszonom!
Ennek alapjan tenyleg ugy tunik, hogy neked - es Misanak - van igaza(tok).

Amit Nemenvotam belinkelt, nem is mond ellent, es akkor kb. ossze is all a dolog: Orban elerte, hogy benne legyen az ENP delegacioban, onnantol pedig mar csak a 'spontan talalkozot' kellett megszervezni.

misa_80 2009.11.24. 11:32:01

@Neménvótam: ja, hivatkoztam is rá a posztban. és szerintem azért nem közölt részleteket, mert nem voltak.

Paranoid Android2 2009.11.24. 11:40:36

Ez a mocsadék Orbán, kihasználta a lehetőséget, hogy egy világhatalom vezetőjével pár percet beszéljen. Hogy mik vannak!!!
Bezzeg a gyurcsány, ott egyenrangú, nagyformátumú államférfiak intellektuális eszmecseréje folyt.

Kár, hogyha Orbán nem találkozott volna Putyinnal, akkor arról írtál volna, hogy az orosz DEMOKRATÁK sem veszik komolyan azt a senkiházit.
Azért tényleg nagy bravúr a bal-lib értelmetlenségiektől, hogy a sokat hibázó Vityát csak a legritkábban tudják megtalálni az óvodai csúfolódás szintje felett.

Nash vs. Keynes 2009.11.24. 11:49:21

@Paranoid Android2: Bezzeg amikor Megyó járult keresztapai kézcsókra Putyin elé.. Akkor annyira jóban voltunk, hogy Putyin személyesen vezzette az autót amivel kivitte Péterünket a szentpétervári reptérre. Hiába no, régi KGB-s harcostársak voltak. A polónium összeköt..

Ybl 2009.11.24. 11:51:28

Tipikus ostoba, szándékosan félrevezető írás. Orbán mint az Európai Néppárt alelnöke volt jelen, természetesen meghívásos alapon. De persze a cikk erről óriás kussban van. Medvegyev pártja két éven belül csatlakozni szeretne ezen tömörüléshez, ezért Orbán szerepét elbagatelizáni ezzel kapcsolatban nem tényszerű. Persze a szándék világos, mondhatnám jó is komcsi módszer: járassuk le az ellenfelet, mindegy milyen eszközökkel.

eznemisénvagyok 2009.11.24. 11:56:53

Felebarátaim, emlékezzünk, micsoda moszkovita bérencnek el nem lett mondva Ferenc testvér, amikor valódi tárgyalásra utazott Moszkvába.

Mostmeg?! ....

Paranoid Android2 2009.11.24. 11:58:50

@Nash vs. Keynes: De megyó egy európai formátumú (Deák Ferencet überelő) grállovag, míg az Orbánt a túlkapásai miatt kitiltották a pokolból.(Mint gondolom ezt te is jól tudod):)
Nekem az Atyaúristen személyesen mondta, hogy az Orbán a teremtés legnagyobb fiaskója. Sőt azért maradt el az antikrisztus projekt, mert az Orbán már megvan.
Sőt állítólag a kozmológusok szerint az egyenletekben megjelenő sötét anyag (ami miatt másképp tágul az Univerzumunk) is stimmel, ha az Orbánt behelyettesítjük oda.

eznemisénvagyok 2009.11.24. 11:59:52

@Ybl: Nem konkrét személyeket, hanem pártokat hívott meg az Egységes Oroszország (JeR) a párt szombati, szentpétervári konferenciájára, amelyen az Európai Néppárt (EPP) alelnökeként jelen lesz Orbán Viktor is.

A pártvezetés kiküldte a meghívókat, ez után a pártok maguk döntötték el, hogy kit küldenek az ülésre, ez általános gyakorlat – mondta lapunknak Andrej Klimov, a duma külügyi bizottságának helyettes vezetője. Klimov megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő – aki a JeRt párton kívüliként vezeti másfél éve, és az ülésen felmerülhet a taggá válása is – valamint Dmitrij Medvegyev államfő is jelen lesz. Hivatalosan azonban egyikük programjában sincs tervben személyes találkozó Orbán Viktorral vagy más külföldi párt vezetőjével. – Egy ilyen megbeszélés azonban nem ellenkezik a fizika törvényeivel – jegyezte meg Klimov talányosan, fenntartva a személyes találkozó esélyét, amely ebben az esetben inkább az EPP alelnökének szólna

Ybl 2009.11.24. 12:05:56

@eznemisénvagyok: A politika nem ilyen egyszerű.... Te sem gondolod komolyan, hogy a meghívók mellé nem jelezték "egyéb" csatornákon, hogy mégis kit szeretnének látni?

eznemisénvagyok 2009.11.24. 12:07:31

@Ybl: De gondolom. Mivelhogy gyakorlatilag megbeszélés nem is volt. Minden néppárti tagpárt kapott egy meghívót, oszt kész.

misa_80 2009.11.24. 12:09:01

@Paranoid Android2: cuki vagy, de ez a blog oroszokkal foglalkozik, magyarok csak akkor jönnek a képbe, ha oroszokkal találkoznak. gyurcsányékról is akkor írtunk, le is cseszett minket a kormányszóvivő :)
ja, és az orosz demokráciának sem szoktunk benyalni. általában az ilyen feltételezéseket nem lehet ellenőrizni, de most csak vissza kell lapozni a blogban.

Paranoid Android2 2009.11.24. 12:19:08

@misa_80: Bocs, de az írás aránytévesztő, mert nem veszi figyelembe, hogy miként is működik a diplomáciai építkezés, valamint, hogy ez beszélgetés értelemszerűen a Vityának és nekünk fontosabb, mint a Putyinnak, aki napi szinten tucatszám kvaterkázik a Vityával hasonló súlyú csávókkal, egy rendesebb kormányzóság akkora buli arrafelé, mint mi(és azt sem írja meg a sajtó). Arról nem is beszélve hány verszta széles.:))
Ez sima Viktorrugdalás. Ami nem baj, de tessék színvonalasan csinálni.

F_Jikov 2009.11.24. 12:39:58

A poszt tipikusan a külpolitika alulnézetből esete. A posztírónak halvány elképzelése sincs a diplomáciai kapcsolatok mindennapjairó és a külpolitikáról. Mondjuk ez jobb is. (Nekem ez jött le egy tavalyi konferencián is a közgázon, ahol ez a Misa gyerek igen óvodás szinvonalon kérdezgetett Szavolszkijtól.)

Ez a poszt szimpla orbánoszás: fujj, Patásorbánördög! De mint fentebb többen is írták, ez egy ritka szinvonaltalan, együgyű írás.

misa_80 2009.11.24. 12:40:43

@Paranoid Android2: nem hiszem, hogy aránytévesztő elcsípni egy politikust, amikor éppen túloz. orbán (és szijjártó) azt állította, hogy putyinnal megbeszéléseket folytatott, pedig csak elkapták a folyosón. még fénykép sem készült, még mínuszos hírt sem adtak le róla az oroszok - magyarországon meg az a hír ment körbe erről a találkozóról, hogy orbán beszólt putyinnak (meg persze a szociknak), hogy majd új alapokra helyezik a magyar-orosz kapcsolatokat. megnéztük az orosz sajtót: semmi. de tényleg semmi. előző nap ott járt draskovics, arról írtak röviden, orbánról semmit.
az az aránytévesztő, ha valaki erről "megbeszéléséket folytattak" címszó alatt ír.
diplomáciai építkezés? na, az tényleg hiányzott ebből a történetből.

eznemisénvagyok 2009.11.24. 12:55:07

Nicsak!

Nyilvánosságot a Putyin-Gyurcsány paktumnak!

Németh Zsolt, az országgyülés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke megkérte a kormányt és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött paktum részleteit, amely nagyvonalakban - gáz szempontból elkötelezi Magyarországot Oroszország felé.

Az Európai Unio ajánlása szerint Magyarországnak a Nabucco vezetéket kellene használni, az energia hordozó exportjára, ezzel szemben a kormány és személyesen Gyurcsány elkötelezte magát Puytinnak, hogy a Kék Áramlat nevű vezetéket fogjuk használni. Ez a döntés mind az ország EU-s megitélése, mind az ország pozíciója szempontjából is rossz döntés a Fidesz szerint, ezért egy indítványt nyújtanak be, hogy kiderítsék mit tartalmaz még a paktum a vezeték használatán kivül, ami meggyőzhette a kormányt.

Én személy szerint inkább a fejlődő Unio, mint a posztkommunista oroszok felé húznám az országot, tehát ebben az álláspontom megegyezik a Fideszével. Nem értek egyet azzal sem, h Gyurcsány az "unio-háta-mögött" szerződéseket kötöget Putyinnal.

[HírTV] 2003 03 18

Paranoid Android2 2009.11.24. 12:57:20

F. Jikov megaszonda.
De mi lehet az F.?
Fagyejev talán?

Bumm 2009.11.24. 16:02:09

Tömör, korrekt, a lényeget jól summázó írás. Köszönöm.

bummbele 2009.11.25. 14:46:12

@Paranoid Android2:

Még a magáneseményekről is készül fénykép! Íme:

premier.gov.ru/eng/events/4141.html

Neménvótam 2009.11.25. 15:55:06

Hát van akivel étteremben találkozik az ember feleségestől és arról kép is készül. Van akivel meg a résre nyitott bejárati ajtón keresztül tárgyal, arról nem szoktak fotókat csinálni.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.11.26. 07:00:13

'-Továris Orbán, majd kérünk Öntől egy szívességet...
-Elnök úr, állok rendelkezésére, alászolgája."

kexi 2009.11.26. 19:24:54

@Ybl: Ahogyan múlnak a napok, úgy alakul át a történet. Orbán azt nyilatkozta, hogy "négyszemközt tárgyaltak". Erről azóta bebizonyosodott, hogy találkoztak, de csupán néhány percre,és nem tárgyaltak, mert nem egyedül volt Orbán, hanem a három fős néppárti delegáció egyikeként. Tehát ki a "félrevezető" (mondhatnám úgy is - hazug!)?

kexi 2009.11.26. 19:35:01

@Paranoid Android2: Gondolom - mert a magas értelmiségi szinvonal ezt jelenti - az utóbbi napok történései miatt megköveted a Misa -80-t!?
Ma már tudvalevő, hogy az OV azt remélte jó kis PR-akciót szervez, de lebukott. A Putyin valamennyi - hivatalos és spontán, esetleg baráti - találkozójáról írnak valamit, képet tesznek közzé stb. Arról is megjelent egy sor, hogy találkozott az Európai Néppárt delegációjával. Ebben volt az OV, és mindazt a zagyvaságot, amiról azóta ő és a bértollnokai szajkóznak, nem mondta el Putyinnak. HAZUDIK!!!!!

kexi 2009.11.26. 19:37:29

@F_Jikov: Ezt írtad: "A poszt tipikusan a külpolitika alulnézetből esete. A posztírónak halvány elképzelése sincs a diplomáciai kapcsolatok mindennapjairó és a külpolitikáról. Mondjuk ez jobb is. (Nekem ez jött le egy tavalyi konferencián is a közgázon, ahol ez a Misa gyerek igen óvodás szinvonalon kérdezgetett Szavolszkijtól.)
Ez a poszt szimpla orbánoszás: fujj, Patásorbánördög! De mint fentebb többen is írták, ez egy ritka szinvonaltalan, együgyű írás."
Remélem szégyeled magad!!!!

kexi 2009.11.26. 19:54:09

Lapunk kérdésére, hogy az orosz fél számol-e a magyar–orosz kapcsolatok átalakulásával, amennyiben a Fidesz kerül kormányra jövőre, Gyurcsány kijelentette: – Annak alapján, amit módomban állt megismerni Orbán Viktor szentpétervári találkozójáról, úgy vélem, Orbán Viktor számára jobb, ha nem kommentálom a kérdést, ezt tartom a legelegánsabbnak.

Azt azonban elmondta, hogy véleménye szerint Valahogyan így kellett volna OV-nak is nyilatkoznia: "Bajnai Gordon kormánya jól él a magyar–orosz kapcsolatok elmúlt hét évben szerzett értékes politikai örökségével. – A folyamatot még Medgyessy Péter kezdte el – jegyezte meg elődjéről Gyurcsány Ference, hozzátéve, hogy a következő fél évben még biztosan lesz a magyar kormánynak hivatalos magas szintű találkozója Moszkvában."
OV azt is hozzá tehette volna - én is felhagyok a szembenállással, és ellenzékben sem ott folytatom, mint eddig tettem!!! Nagy formátumú politikus tenne így.
Az oroszok pedig észrevették a bunkóságot, és elegánsan válaszoltak. A Budapesten működő diplomaták most ezen röhögnek, de nagyon...

Nash vs. Keynes 2009.11.27. 21:57:34

@kexi: Gyurcsány magánvacsorázik Putyinnal. Éljen. Két igazán nagy formátumú. Zsák és foltja.
Amúgy meg jó az oroszokkal üzletelni, a kifosztott 200milláért megvett malévot visszaadják 19milliárdért..

kexi 2009.11.28. 10:25:21

@Nash vs. Keynes: ez a vacsora - szerintem - nem kapott volna nyilvánosságot, ha nincs az orbáni pofátlan hazugság áradat Putyinnal szemben. Ami pedig az üzletelést iileti: senkivel sem könnyű. Az oroszok azért is kemények, mert jól sakkoznak, előre látnak legalább négy lépéssel. Főként pedig nem hagyják átverni magukat, inkább fordítva szeretik. A Malévet nem az oroszok tették tönkre, hanem az elődeik a tulajdonlásban. Az oroszoknak a Malév apropó az EU területén való ténykedéshez. Ha jól utánna nézel, akkor észreveszed, hogy van itt egy második szándék is, a "Superjet" projekt. Ahhoz pedig tiszta viszonyokat kell teremteni. Most az orosz állami bank mellett egy nincstelen magyar hölgy a tulajdonos társ, többségi részvénnyel!

Sidewinder 2009.11.28. 13:47:06

@Nash vs. Keynes: A malévet nem az oroszok fosztották ki. Megtette előtte az SZDSZ-es haveri kör. Méghozzá igen sikeresen,ugyanis ha olvasol valamilyen repülési szaklapot(pl. Aeromagazin) akkor tudhatod,hogy Abramovics az egyik legsikeresebb orosz légiközlekedési vállalkozó volt. Egy reménytelen céget a KrasAir t futtatta fel pár év alatt,úgy hogy egy kalap fosból az lett az év legsikeresebb légiközlekedési cége 2005-ben. Hihetelen magas utasszám növekedés,új repülőtechnikák vásárlása a régi öregek helyeet,stb. Utána még fel tudott vásárolni pár kisseb másik légi vállalkozást is.Ebből a több cégből létrehozta az AiRUnion nevű vállalatcsoportot. Nyereséges volt és sikeres. Utána elkövette azt a hibát,hogy megvette a Marianna árok mélységéig adósodott Malévet.A bevásárlás eredménye: a vállalatcsoportjának totális csődje lett.

Sidewinder 2009.11.28. 14:04:54

Találkozott-e vagy nem Vitya és Vologya,hány szem közt,ez kb. olyan rejtély marad a számunkra mint a Bermuda háromszög. Az biztos,hogy Vitya ott volt SzentPéterváron a kongresszuson. A kongresszust élőben közvetítette a Russia Today hírtelevízió, kiváló angol nyelvű szinkrontolmácsolással. Én is néztem,és Vitya ott volt kemény tekintttel figyelte Vlagyimir barátunk beszédét a fülese alól a többi néppártos emberkével együtt. De sem közös fotó,sem felvétel nem készült a négyszemközti találkozóról,a Hírtv-nek is csak egy teremben nyilatkozott Vitya,ahol egyedül beszélt,és elmondta a pár monadtot,hogy 21.századi kapcsolat kell,és ne legyen olyan mint a 20. században. A legfrissebb hírek szerint Viktor nem 4szemközt hanem többszemközt a néppártos kollegákkal közösen találkozott csak Vlagyimirral. Az orosz miniszterelnök honlapján sem erről,sem egy 4szemközti találkozóról nem készült fotó,cikk vagyis nem látható. Ettől persze találkozhattak. A Gyurcsány vacsora meg egyfajta búcsú volt"igaz,hogy hülye vagy,meg lejárattad magad a hazugságaiddal de legalább tettél valamit a kétoldalú kapcsolatokért az országaink közt,köszönöm feri,és te is adtál nekem ebédet 2006-ban,sok szerencsét a továbbiakban" jellegű lehetett. Plusz egy jelzés,a maszop felé,hogy nincsenek ők elfelejtve. Közben valójában igen.Új nagykövet aki ugyan nem beszél annyira kiválóan magyarul mint Igor Szavolszkij,de nem is szól be Orbánnak,találkozó Orbánal meg állítólag alsóbb szinten a Jobbikkal. Plusz egy jelzésértékű kijelentés:"nekünk mindegy,hogy ki van kormányon Magyarországon,csak az a lényeg,hogy a két ország kapcsolatai jók legyenek,és ezért tudjunk közösen tenni a magyar féllel"> MSZP elfelejtve,készülődés a Fidesz korszakra,esetleg a Jobbikra,ahol azért több fogadókészség van (legalábbis azt mutatják) a jó orosz kapcsolatok iránt,mint a Fidesznél. Orbán már új orosz építésű atomerőműről is beszél szóval,hogy a nagy "klasszikust" idézzem,az MSZP-nek "lesz még itten bazdmeg"

sorhajóhadnagy 2009.11.30. 08:22:48

Kár, hogy néhány kommentben hazai pártszimpátiák válnak a lényeggé. Pedig csak arról van szó:
1, a kormányzásra készülve g-n Orbánnak láttatnia kell, hogy kész a párbeszédre oroszországgal
2, ehhez az orosz kormány felé valamilyen gesztust kellett tenni: ebből a szempontból jónak tűnt, hogy a néppárti küldöttség tagjaként járt a JeR-kongreszuson
3, collateral damage: ezzel persze azonnal legitimizálta a Putyin-Medvegyev tandem hatalmát, amivel megint kínos dilemma állította a jobboldal intellektuális holdudvarát: most anyázzuk-e az oroszokat elvi alapon? (Megszállás, '56, KGB-kontinuitás a mai MSZP-ben, és a többi indulatos retorikai fogás)
4, nyilván ez a gesztus ahhoz kellett, első lépésként, hogy előkészítsék a két kormányfő (Putyin és Orbán) majdani találkozóját.
5, Nabucco-Déli Áramlat ügyben, ahogy sok-sok poszttal ezelőtt többen írtunk róla kommentet, világos volt, hogy Orbánék harciassága alábbhagy majd, függetlenül attól, mennyire ígérkeztek el a Fidesz atlantistái ebben az ügyben még az amerikai republikánus kormányzatnak. Megint csak persze a jelszavak meg a propaganda szintjén. Ha a DÁ ügyében az MFB helyett beveszik a MOL-t partnernek, minden rendben lesz. Kelet-Európa másik nagy hatalmú tandeme (Csányi-Hernádi) ezzel lesz heppi, Bayer Misi Nabucco-nagykövet pedig megmagyarázza Washingtonban.
6, Megjegyzem, ezzel Moszkvában is tisztában vannak, a DÁ Gazprom-MFB vegyesvállalat megalakítását ott jegelik.
7, Gyurcsány magánszáma annyit ér, hogy Vologya éreztette Vityával, van még mit ledolgoznia
8, És vegyétek hozzá az EMFESZ környékén történteket, illetve Putyin és az isteni Julija Timosenko már-már idilli kibékülését - megint újraosztják a lapokat a gáz-bizniszben, és ehhez a magyar félnek kell alkalmazkodnia.
Szóval nem rossz feladvány a következő kormányfőnak!

sorhajóhadnagy 2009.11.30. 08:43:44

Ja, elnézést az elütésekért, nem szokásom.
Csak két megjegyzés a szokásos orosz-fóbiákra (mármint az oktalanra).
MALÉV: ezt a trágyadombot, amelyet senkire nem sikerült rásózni, Abramovics egy téves piaci elképzelésre alapozva vette meg. Bizonyára megkapta ehhez az orosz kormány támogatását, de valószínűleg senki sem gondolta, hogy erre pénz is kell a Kreml kincstárából (vagyis az ottani MFB, a Vnyesekonombank kasszájából.) Abramovics az üzemanyagár-válság idején végleg alulmarad a hazai konkurenciával szemben a belső piacon, de a MALÉV regionális hub begyűjtő járatszervezése sem volt ebben a tekintetben egy sikersztori.
Vagyis az orosz állam ott maradt, a nyakán egy masszívan veszteséges, csődközeli magyar "nemzeti" légitársasággal. Ebbe ők nem akarnak fölöslegesen pénzt rakni, inkább visszaadnák a magyaroknak. Itt viszont nincs pénz, amivel ki lehetne fizetni az oroszokat. Tehát nem a settenkedő orosz totalitarizmus keze teszi be a lábát egy virágzó magyar cégbe, hanem itt próbálják meg a gyermót átpakolni az oroszokhoz.

A Medgyessy-féle szentpétervári kalandnak szemtanúja voltam: félretéve az akkori magyar miniszterelnök mai megítélését - és az akkori teljesen más világpolitikai helyzetet - az derült ki: ha Putyin Oroszországa megkapja a neki járó gesztusokat, gesztusokkal válaszol. A horribilis összegért felújított Konsztantyin palota pincéjébe tokaji borokat ajándékozó magyar miniszterelnök és Putyin békésen koccintottak a kamerák előtt, egy pityeri cigány hegedűn húzta a Monti-csárdást (frakkban!!!). A tárgyalások elhúzódtak, mert akkor volt napirenden a Jukosz-ügy, és a magyar kormány attól félt, Hernádiék elveszíthetik a Jukosszal közös olajmezőt (Zapadno-Malobalik). És akkor nyitott az OTP is az orosz piacon.
Medgyessy tehát Csányi és Hernádi érdekében (is) lobbizott, ráadásul sikerrel amit manapság már könnyen elfelejtenek, jobboldalon.
Addig a szerencsétlen osztrák gép, amellyel Megyó utazott volna haza, nem kapta meg a felszállási engedélyt a menetrendhez képest három óra hosszáig. A torony a viszonylag tiszta idő ellenére azt közölte a kapitánnyal, hogy köd van a felszállópályán. Az aggódó Medgyessyt így Putyin vitte ki Pulkovóra: a köd csak akkor oszlott fel, de azonnal, amikor kezet fogtak búcsúzóul.

kexi 2009.11.30. 10:12:22

@sorhajóhadnagy: gratulálok! Az érvelésed tökéletes. De... az OV-val kapcsolatban azért többről is szó van.
Szerintem fel kell tenni azt a kérdést: miért nem állt meg annál az egyszerű ténynél, hogy ott volt és kész!? Miért csinálta a pr-kampányt ?
Ezt úgy hívják, hogy "ki akarta játszani az orosz kártyát". Három összefüggése van: 1. "Ha nem tudod megakadályozni- állj az élére". Ismert szokás. Ezzel bemutatható, hogy szóba állnak vele. 2. A kis- és középvállalkozókat maga mellé állítani. "Ha rám szavaztok, én kiviszlek benneteket a nagy orosz piacra - megmondtam a Putyinnak! Gazdaggá teszlek benneteket, nem úgy mint a szocik! 3. A baloldali szavazókat - akik szerinte, zsigerből orosz-imádók - rávenni, hogy mellé álljanak, mert már OV meg a Fidesz sem russzofób.
A "vacsora" erre is válasz volt.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.11.30. 11:21:03

@kexi: Szerintem a "miért csinálta a pr-kampányt" kérdésre sokkal egyszerűbb választ is lehet adni. Azért mint minden pr-kampányt (főleg így választások előtt): hogy minél többen szavazzanak rá.

Ennyi. Ennél nagyobb csúsztatásokat is láttunk már a politikában mindkét oldalról. Kétség kívül mulatságosan jött ki, hogy itthon nyomatták a hírt, kint meg egy fia sor sem született a "találkozóról", de képtelen vagyok megérteni miért kell ezen felháborodni. Szerintem fölösleges stressz, egyszerűbb lenne elintézni egy gúnyos félmosollyal.

kexi 2009.12.04. 13:02:34

@Nyeznajka: azért nem lehet a félmosoly, mert nem csak hazudnak, hanem manipulálják is a közvéleményt. Íme:

Stier Gábor a Magyar Nemzetben írta: „Orbán Viktor szentpétervári meghívásának a ténye egyértelműen jelzi, hogy Moszkva már leírta az MSZP-t, s a választások utáni időszakra készül. Ezt jelezte egyebek mellett a kormányközi vegyes bizottság budapesti ülésének lemondása és a korábban beharangozott Balázs–Lavrov külügyminiszteri találkozó látványos elmaradása is.”
Ezzel szemben: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Balázs Péter 2009.12. 02-án találkoztak és – megírták a magyar és az orosz Külügyminisztériumok honlapján (de a magyar újságok nem!) - „eszmecseréjükön a magyar-orosz kapcsolatok újraindításáról, fellendítéséről tanácskoztak. Megállapodtak, hogy a közeljövőben összeül a magyar-orosz gazdasági együttműködési bizottság, magyar részről Oszkó Péter pénzügyminiszter vezetésével. A találkozón megkezdték továbbá a magyar kormányfő moszkvai látogatásának előkészítését, valamint folytatták újabb külügyminiszteri találkozó előkészítését. Szergej Lavrov élénken érdeklődött a spanyol-belga-magyar EU-elnökségi trió terveiről, különös tekintettel a magyar elképzelésekre. Egyetértettek abban, hogy a két ország együttműködését nagyban gazdagítja kulturális értékek kölcsönös megismerése. Ezzel kapcsolatban Lavrov külügyminiszter megerősítette Medvegyev elnök különmegbízottjának magyarországi látogatását.”

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.12.04. 17:37:53

@kexi: Biztos vagyok benne, hogy nálam sokkal jobban tisztában vagy vele, hogy a politika az már csak egy ilyen manipulatív szakma. Hacsak nem szórakozni akar, Magyar Nemzetet épp eszű ember nem olvas. Ahogy Népszavát sem.

kexi 2009.12.04. 18:49:18

@Nyeznajka: persze épeszű nem olvas ilyet, de a magyar politika, sajnos ma erre épül. Ezek a manipulációk nem a még elviselhető (félmosoly!) kategóriába tartoznak, hanem a büntetőjogi "megtévesztés" címszó alá.
süti beállítások módosítása