HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Heti sajtószemle (augusztus 3 - 9.)

2009.08.12. 21:10 mig8 (törölt)

Sziasztok!

Új sorozatot nyitunk, amelynek címe – sokaknak talán prózaian hangzik, de mégis – ez lesz: Sajtószemle. Ennek tartalma pedig mi lehetne más, mint a magyar sajtóban megjelent cikkek, amelyek a tágabb értelemben vett Oroszországgal és az orszokkal foglalkoznak. Néha azért lesz nemzetközi kitekintés is, ahogy időm engedi. A szemlében főleg – de nem kizárólag – itthonról a Népszabadság, az Index, a Portfólió cikkeit tallózom, külföldről pedig a RIA (az orosz hírügynökség), a BBC és más nagyobb hírgyárak anyagait használom fel.

Kezdjük is mindjárt az elmúlt hét híreivel!

2009. augusztus 3.


Háború: Rendőröket öltek Csecsenföldön (http://nol.hu/kulfold/rendoroket_oltek_csecsenfoldon)
Oroszország 21-edik, 22-edik és talán 23-ik századi folytatásos regényének egy újabb epizódja, amelyben ezúttal az orosz fél húzta a rövidebbet.

Háború: Moszkva tologatja a határokat? (http://nol.hu/kulfold/moszkva_tologatja_a_hatarokat)
Egy másik orosz háborúról. A cikkben felsejlik a kaukázusi néplélek „szépsége”. De azért az oroszokat se kell félteni.


2009. augusztus 4.


Politika: Akadozik az ellen-NATO megalakítása (http://nol.hu/kulfold/20090804-akadozik_az_ellen-nato_megalakitasa)
Konkrétan arról van szó, hogy Oroszország megpróbálja a széthullott szovjet nyájat egy karámban tartani. Kérdés, hogy sikerül-e neki? Különösen, hogy a legfőbb szövetségese, Alexander Lukasenko tiltakozik a leghevesebben…


Sport: Az első körben kiesett Szávay Los Angelesben (http://nol.hu/sport/az_elso_korben_kiesett_szavay_los_angelesben)
A hír érdekességét az adja, hogy két jeles hazai teniszezőnk (mitöbb: teniszezőnőnk) is orosz versenyzővel csap össze, ráadásul ugyanazon a tornán. Én szeretem a nőket, szóval hajrá csajok! :-)


2009. augusztus 5.

Politika: Szakértő kezek mérgezték az ukrán elnököt (http://nol.hu/kulfold/szakerto_kezek_mergeztek_az_ukran_elnokot)
A hír bár érdektelen lehetne Oroszország szempontjából, mégis tallóztam, mivel rossznyelvek szerint az ukrán elnök megmérgezésének ügyében orosz szál is akad. Mégpedig nem minden rosszakaratú szándék nélkül. Már persze szigorúan az egyik oldal véleménye szerint.


Háború: Orosz üzletember lett Dél-Oszétia miniszterelnöke (http://nol.hu/kulfold/orosz_uzletember_lett_del-oszetia_miniszterelnoke)
Mint fentebb megjegyeztem, az oroszokat se kell félteni. De reméljük, a háború most már a megoldás felé fog haladni.


Energia: Tárgyalóasztalhoz ül a Mol és a Russneft (http://nol.hu/gazdasag/targyaloasztalhoz_ul_a_mol_es_a_russnefte)
Nocsak, nocsak. Ha belegondolok, hogy nem is oly rég még a bíróságon perlekedtek. Persze orosz bíróságon, ami stratégiai hiba volt, mert így a végeredmény előre borítékolható volt. Szó szerint. Persze kérdés, hogy volt-e a MOL-nak választása. Egyébként a dolog szépsége, hogy a MOL közösen birtokol a Russnyefttyel egy aprócska blokkot a kies nagy Oroszországban.


Oroszország: Félmeztelenül pózolt Putyin (http://nol.hu/mozaik/felmeztelenul_pozolt_putyin)
A nap fénypontja volt ez a hír. Mert ugye, ha teszem azt Obamáról jelenne meg egy hír, miszerint futott egyet reggel és közben a kutyáját sétáltatta, akkor az bőven mínuszos hír lenne. Nem így ez a hír! Merthogy kedves orosz barátaink a vodkaivástudás mellett egy dolgot tisztelnek, de azt nagyon. És az az erő. Mérpedig ebből a hírből nagyonis látszik, hogy egykori kedvelt elnökük, Putyin ereje teljében van és nem tette tönkre az a fránya elnökösködés. Drukkoljunk neki, hogy ez így is maradjon!


2009. augusztus 6.


Háború: Moszkva: Grúzia kemény válaszra számíthat (http://nol.hu/lap/vilag/20090806-moszkva__gruzia_kemeny_valaszra_szamithat)
Azt hiszem, nem fogunk gyorsan napirendre térni a grúz-orosz, helyesebben grúz-déloszét konfliktus fölött. Erre a hírre mondhatnánk azt, hogy szájkarate, de mikor veszi az ember félvállról egy nagyhatalom fenyegetéseit? Ha picik vagyunk és ráadásul határosak a nagyhatalommal, akkor biztos nem. Hacsak…


Bulvár: Delfinshow Ogyesszában (http://nol.hu/utazas/20090802-delfinshow_ogyesszaban)
Nem pont a delfinshow a cikk fő témája, bár a legutolsó mondatban azért megemlítik. Viszont kevés olyan hír van Oroszországról, amit mindenfajta elfogultság nélkül olvashatunk. Na ez ilyen. Mellesleg van benne egy rövid történelmi ismertető Ogyesszáról.


Energia: Szerb gáztárolás magyar földben (http://nol.hu/lap/gazdasag/20090806-szerb_gaztarolas_magyar_foldben)
Bár a hír első pillantásra nem Oroszországról szól, de ha utánanézünk, akkor láthatjuk, hogy ebben bizony kőkeményen jelen van egyik kedvenc orosz cégünk, a Gazprom. Egyébként az ötlet már kishazánk politikusainak a fejében is megfordult. A kérdés csak az, hogy miért kell hozzá egy orosz cég, hogy legyen is belőle valami?


Sajtóhír: Orosz-amerikai egyeztetés a hírkalózkodásról (http://nol.hu/noller/orosz-amerikai_konzultacio_a_hirkalozkodasrol)
Éljen! – mondhatnánk. De a téma közel sem ilyen egyszerű. Belegondolt már valaki abba, hogy a zenekalózkodást mennyire sikerült visszaszorítani? Na, ez pont ilyen. És mondjuk attól se lettem túl lelkes, hogy a két egykori ellenfél egyeztet. Olyan hihető, hogy pont ők fognak ebben a kérdésben egyezségre jutni…


Energia: Putyin áramlatot épít a törökökkel (http://nol.hu/kulfold/putyin_aramlatot_epit_a_torokokkel)
Na ez a hír roppant érdekes. Kezdetben volt ugye egy elképzelés a Déli Áramlatról a Fekete-tengeren át. Azon túl, hogy roppant grandiózus volt és a Nabucco megbuktatására hozták létre, az elképzelés műszaki megvalósíthatósága több sebből vérzett. És amikor a Nabucco végre beérni látszott, az orosz fél egy zseniális húzással – ezzel – lesöpörte az asztalról a Nabuccót. Jellemző, hogy kishazánk épp ezekben a napokban fordult el látványosan a Déli Áramlattól. Mintha mi olyan meghatározóak lennénk abban a kérdésben, hogy melyik fog megépülni. Én eddig azt hittem, hogy nekünk mindegy, csak rajtunk keresztül épüljenek meg, mert akkor lesz tranzitdíj. De úgy látszik, elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy erre nemet mondhassunk.


Bulvár: Kína szőröstül-bőröstül megveheti Moldovát (http://nol.hu/kulfold/kina_szorostul-borostul_megveheti_moldovat)
Számomra a hír a nyílvánvaló képtelenségén túl azért érdekes, mert ritka az olyan alkalom, amikor Oroszország az egykori saját, szovjet testéből kínáljon fel egy darabot. Még csak egyszer hallottam ilyenről, amikor a kalinyingrádi orsz területekről – egykor a Német Lovagrend birtoka – vitáztak. Akkor az merült fel, hogy eme orosz területet be kellene léptetni az EU-ba, ha jól emlékszem.


2009. augusztus 7.


Háború: Kitörhet egy új kaukázusi háború (http://nol.hu/kulfold/putyin_meg__a_tojasainal_fogva_logatja_fel__a_gruz_elnokot)
A grúz háborúval kapcsolatos hírekre elég hamar rá lehet unni, főleg mert a kölcsönös fenyegetőddzés egy idő után érdektelen. A mostani hír viszont azért érdekes, mert a felek elragadtatták magukat, és mint a linkből is látszik, igen érdekes kijelentéseket tettek. Én vizuális típus vagyok, szóval nehezen álltam meg nevetés nélkül az újabb szájtépést. :-)


2009. augusztus 8.


Háború: Grúzia besült fegyvere (http://nol.hu/lap/vilag/20090808-gruzia_besult_fegyvere)
Na, körülbelül ilyen az, amikor az egér felszalad az elefánt hátára, és elkezd okoskodni: „Most én fogom vezetni a Nagy Testvért!”


Bulvár: Vegyen Ön is MiG-et egy ezresért! (http://nol.hu/kulfold/vegyen_on_is_mig-et_egy_ezresert_)
E hír is bizonyítja, hogy az emberi találékonyság határtalan. Bár jelen esetben ezt nevezhetnénk kreatív könyvelésnek, vagy csak egyszerűen korrupciónak. De talán látszik, hogy kishazánk politikusainak gaztettei eltörpülnek a Nagytestvér hazájának lehetőségeihez képest. Bár nem hiszem, hogy aki itt bevásárolt, az jó boltot csinált: a gépben nincs motor.


Net: A cicákat is megtámadják a zombigépek? (http://nol.hu/kult/media/a_cicakat_is_megtamadjak_a_zombigepek)
A net veszélyeiről. No és persze, ha egy nyugati újságíró pesszimista akar lenni, akkor minden fa mögött orosz érdekeket lát. Megjegyzem, néha nem alaptalanul. De azért mégis… Ki nyitotta ki az óvoda kapuit?


Politika: Da, mi szmozsem! - Megméretésre kész Oroszország Obamája (http://nol.hu/kulfold/da__mi_szmozsem__-_megmeretesre_kesz_oroszorszag_obamaja)
Szerintem a kérdés túl van kicsit spirázva. A jenkiknek van egy jelentős néger/fekete/afroamerikai (most épp melyik a politikailag PC?) kisebbsége. Naná, hogy szenzáció, ha egy politikus – különösen, ha elnök – lesz valaki közülük! Nade Oroszországban? Ugyan már! Egyébként nem tudom, hogy honnan jött az ötlet, de itt valaki mintha egy „picit” elmérte volna az esélyeket…


2009. augusztus 9.


Történelem: 1917: az orosz forradalom (http://nol.hu/kulfold/1917__az_orosz_forradalom)
Ha valaki még nem ismerné a 20. század eme világrengető eseményét, amelyet nem lehet eléggé kiemelni, akkor itt megismerkedhet vele. Az esemény megítélése Oroszországban egyértelműen pozitív, rajta kívül nem feltétlenül, de ez most nem fontos. Ettől a tény még tény marad: 1917-ben egy új világrend született.
 


komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr911305870
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása