HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Pravdától Pradaig

2009.08.21. 13:35 a-huli

Mivel magyarázható az oroszok kivételes vonzódása a széphez, a luxushoz? A kifogástalan megjelenés és a legeslegutolsó divat szerinti pompázatos ruhaköltemények nem csak a felső réteg képviselőin figyelhetők meg, hanem a fizetéstől fizetésig élő hölgyek nemes márkákat felvonultató szépészeti arzenáljában is. A minőség, a márkahűség mindenek előtt, az „inkább egy legyen, de az jó minőségű” filozófia érvényesülése a társadalom szinte minden rétegénél megfigyelhető. Hogy mi a keleti blokk és azon belül különösen az orosz hölgyek, urak titka? Nos a találgatások messzire vezetnek.
Új sorozatukban a tervezők, modellek és üzletházak világát térképezzük fel Oroszországon innen és túl.
 
Nézzük csak az egyre távolodó közelmúltat. A kommunista-szocialista esztétika elvárásai kizárták a luxust, hiszen az uralkodó munkásosztály nem feledhette gyökereit, olcsó, egyszerű szövetekből ontották magukból a sztenderdizált divatot a varróüzemek. Ehhez képest az orosz nő találékonysága színesítette a divatot, a nyugati szeleket idéző, a normán nem túllengő kreációk vonultak fel a szocialista utcákon, melyek egyenest az otthoni varrógépen keltek életre. Az iskolákban hordott kötelező egyenruha, valamint az oly sok munkahelyen megkövetelt munkaruha rányomta bélyegét az öltözködési szokásokra, a sokszor hordott, szinte az unalomig elnyűtt ruhadarabok főszereplésére. Mily édes dolog volt levetni az uniformist és valami pompázatosan csodálatosban megjelenni egy-egy eseményen, legyen az színház, vasárnapi séta, avagy múzeumi látogatás. Ki ne emlékezne a váltócipőre, amit a téli locspocsban végig gázoló csizma után húz az ember a lábára, hogy az alkalmi viselethez megfelelő lábbeliben lépjen színre? Meg a ruhatárban leadott nejlonzacsira a belecsomagolt hólétől csatakos csizmával. 
No, de kanyarodjunk vissza a luxus iránti szenvedélyhez, aminek gyökerei messze-messze a cári időkbe nyúlnak vissza, azt mondják, hogy az oroszok az olaszokhoz hasonlóan történelmileg vonzódnak a magasröptű, drága csillogás-villogáshoz. Hiába a munkásesztétika egyhangúsága, az egyszerűség, a funkcionalitás és banalitás kényszerzubbonya, az extravagancia és a divat feltétlen tisztelete nem csupán egy-egy különc, vagy társadalmi réteg sajátja.
A divat, mint iparág hosszú utat járt be a posztszovjet Oroszországban, a vasfüggöny leomlása és a piaci liberalizáció teret nyújtottak a felnövekvő új generáció számára. A nyugat termékei természetesen beszivárogtak már a hetvenes években is, de ez leginkább a jugoszláv, a csehszlovák és a román textilipar remekeit jelentette, persze borsos áron hozzá lehetett jutni egy-egy örökdarab olasz vagy francia gönchöz, parfümhöz, kozmetikumhoz is. A határok megnyitása, a kilencvenes évek eredeti tőkefelhalmozás miliője remek táptalajul szolgált a legújabb nyugati trendek alapos megismeréséhez. A tehetségesebbek és szerencsésebbek az oligarchák bázisán fogtak vállalkozásba.
A kilencvenes évek a divattervezés terén is változást hoztak, belátva, hogy a divat nem (csak) művészet, hanem remek üzleti vállalkozás hordható és a középosztály igényeit (is) kielégítő label-ek, üzletek jöttek létre. Az orosz piac széles, csupán jólcsengővé kell tenni az adott márkát, be kell vezetni a szinte lekörözhetetlen tiszteletnek örvendő nagyok közé (Cavalli, Versace, Gucci, Armani, stb.). A tengerentúlon is szép sikereket érnek el az orosz tervezők, az ifjabbak pedig külföldön, Londonban, Párizsban, Milánóban szívják magukba a tudományt és a nyugati trendeket.
Oroszországban a textilipar maradványai megfelelő bázist nyújtanak, van képzett munkaerő, jó, megbízható varrónők, ősi textilgyárak, szép, hosszúlábú lányok, no és ugyan a válságban kissé megrozzant, de dúskáló és költeni akaró oligarchák: minden adott a sikerhez.
Új sorozatukban a tervezők, modellek és üzletházak világát térképezzük fel Oroszországon innen és túl.

6 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr411327938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horsz 2009.08.21. 23:35:59

ez egy érdekes cikk volt. csak így tovább. gratula...

ja és ha lehet valaki írna valamit az orosz nőkről is ha lehet?!
Köszi

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2009.08.22. 09:49:47

Vagy annyit érdemes lett volna a végére biggyeszteni, hogy mikor is indul ez a sorozat, vagy esetleg ez elé a bevezető elé rögtön az első részt is idetenni, mert ebből aztán semmit nem tudtam meg, viszont kíváncsi lettem. Ha ez volt a cél, akkor gratulálok, de remélem, a következő részekben több lesz a konkrétum.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.08.22. 10:40:48

Nekem is tetszik a sorozat-ötlet, van benne fantázia. Főleg, hogy szerkesztőségünk egyetlen hölgy tagja vette kezébe az irányítást.

Amúgy ezért a mondatért meg valami különdíjat kellene kiosztanunk. :)

"Hiába a munkásesztétika egyhangúsága, az egyszerűség, a funkcionalitás és banalitás kényszerzubbonya, az extravagancia és a divat feltétlen tisztelete nem csupán egy-egy különc, vagy társadalmi réteg sajátja."

Volk 2009.08.22. 14:35:00

Na, végre valami új íz, amit mi, férfinép, ha belerokkanunk, akkor se keverünk ki. Gratula, még én is várom a fejleményeket!

a-huli 2009.08.22. 16:07:18

Köszönöm, valóban mézes madzagnak szántam az első posztot, folyt.köv., tessék olvasni a blogot :)
Az orosz nők téma hatalmas, jómagam egy éve agyalok rajta, de annyi, de annyi oldala van, hogy csak na, az sem egy posztnyi történet...

Adél. 2009.08.22. 21:25:54

Nagyon tetszik az ötlet! Hajrá! Kitartás! Nagyon remélem, hogy az orosz nők témába is belevágsz!
süti beállítások módosítása