HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Kamikaze támadás az Auróra cirkáló ellen

2008.07.22. 07:49 Nyeznajka

Nehéz az élete manapság a tisztességben megöregedett rombolónak. Békésen álldogál a kikötőben, és hajnalok hajnál egyszer csak belerongyol egy ámokfutó. Rémes ébresztő lehetett.

Persze nézhetnénk más szemszögből is a dolgot. Fiatal pétervári jampec, vagy apuci pénzéből, vagy a gyanúsan szerzett vagyonából szerez egy kis motorcsónakot. Gondolja megmutatja a nőjének a hajnali kikötőt, és ha már ott vannak, mennek egy kört, és megnézik az Aurórát. Azonban vélhetőleg lerészegedve, ha mástól nem hát a szerelemtől, kedvenc jampecünk nem tudja reálisan felmérni a kívánt sebességet, megfeledkezik arról, hogy itt bizony nincs fék és nekicsapódik a legendás cirkáló oldalának. Igaz, hogy nem megengedett időpontban tette ezt, igaz, hogy túllépte az összes létező sebesség-korlátot, de azért sajnáljuk. Ez a rosszkor rossz helyen tipikus esete.

Nem bánt vele kegyesen a sors, hiszen sérülései miatt kórházba kellett szállítani. A barátnő szerencsésebbnek mondhatja magát, megúszta pár lila folttal. További sérült még a motorcsónakuk, mely gyakorlatilag totálkáros lett az ütközés következtében. Az Auróráért aggódók számára jó hír, hogy a 7000 tonnás hajón felszíni sérülések keletkeztek, kvázi megúszta karcolásokkal az ügyet.

Ez nem is nagy csoda, hiszen az elmúlt 108 évben sok mindent megélt. 1900-ban bocsátották vízre, 1905-ben részese volt a csuzimai csatának. A japánok elleni ütközetben azonban súlyosan megrongálódott, javításra szorult. 1910-től a már elavultnak számító hajó, mint iskolahajó funkcionált tovább. Az első világháború miatt bevonták modernizálásra, ezért ’17-ben a hajó (és legénysége) az elsők között csatlakozott a forradalomhoz. A legenda szerint, a cirkáló november 7-én este leadott lövése adott jelet a téli palota ostromára. Ennek következtében a szovjet időkben legendás tisztelet övezte a hajót, s övezi még ma is talán. A második világháborúban ágyúit leszerelték, és Leningrád védelmére használták, a lecsupaszított hajót egy bombázás során találat érte, és elsüllyedt. A háború után kiemelték és megjavították. 1957-től múzeumhajó. Mai napig állandó őrséget adnak fedélzetén tengerész-kadétok, ők végzik a napi karbantartást is.

Ez volt a nagy szerencséje jampec barátunknak, hiszen miután az említett tengerészek megbizonyosodtak róla, hogy nem tört ki a harmadik világháború, gyorsan vízredobtak egy csónakot, kimentették a vízből a szerelmes párt, a férfit elsősegélyben részesítették és kihívták a mentőket. Sajnos arról nincsenek információim, hogy vádat emeltek-e a fiatalember ellen, és ha igen, milyen büntetésre számíthat.

Végezetül egy örökzöld nóta az Auróráról:

 


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr72566877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása