HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Orosz turisták Magyarországon

2008.01.23. 02:43 misa_80

Bármilyen sokan és sokszor mondják azt, hogy Magyarország fontos iparága a turizmus, ha megvizsgáljuk, hogy milyenek az országba látogató turisták, hány napot töltenek itt és mit tesznek, mennyit költenek ezalatt, akkor kiderül, hogy nem csak nemzetközi összehasonlításban állunk rosszul, de józan paraszti ésszel is arra következtetésre juthatunk, hogy valami nem stimmel az önképünkkel. Abból nem lehet megélni, hogy átlagosan háromnapos átlagos ittlétük alatt pulikutyák körbeterelik őket a Budapest-Balaton-Mégvalami szokványturnén, vesznek valami matyóhímzéses biszbaszt, aztán otthon elmesélik, hogy milyen érdekes hely Törökország fővárosa. Apropó: ha külföldiek nem tudják megtanulni, hogy kik vagyunk és mi a neve gyönyörű fővárosunknak, abból nem (csak) az következik, hogy milyen tahók a külföldiek, hanem az, hogy mennyire nincs kitalálva ez az ország, nincs mihez kötni az emlékeket, nincs egy karakteres, jól elmesélhető, visszatérően idézhető sztorink, épületünk, hősünk, akármink. És ez a fő baj, ezért nem maradnak három napnál tovább az utazók: nincs semmi, ami itt tartsa őket.  

No de, elég a rinyából, mondjunk megoldásokat is. A címből ki lehet találni, igen: jöjjenek az oroszok.

Ha megnézzük az izmosodó orosz középosztály utazási és költési szokásait, akkor láthatjuk, hogy a 2000-es évek óta 20-25 millió orosz, fizetőképes, potenciális turista nézegeti, hol költse el egyáltalán nem gyűjtögetésre, hanem élvezetre szánt pénzét, és ennek a szép nagy tömegnek kb. a fele útra is kell évente. Egy átlagos európai turistánál kb. kétszer annyit költenek az út során, ezzel világviszonylatban kilencedikek. A turizmust komolyan vevő országok a finnyáskodást leszerelik, kitalálják, hogy mire buknak az oroszok, és azt szolgáltatják ezerrel.  

Az átlagos orosz turista 30-45 éves, minimum 1.000 $/hó jövedelemből gazdálkodik, évente kétszer utazik külföldre és az utolsó pillanatban dönti el, hogy hova megy. A szokásos nyári időpontokon kívül november első hetében (a naptárakból nem tűnnek el az ünnepek, csak gyűlnek) és január első hetében (a régi újévig úgysem dolgozik senki) utaznak legszívesebben.

Jelenleg kb. 100ezer orosz turista érkezik hozzánk, átlag 4 napra (már átlag felett vannak), és azt is lehet tudni, hogy mit szeretnek itt a legjobban csinálni: Balatonban és gyógyvízben pancsolni. A legnagyobb vetélytársunk orosz-vadászatban Csehország, a hagyományok hasonlóan erősek, ugyanúgy közel vannak, de ott jobban lehet bulizni és többen tudnak oroszul. De ez csak a felszín: ahhoz, hogy az oroszok annyian legyenek itt, mint az … oroszok, célzottabb felmérések kellenek (mit szeretnek a pétervári fiatalok? mire költenék szívesen a pénzük az olajmágnások?), és persze koncepció: mi rakja fel Magyarországot a turisztikai térképre? Ha öt év múlva nem gazdagodom meg, akkor hülyeséget gondoltam erről és majd elárulom, hogy mi volt az ötlet. (Aki figyelmesen olvasott, úgyis sejti.)


1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: turizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr13308107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ruszkibaka · http://ruszkibaka.blog.hu 2008.01.23. 10:43:53

nagyon egyetértek veled.de az országnak le kéne vetkőznie ezt az átkozott russzofóbiáját is elfelejthetné a lakosság a sztereotípiákat,az indokolatlan bizalmatlanságát is a külföldiekkel szemben..
süti beállítások módosítása