HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Miért nem lehet Moszkvában Pride Parade?

2009.06.13. 11:31 a-huli

Idén sem rendezhették meg a toleranciára, a másság elfogadására buzdító felvonulást a melegek érdekeit védő aktivisták Moszkvában. Az évek óta polgármesterként regnáló Luzskov szerint egyrészt, mert a „társadalmi morál” gyomra nem venné be másrészt, mert a szélsőséges csoportok szétvernék a felvonulást, azaz sem a főváros, sem az Orosz Állam nem lenne hajlandó képes megfelelő védelmet biztosítani számukra. Így értelmezik a kisebbségek védelmét, a keresztény, ifjúsági és veterán (!) szervezetek morális meggyőződésével szemben.

A melegek felvonulását, a Gay Pride (parade) nevű rendezvényt, évek óta nem lehet hivatalosan megtartani az orosz fővárosban. Az esemény leginkább a pravoszláv szélsőségesek kedélyeit borzolja a tettlegességig, a politika pedig leginkább a széles szavazói bázis megtartása érdekében a legkisebb ellenállás felé mozdul.

Az LGBT aktivisták és a moszkvai vezetés közötti huzavona régre tekint vissza, először nyolc évvel ezelőtt szembesültek a hatóságok ellenállásával (az állampolgárok vallási érzelmeire hivatkozva). A felvonulás engedélyezésének megtagadása miatt több ízben is tettek feljelentést alkotmány- és törvényellenességre hivatkozva, azonban a bíróság rendszeresen helyben hagyja a tiltást.


A legnagyobb port a 2006-os engedélynélküli felvonulás kavarta. Május 27-én, a homoszexualitást büntető törvény eltörlésének napján, csendes tüntetést terveztek a Gay Russia aktivistái. Mintegy kétszáz fős tömeg gyűlt össze a Duma épülete előtt. A felvonulást a radikális nacionalista szkinhedek és pravoszláv radikálisok akadályozták meg, végül a rendőrség speciális egysége lépett közbe (OMON) összesen 120 főt állítottak elő.

2007-ben Alekszejev LGBT aktivista biztosra ment, ezúttal fórum alakult a gay parade szervezésére, melynek több melegjogi szervezet is tagja lett. A nemzetközi nyomást azonban felülírta az erőteljes belpolitikai. A pravoszláv egyház fellépése, a politikai tőkét kovácsoló képviselők tiltakozása, valamint Putyin ugyan nem egyértelműen rosszalló (hiszen ezt a nemzetközi nyomás nem tette volna lehetővé), de a homoszexualitást demográfiai problémának tekintő álláspontja következményeként a moszkvai hatóságok a felvonulást ismét nem engedélyezték.   Az engedély nélkül megtartott gyülekezés (ezúttal felvonulás a toleranciáért néven) az ellentüntetőkkel való összecsapásban végződött, több külföldi aktivistát, valamint az amerikai lemezfelvételükről hazalátogatott Tatu lányokat is atrocitás ért. A rendőri brutalitás és a szélsőségesek agresszív fellépése nemzetközi vihart kavart, több európai nagyváros polgármestere, az Európa Tanács, Human Rights Watch, a Helsinki Bizottság is elmarasztalta Oroszországot.

A belföldi sajtó meglehetősen ellentmondásosan tálalta az eseményeket, az összecsapásokért elsősorban a tüntetőket okolták. Annak bizonyítására, hogy békés felvonulás keretében szeretnének kiállni jogaikért (és hogy végre valóban felvonulhassanak) 2008-ban az aktivisták kijátszották az ellentüntetőket, és végül nem a várt helyen vonultak fel kb. negyvenen. Ez évben nem történt atrocitás.

Idén május 16-ra, az Euróvízió dalfesztivál idejére, időzített ezúttal minden szláv felvonulása néven szervezett megmozdulást a rendőrök szinte pillanatok alatt feloszlatták. Hogy miért pont az Euróvízió? Egyesek szerint azért, mert a dalfesztivál a melegek fesztiválja mind a zeneszámok, mind az előadók tekintetében, másrészt remek alkalom a nemzetközi figyelem felkeltésére.

Az Európa Tanács Miniszterek Tanácsának elnöke állásfoglalása szerint a gyülekezési jog nem csorbulhat amiatt, hogy a társadalom egy részénél heves ellenérzést válthat ki az adott csoport. Az engedély nélküli tüntetést szervezőket, akik az összeurópai média kereszttüzében hívták fel magukra, de leginkább az orosz hatóságok eljárására a figyelmet, szépen „összefogdosták” majd „elszállították” a helyszínről nehogy az ellendemonstrálókat felbőszítsék.

Kelet-Európában a rendszerváltásnak, Oroszországban Jelcinnek köszönhető a szodoma törvény, azaz a homoszexuálisok büntethetőségének eltörlése. A mai politikai vezetés gyakorlatilag a Nyugat nyomásának tudja be a törvény eltörlését, hogy a sorozatos tiltások, valamint az agresszív fellépések tűrésének a legitimitás látszatát adják. A homoszexualitás tabu, hálószobai titok, semmiképpen sem emelendő politikai szintre. Hogy mit gondol az „átlagember”? Talán azt, hogy azok ott Moszkvában már jó dolgukban nem tudják, mihez kezdjenek, és azt, hogy a Nyugat erőlteti rá Oroszország anyácskára a melegeket.

A Human Rights Watch  legutóbbi jelentése szerint a sorozatos kudarcok hátterében többek közt az emberi jogok védelmét, előmozdítását szorgalmazó bázis, költségvetéssel rendelkező szervezetek hiánya/ gyengesége áll.

 

Jogi háttér:

http://gayrussia.ru/right/detail.php?ID=2808

 


1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: agresszió demokrácia moszkva jelcin melegfelvonulás lgbt társadalom;

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr151182068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sakk Matt 2009.06.13. 19:56:31

És vajon miért írják ki a posztereiket angolul (is)? Az orosz állam kicsit paranoiás a külföldről pénzelt, külföldi sajtónak szóló tömegrendezvényektől, de aki paranoiás, azt nem biztos, hogy nem üldözik...
süti beállítások módosítása