HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Pravdától Pradaig – Vörös csillagok 2.

2009.09.15. 07:00 a-huli

Az áhított Nyugat meghódítására és az álmok beteljesülésére a peresztrojka hozta el a reménysugarat, ám a vízumrendszer hosszadalmas változása (1985-89) szinte csak a Szovjetunió összeomlása után tette lehetővé a külföldre való utazást. Az 1989-ben alapított Red Stars ügynökség volt az első, ami komolyan biztosítani tudta az orosz lányok jelenlétét a kifutókon.
 
A kezdeti monopólium után ma már számos ügynökség működik, a posztszocializmusban szocializálódott modellányok története valódi karriertörténet, tudatosan választott utak, castingok, szerződések, ügynökségek. Napjainkban a Nyugat divatvilága egyenest orosz forradalomról beszél a modellszakmában. Majdnem húsz év kellett ahhoz, hogy a legmenőbb és legdrágább bemutatók öltözőiben időnként túlnyomórészt orosz beszédet hallani.
 
A Red Stars ügynökség külföldi székhelyű turnészervező cég bázisán alakult 1989-ben. A projekt vezetésére Tatjana Kolcovát, a Szovjet Központi Divatház (Obseszojuznij Dom modelej) ex-manökenjét (egyébként építészmérnök a hölgy) kérték fel. Az ügynökség végét 1999-ben Vitalij Lejba, volt sportoló, vezetése jelentette, akinek a büntetővégrehajtással is volt ügye, sorozatos botrányaival (testi sértés, zűrös ügyek a lányok és tulajdonképpeni munkájuk körül) lejáratta a céget. Az i-re az tette fel a pontot, amikor egy casting során Lejba dührohamában leütötte az egyik legismertebb divatfotóst és a cég legnagyobb megrendelői (divatlapok kiadói és divatházak) elmaradtak. A Red Stars 2002-ben a piac beszűkülésére (a számos konkurens megjelenésére a sovány kereslethez képest), és a hazai ruhagyártás hiányára hivatkozva bezárt.
Több mint tíz éves működése során ez az ügynökség volt az első a piacon, amely valódi külföldi kapcsolathálóval rendelkezett, és profi modelleket adott a nyugati haute couture és pret-á-porter kifutók számára. A lányok egészen más tempóhoz voltak szokva, az orosz modellek addig, mint arra már kitértünk az előző posztban, csupán zártkörű bemutatókon (a szovjet textilipar remekeinek prezentálva) vonultak fel külföldön is, a Szovjet Nagykövetség támogatásával.  A modellszakma most egészen mást jelentett: a fizetett napok miatt a fotózásokon látástól vakulásig tartó kemény munkát maximum kávészünettel, önbizalmat próbáló castingokat, a szakma szabályainak betartását, és mindehhez kellemes modort. A Red Stars bázisán nevelődött ki a modellek új generációja, amely a nyugati sztenderdek szerinti elvárásokat fogalmaztak meg az ügynökségek felé, valamint megfeleltek az új játékszabályoknak.
A szépségipari szolgáltatások fejlődését jelzi a vasfüggöny leomlásának hajnalán, pontosan száz évvel az első európai hasonló eseméngy után, 1988-ban  megrendezett első szépségverseny. Kimagasló karriert a Szovjetunió szupermodellje ('Супермодель СССР') 1991-es versenyének harmadik helyezettje ért el, az akkor még kamasz Olga Pantushenkova. Olgára felfigyelt és szárnya alá kapta a Red Stars,  így  támogatásukkal (megfelelő szavazatok) elnyerte a nemsokkal később megrendezett, nemzetközi szerződéssel kecsegtető Elite Model versenyt. Olga végül a legjobban fizetett top modellek közé került, többek közt a Dior, Chanel és Valentino arca volt. Először 14 évesen kapott felkérést egy hamburgi bemutatóhoz, miután a kimaradásért majdnem kicsapták az iskolából. Első nagyformátumú munkája a Cacharel reklám volt (Eden), sikerének záloga pedig Linda Evangelistához hasonlóan az állandóan változó frizura.
A befutott orosz lányok sorában, a Red Stars egyik büszkesége Natalya Semanova követte 1994-ben, akinek karrierje ugyancsak korán, 14 évesen kezdődött. Ő volt a legfiatalabb, aki akkora sztárokkal együtt lépett pódiumra, mint Cindy Crawford karrierje csúcsán, és a kivételezettek egyike, aki a legendás Opium Parfüm arca lehetett 1999-ben.
Napjaink élő legendája, a hamupipőke történetű Natalya Vodianova 1999-ben érkezett Párizsba egyenesen Nyizsnyij Novgorodból, ahol zöldséges ládákat cipelve tartotta el édesanyját és két testvérét. Hirtelen a New York-i divathét legkeresettebb manökenje lett, és attól fogva karrierje felfelé ível. Ráadásul a királyfi is eljött érte fehér lovon egy angol arisztokrata, Justin Portman személyében, akivel ma három gyereküket nevelik. Natasa nem felejtette el nehéz gyerekkorát, és most, hogy a legjobban fizetett modellek közé lépett, egy dúsgazdag férjjel az oldalán, létrehozta saját alapítványát, ami játszótereket épít, hogy a egy szeletnyi gyerekkorhoz juttassa azokat, akik ugyancsak nehéz sorban vannak. A  közeljövőben a francia Etam számára fog tervezni fehérnemű kollekciót (Nathalia pour Etam).
2003-2004 óta kifejezetten keresettek lettek az oroszországi lányok (egyesek szerint magas arccsontjuk, nagy szürke szemük és halovány bőrük miatt), a fejvadászok egyenest Szibériába és a Kaukázusba helyezik castingjaikat a lerágott csont Moszkva helyett, hogy exportálják a vasfüggöny leomlása után született generáció üdvöskéit. Napjaink sztárjai közé tartozik az új korszakot jelentő Sasha Pivovarova, Natasha Poly, Vlada Roslyakova.
Sasha Pivovarova művészettörténetet hallgatott mielőtt modell lett, szépségét földönkívülinek nevezik. Miközben a szakma csúcsait döntögeti (sorozatos Prada fellépéseivel indult be karrierje), folyamatosan rajzol, fest és várhatóan megjelenik önálló könyve a Prada szárnya alatt, fotókkal, rajzokkal, kollázsokkal. Legutóbb  a az olasz Vogue és a W Magazine szeptemberi  számának készült homeless témájú fotósorozatai kavartak vihart a divat/ közélet világában (a fenti fotón Dior papírzacskókban pózol). A hajléktalanság tematika a divatfotózásban sokak ellenérzését váltja ki, úgy vélik a társadalom egy kirekesztett rétegének problémáit bagatellizálják ezzel, érdemi segítségnyújtás (figyelemfelkeltés) nélkül.
A posztszocializmusban szocializálódott modellányok története valódi karriertörténet, tudatosan választott utak, castingok, szerződések, ügynökségek. Záróakkordként álljon itt egy videó, melyben Natasha Poly elárulja, hogy szerinte mi az orosz lányok szépségének titka.

1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr671379954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorhajóhadnagy 2009.09.15. 23:53:47

Az a baj, ha egy poszt informatív és érdekes, élvezettel olvassa az ember, és nem kommenteli... Ismétlem, hiánypótló. Az orosz nő eleve külön kategória (zsenscsina - lucssij drug cseloveka), de az biztos, hogy a modellbizniszben nagyon bejött nekik. Szpaszibo, reszpekt.
süti beállítások módosítása