HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Szabadlábon.

2008.12.02. 19:11 Volk

   …mert a többség egyszer kijön. És akikre a „viharos ’90-es években” csapták rá a rácsot példának okáért kimagyarázott gyilkosságért, védőpénzek kizsarolásáért, rablásért, azok a következő két-három évben visszaszivárognak a polgári életbe. És visszahozhatják a már említett ’90-es évek paráját.

 

 

   ’90

   A szétdőlő Szovjetunióban ki-ki ott kereste a betevőt, ahol tudta. Az addig kicsiben játszó alvilági bandák kihasználva a nagybirodalmi káoszt felosztották egymás között a városokat, kerületeket, és – lévén nem tárgyalásos úton keresték a közös nevezőt – lassan megszokottá vált egy-egy éjszakába eresztett géppisztolysorozat, a magányos durranásokról nem is szólva. Az illetékeseket könnyen be is lehetett mérni: Adidas-ruci, sportcipő, kilós aranylánc, baseball-ütő, TT-pisztoly, drága autók sötétített ablakkal. A minta nyilván rávezet mindenkit a követendő példára.
   Nem a folyamat elemzése a feladatunk; tény, hogy a szervezett bűnözés ellen létrehozott osztályok és a különleges egységek végül többé-kevésbé konszolidálták a neo-vállalkozókat. Itt a történelemóra vége.


    Gebasz.

   De csak nem gondolhatták komolyan, hogy tíz-húsz év után Iván Petrovics géplakatos (akinek alakját ihlethetné például a februárban lekapcsolt Szemjon Mogiljevics (HU) is), akit egy ötszobás lakásból, három luxusautó, némi megtakarítás és folyó üzletek mellől vittek el, kiszabadulván megpróbál géplakatosként elhelyezkedni. Inkább gondolhatták, hogy hol van az még...! Hát itt.
   …és itt vannak a félbemaradt üzletek, meg a hamar betöltött űr helye abban a BM adatai szerint is 450 nagyobb bűnszervezetből és 12 ezer emberből álló alvilági szférában. Ez az utóbbi évtizedek alatt ki is forrt; nem divat és nem is kifizetődő már robbantani. Annál inkább a gazdaság, a befektetés, a jogi háttér. De vajh' mit tesz az Afganisztánt vagy Csecsenföldet megjárt, öt+1 kontroll-lövéshez, gránáthoz szokott Iván Petrovics, amikor az időközben elpuhult egykori üzlettársai vagy jogutódjaik megpaskolják a vállát, majd a security-vel kipaterolják a tárgyalóból? Csak nem kibiztosít, céloz, lő…?
   No meg ott vannak a kiskaliberű kollegák, a tömeg. Rájuk kenőpénz és bevédés híján egyértelműen rábizonyították, amit lehetett: rablást, garázdaságot, gondatlanságból elkövetett emberölést. Ők ki sem másztak a sárból, és tizen-év börtön után már végképp nincs rá esélyük. Ott folytatják, ahol abbahagyták.

 


   Kinek gebasz?

   Elsősorban – minő demagógia! - a polgári lakosságnak. Mert a szabadra kidobottak többsége bizony akarva-akaratlanul fel fogja venni az egykoron elejtett szálakat, legalábbis azért, hogy elvarrja. Sok emberjogi aktivista nyilván felhördül, hogy ez előítélet, de sajnos UTÓítéletről van szó; az 1917-es és főként az 1953-as tömeges amnesztia (RU) meg is mutatta, mekkorát sodor egy ilyen hullám. Az utóbbit bő egy hónappal részint vissza is vonták (egy rossz lépésért visszazárták a delikvenst). Hogy mit érnek a megelőző intézkedések, a menhelyek, a munkalehetőségek, a szigorú felügyelet vagy éppen az ingyenes gyógykezelés (amely fogalom elég homályos, mert alapvetően ingyenes Oroszországban, a gyakorlatban azonban a kötést nem cserélik ki, ha nem fizetsz), azt megmutatja az idő. De a jelenleg tűrhető és mára megszokott közbiztonság nagyon zuhan, erre mérget vehetünk.
   Előttünk van továbbá a szabadláb klasszikus vonzata. Tegye fel a kezét, aki látott már gengszterfilmet. Na ugye, hogy a rendőrök és az elfogulatlan igazságszolgáltatás tevékeny résztvevői kezdhetik magukat kényelmetlenül érezni. A rend sok őre annál is inkább csecsemő-módra alhat (konkrétan egész éjjel sír, kétszer bepisil és egyszer bekakil), hogy nem egyen van mit leverni (HU).


    Üzleti tanácsadás.

   Ha én történetesen az utóbbi évtizedekben meggazdagott orosz üzletember volnék, a következőkbe invesztálnék: gázspray, golyóálló mellény, baseballütő-gyártás és forgalmazás, biztonságtechnika, lőfegyveripar…
 


4 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: maffia bűnözés rendőrség börtön erőszak alvilág visszaeső

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr27800257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smersh 2008.12.04. 17:21:35

Nem sokáig lennél "az utóbbi évtizedekben meggazdagodott orosz üzletember": a gázspray sz*rt nem ér, golyóálló mellény nem létezik (amire gondolsz, az a lövedékálló mellény - de általában csak a nevében, mert a még viselhető darabok jobbára csak a gyengébb skúlókat fogják meg, de azokból is csak az első néhány darabot :D), a baseballütővel nem is értem, mit akarsz, annyira primitív holmi, még viccnek is rossz.
A biztonságtechnika jó ötlet is lehetne akár, viszont a fegyveripar állami biznisz arrafelé, úgyhogy azt felejtsd is el: a hosszú élet ritka. :D
Amúgy meg csúnyán túl van lihegve a téma: kijön a csórókám a sittről - és? Nincs egy vasa sem, márpedig ez igencsak rontja az esélyeit...
Úgyhogy ne félj: az orosz rendőrök sem aggódnak, vegyél példát róluk. :)

Egyébként utánaszámoltál már, hogy hány éves egy afganisztáni veterán - minimum? :) Azt már ne is feszegessük, hogy a legszebb éveit töltötte egy OROSZ sitten, márpedig ez meg is fog látszani rajta...
(A "kibiztosít" funkciót a veteránok nem ismerik: egyszerűen be sem biztosítják a fegyvert. Nem játszadozási céllal veszik kézbe, ugyanis.)

Volk 2008.12.04. 20:06:29

Határtalan örömmel tölt el, valahányszor szakértő szól hozzá szerény és amatőr blogunkhoz. KÖSZÖNÖM!

smersh 2008.12.04. 21:10:49

Két baj van: 1.) én nem vagyok szakértő; 2.) te meg nem vagy szerény. (Utóbbi önmagában még nem lenne túl nagy gond...)
A blog ilyen műfaj: leírsz valamit, amiről azt hiszed, hogy mekkora okosság, mire jön valaki és kiröhög. Nem a blogot: téged. Még egy bölcsész sem érthet mindenhez, még ha ezt képtelen is bevallani.
Legközelebb írsz másról, amiből egy kukkot nem értek majd, így nem is fogok hozzászólni. Majd megteszi más. :D

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2008.12.10. 21:15:40

No hátrább az agarakkal. Békítésképp egy személyes tapasztalat: Esténként Moszkva előkelőbb belvárosi negyedeiben sétálgatva igencsak megszokott látvány a ház előtt (tilosban) parkoló fekete luxusautó, aminek első(két) ülésén egy (két) intelligens ábrázatú "bodyguard" filmezik (mire nem jó a beépített tv), amíg a főnök odabenn kimulatja magát.
Summa summarum a gazdag orosz üzletemberek ismerik a veszélyt, és nem bízzák a véletlenre a dolgokat.
süti beállítások módosítása