HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Heti sajtószemle, 2. rész (2009.09.07. - 2009.09.13.)

2009.09.14. 12:00 mig8 (törölt)

Az előző részben áttekintettük a válság hatásait az orosz államra és a lakosságra. Most következzenek az erre adott válaszok.

A múlt héten hírt adtunk arról, hogy a BRIC-országok ülésén az orosz pénzügyminiszter szerint már mutatkoznak a válság végének a jelei Oroszországban. Ez jó hír is lehetett volna, hétfőre azonban kiderült hogy mi is volt Kudrin úr bejelentésének az értelme: a rubel erősítése (ITT). Mi tagadás, jó blöff volt, mert tényleg megindult a kilábalás ennek hatására. Persze az is igaz, hogy miután nyílvánvaló lett a dolog, azért volt némi korrekció. Hiába, egy jó blöff meghozza az eredményét, nem véletlen, hogy mások is élnek vele. De talán az oroszok kicsit többször... (Kedvenc hazai politikusaink meg talán túl sokszor...)

A kereskedelem és a fogyasztás felfuttatásáért is sokat tesznek az oroszok (ITT). Persze azon lehet vitatkozni, hogy jól tették-e, hogy pont most nyitották meg ezt a plázát, amikor épp visszaesik a kereslet, de a megnyitás ténye mindenképpen pozitívan értékelendő, másrészt egy ekkora üzlet rengeteg új munkahelyet is jelent, amit jól el lehet adni. És félreértés ne essék, ez a pláza nem az európai értelemben vett átlagembernek szól.

Valamint olyasmit tettek, ami beindította a hitelpiacot: újra engedélyezték a devizahitelezést az OAO Sberbankban (ITT). A rubel erősödik, szóval ez egy jó döntés volt, ajánlom a hazai döntéshozóink figyelmébe.

Persze a válság rákényszeríti az embert olyan lépésekre is, amelyek kockázatot rejtenek. Ilyen pl a küladósság növelése (ITT). Másszóval hitelfelvétel ben is gondolkodnak. Ez önmagában csak annyit jelent, hogy nincs elegendő belső forrás. Ami kockázatossá teszi, az a felhasználási mód. És hát Oroszországban a korrupció-mentesítés még a magyar viszonyokat is messze alulmúlja.

De itt hívnám fel a figyelmet arra a tényre, hogy Oroszország leminősítésén gondolkodnak a hitelminősítők. Így pedig a hitel drágább lesz.

Van még egy fontos esemény, ami ide kívánkozik. Az Opel eladásáról végre döntöttek, mégpedig orosz szempontból kedvező irányba (ITT). Ez a hír azért is lehet fontos orosz szempontból, mert az EU nem nézi igazán jó szemmel az orosz cégek európai terjeszkedését, hozzáteszem: joggal. Viszont ez most egy olyan esemény, ami után Oroszország lehetőséget kapott a bizonyításra, hogy alaptalanok a félelmek.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az orosz döntéshozók jó irányba mozdultak, bár ebben a világgazdasági folyamatok is segítették őket. De hát a mondás is úgy tartja, hogy "aki mer, az nyer".

Végül hadd hívjam fel a figyelmet arra a tényre, hogy Szocsiban hamarosan Olimpiát fognak rendezni (2014, téli olimpia). Ugyan nem most lesz, de ha az oroszok tanulnak a spanyoloktól, akkor már most hosszú távú fejlesztési projekteket indítanak be, amelyek segíthetik már a jelenlegi válság átvészelését is. Valamint remélem, hogy nem tanulnak a 2010-es évi "Európa Kultúrális Fővárosától", azaz Pécstől, ahol az elmúlt években a szájtépésen kívül más nem nagyon történt.


komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr231378129
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása