HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Olaj - Oroszország - Hightech

2008.01.30. 17:11 cheburashka

Időről időre az orosz gazdasági és politikai elit (vagy inkább gazdaságpolitikai elit) felteszi magának a kérdést: szuper, hogy szárnyal az olaj ára, és ebből van szép szufficites költségvetésünk, de mi lesz, ha...?

Az egyértelmű válasz erre a kérdésre pofon egyszerű: az olajmilliárdokat át kell pumpálni olyan iparágba, amely hosszú távon fenntartható és profitábilis. A dolgok mai álláspontja alapján ez az iparág a high-tech. (Ezt jelenti a nem túl szellemes címbéli szóképrejtvény: Oroszország az olaj és a high-tech között).

A válasz egyszerű, ám kivitelezése annál kevésbe. Oroszország számára jelenleg mind a  lehetőségek mind a veszélyek óriásiak. Az energiahordozókból származó bevételek soha nem voltak ilyen nagyok. Itt a lehetőség, gondolná az ember, hogy ezt kihasználva továbblépjen az ország. Továbblépni viszont nagyon nehéz, hisz az energiahordozókból származó bevételek soha nem voltak ilyen nagyok. Pedig a veszély nagyon is reális. A fejlett gazdaságok egyre több és több pénzt fektetnek alternatív energiahordozók kutatásába. Nem telik el 20-30 év és az olajárak esni kezdenek, jelentősen.

Ugyan lehet hallani ilyen olyan programokról, amelyek az orosz gazdaságot jelenlegi állapotából a high-tech világába hivatottak repíteni, de ezek jobbára politikai lózungok kirakatbábúi. Ezek viszont nem lesznek képesek utolérni a nyugati fejlettségi fokot. Az idő egyre gyorsabban pörög, akik az élen járnak valamely technológiában egyre gyorsabb ütemben hagyják maguk mögött a lemaradottakat. Utolérni őket szinte lehetetlen, hiszen már régen nem arról van szó, hogy innovációkat kell generálni, hogy aztán azokat a gazdaságba ágyazzuk, hanem olyan gazdaságot kell fejleszteni, amely önállóan generálja az innovációkat.

Azt gondolnám, hogy Oroszország már túl van ezen a leckén. Az egyes ágakban élenjáró orosz tudomány és kutatás-fejlesztés nem volt képes egyetlen egy felfedezését sem elvezetni a piacig. Helyettük ezt mindig a nyugati konkurensek tették meg. Az oroszok felfedezték, a nyugatiak megcsinálták, az oroszok meg most vásárolják kemény valutáért a végterméket (pédául a sebészetben használt excimerlézert). Az orosz hightech utolsó zászlóshajói a megpatkolt bolha, a BURAN és az ... orosz autóipar. A veszély továbbra is fennál, hiszen ha a kirakatprojektek finanszírozása megcsappan az olajár csökkenése miatt a félkész kutatás-fejlesztéseket a nyugat nem lesz rest kiaknázni. Ismét "nyersanyagkitermelő" gazdasági modellnél tartunk.

Ahhoz, hogy ez ne következzen be Oroszországnak égetően szüksége van egy hiányzó alkatrészre az egész high-tech koncepciójához. Mégpedig arra a "közvetítő" rendszerre, amely a találmányokból használható(!) terméket fejleszt ki és vezet be a piacra. Ennek hiányában hiába pumpálnak dollármilliárdokat bármilyen programba. Ezzel az erővel akár egyből át is utalhatnák azt az összeget versenytársaiknak.

forrás: ng.ru

1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: gazdaság olaj jövőkép high tech

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr95318388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blacklord 2008.11.07. 11:36:16

Ami ezt illeti, ennek a hiányzó alkatrésznek mi magyarok is igencsak híján vagyunk, csak épp olajunk nincs hozzá... De ha megnézzük, hogy hol tartunk a tudományos publikációk terén a világmezőnyben (mellesleg esik vissza az arányunk, éljen a tudománypolitika), és hogy ehhez képest mennyi új termék keletkezik a piacon, enyhénszólva is lehangoló az összkép...
süti beállítások módosítása