HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Vodka és a válság

2009.02.18. 07:49 Nyeznajka

Az, hogy milyen hatása van  - úgy általában - a jelenlegi világgazdasági helyzetnek a fogyasztásra, mindenki előtt ismeretes. A csökkenő kereslet nem tesz jót az orosz vodka-piacnak sem. Az orosz vállalatok vodkatermelése a tavaly januárihoz viszonyítva, több mint 20%-kal csökkent.

A tendencia a válság kibontakozásakor kezdődött. Októberben az egy évvel azelőttihez viszonyítva 15%-kal esett a termelés. Novemberben és decemberben tovább romlott a helyzet, 19,4 illetve 21,1%-ra. A válság a legnagyobb gyártókat sújtja leginkább. Parlament vodkából például 28%-kal készült kevesebb, míg a neves szentpétervári Russzkij Sztandard csupán egyharmadát állította elő a tavaly januári mennyiségnek.

Ráadásul a válság nem csupán a kereslet csökkenésével büntet. A piacon lévő likviditási problémák miatt a kiskereskedők meghosszabbították a fizetési haladékot a forgalmazóval szemben, így azok viszont nem tudták időben rendezni tartozásaikat a gyártóval. Az, hogy egyes gyártók az ilyen esetek után előre kérik a pénzt a forgalmazótól, tovább ront a helyzeten.Teljesen beszűntette a termelést két gyártó is. A „GROSS Alkogolnie zavodi” a nagy mennyiségben felhalmozódott eladatlan áruk miatt volt kénytelen leállni. Ezzel szemben a „Tradicii Kachestva” csupán egy új korszerűbb gyártósor összeszerelése miatt, átmenetileg hagyta abba az ital előállítását. A cég vezetője szerint „bár a válság lelassítja az iparág növekedési ütemét, a piac vezetői megőrizhetik pozícióikat.” Sokan azonban nem ilyen optimisták.

Felmerül a kérdés, hogy de akkor mit isznak az oroszok a vodka helyett? A válasz: olcsóbb vodkát. Hiszen míg a nagy, országos vállalatok nem győzik csökkenteni a termelést, a kisebb, helyi gyárak termékeinek az eladása sokszor 20-30%-kal nőtt. Már csak az a kérdés, hogy vajon egy 85 rubelért (folyó árfolyamon 570 forint/0,5liter) árult vodka milyen minőségű, és miből készül.

A globális krízisnek az olcsó vodka gyártói  mellett vannak más nyertesei is. Mint arról a magyar sajtó is beszámolt, a jelek szerint növekszik a kereslet a teára is. Persze a tea a vodkának nem lehet a vetélytársa. Hiszen ki látott már olyat, hogy teával koccintson valaki. És a pácolt heringhez sem illik azt inni. Marad tehát a pancsoltszesz.

A „gyenge színvonalú italok” fogyasztása nem csak Oroszországban okoz problémát. Csecsenföldön elég radikális formáját választották az alkoholizmus elleni harcnak. Amellett, hogy a rendőrök egyre gyakrabban razziáznak a boltokban, lefoglalva a rossz minőségűnek ítélt árukat, az alkohol árusítását napi két órára korlátozták. Mégpedig reggel 8-tól 10 óráig. Csecsenföld elnöke, Ramzan Kadirov rendeletét a következő szavakkal magyarázta: „az alkohol hozzájárul a bűnözéshez és az erkölcstelenséghez a társadalomban”. Kadirov egy füst alatt bejelentette, hogy a muzulmán Ramadán hónap alatt, az alkoholos italok teljes árusítását be fogják tiltani. Bár a szándék becsülendő, a rendelet hatásossága felől  vannak kétségeim. Ismereteim szerint ugyanis a történelem során, az alkohol-tilalmakkal a társadalom szeszesital fogyasztásának csökkenését ritkán, az illegális szervezetek megerősödését annál gyakrabban "sikerült" elérni.


1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: gazdaság alkohol vodka csecsenföld gazdasági válság russkiy standard alkohol tilalom

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr39949491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2009.02.19. 08:48:07

Érdekes cikk :)

Szerintem az 570 Ft/0,5 l még nem is a legalacsonyabb árkategória.
süti beállítások módosítása