HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Heti sajtószemle (2009.08.17. - 2009.08.23.)

2009.08.25. 07:00 mig8 (törölt)

Sziasztok! (Updételve)

A most végetért hét számunkra "csonka" volt, mivel csütörtökön államalapításunkat ünnepeltük, majd pénteken emiatt egy plusz hétvégi napunk volt. Azonban Oroszországban nem ilyen szerencsések az emberek, ők a teljes hetet ledolgozták, sőt! Lássuk, hogy mit adott ez a hét nekik!

Háború

Grúzia hivatalosan is kilépett a FÁK-ból (Index via MTI, 2009.08.18.)
Az orosz maffia támadta meg a grúz internetet (Index, via MTI, 2009.08.19.)
Grozniji bombák: erősödő kaukázusi konfliktusok (NOL, 2009.08.22.)

A kaukázusi háborúk újabb fejezetei, ezúttal gazdasági síkon (első két cikk). Kezd az az érzésem lenni, hogy az ottani háborúkat csak az különbözteti meg egymástól, hogy az egyik Oroszországon kívül, a másik meg belül folyik. Ezen kívül szinte minden közös bennük: az orosz dominancia és hatalom ellen küzdenek, alacsony intenzitásúak, minden eszköz megengedett, az orosz fél ugyan lenyomja őket, de nem kínál alternatívát a lakosságnak. Így viszont egyre érdekesebb az a kérdés, hogy mi a jó ebben az orosz fél számára?

Energia

Sokkal kevesebb gáz jött az ukránoktól (NOL via MTI, 2009.08.19.)

No mi az, a gázzal már most gáz van? Úgy látszik, az oroszok maguk fogják szolgáltatni a legerősebb indokot a Nabucco mellett...

Gazdaság

Fejik az államot az orosz oligarchák (NOL via MTI, 2009.08.19.)
Ferihegyen szervizelik az orosz SuperJet repülőit (NOL, 2009.08.21.)
Egymilliárd dollár arra, amiből úgy is örült drága ékszer jön össze (NOL via MTI,
2009.08.21.)

Egy tipikus orosz jelenség. Egy kicsit kaján vigyorral szemlélem, mivel a történteket az orszok maguknak köszönhetik. De két dolgot azért kiemelnék belőle: Oroszországban VAN pénz, ráadásul SOK. A második hír pedig azért fontos, mert mutatja, hogy talán a gazdasági kapcsolatok a javulás útjára léptek kishazánk és Oroszország között. Remélem folytatódni fog és valóban gyümölcsöző kapcsolat lesz!

A harmadik hír igazi csemege. Iszonyú sok áthallás és sorok közötti információ van benne. De hogy ebből valamit is akár csak megsejtsünk, tudni kell, hogy az Alrosa nem egy szimpla gyémántipari cég. Az orosz privatizációkor ezt is megvette valaki, de vett vele együtt sokminden mást is, amit ebbe a cégbe pakolt bele. Van így például az Alrosának olaj- és gázmezője is. Ami ugye - valljuk be - nem épp gyémántbányászattal kapcsolatos tevékenység. Gyanítom, hogy a veszteségeit sem igazán a gyémántpiac árainak ingadozása okozza, sokkal inkább az egyéb, nem szorosan a gyémántiparhoz köthető tevékenységeiből származnak. De tegyük rögtön hozzá, hogy az Alrosa nem az egyetlen ilyen cég, aki ebben a cipőben jár.

Katasztrófa

Rengetegen eltűntek az elárasztott erőműben (Index via MTI, 2009.08.17.)
Háromszázan voltak az elárasztott turbinateremben (Index, via FH/MTI,
2009.08.18.)

Csecsenek robbantottak a szibériai vízerőműnél? (NOL via MTI, 2009.08.21.)

Minden együttérzésünk az áldozatoké és családtagjaiké. Sajnos az energiaipar veszélyes üzem. Mindamellett az eset több dologra is rávilágít. Először is a méretek. Magyar összehasonlításra szinte nincs mód, mert akkora kapacitású az erőmű (6,4 GW). kis túlzással ez az egész magyar energiafogyasztást fedezné. Másodszor az orosz technológia megbízhatósága. Ezt az erőművet megépítették sok éve. A karbantartásra minimálisan költöttek és mégis működik, vagy lagalábbis működött. Megjegyzem, hogy ez megfigyelhető a legtöbb orosz gépnél: a hatásfok rossz, sok üzemanyagot fogyaszt, de működik.

De a történtek talán legpikánsabb része, hogy bejelentkeztek a csecsenek, miszerint ők robbantottak volna. Ha nem haltak volna meg emberek, akkor jót mosolyognék a dolgon, de így nekem is csak az tud az eszembe jutni, ami az orosz illetékeseknek: "Ez hülyeség".

Kalózok

Megtalálták az Arctic Sea teherhajót (Index via FH/MTI, 2009.08.17.)
Őrizetbe vették az Arctic Sea eltérítőit (Index via MTI, 2009.08.18.)
Robbantással fenyeegetőztek az Arctic Sea kalózai (Index via MTI, 2009.08.20.)
Fegyvert csempészhetett az Arctic Sea (NOL, 2009.08.21.)

Az eset akár sikertörténet is lehetne. Én mindenesetre gratulálok az orosz hadügynek a gyors eredményhez. Ugyan sok még a zavaros részlet, de a lényeg, hogy olyasmi történt, ami az oroszok megítélése terén egyértelműen pozitív - volt kezdetben. Eddig az érme jó oldala.

Viszont ahogy telik az idő, egyre több részlet derül ki. Az eleinte példásnak mondható orosz hozzáállás mögött - mint a végére kiderült - hátsó szándék húzódik meg. Kár lenne, ha az oroszok ragaszkodnának az elképzeléseikhez. Mert ha így lesz, akkor erősödni fog a sztereotípia, miszerint az oroszok csak a saját érdekeiket nézik és hogy minden tettük mögött hátsó szándék lakozik. Tisztelt oroszok, tényleg ezt szeretnétek? (Engem elkeserítetek...)

Sport

Lékó remizett Jakovenkóval (Index via MTI, 2009.08.17.)
Iszinbajeva nem tud magyarázatot a kudarcra (Index via MTI, 2009.08.18.)

Talán a sakk nem a legkedveltebb sport, de kishazánkban az esemény mégis érdeklődésre tarthat számot, mivel Lékó Péter a sportág élvonalában van. S így lehetőségünk van arra, hogy általa a nagy orosz medve is elismeréssel adózzon nekünk. A második cikk arról szól, hogy az orosz sportban is meg kell küzdeni a sikerért, de még az utolsó pillanatban is közbejöhet vmi. Hiába, az orszok is csak emberek.

Blog

Kötött pálya: A világ legnagyobb Lenin-feje - NKPK 20. (blog.hu, 2009.08.18.)

Egy vasútbolond oroszországi utazásának egyik állomása. Kevés helyen olvashatunk a hétköznapok Oroszországáról, de ez ilyen. Ezért melegen ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek az orosz hétköznapok után. A blogon az út egyéb állomásairól az NKPK sorozat többi részében olvashatunk, de természetesen nemcsak orosz témájú posztok vannak rajta.

Bulvár

Aranyágyat rendel az orosz kormány (Index via MTI, 2009.08.19.)

Kivillan az oroszok egy - szerintem - nem épp pozitív tulajdonsága: szeretik a fényűzést. Bár nem tudom, hogy minek kell arany egy ágyra? Alvás közben azt nézi? Vagy attól jobban alszik? UPDÉT: E témával is foglalkozik a sajtószelét követő poszt, melyben meglepő részletekre derül fény. Érdemes elolvasni, sokat elárul az orosz felfogásról (nekem lehet, nektek nem).
 


15 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: gazdaság bulvár háború gáz külpolitika sajtószemle kalózok

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr341330669

Sidewinder 2009.08.26. 15:14:36

Hello. Annyi hozzáfűzni valóm van,hogy látom,hogy Te szereted kiemelni a rossz híreket az oroszokról. De a héten nem csak ez történt ott. Elfelejtettél beszámolni egy nagyon fontos és pozitív eseményről. Ez pedig a MAKS-2009 volt. A MAKS Oroszország és Európa egyik leghíresebb repülési,űrhajózási kiállítása. Minden van ami a repüléshez,űrhajózáshoz,rakétatechnikához kapcsolódik.A pilótasisakon át a légvédelmi rakétaegységig,repülőgépi,hajtóműig,kabinlétráig mindent tudsz magadnak ott venni.Rengeteg külföldi is kimegy ilyenkor a Zsukovszkij légibázisra, mert olyan gépeket és olyan magas színvonalú légibemutatókat lát,amit máshol a világon nem. Persze csak akkor ha nincs alacsony felhőzet és le lehet repülni a jó idős programokat. Nem pedig csak a korlátozott rossz időseket. A MAKS-2009 a gazdasági válság ellenére az eddigi legsikeresebb MAKS volt. 10 milliárd dollár értékben keltek el civil és katonai eszközök,.elsősorban persze repülőgépek. Az orosz védelmi minisztérium például 64 db vadonatúj Szuhoj vadászgépet vásárolt be a Légierőnek.
A rekord üzleti sikerek mellett azonban meg kell emlékeznünk Igor Tkacsenkóról is. Ő az Orosz Lovagok műrepülőcsapat és a Kubinkai légibázis parancsnoka volt. Augusztus 16-án az aznapapi utolsó gyakorló repülése során Zsukovszkij felett egy másik Szu-27-es ütközött a gépével. Mindkét gép lezuhant,Tkacsnko ezredes meghalt. Társa,valamint a másik gépet vezető pilóta katapultált,egyiküket egy fa tetejéről szedték le,de jól vannak. Tkacsenko ezredes azonban az utolsó pillanatig próbálta elkerülni,hogy gépe egy falura essen. Egyes szemtanúk szerint katapultált de ejtőernyője tüzet fogott az alatta felrobbanó gép miatt,és így már nemtudta védeni őt. Mások szerint végig a gépben maradt,csak hogy mentse a többi ember életét. Annyit kell még tudni,hogy az orosz katapultülések a legjobbaknak számítanak a világon. A Zvezda K-36. És ilyen volt a Szuhojon is. A pilóták hátsókabin,elsőkabin sorrendben hagyják el a gépet kétüléses gép esetén. Ez nem azért kell mert elsősorban oktató szokott hátul ülni,és hogy az ő élete legyen az első,szemben a növendékkel,hanem azért,hogy az első katapultülés rakétájának lángja ne égesse el elevenen a hátsó kabinban űlő pilótát. Szabályozható az is,hogy melyik ülésből legyen megindítva a katapultálás folyamata. Ez azért kell,hogy mondjuk civil utas repültetése esetén(ilyet csinálnak jó pénzért Oroszországban) nehogy az ideges utas miatt veszítsenek egy gépet felesleges katapultálás következtében. Nem szaporítom továbbb a szót:

htka.hu/2009/08/24/10-milliard-dollar-cserelt-gazdat-az-idei-maksz-alkalmaval/

Sidewinder 2009.08.26. 15:34:25

Egy híres bemutató a MAKS-2005-ről. Szu-30MKI,pilóta: Vjacseszlav Averjanov navigátor: Andrej Sendrik

www.youtube.com/watch?v=b2hBswExthk&feature=related

Sidewinder 2009.08.26. 16:04:17

Itt pedig a MAKS 2007-ről:
www.youtube.com/watch?v=x3JTXvWLNWQ

A 2009-esről még nincs fent sok video,de ott a legtöbb napon rossz idő volt így a gépek csak korlátozottat tudtak repülni.Itt egy rövid összefoglaló a jóidős repülésről:
www.youtube.com/watch?v=h3Pe3STsHw4&feature=related

Az új Szu-35BM bemutatkozása,rossz időben:

www.youtube.com/watch?v=WOILQiM1u8E&feature=related

És végül az új Szu-35BM csodás,oroszos strapabírása. Szergej Bogdan berepülőpilóta a jobb főfutóműre szállt csak. Szűk volt a bejövetel (Szergej előszeretettel jön így be),és most így végződött,(ellentétben az előző videoval,ahol szintén szűken jön be,de szépen két pontra száll le,ahogy kell):

www.youtube.com/watch?v=dkI7c5_To9E

Ekkor még egész jó idő volt: Szu-30MKI,MiG-29OVT közös:

www.youtube.com/watch?v=EMb28oLn66k&feature=related


A MAKS-on egyébként természetesen nyugati gyártók is részt vesznek akárcsak a Paris Air Show-n.

mig8 (törölt) 2009.08.26. 18:54:00

@ASH-25:

Először is örülök, hogy megtiszteltél a kommenteddel. Ezek szerint mégis van vki, aki olvassa a posztjaimat. (Amelyek korántsem tökéletes.)

Azért azt talán elfogadod, hogy az érdeklődési körünk nem feltétlenül egyezik meg, ugye? És hát, mivel nem vagyok igazi sajtós, még csak tanulgatom, hogy hogyan kell ezt csinálni. Szóval a művem korántsem tökéletes, de azért remélem, hogy mind jobb leszek. :-)

Az pedig, hogy én csak a rossz dolgokat veszem észre... Nos, engem nagyon érdekel az oroszok lelkivilága, a jellemrajzuk. Innen nézve nincs jó, vagy rossz. Viszont az tény, hogy talán jobban kitűnik az, amiben eltérnek tőlünk, a mi felfogásunktól és megoldásainktól. Hogy ez rossz-e? Nem tudom. Mi elítélhetjük, de annyira nem lehet rossz, mivel ők ezzel tudnak érvényesülni - legalábbis bizonyos körökben.

Neménvótam 2009.08.27. 14:54:53

Meghalt Szergej Mihalkov életének 97. évében. Gondolom lesz itt 1-2 mondat róla, ami az Indexen (nem kommentálható) cikk megjelent, az értékelhetetlen, tele tárgyi tévedésekkel.

sorhajóhadnagy 2009.08.27. 17:47:26

@mig8:

Moj drug, elárulhatnád akkor, hogy milyenek "a zoroszok"? Meg az ő lelkiviláguk? Én ismertem és ismerek néhányat: van köztük szép és csúnya, nyugatos és szlavofil, liberális demokrata (nem a Zsirik-féle értelemben) és sztálinista, Rasta-hívő füves és ortodox megtért, buta és okos, kedves és durva, és még sorolhatnám. De lassan már Morvai Krisztinát hallom, amikor arról van szó, hogy "az oroszok" eltérnek a "magunkfajtától". A nemzetkarakterek fogalmával már a 19. században felhagytak, most sem kellene erőltetni. De ha szerinted az oroszok egytől egyig erőszakos, sunyi köcsögök, akkor írd le ezt személyes véleményként, nem pedig sajtószemlében. Néhány hónapja olvastam egy orosz blogot rólunk magyarokról 1956 kapcsán, (sajnos a linket nem jegyeztem meg, pedig jól felmérgeltem magam) miszerint mi büszke szittyák utolsó sz*rkavaró népség vagyunk, akik kis híján világháborút robbantottak ki az MDP belső hatalmi harcai meg néhány dilis értelmiségi nacionalista hőzöngése miatt. Ami úgy hülyeség, ahogy van, de a több mint kétszáz orosz kommentelő többsége lelkesen anyázott bennünket, magyarokat, bez iszkljucsenyija. A kisebbség (mert ott sem egyformák a zoroszok) meg elküldte őket k csortovoj matyeri, hogy olvassanak több történelemkönyvet a sztálinizmusról és a hidegháborúról.

Sakk Matt 2009.08.27. 20:17:33

Épp akartam kommentet írni, amikor megláttam sorhajóhadnagy írását, de így csak annyit teszek (oroszosan) hozzá, hogy
+1

Sakk Matt 2009.08.27. 20:24:29

Na jó, ezt azért leírom. Szóval a magyar sajtót orosz vonatkozású hírekért szemlézni telejsen értelmetlen elfoglaltság. A magyar sajtóban az orosz vonatkozású hírek általában sokadkézből származó, másodosztályú frisseségű információ- és dezinformációfoszlányok. A sajtóolvasással kapcsolatban én úgy általában Bulgakov (Priobrazsenszkij professzor szájába adott) véleményével értek egyet, de ha már mindenáron a sajtóból akartok valami újat mondani a magyar olvasóknak, akkor legalább (tág értelemben vett) orosz sajtóból szemezgetnétek, mert az az, ami ide nem jut el.

Egyébként megkérdezném a tisztelt szerkesztő- és szerzőkollektívát, hogy mig8 polgártárs mivel érdemelte ki a blogban a szerzőséget? A többieknél látványosan kevésbé tájékozott oroszügyekben.

P.S. Az ígért cikk az orosznyelvű világ virtuális pénzeiről folyamatban van. Most voltam Leningrádban és Moszkvában üzleti úton pont ilyen témában, úgyhogy gyűjtöttem egy kis friss anyagot is.

mig8 (törölt) 2009.08.27. 21:14:43

@sorhajóhadnagy:

Először is örülök, hogy te is felcsaptál posztolónak. Remélem, hamarosan olvashatom a te posztjaidat is. :-)

Nem árulom el, hogy milyenek az oroszok. Nem akarok megmondóember lenni. Majd te eldöntöd, hogy milyenek a számodra. Én csak annyit szándékoztam tenni, hogy felhívom a figyelmet azokra a hírekre, amelyekben - szerintem - jellegzetes orosz tulajdonságot vélek felfedezni. Hogy azt milyennek ítéled, azt döntsd el te.

De megjegyzem, hogy ha az oroszok többsége is hajlamos egy kalap alá venni minden magyart, akkor nem lehet olyan nagy bűn az, ha igyekszem olyan tulajdonságokra felhívni a figyelmet, amelyet több orosz vonásaként is felfedezni vélek.

Amúgy meg Oroszország hatalmas, rengeteg féle ember él ott.

@Sakk Matt:

Igaz, a magyar sajtó korántsem tökéletes. De azért az nem teljesen igaz, hogy minden hír sokadkézből származik. De mi volt Bulgakov véleménye? Én sajnos nem ismerem.

Amúgy meg, ide nagyon sokminden nem jut el, nemcsak Oroszországból, hanem sok más helyről se. Ezért ezt a vádat egy kicsit álságosnak érzem...

De ha kérhetem: ha nem értesz egyet azzal, hogy időnként ideírok - amit persze leehet -, ellenben te is szerző vagy, akkor légyszives az ilyen vitákat a belső fórumon vitasd meg. Ott a helye.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.08.28. 16:06:30

@mig8: "De megjegyzem, hogy ha az oroszok többsége is hajlamos egy kalap alá venni minden magyart, akkor nem lehet olyan nagy bűn az, ha igyekszem olyan tulajdonságokra felhívni a figyelmet, amelyet több orosz vonásaként is felfedezni vélek."

Nagyon nagy bűn. Attól, mert van pár (sok) orosz aki hajlamos egy kalap alá venni (minket, mást is), nem jelenti azt, hogy az oroszok kollektíve egy kalap alá vesznek. Ergo korántsem elég indok ez ahhoz, hogy te mint (reméljük/gondolom) a magyar társadalom egy értelmesebb képviselője ilyet tegyél. Hidd el nálunk is van elég hülye amúgy is.

Bulgakov az újságírásról:
"És isten őrizz, hogy ebéd előtt szovjet újságokat olvasson.

- Hm... De hiszen más nincs.

- Hát akkor semmilyet se olvasson."

Sidewinder 2009.08.29. 18:03:35

Sziasztok. Mig8 természetesen nem zavar,hogy nem repülsz mondjuk hobbi szinten,vagy esetleg hivatás szerűen. Meg az sem ha nem érdekel maga a repülés. De a MAKS gazdaságilag (különösen a mostani válságos időkban) egy igen jelentős,és pozitív esemény volt idén. Ezért érdemelt volna meg legalább egy két szót. Nem baszogatás akar ez lenni ,mellesleg a következő MAKS 2011-ben kerül megrendezésre ugyanúgy Zsukovszkijban,valószínűleg a hagyományoknak megfelelően augusztusban. A bemutatórepülések meg amiket linkeltem,remélem tetszettek mindenkinek:)

Sakk Matt 2009.08.29. 20:18:46

Igen, én is sajnáltam, hogy nem tudtam ottmaradni a MAKS-ra Moszkvában. Egy nappal a megnyitó előtt kellett elmennem, mert későbbi időpontban már a business class-on sem volt hely a repülőn.

mig8 (törölt) 2009.08.29. 21:10:32

@ASH-25:

Okés. A magam részéről pedig megígérem, hogy ha jövőre még fogok sajtószemlét írni, akkor a MAKS-ról is meg fogok emlékezni. Így kvittek vagyunk? :-)

Volk 2009.08.31. 22:26:45

@Neménvótam: Az anyag az enyém (jobban mondva én tologatom) csütörtök óta. Folyamatban.

@sorhajóhadnagy: Én is ismerek párat. És akár tetszik, akár nem, vannak olyan kulturális, életmódbeli, világnézeti nüanszok, amik nem jellemzőek más népre; furcsa, hogyha nem vetted észre. Mint ahogy vannak a magyaroknak, az ukránoknak, az észteknek, a zsidóknak, a skótoknak, a székelyeknek, az angoloknak, a cigányoknak, az araboknak, a grúzoknak. Ha nem volnának, akkor nem volnának mondjuk viccek a nevezett nemzetek nagy részéről. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy mind ahányan egyformák, mint sok tojás. (jut eszembe: hasonmásversenyt rendeztek Mongóliában. Mindenki első helyezett.)
De visszatérve az oroszokra. Egy példa a sok közül: ha az ember messze jár, illik ajándékot hozni a felletesnek. Javíts ki, ha tévedek, de Magyarországon elég hülyén veszi ki magát, ha a főnökömhöz beállítok szabadság után egy üveg Metaxával, nemde? Vagy - ha a tömény szesznél tartunk - a vodkafogyasztási szokások. Огурчик? Закуска? Ha azt mondom, hogy sózott bodorka (вобла), akkor mindenki, aki huzamosabban érintkezett az orosz kultúrkörrel, a sörivásra asszociál. Ha azt mondom, hogy чайку попить, akkor a tapasztaltak tudják, hogy nem csak teaszürcsölésről van szó, hanem már-már teljesértékű étkezésről. És folytathatnám.
De hol merültek fel az erőszakos, sunyi köcsögök...? És, tisztelettel, negatív felhangot sem lelek a cikkek között.

@Sakk Matt: "A sajtóolvasással kapcsolatban én úgy általában Bulgakov (Priobrazsenszkij professzor szájába adott) véleményével értek egyet." A blog mára a média (sajtó) szerves része, nemde? Remélem nem feküdte meg a gyomrod!;)
A sajtószemlében, mint olyanban, a magam részéről nem látok kivetnivalót, lévén a magyar hírportálok általában a nagy hírügynökségeket használják forráskét, amik pedig oroszországi tudósítókkal bírnak (nem beszélve az MTI-ről). így aztán a sokadkéz-dolog szerintem nem stimmel.
Mig8 a kommentjeivel "érdemelte ki" a szerzőséget.

@mig8: Szerintem függetlenül attól, hogy minket egy kalap alá vesznek-e (és valóban nem AZÉRT), lehet foglalkozni bizonyos jellemző vonásokkal, a "néplélekkel". Ez viszont tán tényleg nem a sajtószemle témaköre, hanem pl. egy posztsorozaté.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.08.31. 23:17:24

@Volk: Életem egyik legszebb napja ez a mai, hogy megtudtam, hogy magyarul a vóbla az SÓZOTT BODORKA :D
süti beállítások módosítása