HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Boldog születésnapot, Jevgenyij Bagratyionovics! - 125 éve született Vahtangov

2008.02.13. 13:55 Volk

      Nagy szerencse érte a színház világát, hogy a 125 éve, a régi naptár szerint február 1-én született Jevgenyij Bagratyionovics nem engedett erélyes atyjának, és nem vitte tovább a családi dohánygyár-üzletet. Helyette jött a nagy szerelem, a színház. Előbb kis otthoni előadások, majd a gimnáziumi színjátszó kör és a Vlagyikavkázi Zenei és Drámatársaság. A sorsa elől nem menekülhet az ember, tartja a közhely. Ez ebben az esetben is beigazolódott. Az ifjú Jevgenyij első körben elbukta a rigai műszaki főiskola felvételijét. Ez nem is volt baj, hisz így – sikeresen – felvételizhetett a Moszkvai Egyetem természettudományi karára. Tesszük hozzá, ez sem tűnt az igazinak; át is ment a jogi karra.
 
       …de mindeközben csak a színház, csak az irodalom! Moszkvában épp virágzott a Művész Színház (RU), a legendás „MHT”. Pár év múlva fel is vették ennek iskolájába, de kapásból a második évfolyamra ám. Két év múlva már a színház tagja volt, és az alapító és iskolateremtő Konsztantyin Sztanyiszlavszkij (HU) már csoportokat bízott rá, ő pedig lelkesen alkalmazta a mester módszerét (HU). 1913-tól aztán rendez és játszik a színház Diákstúdiójában, mint annak a rendje, a kritikusok pedig nem győzik csodálni tüzes temperamentumát, amely átitatta minden gesztusát, mozdulatát. Nemsokára azonban jelentkeznek a kezdődő betegség, a gyomorfekély első jelei. Telnek az évek, Vahtangov pályája felfelé ível. A sors ironikus fintora, hogy – még társulatának széthullása ellenére is – élete utolsó két évében rendezte meg világhírnevet meghozó darabjait, ezek között a leghangosabb sikert, Carlo Gozzi Turandot hercegnőjét. Mindeközben – talán már érezve, hogy nincs sok hátra – egyre kevésbé törődött egészségével; éjszakákon át mulatott, kártyázott a színházi társasággal, amelyet úgy szeretett, és amely viszont szerette. 1921-ben az orvosok daganatot találnak a rendező szervezetében, ám őelőtte titkolják. Hogy minek, máig nem világos, mert maga is ki tudta tapogatni; szóvá is tette az orvosok nyámnyilaságát. Utolsó napjaiig jár a próbákra, sőt új szerepet tanul.
       1922. májusának végén Vahtangov állapota hirtelen romlik. Rövidesen már a morfium ködén át látja a világot, nem ismeri meg hozzátartozóit, hadvezérnek hiszi magát. Május 29-én Jevgenyij Bagratyionovics elhunyt. A moszkvai Novogyevicsjev kolostor (RU) temetőjében nyugszik, külön sorban, ahova a MHT színház tagjait temetik.
       1926 óta a stúdiót, amelyben rendezett, hivatalosan Jevgenyij Vahtangov Színháznak (RU) hívják.
 


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: színház vahtangov sztanyiszlavszkij mht mhat művész színház

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr54337579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása