HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Hogyan költsünk 8 milliárd dollárt kultúrára?

2008.11.20. 11:23 carlsson

November 19-én, budapesti látogatása alkalmával járt az A38 Hajón Alekszandr Avgyejev orosz kulturális miniszter. A helyszín adódott, mivel az A38 Hajó (Artyemovszk 38) nemcsak a nevét és múltját illetően van szoros kapcsolatban az orosz kultúrával, de az utóbbi években épp itt fordult meg a legtöbb orosz könnyűzenei produkció, és itt kerültek megrendezésre a My City Moszkva és a Moscow Calling fesztiválok.
Szekszárdi cabernet sauvignon és portói szósszal megbolondított kacsasült kíséretében beszélgetett carlsson a kulturális miniszterrel a kétoldalú kulturális kapcsolatokról, azok jövőjéről és az orosz kulturális reformokról. 

C: Avgyejev úr, köszöntjük Önt az A38 Hajó fedélzetén. Ismerve rövid látogatásának szoros időrendjét, kezdjünk is bele. Hogyan tudná értékelni a jelenlegi orosz-magyar kulturális kapcsolatokat? Mi az, amit a jövőben várhatunk?

AA: Először is, köszönjük a meghívást. Ez egy igazán pompás hely, remek atmoszférával és sajnálom, hogy esti fényekben nem láthattam még. Ami pedig a kérdését illeti, szerintem a két ország közötti kulturális kapcsolatok egyértelműen jó irányban haladnak. Örömmel értesültem arról, hogy a magyar közönség, és főleg a fiatalok nyitottak az orosz kultúra felé és nincsenek a múlttal kapcsolatos előítéleteik. Nem is olyan régen szerveztünk orosz kulturális évadot Magyarországon, illetve magyar évadot Oroszországban. Most pedig igyekszünk a meglevő kapcsolatokat ápolni és tovább építeni a kétoldalú együttműködési formákat. Koncerteket szervezünk, színházi előadásokat támogatunk, múzeumokkal kötünk megállapodásokat, csereprogramokat kezdeményezünk és igyekszünk a civil szervezetekkel szinkronba hozni a törekvéseinket.

C: Mely országokkal ápolja Oroszország a legjobb kapcsolatokat a kultúra terén?

AA: Franciaországgal, Németországgal és Olaszországgal.

C: Milyen csereprogramokat és nagyobb rendezvényeket terveznek a közeljövőben?


AA: Teljesen el vagyok ragadtatva a budapesti Szépművészeti Múzeum állandó tárlatától, főleg a korai flamand és az itáliai reneszánsz festők gyűjteményeitől. A moszkvai Puskin Múzeum, a Tretyakov Képtár, a szentpétervári Ermitázs és a budapesti Szépművészeti Múzeum együttműködése fontos pillére lehet a kétoldalú kulturális kapcsolatoknak. Ezen kívül a jövő évi programtervünkben fontos szerepet töltenek be a filmhetek.  Oroszországban nagy kultusza van a magyar filmrendezőknek, és tudtommal Magyarországon is sokan szeretik az orosz filmművészetet. Nagyon fontosnak tartom azokat a programokat is, amikről Ön is beszélt, amit a Hajó szervezett a My City programsorozat és egyéb projektek, fesztiválok keretein belül, mivel ezek a rendezvények a fiatalabb generációt érintik. Ők már ezzel a tudattal alakítják ki elképzeléseiket a modern Oroszországról.      

C: Mennyit költ az orosz állam a kultúrára? S hamár Budapest egyik legfontosabb koncerthelyszínén beszélgetünk, mennyire támogatják a kortárs képzőművészetet, a jazz és  könyyűzenei szférában dolgozó zenészeket és független filmeseket?

AA: A kultúra támogatása két forrásból folyik. Az egyik, a föderatív, amolyan állami büdzsé, a másik a regionális. A kultrurális célokra biztosított föderatív költségvetés 4 milliárd dollár, körülbelül ugyanennyit tesz ki összességében a regionális büdzsé is. Tehát az orosz állam 8 milliárd dollárt költ évente a kultúrára. A föderatív büdzsé egy nagy részét a könyvtárak fejlesztésére és modernizálására költjük. Fontos szerepet tölt be a filmipar támogatása. Ma már minden harmadik film, amire az orosz közönség bemegy a moziba - orosz. Európában csak Franciaországban van ennél magasabb mutató. Ez azért is fontos, mert amíg 2002-ben Oroszországban 41 millió mozilátogató volt, addig 2007-ben már 115 millió. A mozinézők számának növekedése természetesen kapcsolatos a reálbérek javulásával és az új mozik létesítésével is. Oroszországban jövőre egy új kapcsolatrendszert építünk ki az állam és a filmipar között, ahol külön kategóriaként kezeljük és támogatjuk a patriotikus és gyermekfilmeket. A kortársművészet és a könnyű zene támogatása is szükséges, de elsősorban a klasszikus, hagyományos művészeteket, az orosz kultúra identitását tükröző alkotásokat támogatjuk.  

C: Hivatalba lépése után, az első számú és talán legfontosabb feladatai között említette a kulturális szférában dolgozók béreinek emelését. Ez mennyire tud megvalósulni a közeljövőben?

AA: Sajnos a kulturális szférában dolgozók nagy része gyakorlatilag „önkéntesként” dolgozik. Keresetük körülbelül az átlagbér 40-50%-át teszi ki. Konkrét számokban: a orosz átlagbér olyan 16 ezer rubel körül mozog (kb. 460 euró), míg a kulturális szférában dolgozók átlagbére alig haladja meg a havi 7500 rubelt (kb. 215 euró). Sajnos ez egy nagyon komplikált és több stádiumból álló folyamat része, de a célunk az, hogy 5-6 éven belül a kulturális szférában dolgozók átlagbérét 30%-kal emeljük. Ugyanakkor a régiókban dolgozók bérei a regionális és nem föderatív büdzsét terhelik. Ennek érdekében a nyáron tárgyaltam a Mordvin OF Köztársaság, a Tveri és Arhangelszki régiók kormányzóival.   
 


4 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: interjú avgyejev

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr46779196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.11.20. 14:41:12

De legjobb mégis az orosz irodalom!
Csak tudnám végre megszerezni Szergej Dovlatov Puskinland c. könyvét. :(

2008.11.20. 15:41:50

Régebben láttam a honlapjukon, az újpesti boltjukban nem volt, emailemre nem válaszoltak, semelyik online könyvesboltban nem kapható.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.11.21. 20:30:58

Mi az a "Modvin OF Köztársaság"? Gondolnám, h MoRdvin Köztársaság, ez egy piti gépelési hiba lenne, de mi az az OF? Oroszországi Föderáció? Mit keres ez a név közepén?
süti beállítások módosítása