HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Lengyel-Orosz NGO Fórum

2009.07.20. 07:49 Nyeznajka

Volt már szó a blogon egy bizonyos varsói NGO Fórumról. Nos az „oroszblog” olvasóit az a különleges szerencse éri, hogy olvashatnak egy rövid összefoglalót az eseményről. Az a megtisztelés ért ugyanis, hogy a Társaság a Szabadságjogokért - melyet az East-East Partnership Beyond Borders Program keretében kértek fel a küldött kiválasztására - bizalmából én lehetettem a megbízott magyarországi megfigyelő.

A rendezvénynek egy Varsótól ötven kilométerre fekvő kisváros Jachranka adott otthont, a szocializmusból ottmaradt, ám minden igényt kielégítő konferenciaközpontjában. A fórum céljaként a lengyel és az orosz ngo-szektor képviselői közötti tapasztalatcsere, és a potenciális partnerek megtalálása határozható meg. Bár a rendezvénynek voltak előzményei, e téren ilyen nagyszabású esemény még nem volt a két ország között. Nagyszabású, hiszen több mint száz meghívott vendég részvételével zajlott a fórum. Ebből kb. ötven fő orosz, ötven pedig lengyel részről. Illetve ehhez még hozzáadódik a külföldi megfigyelők maroknyi csapata.

Maga a fórum két napos volt, de a résztvevők többsége már előző este megérkezett, így rögtön lehetőség nyílt arra, hogy a rég nem látott kollégák, ismerősök üdvözöljék egymást, a még nem ismert szakértőket megismerjék, az elmúlt hónapok eseményeit megtárgyalják.

A fórum első (teljes) napja a plenáris előadásoké volt. Az első előadás a mindenkori együttműködések alapjául szolgáló orosz-lengyel kapcsolatokról szólt. Itt nagyjából arra az örvendetes konklúzióra jutottak az előadók, hogy bár a két ország politikai vezetői nem mindenben tudnak egyetértésre jutni, nem ritkák a kisebb konfliktusok (gondoljunk csak a Lengyelországba tervezett amerikai rakétaelhárító rendszerre), a két nép, illetve a gazdasági- és NGO-szereplők közötti viszony, főleg a kulturális rokonságnak köszönhetően, barátinak mondható. A második ülés a „Harmadik szektor Lengyelországban és Oroszországban, jogi alapok, együttműködések” címet viselte. Itt egy-egy hazai szakember interpretálásában megismerhettük a lengyel és az orosz harmadik szektor kifejlődését, mai helyzetét, strukturáltságát. A harmadik téma az Orosz és Lengyel NGO-k együttműködéseiről, illetve ennek pénzügyi hátteréről, prioritásairól, korlátairól szólt. Az előadók ezúttal a non-profit cégek számára meglehetősen fontos donorszervezetek képviselői voltak, akik bepillantást engedtek a „piszkos anyagiakba”. Megtudtuk továbbá, hogy Lengyelország számára kiemelt fontosságú a Kalinyingrádi-terület, hiszen Oroszországnak egyedül ez a kis szelete határos közvetlenül Lengyelországgal. Szó esett azokról a problémákról, amelyek nehezítik az együttműködést – és ezek talán tanulságokat az érdeklődő magyarok számára is. A hallgatók főleg a vízum-kérdést, a mindenkori politikai helyzetet, az ideális partnerek megtalálását, illetve a kommunikációs-nehézségeket említették. Némileg sajnálatos, hogy ezeknek a problémáknak jelentős része magasan az NGO-k feje fölött keletkezik avagy oldódhat meg.

A napot tábortűz melletti kolbászsütögetés zárta, amit bár kíméletlenül elmosott egy vihar, a jégeső elvonultával zavartalanul folytatódott (külön jó pont a szervezőknek, hogy rejtélyes módon a tüzet is sikerült újraéleszteniük.)

A második napra különböző tematikus csoportokra bomlottak a résztvevők, így többek között ülésezett korrupció-ellenes, esélyegyenlőségi, emberi- és szabadság-jogi team. Jómagam a fiatalokkal foglalkozó szekcióba kerültem. Az itt részt vevő szervezetek főleg fiatalok utaztatásával, diákok nonprofit szervezetekhez szakmai gyakorlatra delegálásával foglalkoznak. A képviselők több sikeres programból számoltak be. Érdekes, hogy több orosz is megemlítette, hogy az egyik komoly nehézséget az érdeklődő fiatalok megtalálása jelenti. A jelek szerint Lengyelország nem eléggé nyugat az orosz „junosa” számára, ők inkább utaznának Németországba, vagy Franciaországba. A csoportok munkáikról rövid összefoglalót állítottak össze, melyet aztán a nap végén röviden prezentáltak a teljes Fórum előtt.

A Fórumnak – mint minden hasonló rendezvénynek – fontos részeit képezték a kávészünetek, és egyéb étkezések, ugyanis itt nyílt lehetőség azokra a nem hivatalos beszélgetésekre, melyek során a résztvevők fel tudták venni a kapcsolatot a leendő partnerekkel, neki tudták szegezni a kérdéseket, a problémák avatott szakértőinek, tovább tudták folytatni az üléseken megkezdett vitákat.

A személyes tapasztalatom szerint az események jó hangulatban teltek, a résztvevők abszolút nyitottak voltak, nem reprezentatív felmérésem szerint az orosz és a lengyel szervek képviselői is elégedetten, kérdéseikre választ kapva, új ismeretekkel, ismerősökkel gazdagodva távoztak a Fórumról.
 


1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: fórum beszámoló ngo

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr121255713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karelin 2009.07.23. 13:29:40

Szervusz!

Esetleg valami konkrétumot is írnál a konferenciáról? Mert bár kétségtelen, hogy beszámolsz vázlatosan a programról, mégis az az ember érzése, hogy csereszabatos a "lengyel" és az "orosz" szavak a szövegben bármely más országokra is? Azaz minden civil konferenciának ez a programja... Az érdekelne, mégis mik voltak a konkrét következtetések?
- "megismerhettük a lengyel és az orosz harmadik szektor kifejlődését, mai helyzetét, strukturáltságát" ??
- "bepillantást engedtek a „piszkos anyagiakba”"??
- "Megtudtuk továbbá, hogy Lengyelország számára kiemelt fontosságú a Kalinyingrádi-terület" ??!!

Volt-e valamilyen tanulsága a fórumnak a magyar civil szektor számára?
süti beállítások módosítása