HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

állam, emo és a bunyó

2008.07.25. 10:37 a-huli

 

Gyakran vagy levert, szomorú, könnyen elsírod magad? Esetleg szereted a feketét meg a rózsaszínt, és piercinget viselsz? Vegetáriánus vagy, nem dohányzol, nem iszol és nem (feltétlen) csajozol? Fekete frizurád egyik szemedbe omlik?

Mi a különbség a true és a poseur között? Honnan tudhatjuk, hogy egy emo csak nyafog, vagy valóban szomorú? Mindenesetre, ha az ereidet karcolgatod egy koncerten, és élvezeti szereket fogyasztasz, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem vagy true. Szerte a világon erőszakos cselekmények irányulnak az érzelmességüket nyíltan vállaló emo követőkre. Az emo elindulását a nyolcvanas évek (egyesek a kilencvenes évek) Amerikájába helyezik, arról a legendák eltérnek, hogy mely zenekarhoz köthető a műfaj megszületése, mindenesetre Oroszországban most érte el csúcspontját a mozgalom. Az első orosz emo-k ma alig huszonévesek, az emo követők jellemzően a 15-18 éves korosztályból kerülnek ki (többségükben lányok). Emonak lenni nem könnyű, sőt egyenesen életveszélyes a mai Oroszországban. Ugyanis szomorú hangulatban sétálgatva az utcán gyakran lesznek az utcai brutalitás áldozatai, elsősorban a szélsőséges elveket valló fiataloknak (és az erősebb, nem annyira fiatalok) ökölcsapásainak, rúgásainak, késszúrásainak (!) elsődleges célpontjai.

Az emo mozgalom Moszkvában és a szibériai városokban virágzik igazán, lassan kiszorítva a skater-eket, számos klubban hallgathatunk valódi helyi orosz emo zenekarokat. Az emo nagyra értékeli a kreativitást, az egyéniség előtérbe helyezését, bár mint az egyéb irányzatokkal is történni szokott, demokratizálódásával egyre inkább a formalizmus felé tolódik.

Nem véletlen, hogy a mai Oroszországban oly népszerűvé vált a mozgalom, gondoljunk csak bele, a célcsoport (15-18 évesek) a súlyos társadalmi igazságtalanságokat támasztó eredeti tőkefelhalmozás időszakában, a kilencvenes évek derekán született, és az egyre szigorodó putyini diktatúra etatizmus idején élte meg másodlagos szocializációját. A nyugati középosztályhoz képest, az orosz emok először a felsőbb társadalmi réteg lázadó, az érzelmek kultuszát követő gyermekei voltak. A lázadás fontos eleme ennek a (szub)kultúrának, mellyel szemben értetlenül áll a mai orosz politika és társadalom. A szovjet időkre jellemző szigorral óhajtanak fellépni az emo külsőségei ellen, melyeket (egy állítólagos törvényjavaslat alapján) az iskolákban nem lehetne viselni, mindezt az ifjúság védelme érdekében, kicsavarva az engedetlen szülők kezéből a gyereknevelés felelősségét. A propaganda hívószavak a szuicidium, és a züllés. Érdekes, és sokat eláruló reakciója ez a hatalomnak, amely ahelyett, hogy a félmilitáns, rasszista, homofób szélsőséges csürhék ellen lépne fel, a békésen kesergő emokat célozza meg. Eszembe jut a már enyhülő gorbacsovi idők szovjet közoktatása, amikor mindenkit kivágtak a rendszerből, aki nem illett az egyenruhás, jól fésült képbe.

 


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr39584938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása