HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

...egyenlőbbséget, testvériesebbséget! Különben...

2008.01.10. 23:12 Volk

       Évet értékelt január 3-án Szergej Lavrov (EN, RU) külügyminiszter. Oroszország nem hagyja magát új konfrontációba rángatni, juszt is egyesítő külpolitikát folytat, a problémák alternatív megoldására törekszik.
       A Kreml „kész együttműködni minden partnerrel a teljes egyenjogúság alapján a közös feladatok megoldása érdekében. (…) A megszokott blokkpolitika, az euro-atlanti ügyekben leghangosabban feltűnő ideologizált hozzáállás visszafogja a nyílt, kollektív biztonsági rendszerek kialakulását.” A miniszter evvel magyarázza, hogy Putyin elnök Münchenben (HU) „nyílt és őszinte véleménycserére” szólította fel a nemzetközi közösséget, „hogy közös nevezőre jussanak az aktuális állapotokat illetően, és hogy egyeztessék a nemzetközi együttműködés modalitását”.
       Szó esett az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés moratóriumáról (HU)is. Finom jelzés ez, hogy amilyen a mosdó, olyan a törülköző. Emlékeztetőül: a Szerződést aláírók közül – Oroszország szerint legalábbis – egyetlen másik állam sem teljesítette kötelezettségeit a katonai információk megosztásával kapcsolatban. Putyin ezt már áprilisban is nehezményezte, de mivel nem történt előrelépés, kiborult a bili. Az elnök decemberben nemes egyszerűséggel befagyasztotta az együttműködést egészen addig, amíg minden NATO-tagállam alá nem írja és be nem tartja az egyezményt. Valakiknek valószínűleg nem volt fesztelen a szilvesztere, és nem lesz boldog az újéve.
       Lavrov úr elmondta azt is, hogy tartják a külpolitikai irányt; ezen nem is lepődünk meg. Hozzátette: ezzel egyre több partner egyetért. Hanem most feketén-fehéren megtudtuk pontosan, merre vezet az út: a FÁK országai illetve Eurázsia egészében, a Csendes-óceán ázsiai régiója, Afrika, Latin-Amerika. Beugratós kérdés: ki maradt ki? Ezt megfejelendő: „Az aktuális nemzetközi problémák megoldását az ENSZ-szel közös sokoldalú erőfeszítések útján tartjuk. (…) Az említett ellentmondások tekintetében nem hagyhatjuk figyelmen kívül 2008-ban a világpolitikai fennakadásokat, amelyeket egyes országok vagy államszövetségek egyoldalú lépései válthatnak ki, ezek kísérletei a nemzetközi jog megszegésére, az egyenlő biztonság elvének megsértésére.” Eme maflás szele megsimította a függetlenségért harcoló Koszovót is.
       De hogy élénkebb színek is vegyüljenek a képbe, megtudhattuk, hogy a kialakuló többpólusosság is megerősíti: egy igazságosabb, demokratikusabb világrend születik, amelynek alapja a közösség és a jog. Na, ez már a diplomácia.

Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr23292879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása