HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Nem lesz több Putyin sugárút

2008.10.08. 07:49 Nyeznajka

Néhány napja attól volt hangos a sajtó, hogy sugárutat neveztek el Vlagyimir Putyin miniszterelnökről. Bár élő emberről utcát elnevezni önmagában sem semmi, a dolog pikantériáját növeli, hogy mindez Csecsenföld fővárosában Groznijban történt. Bár a csecsen-orosz viszony nem volt mindig rózsás, a jelenlegi oroszbarát vezetés szerint a népesség 99%-a hálás Putyinnak, és egyetért az utca átkeresztelésével, hiszen nélküle könnyen a terrorizmus hídfőállásává válhatott volna az állam. A jelek szerint ex-Győzelem sugárút teljes nagygenerálon esett át, felújították a házakat, új díszburkolatot raktak le, a munkálatok messze felülmúlják Patyomkin teljesítményét – ha lehet hinni a pletykáknak nem gerendák tartják a díszes homlokzatokat, van mögöttük ház is.

Maga Vlagyimir Putyin azonban nem nézi jól szemmel a kialakulni látszó személyi kultuszt. Sajtófőnöke útján közölt véleménynyilvánításában azt mondja: „Nincs joga, sem lehetősége nyomást gyakorolni az érintettekre, de ha rajta múlott volna, nem róla nevezik el az utcát.” Sőt mi több, kijelentette: „nem szeretné, ha a jövőben több utcát neveznének el róla, vagy szobrokat emelnének neki”.

Bár az ilyen gesztusok bizonyára legyezgetik az ex-elnök hiúságát – kinek ne legyezgetnék – a szocialista időkre emlékeztető kultikus vezér-imádat valószínűleg nem javítana Putyin külföldi megítélésén, így is sokszor elhangzik a vád, hogy túl nagy hatalmat tart a kezében.

Pedig jelentkezőkből nincs hiány. Ami azt illeti, volt már jó pár kísérlet utca Vlagyimir Vlagyimirovicsról való elnevezésére, bár máig csak egy ingusföldi kis falu – kettőből az – egyik utcája viseli a nevét. Volt már példa arra, hogy egész várost szerettek volna a népszerű politikusról elnevezni, ám mivel itt is túlságosan adja magát az áthallás Sztálin- vagy Leningrádra, az ötletet elvetették. A város egyébként a Szaratov és Engels egyesüléséből létrejött település lett volna.

Személyes kedvencem a leleményes vlagyivosztokiak története, akik mikor megtudták, hogy az egyik kis játszóterüket be akarják építeni, gyorsan összedobták a pénzt új hintára, padokra és egyéb felszerelésekre, és ünnepélyes keretek között kikiáltották a „Putyin játszótér” megnyílását. Bár nem sikerült hivatalossá tenni az elnevezést, a játszóteret végül nem építették be. Arról már nem szól a fáma, hogy ez a szerencsés névválasztásnak, vagy a nagyfokú támogatottságnak köszönhető. A sikeren felbuzdulva azóta Vlagyivosztok több terét is Medvegyevről, vagy Putyinról nevezték el, óvva őket a beépítéstől. Sajnos „lapzártánkig” nem sikerült megtudni, hogy a módszer azóta is ugyanilyen sikeres, vagy az „egyszer volt Budán kutyavásár” szellemében építgetik tovább az épületeket.
 


1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: putyin medvegyev személyi kultusz groznij putyin sugárút

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr15701225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.10.20. 09:00:19

"Maga Vlagyimir Putyin azonban nem nézi jól szemmel a kialakulni látszó személyi kultuszt." Jaj, jaj! :)

A személyi kultusz nem abból áll, hogy utcákat neveznek el róla. Ott kezdődik a dolog, hogy milyen riportok jelennek meg róla, hogy mutatja be a Vesztyi. Ebbe azért lehetne beleszólása. Ill. nyilván van is, ezért látjuk azt, amit. De hát az orosz léleknek szüksége van Vezérre...
süti beállítások módosítása