HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Gyeripaszka kontra Montenegró

2008.09.11. 07:49 Nyeznajka

Oleg Gyeripaszkával, aki az utóbbi időben a leggazdagabb orosz cím boldog tulajdonosa, nem lehet viccelődni. 2005-ben privatizálta a montenegrói alumínium-művek egy részét. Mára kiderült, hogy nem megy úgy az üzlet, ahogy annak kéne. Nosza, Gyeripaszka fogta magát és beperelte a Montenegrói államot, laza 300 millió euróra.

Sajnos megint ott vagyunk, hogy nem sok esélyünk van magyar műélvező bloggerként kiderítenünk a helyzet jelen pillanatában, hogy vajon tényleg hamis adatokat adott-e meg Montenegró az államosításnál. Nekem azért gyanús, hogy ha valaki ekkora beruházásokat tesz, igyekszik több forrásból tájékozódni. Nem hiszem, hogy Gyeripaszkának erkölcsi problémái lennének egy kis ipari kémkedéssel, hogy akkor, most hogy is áll az a vállalat.

Szóval Gyeripaszka kiválasztja a szimpatikusnak tűnő frankfurti nemzetközi döntőbíróságot, és benyújta a pert, hogy akkor legyen 300 millió. Nem tudom ilyen szinten mennyire számít az, hogy kinek van jobb ügyvédje. Montenegrónak mindenestre nem szabad sajnálni a pénz jogászokra, mert éves költségvetésének cirka 50%-át teszi ki ez az összeg.Gyeripaszka 18.6milliárd USD-re becsült vagyonkájához képest aprópénznek tűnik ez az summa, viszont ebből következően neki aztán van pénze megfizetni akárkit, ha úgy akarja.

Mindenesetre érdeklődve várom a további fejleményeket, hogy mi lesz a végkifejlet, Montenegró megy csődbe, vagy Gyeripaszka veszt presztízst.


14 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: montenegró gyeripaszka

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr97658072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 2008.09.11. 14:43:26

No látjátok, pontosan ez az a mentalitás, amit utálunk az oroszokban. Ez hatalmi gőg és arrogancia.

Nekem nagyon rokonszenves a hétköznapi orosz ember hozzáállása, gondolkodása bizonyos esetekben. De ha hatalom kerül a kezükbe, vagy csak erősnek érzik magukat, akkor mindjárt vmi brutálisat csinálnak. Nem értem őket...

Pocakos 2008.09.11. 17:58:48

Nehany megjegyzes:
1. a cikkben megadott Deripaska eletrajzban megcsak utalas sincs a montenegroi "skandalra"! - pedig a wikipedia igencsak gyors (szokott lenni).
2. a mai (becsi) Kurier eleg jol összefoglalja a problemat, es valojaban hol/hogy all a helyzet:
www.kurier.at/geldundwirtschaft/198742.php
3. a Kurier cikkeböl többek között kitünik, hogy a ludas a KPMG - mivel hamis adatokat adott !!! Az "auditalo" cegnek mar eddig is sok botranya volt/van
de.wikipedia.org/wiki/KPMG
4. ezt tamasztja ala ez a "balkani" oldal is:
www.balkaninsight.com/en/main/news/13055/
5. Tevedes egyszerüen "birosag"-nak nevezni a frankfurti (nemzetközi) DÖNTÖbirosagot.
arbitrary (en) Schiedgericht (de).

"Nemtudoska" bocs, hogy (ismet) beleszoltam.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2008.09.11. 18:25:01

1. wikipedia-t nem mi írjuk, ez még egy normális életrajznak tűnt

2-3. sajnos németül nem tudok

4. viszont ez, hogy a jelek szerint még igaza is van Gyeripaszkának nem túl jó hír a montenegróiaknak. Valamint MIG8 kolléga véleményét is beárnyékolja

5. javítva

6. NEMTUDOMKA hamár magyarosítunk :)

Amúgy meg van bocsájtva, főleg amíg érdemben szólsz be :D

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.09.11. 19:00:26

Távol álljon tőlem, h orosz érdekeket védjek, de ha a feketehegyiek valóban hamis adatokat adtak meg, akkor kissé fura arra hivatkozni, h miért nem iparikémkedett... Mintha hamis iPodokat adnék el, és ha valaki reklamálna, azt mondanám, h ez már legalább a tizenötödik hamis iPod, miért nem érdeklődött az előző átverteknél...

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2008.09.11. 20:41:18

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.09.11. 19:00:26

"Távol álljon tőlem, h orosz érdekeket védjek"
ez mondjuk tényleg szörnyen rossz lenne az imidzsednek... :)

"ha a feketehegyiek valóban hamis adatokat adtak meg, akkor kissé fura arra hivatkozni, hogy miért nem iparikémkedett"
senki nem fog erre hivatkozni. én se teszem ezt. Csupán számomra furcsa, hogy egy ilyen kaliberű üzletembert, egy ilyen nagyszabású üzletben, (a jelek szerint) ilyen könnyen átvernek. Holott azért az egy nyílt titok, hogy elég rendesen megy az ipari kémkedés.

mig8 2008.09.12. 08:48:44

Rekonstruálva a történteket:

Adott egy montenegrói cég, ami eladó. Gyeripaszka szemet vet rá. Vásárlás előtt auditál egy másik céggel, aki hamis adatokat szolgáltat. Gyeripaszka megnyugszik, a céget megveszi (mennyiért?). Majd leesik neki, hogy megvezették, erre föl beperli az eladót.

Na ez az, ami nem tetszik nekem. Ha az auditáló cég verte át, akkor miért az eladót perli? Nyilván más a helyzet, ha az auditáló cég montenegrói állami cég, de akkor meg minek bízza meg? Nekem az jön le a történtekből, hogy Gyeripaszka rájött arra, hogy átverték, ami miatt kissé dühös. Eddig jogos. De az már nem, hogy dühében vagdalkozik és olyat támad, aki nem tehet róla.

Ha én veszek egy játékmackót A-tól B véleményére alapozva, majd kiderül, hogy a maci szétesik, akkor mindenekelőtt magamra vagyok dühös, hogy hagytam magam megvezetni. Másodsorban B-re, hogy átvert. A-tól meg legfeljebb nem fogok többet venni semmit. De A-t perelni???

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2008.09.12. 12:40:53

Nem csak az auditáló cég verte át. A pert azért indította, mert Montenegró Privatizációs Ügynöksége hamis adatokat adott meg.

Egyébként (ha már a zseniális hasonlatoknál tartunk), ha én venni akarok egy tehenet, megkérdezem a gazdájától, hogy mennyi tejet ad, és azt mondja, 15 litert. Megkérdezek egy másik gazdát, mint szakértőt, és ő is azt mondja, hogy 15 litert. Ezek után megveszem a tehenet "15literes" áron, és kiderül, hogy csak 5 litert ad, akkor jó hogy az eladó gazdát (is) be akarom perelni!

Állítólag nem rögtön a bíróságra mentek, hanem megpróbáltak tárgyalni, és mivel ez nem vezetett eredményhez, ezért fordultak a bírósághoz...

mig8 2008.09.12. 13:36:04

Nyeznajka, kicsit át kell értékelnem a véleményemet, mivel most új infókat adtál meg a poszthoz képest.

Montenegró Privatizációs Ügynöksége. Ő lenne az eladó. Ő az, akinek az adatait fenntartással kell kezelni. Ezt tette?

Az auditáló cég honnan kapta az adatokat? Ki a tlajdonosa?

Tehenes példa. Az a legkevesebb, ha a másik gazdát, aki a véleményt mondta, perlem. PErsze csak akkor, ha dokumentumokkal akarta bizonyítani a 15 litert és ezért pénzt is adtam neki. Ez az első. Az eladó esetében érdekesebb a dolog, hisz nem az ő véleményére alapozva döntöttem el, hogy megveszem a tehenet.

Bírósághoz fordulás. Montenegró kötött egy jó szerződést a maga szempontjából. Gyeripaszka pedig egy rosszat. Ezek után leülnek tárgyalni, hogy most akkor ezen módosítsunk, mert az adásvétel tárgya mégse olyan, amilyen. Eddig akár fogyasztóvédelem is lehetne. Kérdés mi lett a tárgyalások eredménye? Be lett-e vonva az audit cég? Végülis ez nekik egy nagy lebőgés...

A posztból azt lehetett kiolvasni, hogy miután Gyeripaszkának leesett, hogy rosszul járt, egyből ment a bíróságra. Ezt a gyakorlatot kárhoztattam. De ha árnyaljátok a történteket, akkor én is kifinomultabb álláspontot tudok felvenni. Meglehet, Gyeripaszka korrrekt volt. Akár...

Pocakos 2008.09.12. 16:34:04

Nemtudoska: lehet, hogy korai a megbocsatas. :-)
Meg mielött utananeztem volna a tenyeknek, irasodat (velemenyeddel együtt) elsö olvasasra igencsak "furcsa"-nak (antiszemitanak) tartottam (tartom). Valami olyan "jött at" elsöre, hogy itt a dusgazdag (zsido) kapitalista, aki "fillereskedik" es tönkre akarja tenni szegeny "feketehegyieket". Elsö gondolatom az volt, hogy vajon Soros-rol is igy irtal volna, amikor "tönkretette" az angol fontot?

Nem tudom, honnan vetted az infot irasodhoz, hiszen ezzel az üggyel a vilagsajto NEM foglakozik. Plane nem irnak velemenyt (a gonosz) Deripaska ellen, es a (szegeny) montenegroiak mellett. Ezert a (fenti) elsö benyomasok, bejegyzesed olvasasakor. (a becsi Kurier: "bulvarlap")

Kicsit kutakodva azonban - szerintem - "darazsfeszek"-be nyultal.
1. A rossz (hamis) adatokat szolgaltato (svajci) KPMG, rengeteg nemet es osztrak kisbefektetöt tett tönkre hibas "szakvelemenyeivel".
2. Deripaska 25 %-os tulajdona a STRABAG-ban ugyancsak messzire mutat - es "magyar kapcsolata" is van. Most az osztrak valasztasok elött megint elöhoztak a magyar (kormany)partnak fizetett 11 mill. euros ügyet. (persze a magyar media erröl maskent szamol(t) be.)
3. A kelet-europai orszagok (es kormanyai) eleg sok korrupcio gyanus "ügyletben" vettek reszt. Itt egy augusztusi cikk (angolul, hogy ertsed):
www.visit-montenegro.com/article-mne-7209.htm
Megjegyzem, FENNTARTASSAL fogadom az ebben a cikkben foglaltakat, de mivel a "Globe & Mail"-re hivatkozik - bizonyos reszeinek - van (lehet) igazsagalapja.
www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20080801.wcover02/BNStory/Business/
Ha nem tudnad: Munk Budapesten született 1927-ben es Holocaust tulelö.

Szoval, Te (is) elöbb jard körbe a temat, meg mielött rossz (v. felreerthetö) következtetesre jutsz. (ezert irtam a multkor, hogy e blogot "komolyabb"-nak gondoltam.)

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2008.09.12. 17:25:47

Hát komolyan mondom besz*rok. Én (mi) igyekszem(szünk) körültekintő(ek), objektív(ek) lenni. És legjobb igyekezetem(tünk) ellenére is az írásaim(ink) két skatulyába kerülnek be, egyszer "orosz-bérenc" vagyok(vunk) a Kreml szócsöve(i), máskor meg antiszemita oroszgyűlölő.

@Pocakos 2008.09.12. 16:34:04
Honnan a búbánatból szedted ezt az értelmezést? Főleg a zsidózást! Ne képzeljünk már ilyesmit bele oda ahol nincs. A blogunkon eddig egyszer volt zsidózás, kommentben, és rögtön le is lett hurrogva (általunk).

Egyébként elolvastam még háromszor a posztot, bármiféle nyomait találni annak, hogy a gonosz Gyeripaszkáról és szegény montenegróiakról írtam. Nem találtam. Mondjuk vetették már a szememre itt, hogy nem tudok olvasni, ezek szerint írni se...

Megpróbálom összefoglalni neked miről írtam. Röviden ismertetem miről van szó. A második bekezdésben gyakorlatilag leírom, hogy nem lehet sokat tudni az ügyről, ahogy te is írtad, nem nagyon foglalkoznak vele. A többi amolyan játék, az én első reakcióim. Szerintem az összes megállapításom helyes, helyesnek tartom most is.

Szerintem Gyeripaszkát ritkán kell félteni, ért az üzlethez, nem véletlenül lett a leggazdagabb orosz. És továbbra is csak csodálkozok, hogy kvázi ilyen könnyen át lehetett vágni. Ráadásul a montenegrónaiaknak tényleg a költségvetés 50% az összeg, Gyeripaszkának meg relatíve aprópénz... Ebből aztán persze lehet arra asszociálni, hogy Gyeripaszkát én egy mocskos (zsidó!) kapitalistának tartom, aki ki akar b*szni szegény montenegróiakkal, meg lehet arra is, hogy milyen mérhetetlenül gazdag amúgy. Ettől függetlenül 300millió euró nem kis pénz.

Ezen túl ott van még ez a kommentem Nyeznajka · oroszorszag.blog.hu 2008.09.11. 20:41:18
Ebben is leírom, hogy én most nem hibáztatom Gyeripaszkát.

Bocs, hogy nem jutottam el az ügytől Munk-ig, a 1927-ben született holokauszt túlélőig. Nincsenek olyan képességeim, mint neked. Sőt megkockáztatom, ha neked ilyenek az elvárásaid, ez egyenesen egy komolytalan blog... (majd megcáfolnak a bloggertársak, ha tévedek) Ez nem egy komoly mindenről szót ejtő poszt volt (vannak itt olyanok is), inkább egy vitaindító, ami szerintem amúgy sikerült is.

Tényleg korai volt a megbocsájtás, máskor nem teszek ilyen meggondolatlan kijelentéseket.

Glafira Ivanovna 2008.09.15. 14:58:25

Nem érdemes dühöngeni! Lassan eljutunk oda, hogy bármelyik blogot olvassa az ember, csak fikázást lát. Korrekt cikk volt. Örültem neki, mert keveset tudok Gyeripaszkáról.

Volk 2008.09.16. 09:53:25

Bizony-bizony, Nyeznájkának van igaza. Ez egy abszolút komolytalan, minden szakértelmet, hozzáértést és tájékozottságot nélkülöző blog!

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2008.09.21. 12:10:51

Nemtudoska: több mint egy hete (2008.09.12. 16:34:04) írtam kritikámat posztodról, amire még aznap, egy órán belül (2008.09.12. 17:25:47) válaszoltál, kijelentve, hogy
1.
„……..A második bekezdésben gyakorlatilag leírom, hogy nem lehet sokat tudni az ügyről, ahogy te is írtad, nem nagyon foglalkoznak vele. A többi amolyan játék, az én első reakcióim. Szerintem az összes megállapításom helyes, helyesnek tartom most is….”
2.
„…..Ez (….) inkább egy vitaindító, ami szerintem amúgy sikerült is….”

Kezdjük a végén. Tényleg egy jól sikerült „vitaindító”. Hülyeségeket tárgyaltatok mig8-cal, velem nem álltál le vitatkozni, hanem – szavaiddal élve - „besz*rtál és bevágtad a durcit. Majd a blogtársak (összesen kettő) jó „megtámogatott”.

Most lássuk az érdemi részt! Valóban első két bekezdésed „korrekt”. Aztán kibújik a szög a zsákból: „…..A többi amolyan játék, az én első reakcióim” (…..) helyesnek tartom most is….” Ez, ami (engem) felháborít, és amivel elárulod tudatlanságodat, ami mögött én antiszemitizmust gyanítottam, gyanítok, hiszen egy orosz „szakértő” politológus tanoncnak tudnia kell Deripaska származását. Miközben egyértelműen ellene hangolod olvasóidat, és szívből drukkolsz a montenegróiaknak. Ezt írod abban a bizonyos „játékban és első reakcióid"-ban:

- „….(Deripaska) *kiválasztja* a (számára) *szimpatikus* (…..) bíróságot….”
- „…..Montenegrónak mindenestre nem szabad sajnálni a pénz jogászokra…..”

Hogy, hogyan jön össze a 300 millió euró? Az a Kurier cikkében részletezve van!
A KAP (Kombinat Aluminijuma Podgorica) alumínium kombinát 65,4 %-áért Deripaska cége 48,5 millió eurót adott, és kötelezte magát, hogy az elkövetkező öt évben 55 millió eurót ruház be a létesítménybe. Ezenkívül a vételkor (2005-ben) átvállalta a kombinát összes adóságát, ami akkori áron: 86 millió euró volt. Médiajelentések szerint azóta Deripaska kerek 200 millió eurót invesztált a KAP-ba. 2006-ban a Deloitte & Touche-t kérte fel Deripaska cége egy felmérésre, ami lényegesen eltért az adás-vételnél használt KPMG adataitól. Ezenkívül az adásvétel feltétele volt, hogy a KAP 2010-ig „olcsó” áramhoz jut a kombinát üzemeltetéséhez, és ennek érdekében Deripaska cége megvesz egy közeli erőművet és ahhoz egy szénbányát is. A mostani szocialista kormánykoalíció kisebbik tagja, a szocdemek, megakadályozták a bányaeladást, és így az egész alumínium kombinát elektromos energia ellátása került veszélybe.

Ennyi.

A mig8-cal hosszan tárgyalt hülyeségre csak egy kérdésem van: láttatok már (legalább magyar!) adásvételi szerződést? Ott az első mondat így szól: „Eladó eladja, Vevő megveszi” – azaz (a világon) senkit sem érdekel a „szakértői vélemény”, elvégre az adásvétel KÉT FÉL között jön létre. Ha valami nem stimmel, akkor a két fél a bíróságon tisztázza a felmerült problémát! Ez az elv több ezer éve áll fenn és működik. A tehenes példa, meg a „szakértő perelése” ezért MARHASÁG. Komolytalan. De mondok én is egy példát. Autó vásárláskor az eladó bemutatja a műszaki vizsga és az eredetiség vizsgálat igazolását, valamint a zöldkártyát. A vevő ezek birtokában (és tudatában) megveszi a kocsit. Ha bármi probléma lép fel, a vevő az eladót fogja perelni, (hiszen vele van/volt szerződése) és NEM a csaló vizsgáztatót.

Mindezek ismeretében Oroszországgal kapcsolatos infóimat biztos, hogy nem Tőletek fogom „beszerezni”.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2008.09.21. 13:04:21

Komolyan kezdem elfecsérelt időnek érezni a válaszaimat, de hát egy blogger legyen türelmes, ha meg kell védenie az igazát.

"Miközben egyértelműen ellene (Gyeripaszka ellen) hangolod olvasóidat, és szívből drukkolsz a montenegróiaknak."
Na akkor még egyszer, hátha most megérted: NEM HANGOLOK ÉN SENKIT SENKI ELLEN. Sőt ami azt illeti a poszt megírása pillanatában még csak drukkolni se tudtam senkinek, mert egyszerűen nem lehetett tudni eleget az ügyről.

"egy orosz „szakértő” politológus tanoncnak tudnia kell Deripaska származását" Köszönöm az "orosz szakérő" titulust, nagyon megtisztelő. Várj csak, hogy ezt ironikusan írtad? Basszus...
Komolyan az ügyről: mint a világ összes területén "szakértő" sztárblogger, gondolom tisztában vagy vele, hogy az orosz gazdasági elitben nem egyedül Gyeripaszka zsidó származású. Sőt egész sokan vannak, nem csak az oroszoknál, az egész világon. Történelmileg így alakult. És nincs is ezzel semmi baj. De szerinted nem lehet kritizálni senkit (még ha itt nem is erről volt szó), aki zsidó származású, mert akkor már antiszemiták vagyunk? Tudtommal antiszemita akkor vagy, ha azért kritizálod mert zsidó. Nem kell mindenben az antiszemitizmust keresni. Sajnos van elég nyílt megnyilvánulása ahhoz, hogy bőven leköthesse az energiádat az, ha az anti-antiszemitizmus élharcosa szeretnél lenni.

A vitáról veled: hát az antiszemitizmusos, én a szegény montenegróiakat védemes agyrémedről leálltam vitatkozni. Munk-ról, a 1927-ben született holokauszt túlélőről továbbra sem tudok vitát nyitni. Tudod: kevés vagyok hozzá(d).

A vitáról a többiekkel: Sajnálom, hogy a vita nem ütötte meg az általad elvárt színvonalat. Szörnyű, hogy mások máshogy gondolkodnak mint te. Mellesleg megjegyzem a fent említett vitában kb ugyanazt mondtam mint te.

A megtámogatásomról: Igen szánalmas, hogy ketten nem melletted foglaltak állást. Jól jellemzi komolytalan blogunk, szörnyű színvonalát. Egyébként csak Volk bloggertárs, Glafira Ivanovna egy olvasó. Szóval nálunk még az olvasó is hülye (bocs Glafira)

Az utolsó mondatodra először azt akartam írni, hogy "jó lenne, ha lassan már beváltanád a fenyegetésedet." Majd azt, hogy "Légyszi, légyszi Pocakos ne menj el, nyisd fel eszméletlen tudatlanságunkból leragadt szemünket." De inkább nem is írok semmit..
süti beállítások módosítása